Razumevanje i osuda

• Začetnik teme Začetnik teme rdeki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

rdeki

Elita
Poruka
17.948
Danas sam pročitao ovaj tekst:

"Пре него што почнеш судити о мени и мом животу, обуј моје ципеле и иди мојим путем! Прођи улице, брда и долине! Осети бол и срећу! Прођи године кроз које ја пролазим, падни преко сваког камена који се мени нашао на путу! Устани увек поновно и иди истим путем, као што и ја радим! И тек ми онда можеш судити."

Evo i linka gde sam ga pročitao http://crkvabatinac.com/misli%20patrijarha%20pavla%201.htm

Zaista, koliko lako sudimo o ljudima koji nas okružuju, a u kojoj meri smo u stanju da ih razumemo pre nego što se usudimo da ih osudimo?

"Пре него што почнеш судити о мени и мом животу, обуј моје ципеле и иди мојим путем! Прођи улице, брда и долине! Осети бол и срећу! Прођи године кроз које ја пролазим, падни преко сваког камена који се мени нашао на путу! Устани увек поновно и иди истим путем, као што и ја радим! И тек ми онда можеш судити."

Evo i linka gde sam ga pročitao http://crkvabatinac.com/misli%20patrijarha%20pavla%201.htm

Zaista, koliko lako sudimo o ljudima koji nas okružuju, a u kojoj meri smo u stanju da ih razumemo pre nego što se usudimo da ih osudimo?

veoma lako

Zato i Bog kaze Ne Sudi....
Nismo u mogucnosti da vidimo druge i njihov zivot...

Hvala za link. Od Patrijarha Pavla su se, zaista, uvek mogle cuti jako poucne i mudre stvari. Steta je samo sto je malo ko to umeo da cuje i razume.

Sto se tice osudjivanja, zasta je tipicno za ljude da mnogo sude drugima, a da svoje grehe ne vide. Bas kako nam je Gospod i rekao: " A zasto vidis trun u oku brata svoga, a brvno u oku svome ne osecas ?" Cak i Hriscani koji se trude da zive po Bozijim Zapovestima, cesto se zaborave i krenu a osudjuju, recimo, politicara da je lopov, poznatu pevacicu da je *****... Cuvajmo se, ljudi, ovog otrova koji izjeda nasa srca, potrudimo se da razumemo druge, ali ne i da ih podrzimo u grehu, nego da im pomognemo da se isprave dobronamernim savetima.

Hvala za link. Od Patrijarha Pavla su se, zaista, uvek mogle cuti jako poucne i mudre stvari. Steta je samo sto je malo ko to umeo da cuje i razume.

Sto se tice osudjivanja, zasta je tipicno za ljude da mnogo sude drugima, a da svoje grehe ne vide. Bas kako nam je Gospod i rekao: " A zasto vidis trun u oku brata svoga, a brvno u oku svome ne osecas ?" Cak i Hriscani koji se trude da zive po Bozijim Zapovestima, cesto se zaborave i krenu a osudjuju, recimo, politicara da je lopov, poznatu pevacicu da je *****... Cuvajmo se, ljudi, ovog otrova koji izjeda nasa srca, potrudimo se da razumemo druge, ali ne i da ih podrzimo u grehu, nego da im pomognemo da se isprave dobronamernim savetima.

zato sto niko ne pere svoj prozor pa mu je komsijska kuca prljava

Па ипак су Његове Слуге ту прве да осуде
... или како они кажу "упозоре":lol:

Duznost je upozoriti zabludelog da ide pogresnim putem.

Ne i osudjivati, ali ako je nerazuman, treba ga se kloniti i okrenuti mu ledja (izbegavati ga).

zato sto niko ne pere svoj prozor pa mu je komsijska kuca prljava

Tacno tako. Ko ne pere svoje prozore, njemu i drugi uvek izgledaju kao prljavi.

Svako ima svoju sudbinu, ali to ne znaci da treba da se povodimo za njome, nego "ko je lud, ne budi mu drug".

Poslednja izmena:
Da, nije na nama da sudimo.
Ali, mi ipak biramo sa kim ćemo da se družimo a sa kim nećemo na osnovu nekih kriterijuma koji nam kažu da je neko dobar a da drugi nije.
Ipak dolazimo u situaciju kada sudimo o drugim ljudima i često nismo sposobni da nekome pružimo šansu.

Da li je to u redu?

Jeste u redu, to je je ljudski. Sami biramo sa kim cemo da se druzimo, to je osnovna, licna stvar. Koliko puta se desilo da si poceo da se druzis sa osobom koja je delovala kao da ti bas odgovara, pa se ispostavilo da ti ipak ne prija?

Sasvim je drugacija situacija kada nekom resis da napakostis zato sto ne odgovara nekim tvojim kriterijumima.

Kakvom merom meris,takvom ce te meriti.
Kakve su ti misli takav ti je zivot.
Najlakse je nekog osuditi,a cini se da je mnogo tesko suzdrzati se i nekog ako nista bar ne osuditi.Isus dok je umirao na krstu i dok su ga Jevreji i Rimljani provocirali,rugali mu se i vredjali ga,Isus rece:"Oce oprosti im,jer ne znaju sta rade".Ako je Isus mogao na krstu i da ne sudi,i da se moli i da oprosti svojim ubicama,svako bi bar trebalo,ako nista onda bar da pokusa 2-3 puta da se suzdrzi da nekog osudi.To suzdrzavanje ce se kasnije dobro isplatiti.

Ima jedna hriscanska pouka koja je jedna od pouka pomocu koje covek ulazi u hriscanstvo,a ona kaze:"Prvo sebe procisti,pa onda drugog.".U nasoj drzavi je bolje biti pesimista nego optimista.Evo izadji sa drugom negde i reci mu kako je sve otislo u pm,kako je kriza,sad jos predizborna kampanja kako lazu (mada stvarno mi se smucila ova kampanja),kako lose zivis....odmah ce da te podrzi.A reci mu kako lepo zivis,kako imas para...Odmah ce te gledati kao da si pao sa duda.
Postoji osuda,a postoji i upozoravanje.Svako moze necemu da sluzi,makar kao los primer drugima.E a ako ti samo nekog osudjujes a ne poksas da mu pomognes,onda je to osuda,a ako hoces da mu pomognes,prvo mu moras ukazati na problem.

Hriscanstvo nas uci da ne sudimo, mada posto nisam nesto previse religiozan, sudim i osudjujem vrlo lako, a to opet dolazi od unutrasnjeg straha od nepoznatog i potencijalne opasnosti.
S druge strane, trudim se zarad svog psihickog zdravlja i blagostanja da ne osudjujem druge, barem ne kao pre. Zivi i pusti druge da zive.
I moje misljenje je da se hriscanstvo udaljilo od onoga "ne sudi", mada opet, kako ne osudjivati nesto sto mi smatramo da je lose, da ne kazem zlo?

Da, nije na nama da sudimo.
Ali, mi ipak biramo sa kim ćemo da se družimo a sa kim nećemo na osnovu nekih kriterijuma koji nam kažu da je neko dobar a da drugi nije.
Ipak dolazimo u situaciju kada sudimo o drugim ljudima i često nismo sposobni da nekome pružimo šansu.

Da li je to u redu?
da
druzis se sa onima koji su ti bliski i po razmisljanju i po verovanju ili ideologiji, to iskljucuje sud, ali to nije znak da je to drustvo dobro. za mene nije dobar onaj koji blati srpsku veru, tradiciju i obicaje, jer taj mi ne misli dobro, imam li razlog da mu dajem sansu, neka ide svojim putem, a mene nek zaobilazi i sve ce biti u skladu. to je ono opste.

da
druzis se sa onima koji su ti bliski i po razmisljanju i po verovanju ili ideologiji, to iskljucuje sud, ali to nije znak da je to drustvo dobro. za mene nije dobar onaj koji blati srpsku veru, tradiciju i obicaje, jer taj mi ne misli dobro, imam li razlog da mu dajem sansu, neka ide svojim putem, a mene nek zaobilazi i sve ce biti u skladu. to je ono opste.

Sto je najvaznije u Svetom Pismu i pise - uklanjaj se od "ludih" ljudi, odnosno od onih kohji nemaju razuma i kad im kazes koji opet ne veruju.

Sto je najvaznije u Svetom Pismu i pise - uklanjaj se od "ludih" ljudi, odnosno od onih kohji nemaju razuma i kad im kazes koji opet ne veruju.

Jeste, ovo je tacno. Apostol Pavle upozorava da se ne treba druziti sa: koristoljubcima, bludnicima, idolopoklonicima... To objasnjava sta je Hristos podrazumevao kada je rekao: "Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi." Hriscani treba da budu bezazleni, ali ne i previse naivni, tj. treba da budu oprezni i da se klone opasnih ljudi, jer takvi, zaista, mogu da ti razore i kucu i porodicu. Ja sam se tako "opekla" nekoliko puta.

Gojko Stojcevic i njegovi biseri...

Niko ne sme osudjivati Ku Klux Klan, naciste, fasiste, skinhead pokret i da ne nabrajam sav ljudski sljam jednog drustva jer morate prvo proci kroz neki od ovih pokreta da bi mogli da ih osudite. Naravno ovo dobijamo kada sledimo Gojkovu logiku, a ne zdrav razum.

Hriscani treba da budu bezazleni, ali ne i previse naivni, tj. treba da budu oprezni i da se klone opasnih ljudi, jer takvi, zaista, mogu da ti razore i kucu i porodicu. Ja sam se tako "opekla" nekoliko puta.

A ko nema razum pitaju se oni koje je vase sektasenje proglasilo ludim i ko je tu opasan?

Ko ubija zivotinje i reze im vratove?

Ko zenama nozevima vadi oci jer im se svideo muskarac?

I na kraju ko je nerazuman...

Back