Raznovrsno...

Ruska crkva uvodi plaćanje desetka

Jedan od najbližih saradnika ruskog patrijarha Kirila, protojerej Vsevolod Čaplin, koji vodi moćno patrijaršijsko odelenje za odnose sa društvom, time i sa predsednikom, vladom i parlamentom, zatražio je od vernika Ruske pravoslavne crkve da plaćaju desetak

Oni koji sebe smatraju pravoslavnim hrišćanima "dužni" su da finansiraju svoj hram, sveštenstvo i celu crkvu, i to "izdvajanjem desetog dela svog dohotka", smatra on, prenosi verska informativna agencija (VIA).

Čaplin kaže da čuje stavove nekih da se oni osećaju vernicima, veruju u Boga, ali crkvu smatraju "državnom korporacijom", koja ima sredstva.

Desetak se zasniva na Starom i Novom zavetu. Hrišćaani su ga preuzeli od drevnih Jevreja, a Hristos ga takodje pominje u afirmativnom smislu (Matej:23,23), prenosi VIA i dodaje da je desetak (decima) na Zapadu nakon antike unet u državne zakone, takodje u Vizantiji (dekati).

Ruska crkva uvodi plaćanje desetka:

http://www.vesti.rs/Svet/Ruska-crkva-uvodi-placanje-desetka.html

http://www.nadlanu.com/pocetna/aktuelno/svet/Ruska-crkva-uvodi-placanje-desetka.a-138571.293.html

http://www.nadlanu.com/pocetna/nasl...kva+uvodi+plaćanje+desetka&livesearch-button=

http://www.nadlanu.com/pocetna/info/...38571.293.html

Da li je Bog zbog ciste opklade sa djavolom unistavao zivot pravedniku Jovu?

1 deo

Andjeli i sva stvorena bica, imaju pravo da sumnjaju ako zele, i imaju pravo na tu mogucnost iako nebi nikad posumnjali.

Bas neko ko ti daje to pravo, stvara poverenje i postuje tvoju licnosT i slobodu.

Ne onaj ko ti ga uzima.

JA SAM BOG VI MORATE DA VERUJETE ILI LOGICNO JE DA VERUJETE U MENE I SVE STO JA KAZEM I TACKA?

Andjeli i ljudi su slobodna bica, bica sa svojom slobodnom voljom.

To Bog izuzetno postuje...Zato Bog daje slobodu i pravo; svakome da moze drugacije ako zazeli.

ALI KAO SLOBODNA BICA, IMAMO SPOSOBNOST DA STEKNEMO POVERENJE KROZ ISKUSTVO I TO NAM BOG PRUZA.

On nam ne uzima to pravo ni andjelima ni nama i ne kaze, ja sam Bog, ja nabolje znam vi morate i trebate da verujete.

BOG TIM SLOBODNIM BICIMA PRUZA LICNO OSVEDOCENJE, UVERENJE DA BI DONELI PRAVE ODLUKE, JER KAO SLOBODNA BICA SNOSE LICNU ODGVORNOST.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 deo odgovora:

SLEDECI BIBLIJSKI TEKST NAM POKAZUJE TO RPAVO SLOBODE, I POKAZUJE NAM ZASTO BOG ZELI DA POKAZE ISTINU; A NE SAMO DA KAZE: JA SAM BOG VERUJTE LOGICNO JE:

Off 12:1 I znak veliki pokaza se na nebu: žena obučena u sunce, i mesec pod nogama njenim, i na glavi njenoj venac od dvanaest zvezda.
Off 12:2 I beše trudna, i vikaše od muke, i mučaše se da rodi.
Off 12:3 I pokaza se drugi znak na nebu, i gle, velika crvena aždaha, koja imaše sedam glava, i deset rogova; i na glavama njenim sedam kruna;
Off 12:4 I rep njen odvuče trećinu zvezda nebeskih, i baci ih na zemlju. I aždaha stajaše pred ženom koja htede da se porodi, da joj proždere dete kad rodi.

Ovde gore u tekstu je opisan pad TRECINA NEBESKIH ANDJELA koji su posli za sotonom:

Rec je o milionima, ili i milijardama andjeoskih bica.

Oni su dobrovoljno posli za sotonom u pobunu, jer ih je prevario, izazvao sumnju u Boga i njegovu pravednost, i njegovie zakone.

Sotona je dugo imao pravo da se povremeno pojavljuje na nebu kako test o Jovu o kojem pricamo kaze, i da OPADA nas ljude direktno tamo.

Ali mu je to pravo vremenom oduzeto kada je Hristos ponovo odkupio ovu zemlju, svojom smrcu ikrvlju.

Off 12:10 I čuh glas veliki na nebu koji govori: Sad posta spasenje i sila i carstvo Boga našeg, i oblast Hrista Njegovog; jer se zbaci opadač braće naše, koji ih opadaše pred Bogom našim dan i noć.

Sotona nije opadao samo Jova

ZATO JE I POTREBNO DA BOG POKAZE SVIM OSTALIM ANDJELIMA I LJUDIMA, PRAVO LICE SOTONE; KAO I U PRIMERU SA JOVOM.

Tako ce Bog otkloniti svaku sumnju ili misao koju je sotona izazvao protiv Boga,kod svih ostalih andjeoskih bica koji su ostali poslusni Bogu.

Bog nije nemIlosrdni koji kaze, ja sam Bog, logicno je da mi sve poverujete.

Mi vidimo da je trecina andjela slobodno promenila vodju.

Ostale andjele i ljude, Bog ne diktira.

On postuje njihovu slobodnu volju, ali im i prakticno daje osvedocenje u svoje namere i delovanje i sotonino i vreme da to uvide i odluce se.

TAKO CE NJIHOVA ODLUKA DA OSTANU VERNI BOGU, BITI POTVRDJENA I UTVRDJENJA NA LICNOM OSVEDOCENJU I LICNOJ ODLUCI SVIH ANDEJLA I LJUDI...

Greh mora biti zaustavljen, unisten. Da bi Bog imao pravo da unsiti greh i sotonu, on mora pred slobodnim bicima da pokaze pravo lice greha i sotone kao oca zla, jer da ga je odma unistio, sumnja u sotonine tvrdnje, kojima je izazvao pad milijrade andjela, bi zauvek ostala u nekim andjelima pa i ljudima...

Joh 15:22(Isus) Da nisam bio došao i govorio im ne bi greha imali; a sad izgovora neće imati za greh svoj.

Bog ce morati jednoga dana da unsiti sotonu i da bi to ucinio i pokazao da je imao pravo i uveo mir u svemiru, on je dozvolio da se sotona sma pokaze.

Off 12:9 I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove djavo i sotona, koja vara sav vasioni svet, i zbačena bi na zemlju, i andjeli njeni zbačeni biše s njom.

TADA NIKO NECE POSUMNJATI U BOZJU RPAVDENOST DA JE UNSITIO SOTONU:

Off 16:5 I čuh andjela vodenog gde govori: Pravedan si Gospode, koji jesi, i koji beše, i svet, što si ovo sudio;

Off 16:7 I čuh drugog iz oltara gde govori: Da, Gospode Bože Svedržitelju, istiniti su i pravi sudovi Tvoji.
Off 19:11 I videh nebo otvoreno, i gle, konj beo, i koji sedjaše na njemu zove se Veran i Istinit, i sudi po pravdi i vojuje.
Off 19:1 I posle ovog čuh glas veliki naroda mnogog na nebu gde govori: Aliluja! Spasenje i slava i čast i sila Gospodu našem;
Off 19:2 Jer su istiniti i pravi sudovi Njegovi, što je osudio kurvu veliku, koja pokvari zemlju kurvarstvom svojim, i pokajao krv slugu svojih od ruke njene.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 deo.

Zahvljaujci Bozjoj zastiti, ljubavi, i njegovo postovanja nase slobodne volje, svi mi na forumu, sada slobodno pisemo ovde, za ili protiv Boga, i iz ovog jedinstvenog primera sa Jovom i mnogim drugima, to sada mi i sva nebeska bica, jasno znamo kome sve to mozemo da zahvalimo.

Ali svi na zemlji, imamo i priliku da uvidimo da je greh i odvajanje od Boga, dovelo do patnji i prokletstva na ovoj zemlji.

Biramo politicare i religiozne vodje u nadi da ce konacno biti bolje a ono sve gore.

SAMO APSOLUTNI POVRATAK BOGU JE JEDNINO RESENJE ZA SVE NAS.

Svako od nas ce doneti odluku za ili protiv Boga, pre nego greh bude unisten.

Svako od nas ce se odluciti za Boga ili ne.

Bog nam daje jos uvek vremena da uvidimo i prepoznamo zbivanja, ali dokle jos vremena?

Off 10:6 I zakle se Onim koji živi va vek veka, koji sazda nebo i šta je na njemu, i zemlju i šta je na njoj, i more i šta je u njemu, da vremena već neće biti;

2.Pet 3:7 A sadašnja nebesa i zemlja tom istom reči zadržana su te se čuvaju za dan strašnog suda i pogibli bezakonih ljudi.

Hes 33:11 Reci im: Tako bio ja živ, govori Gospod Gospod, nije mi milo da umre bezbožnik, nego da se vrati bezbožnik sa svog puta i bude živ; vratite se, vratite se sa zlih puteva svojih, jer zašto da mrete, dome Izrailjev?

Zlo koje je prouzrokovalo patnje na ovome svetu, samo od sebe nikada nece prestati.

Ono mora biti prekinuto, jer drugacije nece nestati...

Samo Bog moze da ga prekine, jer njegova pravda to zahetva.

KOJA PRAVDA?

Pravda zemaljskih zakona i slobode ljudi, zahteva da se lopov ili ubica itd uhpasi, zatvori, zaustavi jer ometa druge i nanosi im zlo.

Pravda Bozjeg zakona takodje to zahetva, prema onima koji su se odlucili da psosuju to pravo i te zakone i da ne cine zlo...

Off 21:3 I čuh glas veliki s neba gde govori: Evo skinije Božije medju ljudima, i živeće s njima, i oni će biti narod Njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.
Off 21:4 I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prodje.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4.deo.

Za pouku nama.

Zahvljaujvi Bozjoj zastiti ti i ja i svi na forumu, sada slobodno pisemo ovde za ili protiv Boga i iz ovog jedinstvenog primera sa Jovom, to sada mi i sva nebeska bica, jasno znamo kome sve to mozemod a zahvalimo.

Zasto je Bog dopustio da svi apostoli, osim Jovana , budu ubijeni?

ZA SVEDOCANSTVO NAMA.

TO JE NAJVECE SVEDOCANSTVO DA JE ONO STO SU APOSTOLI GOVORILI I PISALI ISTINA:

Zasto je bog dozvolio a i sam isus je dozvolio da ga razapnu a mogao je da izbegne i spase se raspeca, jer je unapred znaod a ce doci po njega i kada su dosli, pokazao je da mu ne mogu nista ako on to ne zeli.

Joh 18:1 I rekavši ovo Isus izidje s učenicima svojim preko potoka Kedrona gde beše vrt, u koji udje On i učenici Njegovi.
Joh 18:2 A Juda, izdajnik Njegov, znaše ono mesto; jer se Isus često skupljaše onde s učenicima svojim.
Joh 18:3 Onda Juda uze četu i od glavara svešteničkih i fariseja momke, i dodje onamo s fenjerima i sa svećama i s oružjem.
Joh 18:4 A Isus znajući sve što će biti od Njega izidje i reče im: Koga tražite?
Joh 18:5 Odgovoriše Mu: Isusa Nazarećanina. Isus im reče: Ja sam. A s njima stajaše i Juda koji Ga izdavaše.
Joh 18:6 A kad im reče: Ja sam; izmakoše se natrag i popadaše na zemlju.
Joh 18:7 Onda ih opet zapita Isus: Koga tražite? A oni rekoše: Isusa Nazarećanina.
Joh 18:8 Isus im odgovori: Kazah vam da sam ja. Ako dakle mene tražite, ostavite ove nek idu.

Mt 26:20 A kad bi uveče, sede za trpezu sa dvanaestoricom.
Mt 26:21 I kad jedjahu reče im: Zaista vam kažem: jedan izmedju vas izdaće me.
Mt 26:22 I zabrinuvši se vrlo počeše svaki govoriti Mu: Da nisam ja, Gospode?

Mt 26:51 I gle, jedan od onih što behu sa Isusom mašivši se rukom izvadi nož svoj te udari slugu poglavara svešteničkog, i odseče mu uho.
Mt 26:52 Tada reče mu Isus: Vrati nož svoj na mesto njegovo; jer svi koji se maše za nož od noža će izginuti.
Mt 26:53 Ili misliš ti da ja ne mogu sad umoliti Oca svog da mi pošalje više od dvanaest legeona andjela

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STA KAZE KURAN O SVETOM PISMU:

5) Sura 3.3.
On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat i Indžil objavio je!

Ako je Alah objavio Tevrat i Indzil (Toru i Evandjelje), zasto se onda pojedini odlomci krivotvore naknadno i time falsifikuje Bozja Rec??

Jer, ako je Allah objavio ove dve knjige, sto gornja sura potvrdjuje, ko ih je falsifikovao naknadno i ko je sebi uzeo pravo to da ucini? Zar Alah menja svoje misljenje kao npr. u vezi svoga Sina Isusa da je andjeo Gabriel navestio rodjenje Sina Bozjega, Isusa, te raspece i Uskrsnuce (srz Evandjelja) koja muslimani negiraju itd.? Kako je to moguce ako je Allah objavio Indzil i objavu potvrdjujete gornjom surom???!!!
Uostalom, i sa smjerom molitve umesto Jerusalima prema Mekki kada Jevreji nisu prihvatili islam, ocituje se nedoslednost.

: 6:79, 6:115 A poslanici su i prije tebe lažnim smatrani, pa su trpjeli što su ih u laž ugonili i mučili sve dok im ne bi došla pomoć Naša - a niko ne može Allahove riječi izmijeniti - i do tebe su doprle o poslanicima neke vijesti. Riječi Gospodara tvoga su vrhunac istine i pravde; Njegove riječi niko ne može promijeniti i On sve čuje i sve zna.

Dakle Tevrat i Indzil niko po Kur'anu ne moze izmeniti, a mi cujemo od muslimana da je to ucinjeno?

DA LI JE NOJE SMEO DA JEDE SVE ZIVOTINJE NA ZEMLJI?

1.Mo 9:1 I Bog blagoslovi Noja i sinove njegove, i reče im; radjajte se i množite se i napunite zemlju;
1.Mo 9:2 I sve zveri zemaljske i sve ptice nebeske i sve što ide po zemlji i sve ribe morske neka vas se boje i straše; sve je predano u vaše ruke.
1.Mo 9:3 Šta se god miče i živi, neka vam bude za jelo, sve vam to dadoh kao zelenu travu.

Podelu na ciste i neciste zivotinje je znao jos Noje, jer mu je bilo receno da uvede po par od svih kopnenih zivotinja, i sedmoro od cistih. Posle Potopa mu je receno (u originalu pise) da "moze da jede sve sto je se mice po zemlji, kao sto je nekada dobio da jede svo zeleno bilje". To je bukvalan prevod. Drugim recima, kao sto je nekada u okviru svog zelenog bilja dobio da jede samo bilje koje nosi seme i drvece koje nosi seme, a kasnije i bilje iz polja (zelje poljsko), a samo su zivotinje jele svo zeleno bilje (ovo sto je covek dobio je samo deo svog zelenog bilja), tako posle Potopa, na isti nacin kao i kada su biljke u pitanju, moze da jede sve sto se mice po zemlji - dakle samo ciste zivotinje. Prevod gornjeg stiha bi na nas jezik bio: "Kao sto sam ti dao da jedes odredjene biljke iz svog biljnog carstva, tako ti sada dajem da jedes i zivotinje." Doslovan prevod moze da razume samo onaj ko poznaje sta pise u originalu, jer je nas prevod trapav, vidi se da je radjen sa nekog prevoda (nemackog, a ovaj sa latinskog).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslednja izmena:
MUCI CE SE VAVEK VEKA DAN I NOC:

Otrkvienje 20.10

Tebi treba pakao za koji ces dokazati da sada postoji i gori.

Ali.
Prvo, tekst govori o buducnosti.
O vremenu posle drugog Hristovog dolaska jos i 1000 god posle.
Tada ce se to desiti sto tekst opisuje u Otrkivenju 20.10.

Dakle tekst je pisan pre 2000 god i kada bi Isus dosao uskoro , dogadjaj u tekstu se ne desava tada, vec jos 1000 god posle.
Znaci dogadjaj u tekstu koji navodis se doagadaja tek za vise od 3000 god.

I ne dokazuje ono sto ti trazis, pakao u koji sada ljudi idu da gore ili se na neki nacin muce.
Ali tekst govori o gorenju..

Drugo, tekst govori o danu i noci.
U nijednom ucenju o pakalu, bilo koje crkve nema dana i noci.

Treci problem je sto tekst govori samo o 1. djavolu, 2. zveri i 3. laznom proroku o nikome vise.

Tekst kaze da ce se oni muciti u vatri dan i noc.

Drugi niko.
Ne ljudi.
Drugi se ne pominju tu.

Za sve druge gresnike, ljude, samo jedan stih pre, deveti stih kaze sta ce sa njima biti:

Otkrivenje 20,9I iziđoše na širinu zemlje, i opkoliše oko svetijeh, i grad ljubazni; i siđe oganj od Boga s neba, i pojede ih.
Za sve ljude tekst kaze da ce sve gresnike oganj koji silazi sa neba koji je to jezero ognjeno, pojesti u jedan trenutak.
Oni se ne muce negde.

Ali djavo, zver i lazni prorok se muce jedan dan i noc.
To su tri entiteta koji u otrkvienju cine Vavilon.

Oni nece brzo izgoreti.
Oni ce se muciti citavi dan i noc.

Tekst ne kaze svaki dan i noc, vec samo dan i noc dok ne izgore.

Otkrivenje 20,10I đavo koji ih varaše bi bačen u jezero ognjeno i sumporito, gdje je zvijer i lažni prorok; i biće mučeni dan i noć va vijek vijeka.

Samo ovo troje dan i noc ostali ljudu gresnici ne.
Oni ce izgoreti u ejdnom trenutku kaze tekst.

Sta je sa recima vavek vekova.

Grcka rec koja se tu koristi u tekstu (Äoen) koji oznacava za vecnost vremenski.

Ta rec ne kaze da ce to trajati vec znaci ZAUVEK.

Gorece dan i noc dok ne izgore i izgorece zauvek.

Ta ista rec se koristi na vise mesta u bibliji

Tekst u otrkivenju ne kaze da ce djavo, lazni prorok i zver biti muceni svaki dan i noc u vecnosti.

U ucenju o paklu nema dan i noc nigde.

Neke crkve uce da je pakao u sredistu zemlje, neke da je to neko mracno stanje u kome se zli nalaze itd.?

Tekst ne kaze da ce goreti stalno, svaki dan i noc, jer u paklu dana i noci nema,
Tekst govori o danu unistenja kada ce svi gresnici izgoreti, ali ce ova tri entiteta goreti dan i noc i izgorece zauvek.

I izgorece VREMENSKI STA OVA GRCKA REC I OZNACAVA KOJA SE TU KORISTI ( ÄOEN) za svu vecnost, nece ih vise nikada biti.

Pakao je dan sudnji kada Bog svojim prisustvom bude unistio ovu zemlju vatrom i greh na njoj za uvek.Pošalji privatnu poruku Pošalji email

„Јер, богумилство није овде на Балкану само манихејска дуалистичка јерес, него је оно и стални бунт против Цркве и државе, својине и права, све оно, једном речи, што је у балканским народима анархично и анархоидно.“—Владета Јеротић

“Богумили представљају код нас континуум оних примитивних праснага које нису хтјеле да се подреде организованом насиљу феудалних баруна, ни римских, ни бизантинских бискупа.”—Мирослав Крлежа

„Да буде проклет онај, који не прима седам светих православних сабора наших отаца, што носе у себи Бога и Светог Духа, и не поштује догме и правила, но их хули и изопачава“.[20] Анатема у посланици никејског патријарха Германа II

„Богумили су одбацивали црквену јерархију, крштење, свето причешће и све остале свете тајне, поштовање црквених зграда, икона, крстова, светих моштију, литургије, чуда, црквене каноне и црквене законе.
— Николај Велимировић

O bogumilima. Уче своје да се не покоравају властима, коре бољаре[21], ругају се старешинама, сматрају Богу мрским оног који работа за цара и робовима говоре да не служе за своје господаре."— Презвитер Козма

„Богумили нису били анархоидна секта већ државно организована лаичка паства, која је у међународним омјерима између Ломбардије и Албигенза играла улогу врховног арбитра.“— Мирослав Крлежа

„И ко рекне бабунску реч, ако је властелин, да плати сто перпера, аколи је себар да плати дванаест перпера и да се бије штаповима.“— Душанов законик, члан 85.

Evo sta istorija kaze o progonu Bogumila:

Bogumili.
"Navukli su na sebe mrznju drzavne crkve koje je pocela nemilostivo da ih progoni...
Zestoka progonstva Bogumiia bila su i u Carigradu. Taj posao preuzeli su u svoje ruke glave obeju vlasti:
Car Aleksej i patrijarh Nikola, a pomagali su ima drzavni i crkveni dostojanstvrenici...
Sledila je kazna protiv onih koji, koji su u svojoj veri bili toliko osvedoceni, d ajoj se nisu hteli odreci.
Lomaca za staresine, dozivotnim tamnicenjem za ostale zadovoljilo se crkvenim i drzavnim zakonima vizantijske carevine onoga vremena.
U to vreme spaljen je na lomazi vodja bogumi,la Bugarske po imenu Vasilije." Istorija crkve, str. 175.

"Stevan Nemanja je dano naredjenje da se pohvataju svi bogumili i onda je SAZVAO SABOR NA KOM JE PRISUSTVOVAO I RASKI
AHIJEREJ JEFTEMIJE. "Posto se Sabor uverio o postojanju bogohulne vere u Srbiji, osudio ih je i izrekao nad njima kaznu:
Knjige bogumilske da budu spaljene, nacelniku jezik odrezan,, a inda u zatocenje prognan, neki od bogumila na lomacu,
drugi na izgnanstvo iz drzave osudjeni, a svima imatak oduzet i medju pravoverne razdeljen." Istorija crkve, str.176

Sve sam ucinio da izbegnem razgovor na ovu temu.

Ali vi ste sve ucinili da se on dogodi i onda me otuzujete?

Glasnik.:
Na temi mislim da se zove bigomili sam sve to iznosio.
A imate film nedavno snimljen, Nemanjici.
Ili pogledaj razgovor Seselj, Zukrojic oli kako se zove.
Ima i na mom blogu o tome.

Koslav75:
Vi ignorišete objavlјeni sadržaj ovog člana.
Какве везе филм Немањићи има са истином или било чиме, треба ли да црпим информације и из сјенки на Балкану? Исто се односи и на двојицу пименутих, дај ти нама неке релевантне историјске изворе, али ниси их дао ни на теми о богумилима па претпостављам да нећеш ни овдје, питам се зашто? :lol:

Koslav75:
Vi ignorišete objavlјeni sadržaj ovog člana.
Па тражио сам више различитих извора да ми понудиш, материјалне доказе, било шта, али ништа не дајеш. Спомињу се нека имена, али без других података, често се судара са зидовима контрадикције, да ли треба теби да вјерујемо на ријеч да је било тако?
Glasnik.:
Ima materijala oko toga, citaj bosnjacku istoriju.
Nemam nameru da ti pravim sada temu o tome.
Mozda nekada?
To bi mi uzelo nekoliko dana posla.
Da bi ti na kraju kazao: malo bre to.
Hoces i video snimak iz tog vremena ili?
Sve sam ucinio da izbegnem tu temu.

Sta su to zitije i sinod pravoslvne crkve?
Mozete li da objasnite?
hvala.

I on izobliči bezboštvo njihovo, i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim.[2]— Stefan Nemanjić, Žitije Svetog Simeona

Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg.[2]— Stefan Nemanjić, Žitije Svetog Simeona

..i svečasnu veru Hristovu ustanovi da se jasno i velelepno slavi i klanja presvetoj i životvorećoj Trojici … iskorenivši jeretičku i mnogobožačku prevaru po celom svome otačastvu, tako da svi budu hrišćani … I niko se ne nađe da se protivi njegovoj blagočestivoj zapovesti; pa ako se ko i ne sa ljubavlju obraćaše, no ipak od straha prema onome ko je zapovedio, ne zaostajaše. I tako se… svi sabraše u svetu sabornu i apostolsku crkvu, pošto njegova dobra vera beše u sprezi sa vlašću.[15]— Domentijan, Žitije svetog Simeona

"Zli jeretici, trikleti babuni, koji se lažno nazivaju hrišćanima, i koji se rugaju našoj pravoj veri, izostavljajući iz svetih knjiga reči i preokrećući na zloverje, i koji se otkidaju od svete i pravoslavne crkve, i koji se rugaju svetome i časnome krstu, i koji se rugaju svetim ikonama i ne klanjaju im se - da budu prokleti."— Sinod pravoslavne crkve

"I razglasiti svima: Rastudije bosanski i Radomir i Dražilo i Tolko i Tvrdoš i svi koji se nazivaju hrišćani i hrišćanice a ne klanjaju se svetim ikonama i krstu časnomu, da budu prokleti."— Sinod pravoslavne crkve[20]

1024px-Bogomilen-Schrein_Travnik.png

Ne izvrci reci i hipoteticki nacin govora. Nije ti ovo Sveto Pismo.

Nista ne izvrcem evo dokaza.

Na moje tvrdjenje da niko nije smeod a ubije te Srbe jer su malod rugacije evrovali, ti si odgvorio ovako:

Naravno da su bili stetni, ako su uopste i bili po Srbiji. Evo ti recimo, u kojoj bi se to drzavi u Evropi hteo roditi u to vreme a da te ne proteraju, zato sto ne priznajes vlast i neces da nosis oruzje? Koja bi te drzava Evrope trpela takvog? Drugi da te brani i cuva i gine zbog tebe a ti?

Opravdao pogublenje citavih srpskih porodica?
Istoricari govore od 10 000, 50.000 pa do 200 000 od prilike.
Sve sami Srbi.
A kada sam trazio od tebe dokaza da nisu prihvatali oruzje, nikada ga nisi dao.

Dakle ti nazivas srpski narod genocidnim ( koje je znacenje reci istrebljenje?) na osnovu nemackog publiciste i istoricara??? Ovo je tvoj izvor da proglasavas Hriscane zlocincima????

Da te je sramota!!!! Pasti na jos nize grane coveku to nije moguce.

Ne pozivaj se vise da ti neko preti i ne glumi drama-queen. Niko te ne progoni i ne nastupa armagedon, vec se reaguje na tvoje podmetacine i lazi. Reci iz Zitija, koje nisi ni procitao jer da jesi, savest ti ne bi dala da pises ove nebuloze, ne govore o tome da je neko izvan Sabora u Rasu, bio progonjen. Govori se o ovim na Saboru i tu se prica zavrsava. A kad bi imao malo obraza, razmislio bi zasto to neko nije uklonio iz Zitija? Da je to bilo nesto tako strasno kako pokusavas da prikazes, a da je Sveta Hristova Crkva onakva kakvom je predstavljas, zasto nije obrisala ovo iz Zitija? Reci zasto?

Ali ni to ne mozes shvatiti, kao ni zasto su u Pismu bez ustrucavanja pomenute prepirke Ap. Pavla i Petra ili svadje Pavla i Varnave? Kad ovo iz Pisma razumes, razumeces i zasto je ovo ostavljeno u Zitijama.

Nigde ja nisam Srspki narod nazavo genocidnim pises nesitine jer zelis da me na taj ancin sprecis da pisem istinu.
Trazio sma vec cetiri puta da mi postavis gde sam to cinio, ali nista nisi postavio.

!.U bosni su za vreme ovog rata, sve tri strane praile genocide.
Ali za to nije kriv celi anrod, vec samo oni koji su cinii genocide.
Dakle, ne moze celi narod da bude otuzen za genocid, zbog nekih koji su to ucinili.

2. Govorimo o dogadjajima pre 700 do 1000 god, tako da niko ne pravi danas srpski anrod genocidnim

3. Pravis zamenu teza.
Ja a se protivim svakom ubijanju anseg naroda bez obzira sta veruje ili n,e ti si to opravdao i meni prebacujes svoju krivicu?

4. Kazes da mi niko ne preti?
Brises mi postove da ljudi ne vide moje odgvore.
I da pogledamo sledece:

Dok to ne pribavis, svaki sledeci slicni post ce se smatrati kao tesko krsenje pravilnika. N

Iako sam pre ove izjave sve argumentovao, pokusao si da me zaplasis da nebi pisao istinu koju ste sami htelid a psiem a ja sam vam rekaod a ne zelim da pisem o ovoj temi.

Богумили у Рашкој[уреди | уреди извор]
Главни чланак: Богумили у средњовековној Србији

"Полуверци“, фреска у цркви светог Ахилија у Ариљу (око 1290. године)
Богумиле су у средњовековној Србији православна црква и немањићка држава прогониле као јеретике, називајући их бабунима (по македонској планини Бабуни).[4] Велики жупан Стефан Немања је 1186. године сазвао црквено-државни сабор против богумила у Рашкој. На сабору је њихово учење осуђено као јерес чије је помињање забрањено, њиховом поглавару је „урезан језик у грлу његову“ и многе верске старешине су спаљене на ломачи. Након тога су уследили прогони богумила у Рашкој, током којих су многи верници кажњени разним телесним казнама и прогнани из земље, сва имовина је одузета, а њихове књиге спаљене.[28] Ипак, и после 150 година непријатељске политике Немањића, са њима се сусрео и Душан Силни, који доноси одредбе против њих у свом законику.

„И ко рекне бабунску реч, ако је властелин, да плати сто перпера, аколи је себар да плати дванаест перпера и да се бије штаповима.“— Душанов законик, члан 85
Izvor:
Stefan Prvovenčani, Život Svetog Simeona”. Rastko.rs. Приступљено 8. 3. 2011.

Izvor:
Богумили, Енциклопедија лексикографског завода, Загреб 1955. I свезак. стр. 530-534.

Богумили у Рашкој[уреди | уреди извор]
Главни чланак: Богумили у средњовековној Србији

"Полуверци“, фреска у цркви светог Ахилија у Ариљу (око 1290. године)
Богумиле су у средњовековној Србији православна црква и немањићка држава прогониле као јеретике, називајући их бабунима (по македонској планини Бабуни).[4] Велики жупан Стефан Немања је 1186. године сазвао црквено-државни сабор против богумила у Рашкој. На сабору је њихово учење осуђено као јерес чије је помињање забрањено, њиховом поглавару је „урезан језик у грлу његову“ и многе верске старешине су спаљене на ломачи. Након тога су уследили прогони богумила у Рашкој, током којих су многи верници кажњени разним телесним казнама и прогнани из земље, сва имовина је одузета, а њихове књиге спаљене.[28] Ипак, и после 150 година непријатељске политике Немањића, са њима се сусрео и Душан Силни, који доноси одредбе против њих у свом законику.

„И ко рекне бабунску реч, ако је властелин, да плати сто перпера, аколи је себар да плати дванаест перпера и да се бије штаповима.“— Душанов законик, члан 85
Izvor:
Stefan Prvovenčani, Život Svetog Simeona”. Rastko.rs. Приступљено 8. 3. 2011.

Izvor:
Богумили, Енциклопедија лексикографског завода, Загреб 1955. I свезак. стр. 530-534.

Богумили у Далмацији[уреди | уреди извор]
Главни чланак: Патарени у средњовековној Далмацији

Спаљивање људи које је црква прогласила јерецима.
Сматра се да богумилство у Далмацији има претече у глагољашком покрету (види: Гргур Нински) и ћирилометодијској традицији словенског богослужења. Патаренско, односно богумилско учење је у далматинске градове продрло током 12. века, а нарочито у Задар, Трогир и Сплит. На катарском сабору у Сен Феликсу одржаном 1167. године, помиње се и црква Далмације. 1185. је одржан метрополитански синод у Сплиту који проклиње све „секте херетика“ који „оцрњују науку“ римске цркве и тражи од власти у далматинским градовима одузимање њихове имовине, њихово изопштење и прогон. Нови сплитски надбискуп Бернард је убрзо по преузимању дужности 1196. године прогнао патарене из града, запленивши им имања. Многи прогнани су тада, почетком 1200. године, нашли уточиште под окриљем цркве босанске и бана Кулина.

Izvor:
  1. Josip Vrandečić, Crkva bosanska i Crkva dalmatinska: Srednjovjekovna hereza u Dalmaciji
  2. ^ http://www.kroraina.com/varia/kaluzh/cdhfins.pdf[

Богумили у Далмацији[уреди | уреди извор]
Главни чланак: Патарени у средњовековној Далмацији

Спаљивање људи које је црква прогласила јерецима.
Сматра се да богумилство у Далмацији има претече у глагољашком покрету (види: Гргур Нински) и ћирилометодијској традицији словенског богослужења. Патаренско, односно богумилско учење је у далматинске градове продрло током 12. века, а нарочито у Задар, Трогир и Сплит. На катарском сабору у Сен Феликсу одржаном 1167. године, помиње се и црква Далмације. 1185. је одржан метрополитански синод у Сплиту који проклиње све „секте херетика“ који „оцрњују науку“ римске цркве и тражи од власти у далматинским градовима одузимање њихове имовине, њихово изопштење и прогон. Нови сплитски надбискуп Бернард је убрзо по преузимању дужности 1196. године прогнао патарене из града, запленивши им имања. Многи прогнани су тада, почетком 1200. године, нашли уточиште под окриљем цркве босанске и бана Кулина.

Izvor:
  1. Josip Vrandečić, Crkva bosanska i Crkva dalmatinska: Srednjovjekovna hereza u Dalmaciji
  2. ^ http://www.kroraina.com/varia/kaluzh/cdhfins.pdf[

A sve sto sam do sada napisao, na osnovu Istorijskih podataka i istrazivanja je potvrdio i poznati Milan Vidojevic, srpski publicista i novinar. na ovom videu:

Pocinje od 36 minuta.

On jasno govore da su to bili srbi koji su bili pobijeni i njegov zakljucak je da se je Stevan Nemanja, verovatno iz tog razloga zamonasio jer mu je posle proradila savest, jer je pobio toliko Srbe, citave porodice, decu, zene, starce, itd.

Vidimo da su se na tom saboru neki pobunili, ali nije vredelo.
Naravno da on pokusava bez ikakvog argumenta da kaze i opravda da bogumili nisu hteli da uzmu oruzje pa su ih zato pobili.
Ali takav podatak nigde nije potvrdjen.
Ono sto nalazimo, jeste zbog njihove hriscanske vere koja je bila malo drugacija.
Cak on kaze u videu da su ih drugi vladari prihvatili, one koje su svoji prognali i nisu stigli da pobiju.
Znaci, drugim vladarima su dobri a svojima ne?
Cak su na tom saboru bili neki koji su hteli da ih zastite jer su i oni bili prozeti Bogumilstvom, ali nije uspelo.
I doslo je do sukoba.
A nosili su oruzje i niko to ne navodi kao razlog protiv bogumila na saboru.
Zamislite da vide Hrista koji ne nosi oruzje i koji je protiv kao i bogumili,
I on navodi podatak da su pobijeni nekih od 10 000 do 50.000.
Neki istoricari pisu i o 200.000.

A sve sto sam do sada napisao, na osnovu Istorijskih podataka i istrazivanja je potvrdio i poznati Milan Vidojevic na ovom videu:

Pocinje od 36 minuta.

On jasno govore da su to bili srbi koji su bili pobijeni i njegov zakljucak je da se je Stevan Nemanja, verovatno iz tog razloga zamonasio jer mu je posle proradila savest, jer je pobio toliko Srbe, citave porodice, decu, zene, starce, itd.

Vidimo da su se na tom saboru neki pobunili, ali nije vredelo.
Naravno da on pokusava bez ikakvog argumenta da kaze i opravda da bogumili nisu hteli da uzmu oruzje pa su ih zato pobili.
Ali takav podatak nigde nije potvrdjen.
Ono sto nalazimo, jeste zbog njihove hriscanske vere koja je bila malo drugacija.
Cak on kaze u videu da su ih drugi vladari prihvatili, one koje su svoji prognali i nisu stigli da pobiju.
Znaci, drugim vladarima su dobri a svojima ne?
Cak su na tom saboru bili neki koji su hteli da ih zastite jer su i oni bili prozeti Bogumilstvom, ali nije uspelo.
I doslo je do sukoba.
A nosili su oruzje i niko to ne navodi kao razlog protiv bogumila na saboru.
Zamislite da vide Hrista koji ne nosi oruzje i koji je protiv kao i bogumili,
I on navodi podatak da su pobijeni nekih od 10 000 do 50.000.
Neki istoricari pisu i o 200.000.

Back