Razno

Bilo bi dobro da procitaju bilo koje tri knjige,a da nije napisala neka pevaljka .
Na zalost ogromna vecina njih u tom uzrastu nisu procitali ni bukvar.
Zaista ne bih mogao da smislim sta bih im prporucio a da oni mogu da svare.

Kakve pevaljke, breeee
Prave , ozbiljne knjige
Samo ti napiši kad se setiš, ne brini o varenju, nisu sva deca ista u tom uzrastu

Namćorstvo...

Rekao bih da je namćorstvo sigurno jednim delom nasledno u zavisnosti od vaspitanja. Ono se kasnije produbljuje u zavisnosti od toga kakav stav osoba ima prema ljudima. Namćori mogu biti kako oni koji su bili emotivno povređeni, tako i oni koji vole da emotivno povređuju druge. Sa bitnim naglaskom na ''vole''.
O tim što vole to da rade, ne vidim ih kakako se tipično ponašaju kao neke psihopate već više kao ljude koji od svega pokušavaju da se drže na distanci, a čak i kada im je nešto potrebno - počinju da ''zakeraju'' oko sitnica. Ne valja šraf, ne valja žica, ne valja viljuška, nož slabije seče itd.
Od toga koliko su namćori zavisi to da li će da dozvole da ih takve stvari poraze ili će da se suoče sa tim na jedan pozitivan način.

Smatram da je namćorstvo viralno, tj. može se namćorstvom uticati i na druge, ako oni to sebi dozvole da postanu takvi, te da se dobije kolektivno namćorstvo. S jedne strane to će biti ljudi koji žele da pokažu svoj sentiment prema nekoj osobi koja je namćor i to rade zbog najčešće emotivnih razloga (čak i u veoma muškim društvima), jer pokazuju da neko u svom namćorstvu nije sam/а. Sebe, naravno, nikada neće nazivati namćorima. Postoje druge i modernije fraze koje služe kao zamena za vređanje. To je blaži oblik namćorstva.

Teži oblik je onaj koji od slomljene čačkalice će da prekrste ruke i da se tokom celog dana dure dok sede na nekoj hoklici ili sl. Naravno, radi se o deci. Nažalost, postoje i oblici koji uspevaju da zadrže ovakav sklop čak i u poznim godinama. Štaviše, neki deo toga se sigurno pronalazi i u odraslim ljudima koji su se ovako ponašali, s tim što toga možda nisu ni svesni.
Kao takav, taj teži oblik namćorstva je neizlečiv i on je tu na biološkoj osnovi prvenstveno.

Lakši oblik se može menjati, zavisno od situacije do situacije.
Teži oblik se ne menja ni na koji način. Možda i može, ali tu je potrebna neka vrsta mentalnog ožiljka ili nešto što će iz korena da promeni osobu (da joj ispere mozak do te mere da zaboravi ko je i šta je, ali to sa sobom vuče neke druge probleme i namćorstvo je najmanji problem u tom vidu).

Namćorstvo...

Lakši oblik se može menjati, zavisno od situacije do situacije.
Teži oblik se ne menja ni na koji način. Možda i može, ali tu je potrebna neka vrsta mentalnog ožiljka ili nešto što će iz korena da promeni osobu (da joj ispere mozak do te mere da zaboravi ko je i šta je, ali to sa sobom vuče neke druge probleme i namćorstvo je najmanji problem u tom vidu).

Prilično dobra analiza :ok:

- - - - - - - - - -

Da, i ja.
hvala svima za trud

Kako je sve tiho...al uvek s enađe neko žensko da nešto pita:lol:

Videla sam ovde neki graf (pitu) o % M i Ž forumašima, odnos je 40 : 60 (ako smo se svi iskreno deklarisali )
A takođe nedavno pročitah na drugom mestu da na društvenim mrežama muškarci najviše lažu o visini i hobijima, žene o kilogramima;)

Šta je svrha takvog zavaravanja?
Da razumemo potrebu - to možemo, ali šta je cilj - postoji li? Šta mislite?

...muskarci najvise lazu o velicini
i to smijesno
jer brzo otkrivanje mise da je bezazleno
ali,
mene je cesto sramota da prijavim svoje velicine
jer nesto se ne slaze
ali,
Faraonn ne laze...ne sto nema razloga
nego,
lagati bespotrebno zene , grehota je od Boga.../ bez stidljivka.../

Gledam neke roditelje, imaju mnogo problema da "privole" decu da uče. To su deca npr u 4. ili 5. razredu.
Oduvek je bilo dece koja nisu htela ili volela da uče, i uvek će biti. Ali, kod ovih slučajva imam osećaj da roditelji nisu ni uložli neki poseban trud da dete zainteresuju, motivišu, a i loši su primeri u tom pogledu (ne znam d ali ih je dete ikad videlo sa knjigom u ruci).
Da li je sopstveni primer najbolji primer? Često to može biti i uspešan rođak, komšija ili neki drugi lik.
Takođe, vidim odlično, društvo u kojem se dete kreće - ako je dete vredno i radno i nađe s eu takvom okruženju, to mu daje dodatni vetar u leđa.
S druge strane, "upadne" u atmosferu blejanja, manjka ambicija, u društvo gde niko ne priča o faksu, niti ima kakve planove za nešto duže od par dana...nekom "mekšem" će se lako i ono malo ambicija slomiti.

IMisao: Ti si prosek pet ljudi s kojima provodiš najviše vremena. (mislim da je Rohn rekao)

A evo i sličica...
knjige.jpg

Gledam neke roditelje, imaju mnogo problema da "privole" decu da uče. To su deca npr u 4. ili 5. razredu.
Oduvek je bilo dece koja nisu htela ili volela da uče, i uvek će biti. Ali, kod ovih slučajva imam osećaj da roditelji nisu ni uložli neki poseban trud da dete zainteresuju, motivišu, a i loši su primeri u tom pogledu (ne znam d ali ih je dete ikad videlo sa knjigom u ruci).
Da li je sopstveni primer najbolji primer? Često to može biti i uspešan rođak, komšija ili neki drugi lik.
Takođe, vidim odlično, društvo u kojem se dete kreće - ako je dete vredno i radno i nađe s eu takvom okruženju, to mu daje dodatni vetar u leđa.
S druge strane, "upadne" u atmosferu blejanja, manjka ambicija, u društvo gde niko ne priča o faksu, niti ima kakve planove za nešto duže od par dana...nekom "mekšem" će se lako i ono malo ambicija slomiti.

IMisao: Ti si prosek pet ljudi s kojima provodiš najviše vremena. (mislim da je Rohn rekao)

A evo i sličica... Pogledajte prilog 543580
[/QUOTE

Dok je bila mala povremeno sam joj čitala razne priče, pesme, kupovala bojanke sa pričom.............
Nedavno sam iskoristila akciju Gradske biblioteke i besplatno je upisala.
Pustim je da sama odabere knjige koje će čitati i da odabere vreme kad će ih čitati.
U početku je samo sricala slova, sad već ume da pročita skoro celu rečenicu i da shvati šta je pročitala.
Lagano sam je uvela u svet knjige........
Zainteresovala da uživa u čitanju i ne pritiskam je, uzela si knjige sad ih sve pročitaj, nema veze ako se knjige vrate ne pročitane, bitno je da je makar jedna strana ili bar jedna priča iz knjige pročitana, ako joj se nešto svidi može sledeći put da je opet uzme.
Puštam je da sama čita, ponekad sednem pored nje i pratim šta čita i pomognem sa nekim težim rečima.
Malecka je videla temu i videla sliku i ptala šta piše, njen odgovor bi bio:
"Učlanila si me u biblioteku i tako me navukla da čitam"

Pozdrav

Zamislila sam ovu temu kao neki vid „Svaštare“ , ali ne u smislu bespotrebne fioke na ovom PDF-u, naprotiv.

Često želimo čuti mišljenje o nečemu tj prodiskutovati i sagledati nešto iz drugog ugla, ali nije zgodno za sve otvarati temu (ima ih mnogo).
Dakle, ovde bismo mogli postaviti neko pitanje ili razmišljanje, a prema volji i potrebi bi se već neko uključio (tad ko se doseti može navesti i link do neke teme koja se bavi time)

Ako moderatori ocene potrebnim (nakon nekog vremena), ne smeta mi, naravno, da temu zatvore ili obrišu.
ili promenite naziv ako ne odgovara.. :)

Red je da ja i počnem nekim primerom:

Odrasla osoba - namćor. Kad bismo hteli da pomognemo toj osobi - na šta bismo se najviše ili PRVO trebali fokusirati?

ranije sam imala vise tolerancije i razumevanja za namcore, ali sve vise uvidjam da vecina njih koristi blagonaklonost ljudi koji ih okruzuju
a bez potrebe da nesto koriguju kod sebe
zasto bih im popustala, sklanjala se...necu se konfrontirati pod svaku cenu ali ni izbegavati
mozda sam postala deo njih:lol:

Novo pitanje je:
da li je forumašenje donelo pozitivne promene u vaš život, tj vama kao ličnosti?
I...da li ste sigurni u to? ;)
(negativne nisu zanimljive :) )
Ako se ne varam, ovo kao pitanje može da se nađe na ovom PDFu.

Novo pitanje je:
da li je forumašenje donelo pozitivne promene u vaš život, tj vama kao ličnosti?

Учествујем на овом и на једном страном.

Позитивно - имам прилику да читам духовите постове интелигентних људи и да дам своје мишљење о разним стварима.
Тај страни - вежбам енглески и јако се добро сналазим.

Учествујем на овом и на једном страном.

Позитивно - имам прилику да читам духовите постове интелигентних људи и да дам своје мишљење о разним стварима.
Тај страни - вежбам енглески и јако се добро сналазим.
Odlično.
U čemu je značaj što daješ svoje mišljenje o raznim stvarima (uopšteno pitanje, i sama ga sebi postavljam)?

Novo pitanje je:

Nije donijelo neke bitne promjene, ali mogu reći da je u trenutku prijavljivanja
na neki način pomoglo.
Uz to, zaista ima odličnih tekstova koje redovno čitam, čak i kad se ne logujem.
Uz čitanje, volim da škrabam, pa je često zadovoljstvo duplo.
Nekad opet pomogne da na koji sat skrenem i smirim misli.
Sve u svemu, nije baš zalud bačeno vrijeme, iako povremeno i to pomislim.

Novo pitanje je:

Forumašenje je svakako odnelo dobar deo mog života, što na forumima koje vodim, što na forumima na kojim sam relativno aktivan. Radi se o vrsti komunikacije koja mi je svakako potrebna. Koliko je to dobro, ne znam, ali mi je bitno da sebe mentalno izazivam skoro pa svaki put.

Zavisi od toga da li su ti forumi tehnološkog, odnosno tehničkog karaktera, ili jednostavno ubijanje vremena (kao ovde). Naravno, trudim se da pružim što više relevantnih informacija ljudima i smatram da forum nikako i ni u kom slučaju ne sme da bude zamena za konkretan odlazak na kafu.
Za mnoge ljude ovo je jedina lokacija gde mogu da se siti ispričaju jedni s drugima oko najnebitnijih stvari. To mi je fascinantno! Jer život brzo prolazi, a neko voli da ispija virtuelnu kaficu umesto pravu.

Back