RAZMISLITE o sterilizaciji

Bilo bi divno kad bi mace htele da imaju bebe jednom godišnje, toliko bi smo malih još i udomili. Ali šta kad počnu 5 puta godišnje x2 mačke = 9 malih u svakoj turi tj, 45 godišnje... :per:
Prošla sam i tu Golgotu i ono se nije moglo više izdržati! :worth: U takvom slučaju je sterilizacija jedino rešenje.

Juce sam napokon odnela Carlija na kastriranje. Ne mogu da vam opisem kako mi je bilo tesko u dusi dok je bio na operaciji. Osecala sam se isto kao kad su mi dvogodisnjeg sina odveli u salu na operaciju kile. Operacija je dobro prosla. Provela sam celu noc pored njega, i mislim da mu je dobro. Jede i ide u WC. Malo je jos malaksao ali nadam se da ce se sve dobro zavrsiti i da ce i dalje biti onaj stari (nadam se malo mirniji)z:poz:

Juce sam napokon odnela Carlija na kastriranje. Ne mogu da vam opisem kako mi je bilo tesko u dusi dok je bio na operaciji. Osecala sam se isto kao kad su mi dvogodisnjeg sina odveli u salu na operaciju kile. Operacija je dobro prosla. Provela sam celu noc pored njega, i mislim da mu je dobro. Jede i ide u WC. Malo je jos malaksao ali nadam se da ce se sve dobro zavrsiti i da ce i dalje biti onaj stari (nadam se malo mirniji)z:poz:

Sve to što si ti opisala nakon kastracije govori da je on odlično podneo anesteziju i da je i sam odlično. :D

Samo ga čuvaj par dana da ne skače previše, jer se tada napinje (mada, ova moja dva divljaka nakon par sati već su divljali, i naravno, ništa im nije bilo).

Sve će biti u redu, ne brini. :)

Poslednja izmena:
Mene ubi Jolandina "tražim dečka" faza. Traje već dve nedelje i još uvek povremeno počne da mjauče, trlja se o nameštaj i odbija hranu. Koliko maksimum traje "teranje" kod mačijeg sveta? I kako da znam kada je konačno završeno, pošto sam se dogovorila sa veterinarom da je dovedem na sterilizaciju?

Pile: to će najbolje vet reći...a u pravu je što neće da je steriliše dok je u teranju, tada su moguće razne komplikacije prilikom operacije (baš mi je objašnjavao jedan vet).
To koliko će da se tera je individualno, nije isti period za svaku macu:) ..

Cipelice, može se kastrirati/sterilisati i bez vakcinacije, te dve stvari nemaju veze jedna s drugom, ali će svaki odgovorni vet predložiti i vakcinaciju (samo je , naravno, potreban razmak između te dve stvari, zato što obe predstavljaju svojevrsan šok po organizam).

Sve to što si ti opisala nakon kastracije govori da je on odlično podneo anesteziju i da je i sam odlično. :D

Samo ga čuvaj par dana da ne skače previše, jer se tada napinje (mada, ova moja dva divljaka nakon par sati već su divljali, i naravno, ništa im nije bilo).

Sve će biti u redu, ne brini. :)

Hvala Anti na podrsci. Posto sam Carlilja odmah po kastraciji opivenog donesa kuci cim je mogao da se podigne na noge onako poluslogiran popeo se kod mene na krevet. Juce se celog dana verao po regalima i nema sanse da mu ukinem skakanje.Nesto mislim kad skace da mu nije nista. Nisam razmisljala o tome da moze da mu naskodi.

Cipelice, mozes da kastirias nevakcinisanog macka. Ni ja Carlija nisam vakcinisala mada planiram. Mislim da je bolje da se vakcinise nego da se svaki put traumiram kad pocne da povraca ili je neveseo.

Hvala Anti na podrsci. Posto sam Carlilja odmah po kastraciji opivenog donesa kuci cim je mogao da se podigne na noge onako poluslogiran popeo se kod mene na krevet. Juce se celog dana verao po regalima i nema sanse da mu ukinem skakanje.Nesto mislim kad skace da mu nije nista. Nisam razmisljala o tome da moze da mu naskodi.

Nisi ti trebala da razmišljaš o tome, to je veterinar trebao da ti kaže. :evil:
No, bitno je da je sa Čarlijem sve u redu. :)

Cipelice, mozes da kastirias nevakcinisanog macka. Ni ja Carlija nisam vakcinisala mada planiram. Mislim da je bolje da se vakcinise nego da se svaki put traumiram kad pocne da povraca ili je neveseo.

Tačno je da može, ali obrnuti proces je mnogo bolji. :)
Uvek prvo vakcinacija....

koliko ja znam to kod mačora nemav veze
mada je meni vet rekao da i mačke mogu da se sterilišu u teranju, samo kuje ne smeju
e sad tu nisam pametna

U principu mogu i mačke, ali prilikom podvezivanja jajovoda i ušivanja, kada je doba teranja, sve to je jako krto i jako je teško ušiti.. konac nekad prosto propada kroz tkivo.. i zato se malo vetova odlučuje na sterilizaciju mačaka kada je ta faza teranja. To mi je pričao vet koji je radio godinama na hirurgiji na Veterinarskom faxu u Beogradu.

Back