Da li znas da Bog JHVH komunicita sa ljudima preko andjela?
da li znas da je Isus Hrist nas posrednik. posrednik izmedju Boga i ljudi...
Da li znas da samo andjeli mogu da se utelotvore ili materijalizuju u coveka?
Kao i Isus Hrist kao Bozji sin to je mogao, da se javi u telu, iako je veci od andjela a manji od Boga.
Jednostavan je izvestaj.
Avraham je ugostio andjele koji su bili materijalizovani.
I to je bila velika casta za njega s obzirom da su oni Bozji glasnici.
Kao i u slucaju Mojsija Bog mu se pokazao, ne direktno nego posredstvom andjela.
Koji je posredovao Bozju rec.
u 2. Mojsijevoj 3:2 direktno označava Jehovinim anđelom: “I javi mu se anđeo (Jehovin) u plamenu ognjenom iz kupine.”
U 4. stihu se kaže: “A (Jehova) kad ga vidje gdje ide da vidi, viknu ga Bog iz kupine.”
Prema 6. retku, taj anđeo, Božji govornik je rekao: “Ja sam Bog oca tvojega, Bog Abramov, Bog Izakov i Bog Jakovljev.”
Kad je Mojsije razgovarao s ovim andjeoskim Božjim zastupnikom, oslovljavao ga je tako kao da govori sa samim Jehovom (2. Mojsijeva 4:10).
10 Tada je Mojsije rekao Jehovi: “Oprosti, Jehova, ali ja nisam rečit čovek, nikada to nisam bio, a nisam ni sada otkako govoriš sluzi svojemu, jer sam sporih usta i spora jezika.
Postovana.
Nesto si nam
zanijekala sto kazu bivsa braca hrvati.
Prvo se Mojsiju javlja andjeo Bozji.
2. Mojsijeva 3,1 A Mojsije pasijaše stado Jotoru tastu svojemu, svešteniku Madijamskomu, i odvede stado preko pustinje, i dođe na goru Božiju Horiv.
2. Mojsijeva 3,2
I javi mu se anđeo Gospodnji u plamenu ognjenom iz kupine, i on ga vide. I pogleda, a to kupina ognjem gori a ne sagorijeva.
2. Mojsijeva 3,3 I Mojsije reče: idem da vidim tu utvaru veliku, zašto ne sagorijeva kupina.
U izvornom tekstu kaze da ga je Mojsije video.
Video je andjela.
Ali nije sam andjeo tu niti dalje sa Mojsijem razgovara andjeo, vec sam Bog.
Dalje sam Bog razgovara sa Mojsijem ne andjeo.
Andjeo se prvo javlja Mojsiju jer covek ne moze videti Boga i ostati ziv.
Prvo ovim cudom Andjela, Bog zeli da se javi Mojsiju i privuce mu paznju.
Iz daljeg teksta vidimo to:
2. Mojsijeva 3,4
A Gospod kad ga vidje gdje ide da vidi, viknu ga Bog iz kupine, i reče: Mojsije! Mojsije! A on odgovori: evo me.
2. Mojsijeva 3,5 A
Bog reče: ne idi ovamo. Izuj obuću svoju s nogu svojih, jer je mjesto gdje stojiš sveta zemlja.
2. Mojsijeva 3,6 Još reče:
ja sam Bog oca tvojega, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev.
A Mojsije zakloni lice svoje, jer ga strah bijaše gledati u Boga.
2. Mojsijeva 3,7 I reče Gospod: dobro vidjeh nevolju naroda svojega u Misiru, i čuh viku njegovu od zla koje mu čine nastojnici, jer poznah muku njegovu.
2. Mojsijeva 3,8 I siđoh da ga izbavim iz ruku Misirskih, i da ga izvedem iz one zemlje u zemlju dobru i prostranu, u zemlju gdje mlijeko i med teče, na mjesto gdje su Hananeji i Heteji i Amoreji i Ferezeji i Jeveji i Jevuseji.
Cudo i vatru je proizveo andjeo i njega je video Mojsije.
Mojsije zna da sme da vidi andjela i videvsi ga krenuo je da vidi bolje, ali i iz teksta se jasno vidi da Mojsije zna da ne sme da vidi boga.
Ali tada mu se obraca Bog iza vatre koju je ucinio andjeo.
Andjeo zaklanjac.
Andjeli zaklanjaju Boga kada razgovara sa gresnim bicima.
Sam sotona je bio andjeo zaklanjac, ali vidimo sada tu ulogu ima drugi andjeo.
Jezekija 20.
14 Ti si bio heruvim, pomazan da zaklanjaš; i ja te postavih; ti beše na svetoj gori Božijoj, hođaše posred kamenja ognjenog.
U daljem tekstu se jasno vidi da dalji razgovor Mojsije vodi sa Bogom ne andjelom.
Andjeo samo zaklanja Boga da ga Mojsije ne bi vidio i umro.
Vatru koju vidi, ucinio je andjeo iz pomenutih razloga.
Jer je ovo andjeo SVETLONOSA.
Verovatno se Mojsiju od te andjelove svetlosti cini da grm gori.
Mojsije u drugom trenutku shvata da sada razgovara sa Bogom jer mu kaze da izuje obucu pred njime, to andjeo ne bi smeo da trazi za sebe, pa mojsije
zaklanja svoje lice.
Bog mu trazenjem da skine obucu ukazuje da sada on prica sa Bogom ne andjelom.
Zato trazi skidanje obuce.
Od andjela Mojsije ne bi zaklanjao lice a i vidimo da nije, hteo je da pridje da ga bolje vidi, jer ocigledno Mojsije zna da andjela moze videti ali da niko ne moze videti Boga i ostati ziv.
Mojsije je prvo video andjela i od njega ne bi zaklnanjao lice, i vidimo da nije, nego jos prilazi.
Tek kada je shvatio da je i bog tu, koji je onda govorio sa njime, Mojsije onda od Boga se zaklanja lice.
Zasto:
2 Mojsijeva 33 I reče: Ali nećeš moći videti lice moje,
jer ne može čovek mene videti i ostati živ.
Osim toga samo je Bog svet i samo pored Bogom se iz religioznog razloga trazilo da Mojsije skine obucu, to je bio za njega znak, da dalje razgovara sa Bogom ne andjelom.
i tekst kaze da Mojsije dalje razgovara sa Bogom JHVH ne andjelom.
Jer andjeli ne traze obozavanje a kamoli skidanje obuce pred njima iz obozavanja.
Otkrivenje
8Ja, Jpovan, čuo sam i vidio sve ovo. I kad sam to vidio i čuo, padoh pred noge anđelu koji mi to pokaza da mu se poklonim.
9A on reće mi: »
Nipošto i ja sam sluga kao i ti i braća tvoja proroci i svi koji čuvaju riječi ove knjige.
Bogu se pokloni!«
I sam tekst kaze da dalje Mosjisje razgovara sa Bogom, ne sa andjelom.
Bilo bi lepo da ne zaoibilazis kontekst postovana.