Разлог Mојковачке битке - истине и збалуде

Dal je Srbija u vreme pre 1. svetskog rata imala buoziju, pored toga da je bilo zlocina nad Albancima ali da je ubistvo nad celom nacijom svakako preterano.

Naravno da je imala buržoaziju. Pa vaš slavni "mag ekonomije" Milan Stijadinović je već bio u usponu i vrlo solidno se napljačkao tokom, posebno posle rata.

Što se tiče Tucovića nisam ulazio u kvalifikacije nego sam pokazao šta žulja srpske nacoše. Inače, podrazumeva se da se sa Tucovićem u svemu slažem.

Ideja ujedinjena Srbije i Crnegoe je dosta starija od bilo koje jugoslovenske. Srpsko ujedinenje je dosta starije od ideja Jugoslovenstva.

A ovo broj jedan kad su i gde srpske trupe palile po Crnojgori, i ne za vreme Bozicke pobune je to bio rat uglavnom Crnogoraca protiv Crnogoraca.

Konstatnite, pročitaj nešto pa piši. Više niko u srpskoj istoriografiji ne spori činjenicu da je Srbija okupirala Crnu Goru 1918. U svim pašićevim depešama Mišićevim reupama u Crnioj Gori 1918, 1919, one se nazivaju "okupacione srpske trupe na teritoriji Crne Gore".

Za vreme Božićne pobune nikšićkom žandarmerijom je komandovao otac Nikole Kalabića koji je, jelte, iz Valjeva, toliko znaš?

Poslednja izmena:
Naravno da je imala buržoaziju. Pa vaš slavni "mag ekonomije" Milan Stijadinović je već bio u usponu i vrlo solidno se napljačkao tokom, posebno posle rata.

Što se tiče Tucovića nisam ulazio u kvalifikacije nego sam pokazao šta žulja srpske nacoše. Inače, podrazumeva se da se sa Tucovićem u svemu slažem.

Koji moj ja nijednog Stijadinovica nemam u porodici. Inace burozaziju ne cine jedan covek ili je narodna radikalna partija bila burozazaska nije.

Konstatnite, pročitaj nešto pa piši. Više niko u srpskoj istoriografiji ne spori činjenicu da je Srbija okupirala Crnu Goru 1918. U svim pašićevim depešama Mišićevim reupama u Crnioj Gori 1918, 1919, one se nazivaju "okupacione srpske trupe na teritoriji Crne Gore".

Za vreme Božićne pobune nikšićkom žandarmerijom je komandovao otac Nikole Kalabića koji je, jelte, iz Valjeva, toliko znaš?

Mozes nazivati kako hoces ne menja nista na tome da su Crnogorci hteli ujedinijenje za Srbijom. Ja licno mislim da za vise autonomije do neke zelje odvojene Crnogoraca od srpstva ne bi ni doslo. Tako da sam protivnik te politike koja se sprovela. Bilo kako bilo mene interreuju fakti a ne sta bi ja u toj situaciji radio.

Bozcina Ponuda je bila borba Crnogoraca izmedjusobom tu jedan komandant nista ne menja.

Stav carske Rusije prema Crnoj Gori karakteriše i izjava pomoćnika ministra spoljnih
poslova Neratova, srpskom poslaniku u Petrogradu: "Bilo bi za Srbiju i opasno da se u Crnoj
Gori stvara redovna vojska, jer bi ona u rukama cetinjskih separatista mogla postati smetnja za
ostvarenje našeg plana o ujedinjenju
"

Dr Danilo Radojević, "Problemi crnogorske istorije oko prvoga svjetskoga rata"

Ima li da nas Rusi nekad nisu prevarili? Fuj!

Koji moj ja nijednog Stijadinovica nemam u porodici. Inace burozaziju ne cine jedan covek ili je narodna radikalna partija bila burozazaska nije.

Mozes nazivati kako hoces ne menja nista na tome da su Crnogorci hteli ujedinijenje za Srbijom. Ja licno mislim da za vise autonomije do neke zelje odvojene Crnogoraca od srpstva ne bi ni doslo. Tako da sam protivnik te politike koja se sprovela. Bilo kako bilo mene interreuju fakti a ne sta bi ja u toj situaciji radio.

Bozcina Ponuda je bila borba Crnogoraca izmedjusobom tu jedan komandant nista ne menja.

Konstantine, mućni malo glavom. Šta je čitava srpska divizija radila u Crnoj Gori? Glumikli "Plave šlemove". Srpska vojska je rukovodila "Podgoričkom skupštinom".

Pazi srpsku diverziju u Crnoj Gori,

Pašić insistira: ako se "osvoji Kotor onda bi trebalo da ga okupira
francuska vojska", a ne crnogorska.23
Da bi onemogućila da crnogorska vojska sama oslobodi
Primorje, srpska Vrhovna komanda nareĊuje da crnogorske trupe budu prebaĉene na front prema
Sarajevu. Tako je osujećen plan crnogorske vlade da osigura zaleĊe, iako je francuski admiralitet
bio prihvatio naĉelno njezin prijedlog

Izveštaj francuskog poslanika na Cetinju svojoj vladi, u kojemu kaţe da
su srpske trupe odstupile preko Crne Gore i Albanije, pod zaštitom crnogorske vojske i da
"Crnogorci, podcjenjivani, sad su pokazali da su dostojni potomci svojih slavnih predaka
"

Poslednja izmena:
Konstantine, mućni malo glavom. Šta je čitava srpska divizija radila u Crnoj Gori? Glumikli "Plave šlemove". Srpska vojska je rukovodila "Podgoričkom skupštinom".

Svaki ozbiljan istoricar kaze da su vecina ljudi koji su bili ukljuceni u sukob bili Crnogorci ako imas druge podatke postavi i postani slavan istoricar.

Poslednja izmena:
Svaki ozbiljan istoricar kaze da su vecina ljudi koji su bili ukljuceni u sukob bili Crnogorci ako imas druge podatke postavi i postani slavan istoricar.

koji su to ozbiljni istoričari kada se zna da su na Cetinju januara 1919. godine bile opkoljene trupe regularne srpske vojske?

Grupa srpskih ĉinovnika i crnogorskih agenata40
regenta Aleksandra, sazvala je zbor
svojih jednomišljenika (13. XI 1918) u fabrici duvana u Podgorici, pokušavši mu dati
demokratski oblik41
i nazvavši ga "velika narodna skupština"42
- na kojemu je donijeta
"rezolucija" o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji. Oruţani otpor, koji je buknuo odmah poslije
okupacije Crne Gore od strane Srbije, iako je Crna Gora bila razorena, hiljade pomrlo od gladi i
"španjolske groznice", poubijani i pomrli po austro-ugarskim logorima, - gušile su okupatorske
trupe (srpske), uz pomoć marionetske vlasti u Crnoj Gori, zatim ĉete kontra-komita koji su
ubijali, muĉili, palili kuće, širili strah, ĉineći sve to pod izgovorom da su svi oni koji su protivu
prisajedinjenja - izdajnici (na taj naĉin su "stvorili" uslove za gonjenje). Odluci te, tzv. "velike
narodne skupštine" prijethodila je krfska deklaracija koja je zanemarila suverenitet i nezavisnost
Crne Gore.

Dr Danilo Radojević, "Problemi crnogorske istorije oko prvoga svjetskoga rata"

Radi lakšeg razumijevanja istorijske istine nuţno je posebno istaći djelovanje srpske vlade
preko svojih agenata, stvaranje plana da se uz pomoć zavrbovanih Crnogoraca izvrši pripremano
preuzimanje vlasti u Crnoj Gori, te široko djelovanje (uz ogromnu organizacionu i novĉanu
pomoć srpske vlade) tzv. "crnogorskog odbora za narodno ujedinjenje" (imao je filijale u Rusiji,
Francuskoj, Solunu, Krfu, Italiji, SAD i Engleskoj), preko kojega je srpska vlada zaobilazila
legalnu crnogorsku vladu i dinastiju da bi lakše sprovela pokoravanje Crne Gore. Djelovanje toga
odbora meĊu iseljenim Crnogorcima u Americi, rasijanim Crnogorcima po evropskim zemljama,
meĊu crnogorskim internircima po austro-ugarskim logorima, te djelovanje agenata na razbijanju
federalistiĉko-republikanskih koncepcija meĊu Crnogorcima, kao i mnoge druge akcije, posebna
su tema.51
Srpska vlada je, dok je razbijala crnogorsku drţavu, imala stalno u vidu da će znatno
ojaĉati pozicije Srbije prisajedinjenjem Crne Gore i da će onda lakše pridobiti ostale
juţnoslavenske zemlje.

Poslednja izmena:
1. I kako su onda trosili Crnogorce kad su Srbijanci jos vise izginuli.

Tako što je veliki Mišić ladio jaja u Skadru dok su Crnogorci ginuli na Mojkovcu, a zahvalnost je pokazao 1918. godine kada su srpske trupe pod njegovom komandom ubijale i palile po Crnoj Gori.

2. Sta nije tacno sta sam napisao

Tačno si napisao ali nije relevantno za diskusiju. Pričamo o vojnim a ne opštim gubicima. Nisi odgovorio na pitanje zašto je Pešić držao 7000 Crnogoraca da brani Cetinje od 50.000 Austrijanaca a nije dozvoljeno da se i oni povuku sa srpskom vojskom.

3. Ujedinili je za Srbijom sta je vecina ako svi ljudi hteli, nacin je svakako sporan, ali sam cin ujedinenja gotovo da nije bio predmet prepiranja

I ovo ti nije tačno. Nisu Crnogorci hteli ujedinjenje sa Srbijom nego su hteli da sa Srbijom i ostalim našim narodima ravnopravno udju u Jugoslaviju a ne kao robovi Nikole Pašića i Karađorđevića.

Pešić je bio samo stručno lice.Kralj je bio vrhovni komandant crnogorske vojske i nesumnjivi autoritet.Samo je on mogao da naredi evakuaciju ali je on to odbio i u razgovoru sa Pašićem..Kao što je prezentovano na ovom forumu,otpada i mogućnost da je crnogorska vojska branila odstupnicu srpskoj skoro mesec dana nakon što se ova povukla.Nema kredibilnih izvora koji potvrđuju da je u decembru 1915 ili januaru 1916 bilo nekakvih ogorčenih sukoba što potvrđuje i komandant združenih snaga centralnih sila kao i divizijar Martinović koji negira i veće sukobe oko Cetinja.Drugim rečima,radi se o političkom mitu koji nastaje u kasnim tridesetim koji je kao istorijska činjenica uziman zdravo za gotovo u periodu SFRJ pa i danas.

Poslednja izmena od moderatora:
Наведи k.jankovicu следеће:

ИЗВОР за податак 25.000 српских војника на Церу

ГДЕ И КАДА су се десили ти покољи над албанским становништвом.

Управо лажи које су 1912/13 изношене у Радничким новинама од , буквално, стотинама хиљада побијених албанских цивила говоре о Туцовићу као ''часном човеку''...или нечовеку.

Уколико не добијемо референцу, ред би био да модерација реагује.. . по правилима ПДФ-а

Radi lakšeg razumijevanja istorijske istine nuţno je posebno istaći djelovanje srpske vlade
preko svojih agenata, stvaranje plana da se uz pomoć zavrbovanih Crnogoraca izvrši pripremano
preuzimanje vlasti u Crnoj Gori

"Oni koji su sami sebe nominirali za tvorce buduće
Jugoslavije i koji samo sebe moćnim smatraju izvršiti to veliko zavjetno djelo, otimajući narodno
pravo, bore se za sjedinjenje sviju neosloboĊenih Srba, Crnogoraca, Hrvata i Slovenaca sa
Srbijom (...). Hoće da stvore od Juţnih Slovena ni manje ni više nego što je htjela Njemaĉka od
Evrope, a to je da kraljevina Srbija postane neograniĉeni gospodar sviju Juţnih Slovena,
neobzirući se na moguće posljedice takvog ujedinjenja pa ni na samu volju naroda (...). Tradicije
Hrvata i Slovenaca velike su i slavne i njihova povjesnica dava im potpuno pravo boriti se za
samostalnost i samoupravu (...). O crnogorskoj prošlosti sasvim je izlišno govoriti.

"Vrbovanje" spada u dopuštenu aktivnost.Većini stanovnika Crne Gore nije bilo potrebno nikakvo "vrbovanje".Hteli su da se prisajedine Srbiji kao što je većina 2006 htela da se odvoji od Srbije.I u jednom i drugom slučaju uvažena je od strane Srbije njihova suverena volja.Za razliku od tih tvojih Slovenaca i Hrvata,narod Crne Gore ima istoriju i imali su i državnost i pre 1945.

Управо лажи које су 1912/13 изношене у Радничким новинама од , буквално, стотинама хиљада побијених албанских цивила говоре о Туцовићу као ''часном човеку''...или нечовеку.

Уколико не добијемо референцу, ред би био да модерација реагује.. . по правилима ПДФ-а

Tucović nije 1912. i 1913. bio na licu mesta već je prenosio izveštaje ruskih, francuskih i britanskih novinara. Nije džabe formirana Karnegijeva komisija da utvrdi zločine na Kosovu.

Što se tiče izvora za 25000 ako zatraži moderacija daću, tebi baš da ne polažem račune.

Što se tiče izvora za 25000 ako zatraži moderacija daću, tebi baš da ne polažem račune.

Најљубазније молим да се тражени извор наведе.

А свим учесницима у дискусији скрећем пажњу да обрате пажњу на речник и понашање.

Poslednja izmena:
Tucović nije 1912. i 1913. bio na licu mesta već je prenosio izveštaje ruskih, francuskih i britanskih novinara. Nije džabe formirana Karnegijeva komisija da utvrdi zločine na Kosovu.

Који руски, француски и британски новинари?

Поименично.

Ономад смо се бавили тиме.

А Карнегијева комисија формирана да утврди злочине на Косову?

Па је л' утврдила шта?

Је л' си прочитао њихов извештај?

Знаш ли да су у том извештају као главни докази српских ''злочина'' представљени екстракти чланака анонимних ''другова'' из Радничких новина ( поред казивања бугарских попова и учитеља)?

А шта о том извештају пишу савремени историчари ( не само српски, већ грчки и бугарски)?

И како то да је формирана да ''утврди злочине на Косову'', а није била на Косову?

http://montenegrina.net/wp-content/...orske_istorije_oko_prvoga_svjetskoga_rata.pdf

Petar Pešić, pukovnik
srpske vojske, javio je Vrhovnoj komandi srpske vojske kada je postao naĉelnik Vrhovne
komande crnogorske vojske (sredinom 1915): "Danas je cela Crnogorska vojska pod mojom
komandom (...). Zapovesti (...) slati preko Crnogorske vrhovne komande, koja je u rukama
srpskih oficira
"
P. Pešić, Crna Gora u svetskom ratu, Ratnik, jan.-feb. 1925, 15.
Isti bili 1915, 1916, 1918, 1941.
Ако већ цитираш Новицу Ракочевића, учини то у целости а не да вадиш делове који се теби свиђају (болдовано) и тако смисао написаног скрећеш у другом правцу. То је мешетарење са подацима на које се позиваш и немој више то да радиш - ружно је и непоуздано. Стичем утисак да непотребно манипулишеш подацима.

Твој цитат требало је да буде изворан без скраћивања:
Zakljuĉak N. Rakoĉevića, da potĉinjavanju crnogorske vojske "nijesu težili ni srpska vlada ni srpska Vrhovna komanda",76 ne bazira se na istorijskoj istini; sam Petar Pešić, pukovnik srpske vojske, javio je Vrhovnoj komandi srpske vojske kada je postao naĉelnik Vrhovne komande crnogorske vojske (sredinom 1915): "Danas je cela Crnogorska vojska pod mojom komandom (...). Zapovesti (...) slati preko Crnogorske vrhovne komande, koja je u rukama srpskih oficira".77

* * * * *
Па зар заповедници војске краљљевине Црне горе нису били сердар Јанко Вукотић и Крсто Поповић. Чему то уметање некаквог генерала Пешића.
* * * * *
То да је краљ Никола морао да постави српског генерала је нетачно. Тачно је да је краљ Никола имао неискрено држање према договору са Србијом па је у јеку офанзиве са Немачком и Аустроугарском преговарао оо склапању сепаратног мира.
Наиме два његова сина, који су били германофили, ступили су у дипломатски контакт са непријатељском Аустроугарском и Немачком. Старији син Данило је, баш у време повлачења српске војске преко Ц.Горе и Албаније, ступио преко данског посредника у контакт са Берлином. Одговор је писмом дао цар Вилхем II упућен лично краљу Николи и гласи: ,,Црна гора може рачунати на уступање половине српске Македоније и пет милиона талира, ако спречи повлачење српске војске за Албанију преко територије Црне горе''.
Додуше, краљ Никола није прихватио ову понуду из бојазни да га не сматрају за највећег црногорског издајника. Али због чињенице да је комуникације ипак било, огорчило је српску Владу а нарочито њеног Председника Николу Пашића.После тога, поверење краљу Николи отказали су: Руси,Енглези и Французи па је после Мојковачке битке и расула црногорске војске и изазваног незадовољства у црногорском народу, краљ Никола одлази са Владом у Париз и тамо остаје до смрти. Умро је 1.Марта.1921г. у малом француском месту Cap d' Antibes.
Ови моји наводи биће боље схваћени ако се прочита чланак Небојше Богуновића у ,,Вечерњим новостима'' од 18.Децембра.2005г., у рубрици ,,Историја'' на стр.26.Нема електронског издања (или га бар ја нисам нашао) па немогу да приложим линк.
Такође, упутно је прочитати и текст са сајта: http://www.dejanlucic.net/cirilica/SRPSKO_Satiranje.html
па ћете сазнати и више него шта сам ја написао.

Jos bih dodao na ovo da postoje cak i tvrdnje o zavadi Janka Vukotica i Kralja Nikole povodom ovoga.
Naime Serdar Janko kao veliki srpski patriota je rekao kralju Nikoli "da bog da se nase oci nikad vise nevidjele"
Tako je i bilo .
Inace ima tvrdnji da je kralj Nikola cak i uzeo neke pare i da je srpska vojska mucki napadana kroz Albaniju , da su organizovane bande da napadaju Srbe.

Antisrpstvo kralja Nikole (10)

Naplaćivali hleb srpskoj vojsci

Pojedinci nisu mogli da odole dobroj zaradi
I kupovali hleb po desetostrukim cenama, jer poneko od domaćina nije mogao da odoli brzoj i dobroj zaradi - kao uvek i kod svake ljudske zajednice..........
Za stradanje srpske vojske i naroda preko Crne Gore nije kriv siromašni narod u Crnoj Gori, već kralj Nikola i njegova Vlada, koji su sve činili, da prolaz srpske vojske kroz Crnu Goru otežaju i da joj na taj način pripreme strašnu katastrofu".

Dogovor s Bečom
Rašović upućuje da je Vlada Crne Gore mogla da obezbedi potpunu ishranu naroda i vojske iz Srbije, ali to nije činila - zbog dogovora sa Austrougarskom. Evo Rašovićevog objašnjenja o neiskorišćenim mogućnostima za sprečavanje gladi:...........

Kraljev sin Petar pasivizirao svoj deo fronta
Rašović opisuje da je mir trajao mesecima i da su obostrane mere na frontu dogovarane prilikom čestih susreta kraljevića Petra i bivšeg vojnog atašea Austrougarske na Cetinju - Hupke. Hupka je, čim je rat počeo, doputovao u Kotor. Sastajao se s kraljevićem Petrom, tajno, istočno od Tivta u Polju Krtolama. Saznalo se da su u društvu Kraljevića, tim prilikama - i u komandnom šatoru, viđane žene sumnjivog morala.Školovani omladinci u Lovćenskom odredu su shvatili da je na ovom delu fronta došlo do otvorenog savezništva Austrougarske i Crne Gore. Oni su pratili kretanje svog komandanta i otkrili su njegove tajne sastanke sa Hupkom. Ova neverovatana vest stigla je i do cetinjske čaršije. Diplomatski kor se uznemirio i tražio je objašnjenje od članova Vlade. Plamenac, ministar inostranih poslova, rekao je diplomatama da o tome ništa ne zna.

Bombe po Cetinju
Nije mogao poreći susrete kraljevića Petra i Hupke, pa je obavestio da je u pitanju susret radi izbegavanja nehumanih posledica ratovanja. Kralj im je, uz osmeh, rekao:
"Ah, ta šta ste se uzrujali. Ja već znam za to. Pero je imao samo da se dogovori sa komandantom austrougarske vojske, kako ne bi aeroplanima napadali naše varoši".
A, sutradan po ovom objašnjenju kralja Nikole, Austrougari su aeroplanima bombardovali Cetinje, ranivši tri osobe.

Naravno, diplomate kraljevim rečima nisu verovale, jer je do njih stiglo mnogo informacija iz Lovćenskog odreda, u kojem su gušene pobune mladih i školovanih vojnika, protivnika politike kralja Nikole. Kraljević Petar je preduzimao sve protiv ovih nezadovoljnika, pa je nekoliko dobrovoljaca iz Budve dao batinati. NJihova krivica je bila u tome što su pevali srpsku himnu. Jedni su udaljavani iz odreda, a drugi sudski gonjeni.
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2003/08/03/srpski/F03080201.shtml
Са оваквом искреношћу Ц.Г. према Србији, са разлогом се може сумњати и у искреност да је битка код Мојковца била усредсређена за обезбеђење пролаза српске војске на путу за Грчку.
Не поклапају се датуми, закулисне радње краља Николе, лажи о наметању српске команде над Ц.Г. Врховном командом, .....итд., може само закључити да је Мојковачка битка послужила само црногорским гусларима да новим песмама величају црногорску невиђену храброст, величанствено држање и жртвовање за српску војску, .......
Очигледно да су ствари ишле у другом правцу од оних које су приказиване.

Rekao sam ti da ćeš izvor dobiti samo ako me opomene moderacija pa evo:
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1020/tekst/velika-bitka-na-ceru/print/lat

A sad si ti ne redu, nadam se da će Rojalista imati isti kriterijum.

Daj izvor da je Tucović pisao: у Радничким новинама од , "буквално, стотинама хиљада побијених албанских цивила..."

Što se tiče Karnegijeve komisije, evo da se ne zagrcneš smejući se: Zločini nad Albancima u Balkanskim ratovima

Teško je danas biti četnički simpatizer pored interneta :mazipsa:

Na hrabrost Serdar Janka se nema sta sumnjati , on je svoje srpstvo dokazao .
Ovim drugima nek je na cast .

Srpstvo nije dokaz hrabrosti. Srbima su se izjašnjavali i četnički vojvode koji su klali civile a begali od partizana. Taj Vukotić je obična baraba koja je prodala svoga kralja za ađutantsko mesto kod Aleksandra.

Neću da psujem jer znam koliko teško pada Crnogorcima psovka, a Vukotić ima živih potomaka koji nisu krivi za njegovu izdaju. Cetinjski Vukotići su, inače, dobro bratstvo.

Poslednja izmena:
Ако већ цитираш Новицу Ракочевића, учини то у целости а не да вадиш делове који се теби свиђају (болдовано) и тако смисао написаног скрећеш у другом правцу. То је мешетарење са подацима на које се позиваш и немој више то да радиш - ружно је и непоуздано. Стичем утисак да непотребно манипулишеш подацима.

Твој цитат требало је да буде изворан без скраћивања:
Zakljuĉak N. Rakoĉevića, da potĉinjavanju crnogorske vojske "nijesu težili ni srpska vlada ni srpska Vrhovna komanda",76 ne bazira se na istorijskoj istini; sam Petar Pešić, pukovnik srpske vojske, javio je Vrhovnoj komandi srpske vojske kada je postao naĉelnik Vrhovne komande crnogorske vojske (sredinom 1915): "Danas je cela Crnogorska vojska pod mojom komandom (...). Zapovesti (...) slati preko Crnogorske vrhovne komande, koja je u rukama srpskih oficira".77

Novica Rakočević je prevrtljivac koji je od prosrpske podguzne buve stigao do crnogorskog separatiste, nešto kao Novak Kilibarda. Evo ti pa užival: http://www.montenegrina.net/pages/p..._uticalo_na_opredjeljenje_crnogoraca_1918.htm

Što se tiče Pešića, potpuno je nevažno Rakočevićevo tumačenje u trenutku kad je bio prosrpski nadahnut. Bitno je da je rečenica autentična: "Danas je cela Crnogorska vojska pod mojom
komandom (...). Zapovesti (...) slati preko Crnogorske vrhovne komande, koja je u rukama srpskih oficira
"

Odnos prema odanoj, prijateljskoj crnogorskoj vojsci, a kasnije /1918./ prema bratskom Crnogorskom narodu jedna je od najsramnijih mrlja na savetsi Srbioje u čitavoj njenoj istoriji. Izdaja je bila ravna onoj koju je počinila srpska gradjanska elita u ww2 stajući od 1934. do 1945. i dalje, na stranu fašizma.

Izdaja i zločin koji je srpska vojna i političke alita učinila prema Crnoj Gori od prvog ratnog dana 1914. godine nema primera na Balkanu.

Antisrpstvo kralja Nikole (10)

Naplaćivali hleb srpskoj vojsci

Pojedinci nisu mogli da odole dobroj zaradi
I kupovali hleb po desetostrukim cenama, jer poneko od domaćina nije mogao da odoli brzoj i dobroj zaradi - kao uvek i kod svake ljudske zajednice..........
Za stradanje srpske vojske i naroda preko Crne Gore nije kriv siromašni narod u Crnoj Gori, već kralj Nikola i njegova Vlada, koji su sve činili, da prolaz srpske vojske kroz Crnu Goru otežaju i da joj na taj način pripreme strašnu katastrofu".

Dogovor s Bečom
Rašović upućuje da je Vlada Crne Gore mogla da obezbedi potpunu ishranu naroda i vojske iz Srbije, ali to nije činila - zbog dogovora sa Austrougarskom. Evo Rašovićevog objašnjenja o neiskorišćenim mogućnostima za sprečavanje gladi:...........

Kraljev sin Petar pasivizirao svoj deo fronta
Rašović opisuje da je mir trajao mesecima i da su obostrane mere na frontu dogovarane prilikom čestih susreta kraljevića Petra i bivšeg vojnog atašea Austrougarske na Cetinju - Hupke. Hupka je, čim je rat počeo, doputovao u Kotor. Sastajao se s kraljevićem Petrom, tajno, istočno od Tivta u Polju Krtolama. Saznalo se da su u društvu Kraljevića, tim prilikama - i u komandnom šatoru, viđane žene sumnjivog morala.Školovani omladinci u Lovćenskom odredu su shvatili da je na ovom delu fronta došlo do otvorenog savezništva Austrougarske i Crne Gore. Oni su pratili kretanje svog komandanta i otkrili su njegove tajne sastanke sa Hupkom. Ova neverovatana vest stigla je i do cetinjske čaršije. Diplomatski kor se uznemirio i tražio je objašnjenje od članova Vlade. Plamenac, ministar inostranih poslova, rekao je diplomatama da o tome ništa ne zna.

Bombe po Cetinju
Nije mogao poreći susrete kraljevića Petra i Hupke, pa je obavestio da je u pitanju susret radi izbegavanja nehumanih posledica ratovanja. Kralj im je, uz osmeh, rekao:
"Ah, ta šta ste se uzrujali. Ja već znam za to. Pero je imao samo da se dogovori sa komandantom austrougarske vojske, kako ne bi aeroplanima napadali naše varoši".
A, sutradan po ovom objašnjenju kralja Nikole, Austrougari su aeroplanima bombardovali Cetinje, ranivši tri osobe.

Naravno, diplomate kraljevim rečima nisu verovale, jer je do njih stiglo mnogo informacija iz Lovćenskog odreda, u kojem su gušene pobune mladih i školovanih vojnika, protivnika politike kralja Nikole. Kraljević Petar je preduzimao sve protiv ovih nezadovoljnika, pa je nekoliko dobrovoljaca iz Budve dao batinati. NJihova krivica je bila u tome što su pevali srpsku himnu. Jedni su udaljavani iz odreda, a drugi sudski gonjeni.
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2003/08/03/srpski/F03080201.shtml
Са оваквом искреношћу Ц.Г. према Србији, са разлогом се може сумњати и у искреност да је битка код Мојковца била усредсређена за обезбеђење пролаза српске војске на путу за Грчку.
Не поклапају се датуми, закулисне радње краља Николе, лажи о наметању српске команде над Ц.Г. Врховном командом, .....итд., може само закључити да је Мојковачка битка послужила само црногорским гусларима да новим песмама величају црногорску невиђену храброст, величанствено држање и жртвовање за српску војску, .......
Очигледно да су ствари ишле у другом правцу од оних које су приказиване.

O tome se govori i u knjizi Kako je Crna Gora zavedena za Goleš Planinu, koju je napisao Stevo Bogdanović ako se ne varam dopisnik Politike iz Crne Gore koja je objavljena u Njujorku 1917.O Kralju Nikoli kao nekome ko je iskreno navijao za pobedu centralnih sila piše i njegov blizak saradnik Vojvoda Simo Popović u svojoj knjizi S Kraljem Nikolom iz dana u dan 1916-1919 kao i već pomenuti Mitar Martinović u delu Ratne Godine 1912-1916.

Srpstvo nije dokaz hrabrosti. Srbima su se izjašnjavali i četnički vojvode koji su klali civile a begali od partizana. Taj Vukotić je obična baraba koja je prodala svoga kralja za ađutantsko mesto kod Aleksandra.

Neću da psujem jer znam koliko teško pada Crnogorcima psovka, a Vukotić ima živih potomaka koji nisu krivi za njegovu izdaju. Cetinjski Vukotići su, inače, dobro bratstvo.

Vukotic je Srbin , Srbin sa Cetinja(Ceva) od srpskog roda .
Castan i posten , a nadasve hrabar .
Takve baljezgarije o njemu su u najmanju ruku smesne , i mogu doci o nekoga ko ima odredjene tendencija ka mrznji prema Srbima.
Ti to sto pricas za cetnike je takodje glupost . Bilo je svakojakih primeraka , ali ni jedan nije mogao da nadmasi copavog zagorca .
Inace Crnogorci su Srbi .

I taj Tucovic o njemu necu ni reci da trosim .
Al bih te upitao zasto je prvi program KPJ bio taj da se stvori velika Albanija (manje vise )
Da se Kosovo otkine od Srbije itd...Treba dobro prouciti komuniste jos od samog pocetka su imali destruktivne ideje na ustrb srpskog naroda .

prvi program KPJ bio taj da se stvori velika Albanija :mazipsa:

Vukotic je Srbin , Srbin sa Cetinja(Ceva) od srpskog roda .
Castan i posten , a nadasve hrabar .
Takve baljezgarije o njemu su u najmanju ruku smesne , i mogu doci o nekoga ko ima odredjene tendencija ka mrznji prema Srbima.
Ti to sto pricas za cetnike je takodje glupost . Bilo je svakojakih primeraka , ali ni jedan nije mogao da nadmasi copavog zagorca .
Inace Crnogorci su Srbi .
Castan i posten , a nadasve hrabar . :hahaha:

Od Nikolinog najvažnijeg generala do ađutanta Aleksandra Karađorđevića. Pa častan čovek bi se pre obesio!

Večna sramota na obrazu Srbije. Sreća pa smo posle imali komuniste da nam spašavaju obraz.

Rekao sam ti da ćeš izvor dobiti samo ako me opomene moderacija pa evo:
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1020/tekst/velika-bitka-na-ceru/print/lat
Пиноко, опет лажеш.
Мислим да модерација треба да реагује.

Srbija je htela rat a srpsku elitu nije nimalo bilo briga za svoj narod. Da jeste, ne bi za 3 dana izginulo na Ceru 25000 srpskih seljaka a tokom "Kolubare" 125000 ubijenihm ranjenih i nestalih.

А из извора стоји:
Srbi su izgubili 259 oficira, a 16.045 vojnika je izbačeno iz stroja, od čega 2.107 poginulih. Najteže gubitke imala je Kombinovana divizija – 3.145 poginulih i ranjenih. Stradalo je mnogo srpskih civila. U samom Šapcu ubijeno je preko 1.500 civila, staraca, žena i dece...
Ни 2.500 хиљаде погинулих. Односно, додао си нулу.

A sad si ti ne redu, nadam se da će Rojalista imati isti kriterijum.

Daj izvor da je Tucović pisao: у Радничким новинама од , "буквално, стотинама хиљада побијених албанских цивила..."

На енглеској врезији чланка која је доказ некаквих злочина над Албанцима током балканских ратова стоји Туцовићева оптужба Србије за нешто што се може окарактерисати, данас, као геноцид.То си могао да погледаш:
We have carried out the attempted premeditated murder of an entire nation. We were caught in that criminal act and have been obstructed. Now we have to suffer the punishment.... In the Balkan Wars, Serbia not only doubled its territory, but also its external enemies

док ''друг'' Коста Новаковић, сарадник, и у партији и Радничким новинама, и пријатељ Туцовићев пише:

In 1912 and 1913, 120,000 Albanians were exterminated - men, women, boys, old men and women, children - hundreds of villages were shot by heavy guns, a large number of them were burned down, more in Kosova and less in Macedonia.
http://www.kosova.com/arkivi1997/expuls/dok5.htm

Što se tiče Karnegijeve komisije, evo da se ne zagrcneš smejući se: Zločini nad Albancima u Balkanskim ratovima

Teško je danas biti četnički simpatizer pored interneta :mazipsa:

:rotf::rotf::rotf:

Овим чланком сам се једаред позабавио на овом форуму.

Па 'ајде опет.

Као илустрација српских злочина и тога шта је писала светска штампа. нуди се наслов из Њујор Тајмса.
А шта у њему пише.

Е сада колико је овај текст комичан, и обилује неистинама, говори и то да ђенерал Стефановић у Српској војсци није постојао ; постојао је, наравно, чувени ђенерал Степа Степановић, који је у I балканском рату командовао Другом армијом која је наступала на правцу Брегалница-Ћустендил, али ђенерал Степа и Друга армија су већ 25. октобра ( по грегоријанском календару) упућени у Тракију као испомоћ Бугарима. Или податак да је ђенерал Живковић наредио неко стрељање у околини Сјенице: ђенерал Живковић , односно Ибарска војска није ослобађала Сјеницу, већ је то учинила Јаворска бригада под командом потпуковника Миливоја Анђелковиђа Кајафе. Ђенерал Михаило Живковић Гвоздени је у том тренутку био стотињак километара удаљен од Сјенице, и ослобађао је Косовску Митровицу.

Као ''поуздани'' примарна извори ( сведочанства) у овом чланку је писаније само три аутора.

Један ''доказ'' је писаније ''ратног извештача'' Лава Бронштајна ( Троцког) у кијевској Лучи. Треба одмах напоменути је Бронштајн у том тренутку био резидент црно-жуте монархије, а да се као ''ратни извештач'' најближе нашао фронту када је био у Софији. ''Извештај'' почиње овако:
This is what one of my Serbian friends told me. I wrote it down almost word for word.
http://www.albanianhistory.net/texts20_1/AH1912_2.html
(илити бла-бла-трућ)

( Бронштајн не зна ни да Скопље нема 60.000 становника, већ 35-40.000)

Недовољно за озбиљан научни рад, али довољно за будале које купе ''знање'' на Википедији.

Други извор је писаније надбискупа Лазара Мједе, биског сарадника аустро-угарског конзула Прохаске.
Шта више, надбискуп Мједа био је један од учесника у ''Афери Прохаска'' ( тврдио је да је ''нестали'' Прохаска убијен од стране Српске војске. Иначе, из аустро-угарског конзулата у Призрену је пуцано на српску војску, што је утврђено војно-полицијском истрагом), а затим је отворено подбуњивао локалне албанске прваке на побуну, да би и септембра и октобра 1913. узео и учешће у арбанашкој побуни организованој од стране АустоУграске, због чега је му је и забрањен улазак на територију Краљевине (из Албаније је организован напад на српску територију, уз организовање побуне појединих арбанашких првака у Маћедонији и Метохији. Истрага је утврдила да је Аустро-Угарска у Албанију, у коју је био забрањен извоз оружија, до фебруара 1913. прошверцовала 26.000 пушака новијег и 60.000 пушака старијег система, а аустро-угарску умешаност потврдио је и сам Иса Бољетинац).

Прохаска је ''васкрснуо'' после две недеље, а ови побијени Арбанаси су се већином појавили на првом следећем попису Краљевине СХС...

А трећи ''сведочанство'', је нико други, но главом и брадом сам конзул Аусто-Угарске у Скопљу, земље чија је штампа износила ове сплачине, подбуњивала светску јавност, а затим у наредних 12 месеци ( до октобра 1913.) упутила два , мало позната, ултиматума Краљевини Србији у којима се претило ратом ( влада Краљевине се повиновала захтевима из оба).

Е сада, како је он другачије зборио чувеном немачком новинару , који то преноси у тексту Паника у Скопљу Хугу Бетауеру, и како чувени Бетауер није видео та ''клања'' која су ''видели'' Бронштан из Скопља и Хајмрот-Хесфелд затворен у своме конзулату :

Одмах по доласку у Скопље, отишао сам аустро-угарском конзулу др. Марјану од Хајмрот-Хесфелда, који, пошто овде нема немачког конзулата, има да заступа и интересе немачких поданика. Конзул, који станује са својом старом матером у једној кући у близини железничке станице, овако ми је описао узбудљиве догађаје, што су се збили, док нису умарширали Срби:

''У петак се по Скопљу био пронео глас о коначној победи Срба на Куманову и њиховоме маршовању на Скопље. Од тада је почео овде да влада хаос. Док су се наши и немачки поданици држали примерено и задовољили се тиме што су истакли црно-жуте и немачке заставе и што нису излазили из својих кућа, почело је право бегство турских породица. Кад се чуло, да ће цивилне власти и валија напустити варош, тада су Турци поврвели к мени и молили ме за заштиту, што сам ја, колико сам могао обећао.

Али је ситуација постајала с часа на час опаснија, јер су бегунци из околине и са бојног поља гомилама куљали у варош.
Када је валија напустила варош, светина је почела с пљачкањем. Разбијани су магацини, проваљиване радње, пљачкани магацини с муницијом, тако да су се и неодрасли дерани могли наоружати.

Имало се бојати, онога што је најгоре, те се ми конзули састанемо озбиљно саветовати о ситуацији. Истина, привремено нисмо могли ништа друго да учинимо, него да дамо склоништа турским породицама, које су к нама добегле; само код мене преноћило је у ноћи између петка и суботе 25 лица.

У јутро је био сам председник скопљанске општине, који ми се обратио, преклињући ме за помоћ и молећи ме да дејствујем, да умарширају у варош српске трупе, иначе ће варош снаћи ужасна судбина. Постојала је и бојазан, да ће се, ако би прошао још један дан, из пљачкања прећи на покољ и да ће наступити катастрофа, каква се ужаснија не би могла замислити.

Тако одлуче енглески, руски, француски конзул и ја, да идемо на сусрет српској војсци те да молимо за заштиту вароши.

док нешто слично пише и чувени Гвелфо Чивенини у тексту од 1. новембра 1912. под називом Освета Косова ( изашао у више италијанских листова, између осталих и у Коријера дела сери) :
Дођосмо до првих бедних кућица, које личе на арапске колибе. Приземне собе пуне су олупина, крпетина, нечистоћа, дворишта су пуста. Пљачкаши су све испретурали и однели што је вредело. Стрвине, мртви пси и козе, куже ваздух. У првој кући , на прагу , лежи леш неког старог Циганина. На вратима друге једне куће , на степеницама, седи полунага жена и плаче. Приђох јој, она заплака још јаче, показа ми на зид упрскан црном усиреном крви. Сву њену породицу , мужа и двоје деце , исекли су пре пет ноћ Арнаути који су бежали.

Сиви, пусти, трагични пут иде даље између мало бољих кућа. Кроз обојена врата види се свуда полупан намештај, гомила тајанствених и чудноватих ствари. Ни једна кућа није поштеђена. Неке, од тих порушених и опустошених кућа окружују вртови пуни хризантема , које им дају извесну драж. Ти мали интимни вртови , који су најбрижљивије неговани, са својим зеленим клупама и столовима, са стакленим, посребреним лоптама, испод хладњака од бршљена, говоре нам о ужаснијим мукама и патњама него ли саме куће. Изгажене леје, покрхано дрвеће причају о жени и деци који су бежали, ако су могли побећи. Видео сам једно од те деце које није могло да побегне. Лежало је згрчено под једним пожутелим дрветом, главе размрскане секиром
.

Back