Ma sve je u redu sa medicinskim tumacenjem , ono je deo teme, nego da ne odemo u percepciju kao centra teme....
A inace ovo za oprez i strah, ja ne znam da li je strah, mozda i prelazi u strah, ali ne mora...
Npr , ja imam stalno priliku da mi se od par razlicitih bosanaca servira galama, i to po principu sto te duze znaju veca je galama.
E a osnov za galamu je npr svi zajedno prljamo , svi zajedno cistimo....pri cemu se zajednicko tumaci ono sto oni rade ili njima treba, a kad se postavi nesto sto stvarno treba po kucnom redu da se redovno radi, onda je necu , nemogu , nisam....
Tako i kod bivseg cimera, samo sto je on bio pedantan, pa bar za cistocu nije bilo problema, ali slican pristup je bio oko najrazlicitijih stvari...
Ali nisu uspeli da mi stvore nelagodnost....koristim princip adekvatnosti, znaci prema seljacima , seljacki.....
I onda nema problema...mislim ima, ali se ne odrazavaju na psiholosku stranu...
Dok npr stvar moze biti puno ozbiljnija i neozbiljnija sa komsilukom.....npr tako se dobro slizu , cesto koriste decu i kao svi ljubazni prema drugima, a onda se jedno jutro samo dohvate i padne tuca...
Uz ono poznato dovikivanje sa terase, stvarno vise nemam utisak da sam u bg vec u nekoj bosanskoj provinciji...ispravka, u Sarajevu je elitniji zivalj,mada neposredniji nego u BG trenutno.
Ovo pricam zato sto mi se zbog reci tgdanijele cini da treba da postavim pitanje....
Koliko zivci , tj strpljenje imaju veze sa pretvaranjem opreza u strah, po tom obrascu stalna opreznost , dodje u strah...
Meni se cini da ima veze...
Mada nisam siguran koliko je to strah, ali verovatno jeste...ako nisi siguran u sebe, ili ako postoji pretnja neprijatne situacije, onda sasvim sigurno jeste...
Srbi inace lece strah tako sto vrse projekciju , pa se javlja ono cuveno , na svom sam , ne mozes mi nista ima da radim sta hocu.....sto je provocirani primitivizam....gajenja pilica na terasi....
A stvarno je masovno lecenje preko projekcija...
Pa i emancipatorke lece svoje probleme, preko prebacivanje krivice i natezanja na neku desetu stranu....
I vecina ljudi tako reaguje, osim onih korektno vaspitanih, koji problem resavaju tamo gde nastaje, ali ni to nije pametno....
Mislim nije kad je svo drustvo ovakvo...
Jer onda iskaces, a onda ne valja.....
Jer lakse ce sukob resiti ovi sasavi bosanci iz mog komsiluka, ima ih 30 kad se pije, razbiju sve u okolini kad gledaju utakmicu, svi su srdacni kad su raspolozeni , a pobiju se bukvalno sto se ne odgovori na njihov omiljen nacin...
A tracare samo tako....ali sve olako shvataju pa i to....kako dodje tako prodje, povrsno zaratili , povrsno odratili....sve lako cemo....
Tu onda nema straha....i stvarno mislim da u tom njihovom drustvu nema straha.....potpuno odsustvo bilo kakve socijalne opstrukcije.........jeste malo prosireno na ovu stranu, ali je u temi....
Mozda bude totalno suprotno od onog sto mi na pocetku izgledalo, a mozda i ne....trenutno radimo dekonstrukciju....
1