Razlika izmedju straha i opreza

genetika ili ne pitanje je sad

strah ima jako uporiste u detnjstvu bio racionalan ili iracionalan
oprez je deo iskustva i ako postane sam sebi svrha jedinka izgubi duhovnu slobodu u komunikaciji sa drugima, to za pocetak, a kasnije moze da preraste u tesku fobiju zastite sopstvenog integriteta po bilo koju cenu.

osobe sa strahovima se prepoznaju po pogledu kad im se makar i nehotice nagovesti prica o njima
osobe sa oprezom su skoro po pravilu 'ladnog pogleda ko ajsberg i izgledaju okolini ko da ih ama bas nista ne moze dotaci.

strah se leci na nekoliko nacina a najbolji je nekim drugim novim i vecim strahom dok se ne dodje u stanja paradoksa da se shvati da se u stvari osoba boji samog straha
oprez se ne leci nicim jer kada se izgubi prirodan dar dopustanja sebi najlepse stvari a to je slobodna volja da ti neko drugi ulazi u svest bas kao i ti njemu i razmenjivanja na taj nacin iskrene vl izlucevine humora, mudrosti i svih onih duhovnih poriva po kojima je covek bos nad ostalima ondak.... dzaba.

strah ne moze prerasti u oprez ali oprez po pravilu preraste u strah
strah nestaje cinom oslobadjanja duse a oprez kada nekim neverovatnim slucajem jedinka dozivi prosvetlenje.

najgori je strah od sebe samog i svojih htenja
jos gori je lazni oprez koji preraste u sumanutost neodlucnosti

Stalno mi ispada sustinska razlika izmedju ta dva, a ne znam kakvo je stanje u "znanju" i misljenju danasnjeg sveta.
Ima jos nekih cudnih stvari, npr osnovno za zivotinje nije strah vec opreznost,spremnost, a ne paraliza.

Strah nije paraliza..panika se više definiše kao paraliza strahom..ili strah od straha
Strah ili određena doza adrenalina je preduslov za koncentraciju i misaone procese... veća količina adrenalina pojačava i ubrzava oboje sve do maximalne granice funkcionalnog..
Strah je preteča opreza ..a suštinska razlika može biti između panike i opreza
Mada je pravo pitanje koliko anksiozna stanja utiču na misaone procese ili pitanje nezavisnosti anksioznih stanja od razumskih, logičkih operacija ..
Barijera nesumnjivo postoji kod anksioznih porem. ili stanja za razliku od psihoza
Da li je moguće da neko istovremeno doživljava panični napad,a veoma oprezno barata mislima i postupcima ... ili čak da, vjerovatno, u remisionoj fazi misaono kontroliše(izdvoji) psihotični neurotransmiterski proces od 'normalnog' nagonsko-emocionalno-misaonog ..?

Dobro, nisam hteo da zalazite u misaone procese, jer tu su mi kriterijumi mnogo stroziji nego sto cete ovde pomenuti..
Ali do odnosa prema svetu , to moze...ovo ostalo, tipa logika, percepcija i intelektualna misao, to nemojte...

Nemoguće je strah i oprez odvojiti od misaonih procesa..
Problem je u terminima i značenju koje svojevoljno pridaješ psiho terminima, a ne toliko u kriterijumima, ja bih rekla
Strah i oprez se ne mogu ispoljiti bez misli i riječi i postupaka .. ne možemo odmah skočiti na postupke, a i kad bi opet bi se morali vratiti na misli koje su ih pokrenule
Strah i oprez su fiziološki pojmovi .. patološka paralela bi odgovarala anksioznosti i paranoji, a razlika između ta dva stanja, poremećaja je poprilično poznata čak i na neurotransmmiterskom nivou ..
Al ajd i nešto iz prakse
Oprez - disciplina, kontrola, pacijentica koja 30 godina ne preskače ni jedan pregled kod dijabetologa, svaki dan vodi dnevnik dnevnog profila šuk-a i prema tome reguliše ubrizgavanje insulina, smanjuje ili povećava broj jedinica prema shemi
Strah - pacijent koji je uzimao redovnu terapiju bez kotrole pratećih parametara i koji dolazi sa nekontrolisanim stanjem svoje bolesti - krizom

Strah je u hipotezi, oprez je u situaciji.

~~~

Volis misaone eksperimente. Ponudio bih sledeci:

Dobro, nisam hteo da zalazite u misaone procese, jer tu su mi kriterijumi mnogo stroziji nego sto cete ovde pomenuti..
Ali do odnosa prema svetu , to moze...ovo ostalo, tipa logika, percepcija i intelektualna misao, to nemojte...

Da li si ovde oprezan da ce se tema razviti u smeru koji nisi planirao, ili te je strah da ce se oteti kontroli koju zelis da imas nad njom?

~~~

Sve je to stvar odnosa prema entropiji.

Poslednja izmena:
S napomenom da ne pričam o poremećaju/ima.

Razlika između straha i opreza je taman tolika kao i u racionalnoj sumnji da imaš posla sa serijskim ubicom; i faktom da si se našao na njegovom stolu.

Caka je u sumnji.

Zdrav (s naglaskom) čovek neće dozvoliti da dođe do straha.

Još jednom, ne pričam o poremećajima.

Da li si ovde oprezan da ce se tema razviti u smeru koji nisi planirao, ili te je strah da ce se oteti kontroli koju zelis da imas nad njom?

.

Ma ne,nego hocu da izbegnem zatupljivanje teme.
Ostali ucesnici su krenuli tamo gde tema i treba da vodi, a ne da postane tema o percepciji samo zato sto je na tom mestu otvoren prostor pa niko se nije uslepao.
I ne treba da se uslepa.Tgdanijela ima obicaj da tako kopa po okolini i utrpava nesto protiv cega je, ali se moze trenutno primeniti kao dodatak koga se niko nije setio, i odvuce temu bez veze na tu stranu...
Zato sam naglasio da sam svestan percepcije i akcentuacije koju donosi strah i oprez,ali je tema postavljena u opstem smislu.
Pa dovoljno je da kazem da zene ne mogu imati percepciju kao muskarac iz jednostavnog razloga sto im meca smeta 5/28 dana da uopste budu koncentrisane, a onda 6/28 dana im smeta ovulacijai hormonalni pickovi....Samo te fluktuacije su dovoljne da percepciju takvog bica prilicno spuste.Ispod max koji bi moglo da ima da nema fluktuacije.
A svako razmisljanje sa 99% koncentracije je upola efikasno od razmisljanja sa 100% , osim ako radite neke copy paste poslove i misli...Za studiozno razmisljanje i inovaciju treba vam svih 100%.
Zato ne zelim da se u ovu temu uplice zavisnost percepcije i akcentuacije od straha i opreza u nekom dubljem smislu.
Ali zelim ono sto sam postavio, i u tom smislu i sire , moze, znaci opsti stav , moze i percepcija ali u smislu opazaj prosecnog i emotivno shvatanje i reagovanje na taj opazaj prema okolini.
Ali ne u sferi intelektualnog.Jer cete odmah poleteti ka apsolutizacijama, pa odmah u sekundi posle toga ka relativizacijama i eto ti jos jedne proanarho teme...

A u vezi primera , jel ovo moje strah ili oprez.....oprez je sve , pa cak i kad iskustvo kazuje da ce posle pustanja tela, ono pasti na zemlju...znaci kad ocekivanje pokriva 100% mogucih situacija, opet je to u neku ruku oprez....
Kad se ne bi prepucavali i trudili da zarade hijararhijske utiske, onda bi tema isla u svakom slucaju ka nekom kreativizmu, onda ne bi bilo problema gde ce sve ici...
Ovako vazi pravilo 6 recenica i pravilo zadnje recenice, tj trigeruju ljudi na zadnju recenicu i citaju samo 6 recenica i daju odgovor...a to zahteva zongliranje sa vodjenjem teme, ako vec hoces neki odgovor od brojne svetine...

I da, jeste stvar prema entropiji ali i prema ogranicenom vremenu i prema sadasnjem trenutku....ljudi su povodljivi, ne bi inace imali toliko paznje oko toga sta se prica na tv....
Tako da mi iako tacna recenica da je sve stav prema entropiji , ipak zvuci apsolutisticki filozofski otudjena od stvarnosti...

P.S. Znaci zeznuo sam se maksimalno kad sam umesto rec intelektualno upotrebio rec misaoni procesi....
Mislio sam na izbegavanje price o perceptivnom i intelektualnom maksimumu u zavisnosti od straha,opreza,oblikovanja,mentalne slike i na kraju emotivne slike mislioca.

Poslednja izmena:
Jesi u pravu za TgDanijelu, da moze da se desi da se odvuce tema nakon njenog komentara, ali se meni zapravo i svidja kako strukovno objasni neku dilemu u temi; cak vrlo inteligentno probere na sta ce da se osvrne (racunam da je sve daleko opsirnije od toga). Meni odgovara sto mi se sazvace i servira tako - taman maznem malo znanja. :mrgreen:

A u vezi primera , jel ovo moje strah ili oprez.....oprez je sve , pa cak i kad iskustvo kazuje da ce posle pustanja tela, ono pasti na zemlju...znaci kad ocekivanje pokriva 100% mogucih situacija, opet je to u neku ruku oprez...

Eee, a sad nesto sasvim drugacije. Da li je covek u takvoj situaciji oprezan, ili se plasi, na primer, da kad bude ispustio tu olovnu kuglu sa ivice zgrade postoji sansa da ona zujne na gore i ljuljne ga po sred cela? Gadna stvar sa stvarnoscu je sto je nesvesno svi vide kompletnu, cak i nadculno, ali veruju samo onom sto su osvestili (uostalom, zato je u osnovi i glupa svaka rasprava posto su svi u pravu). Normalno vidjenje stvarnosti je zapravo najmanji zajednicki sadrzalac (tu bih mozda i predefinisao izraz mediokritet izrazom minimalitet) oko kojeg se svi slazu.

~~~

Eto, sad sam morao da ustanem nesto, pa sam izgubio nit. :D
Prekidam ovde, za sad. :whistling:

E sad nisam sigurna da li želim da odvučem temu ili stručno objasnim neke stvari..ali evo ovako
- oprez kao preteča straha
..ono što je svugdje prisutno, a to je da uvijek neko radi više i umjesto drugog..pa moraš biti oprezan nasuprot takvih 'podvala' ..a onda kada se podvala i desi jer inače i ne bi bila podvala, javi se strah koji se pretvara u ljutnju i reakciju bijeg ili borba ..
..tek kada osoba može ponovo da se osjeti 'sigurnom' strah će nestati i biti opet zamjenjen oprezom ...

Ma sve je u redu sa medicinskim tumacenjem , ono je deo teme, nego da ne odemo u percepciju kao centra teme....
A inace ovo za oprez i strah, ja ne znam da li je strah, mozda i prelazi u strah, ali ne mora...
Npr , ja imam stalno priliku da mi se od par razlicitih bosanaca servira galama, i to po principu sto te duze znaju veca je galama.
E a osnov za galamu je npr svi zajedno prljamo , svi zajedno cistimo....pri cemu se zajednicko tumaci ono sto oni rade ili njima treba, a kad se postavi nesto sto stvarno treba po kucnom redu da se redovno radi, onda je necu , nemogu , nisam....
Tako i kod bivseg cimera, samo sto je on bio pedantan, pa bar za cistocu nije bilo problema, ali slican pristup je bio oko najrazlicitijih stvari...
Ali nisu uspeli da mi stvore nelagodnost....koristim princip adekvatnosti, znaci prema seljacima , seljacki.....
I onda nema problema...mislim ima, ali se ne odrazavaju na psiholosku stranu...

Dok npr stvar moze biti puno ozbiljnija i neozbiljnija sa komsilukom.....npr tako se dobro slizu , cesto koriste decu i kao svi ljubazni prema drugima, a onda se jedno jutro samo dohvate i padne tuca...
Uz ono poznato dovikivanje sa terase, stvarno vise nemam utisak da sam u bg vec u nekoj bosanskoj provinciji...ispravka, u Sarajevu je elitniji zivalj,mada neposredniji nego u BG trenutno.
Ovo pricam zato sto mi se zbog reci tgdanijele cini da treba da postavim pitanje....
Koliko zivci , tj strpljenje imaju veze sa pretvaranjem opreza u strah, po tom obrascu stalna opreznost , dodje u strah...
Meni se cini da ima veze...
Mada nisam siguran koliko je to strah, ali verovatno jeste...ako nisi siguran u sebe, ili ako postoji pretnja neprijatne situacije, onda sasvim sigurno jeste...
Srbi inace lece strah tako sto vrse projekciju , pa se javlja ono cuveno , na svom sam , ne mozes mi nista ima da radim sta hocu.....sto je provocirani primitivizam....gajenja pilica na terasi....
A stvarno je masovno lecenje preko projekcija...
Pa i emancipatorke lece svoje probleme, preko prebacivanje krivice i natezanja na neku desetu stranu....
I vecina ljudi tako reaguje, osim onih korektno vaspitanih, koji problem resavaju tamo gde nastaje, ali ni to nije pametno....
Mislim nije kad je svo drustvo ovakvo...
Jer onda iskaces, a onda ne valja.....
Jer lakse ce sukob resiti ovi sasavi bosanci iz mog komsiluka, ima ih 30 kad se pije, razbiju sve u okolini kad gledaju utakmicu, svi su srdacni kad su raspolozeni , a pobiju se bukvalno sto se ne odgovori na njihov omiljen nacin...
A tracare samo tako....ali sve olako shvataju pa i to....kako dodje tako prodje, povrsno zaratili , povrsno odratili....sve lako cemo....
Tu onda nema straha....i stvarno mislim da u tom njihovom drustvu nema straha.....potpuno odsustvo bilo kakve socijalne opstrukcije.........jeste malo prosireno na ovu stranu, ali je u temi....

Mozda bude totalno suprotno od onog sto mi na pocetku izgledalo, a mozda i ne....trenutno radimo dekonstrukciju....1

Moze, vec imam puno emocija koje delim ka unutra i ka spolja, ponos gordost, ....ima ih masa....nije ti losa ova varijanta....
Doduse treba probati i proveriti sa svim onim modelima.....

A jos uvek me primarno zanima sta drugi vide....

To ka unutra i ka spolja moram ozbiljnije da proucim, odakle potice....edukacija, ego,.....

Tebe, Patak, brate, mnogo volim. :D
Koliko si ti sklon razglabanju, toliko sam sam sklon guzvanju, a tako se moze razviti sasvim dobro testo. :mrgreen:

Gle' sad:
Ja znam za onu teoriju da u coveka postoje samo dva osnovna straha - od visine i buke. Sad, jesu to spoljnji faktori, al' meni to sve isti djavo. E, ovde upada sledece razmisljanje: svako u izgradnji sopstvenih sistema vrednosti putem identifikacije pokusava da dostigne neki nivo koji odrzava (koga znas da je ikad smatrao da drzi nizak nivo; (tipa, nece da se spusta ne neciji nivo - a ti nivoi su svakako nebitni, vise oznacava udaljavanje od situacije nego taj gistronivo)), a za odrzavanje tog, jelte, nivoa, potrebno je oprezno odrzavanje svih pazljivo izbalansiranih faktora koji su samonametnuti (bez obzira sto se psihologija bavi upravo tim koji su kao, spolja, pa eto, taman i razloga da se malo covek zastrasi i od okoline); i tu nastaje buka opreza.
Ono sto hocu da kazem je da drzanje nivoa (visina) i puno opreza (buka) daju te silne strahove s tendencijama ka fobijama, pa onda ljudi prosto pocnu da se plase klovnova, secernih vuna i kvaka na vratima.

Hvala na asistenciji pri razmisljanju. :klap:
Bas mi je drago da sam ovo izmozgao. :super:

Ta teorija je modifikacija Zigonove....on tvrdi da su svi offseti 0.
Tu se ja i on nismo slagali.
Jer ja mislim da kad covek podize nivo, a ne menja sebe, onda nastupa Zigonov model, tj sto je visa razlika nivoa i srednje vrednosti to je i pad, rupa, ponor na drugom mestu te iste licnosti veci....
A kad podize svoj kvalitet zivota i ne interesuje ga nivo dok se ponudom ne povisi sam, e onda imamo povecanje srednje vrednosti , tj MRT sto bi rekli elektronci, mirne radne tacke,oko koje oscilacija moze biti ali offset nije 0...

A inace se slazem, da novi strahovi nastaju asocijacijom sa starim....mislim tako funkcionise mozak....ali nisam siguran da su samo ova dva urodjena, a da nemaju veze sa efektivom, ravnoteza i sus mus...
Ako bi se bebe nalazile u okruzenju gde miris znaci smrt,a toplota znaci takodje smrt, za tri generacije eto ti primarnog straha od vatre i od smrada...
Ali toga nema, jer opasnost predstavlja ili susanj ili pad (bilo da si majmun ili covek , grana ili patos, a zvuk je bitan za nalazenje sa majkom....
Uzmi bebu koja je normalna, i ukini joj glasne zice, ima da vrisne od straha....jer odjednom ne cuje svoj glas, niti majku...doduse to ce vise biti frustracija...jer nije bilo prezivljavanja takvih mladunaca...
Prezivljavanje po epigenetici stvara strah.....
Neprezivljavanje ne stvara nista...

E ovo je bilo muljanje, ali ne zaebavanje...
Nasilna analogija, ja ne volim analogije inace...ali ocigledno volis ti...

Da, bre, slazem se. To nivelisanje dovodi do toga da ljudi misle da poznaju sebe, a zapravo su samo stvorili sebe u tom oblicju. Toliko ljudi ima koji traze na pogresnom mestu, upravo iz straha sta ce videti ako neoprezno zavire u sebe.

Ne znam, Patak, kako bih mogao ikako da izbacim empiriju iz procesa zakljucivanja. Mozda sam previse sazet, pa bivam nerazumljiv.
Recimo, ovo asociranje novih strahovima starima ja vise vidim kao suvisno dejstvo, posto je svaka situacija zapravo totalno razlicita, cak iako se akteri upiru da budu sto identicniji i dosledniji sebi. Bilo bi dobro da pokusamo da napravimo neki eksperiment da se imitiramo medjusobno ovde. Tu bi se sigurno pokazalo ko nece da se ponasa kao neko drugi, zato sto se plasi da samim tim ne inicira kod sebe pocetak postajanja te licnosti, na primer.

Cak postoji mogucnost da neko prosto koristi izraz oprez da bi istakao svoju hrabrost, umesto da kaze da ga je prosto strah. Moze se pobeci i u terminologiju, nesumnjivo.

..A tracare samo tako....ali sve olako shvataju pa i to....kako dodje tako prodje, povrsno zaratili , povrsno odratili....sve lako cemo....
Tu onda nema straha....i stvarno mislim da u tom njihovom drustvu nema straha.....potpuno odsustvo bilo kakve socijalne opstrukcije.........jeste malo prosireno na ovu stranu, ali je u temi....

Mozda bude totalno suprotno od onog sto mi na pocetku izgledalo, a mozda i ne....trenutno radimo dekonstrukciju....1

Pa jeste prošireno ... strah kao osnova kulture je kočnica i pokretač..kontrolor. To je snažna emocija i kao takva, ako se dobro modeluje ili bolje reći ugradi na prava mjesta, svakako u pravo vrijeme, možeš napraviti robota ... kao sinonim za ponašanje u nekim situacijama, naravno ..ili tako može da liči ukoliko se ne razumije osnova kontrole, tj. kulture..Kultura jeste prožeta strahom, strahom da se ne osramotiš ukoliko ne pozdraviš starijeg, strahom da slažeš, uznemiriš komšiju u vrijeme odmora, ponašaš se odmjereno, ne ističući sebe i dajući prostor drugima da kažu započeto, izvinjavajući se ako slučajno upadneš nekome u riječ..kultura ima mnogo ograničenja i sva se prenose kao obrazci koji izazivaju određenu dozu straha..Kasnije kada osoba postane sposobna za analizu shvatit će značenja 'urezanog' ili će samo prepoznati, a ne i spoznati kako Niče kaže (ali to je već ulaz u nihilizam koji nikako nije u saglasnosti sa anarhizmom ako ga posmatraš kroz prizmu 'urezanog' obrasca kulture..) Zašto kažem strah, a ne oprez... Oprez bi se rađao iz ovog stečenog, ali i urođenog indikatora gdje bi strah mogao ležati, odn. opasnost ..oprez prema obavezi da se ispoštuju sami 'naučeni obrasci' (tj. superego), kao i oprez prema novim informacijama..intelektualno uočena opasnost, strah, te s time i različit 'čuvar straha' - oprez ..Proizilazi da će kulturniji čovjek biti oprezniji jer je sposoban uočiti strah u više situacija od nekulturnog koji će kao u tvom primjeru svoje potrebe uzeti zdravo za gotovo, težiti da ih ostvari,čak i kada su nebitne u suštini, neosvrćući se na šire posljedice .. (na drugog, a s tim i na samog sebe..al to se 'urezuje' strahom najranijih dana..)

P.S. djete neće naučiti da bude oprezno dok ne osjeti strah..

U ovo zadnje je jako.....trenutno nemam stav, ali teza je za ovu temu vrlo vazna....
Mozda ga imam pojedinacno, jer za neke stvari sam dobio oprez a nisam imao strah, npr od povreda i posekotina...dobio sam stetu, pa preko toga oprez, ali ne strah, posto nije bolelo....ups, bio je strah, ali ne strah, vec zivotinjski strah....

Tu ustvari i jeste ono na pocetku sto me buni, tj sto ja razlikujem ali ne mogu kroz reci da komuniciram sa drugima...
Kao da delim strah na dva , jedan je strah tipa adrenalin reakcija, kao na bu, a drugi je strah ono sto ljudi zovu strah, stres-strah....jos nije fobija,ali je nelagodnost ....
Ja se cak i ne setim u 2min straha od bu....
A i cesto mi se desi da predvidim , sto ne znaci da ponistim taj animalni strah...ja ne diram nista animalno, pustim ga do kraja, ali ne ukidam coveka dok to radim...
Vidim da drugi to rade tako sto coveka u sebi posalju na pauzu, ili ga napiju ili mu nameste kez.....

dete kad padne ono ustane, i ide dalje....sad emocija kod pada nije strah, ali reakcija kod pada jeste strah....vise ne znam sta da nazovem strahom...

Izvini, Patak, to je upravo zbog podvojenosti koju u ovom slucaju previdjas, a znam da si totalo i apsolutno protiv toga.

Nema sad, ups, strah, ali zivotinjski strah. Ako si se usr'o, usr'o si se, kompletno si se usr'o, i nema tu sta dalje da se definise. Ako postoji neki trenutak nepodeljene paznje i stoprocentnog koriscenja mozga i ostalih sistema, to je strah. Zato i ima toliko adrenalinskih ovisnika koji tvrde da se tada osecaju najzivlje.

Sto rece TgDanijela, i kocnica i pokretac. Svakog vuce nesto prema strahu, da se suoci s njim (verovatno bi neko klinicki to nazvao autodestruktivnost, a moze biti i kreativnost), pa i da ga stvori ako ga stvarno nema, bas upravo zbog tog osecaja zivosti koji se u takvim trenucima oseca najjasnije. Oprez je iskljucivo kocnica, kad razmislim.

Tu cak moze i da se upotrebi onaj veciti krug postojanja: problem-resenje-dosada...

Ali dete nema strah da ce ponovo pasti
to je ono sto me tera da razdvajam pad deteta i svoje ponasanje, od npr nekih drugih situacija, gde ustuknem...tj strah stvori konstantnu opreznost, mozda fobiju ,mozda ne znam sta ja...
Prolaznost posledica je ono sto bih rekao da jeste, ali nije....
Jer dete ne zna koje su posledice i koliko ce biti dugo tih posledica...
Ne znam ni ja...
A opet kod nekih stvari, npr socioloski odnosi , kad vidim koliko dugo traju osvete, onda imam opreznost....ili strah....

Moram da razdvajam strah kao trenutnu reakciju od emocije straha...zaebi ti tvoje spajanje....u prvom slucaju uopste nije emocija....vec je nagonska reakcija...
Mozda ti ne poznajes emociju straha....ali ne mogu da spajam reakciju straha, a kad sam ja padao sa bicikle pa imao 60% odrane koze na telu opet nisam osetio strah....a nije se desavalo jednom...mozda zbog toga...pa covek zaboravi....ali opet poslednji put, opet imam adrenalinsku reakciju ali nemam strah jer sam oguglao ...bas kao kad igras fudbal pa svaki put se vratim odranih nogu, ali
to je totalno nebitno.

Moj stav je da ne mogu da spajam telesnu reakciju na nezeljeno i povredu ili plasenje, sa emocijom straha...
E sad , jel to neuroza, jel psihoza, jel fobija....ne bih znao reci....nelagodnost jeste sigurno...jer npr iako ja mogu da nabijem kao kantu ovog mog komsiju i ako vidim da se covek streca od mene, a i s pravom, opet mi je na oprezu svaka komunikacija sa njim....ne osecam nista, ali ima tenzije...daj da zavrsimo to sto pre pa razlaz...
A mozda je to strah da ga ja ne puknem...

Zato su deca do yaya, znaju znanje. :ok:

A opet kod nekih stvari, npr socioloski odnosi , kad vidim koliko dugo traju osvete, onda imam opreznost....ili strah....

Moram da razdvajam strah kao trenutnu reakciju od emocije straha...zaebi ti tvoje spajanje....u prvom slucaju uopste nije emocija....vec je nagonska reakcija...

A mozda je to strah da ga ja ne puknem...

...i da onda krece da se sveti, a to moze da potraje podugacko...

Vadim iz konteksta namerno, ne da teram kontru, nego da, hm, eto, probam da proberem pasulj.
Gle, ti si pristojan covek (tako te vidim), a ispicis povremeno neki tako izraz, kao ovo "zaebi". Mislim, briga mene, mozes i grdje, al' nekako mislim da je to sasvim dobro mesto da proveris o'klen (izraz da ne zaboravis na komsiju bosanca :mrgreen:) taj otpor nekoj tamo tvrdnji (ono, oprez/strah prema tome da moze da bude tacna (da se razumemo, ja ne sporim da je ama bas sve sto si rekao tacno, cak naklon za elaboraciju)).

I, ovaj, mislim da sasvim komotno mogu da kazem da te "nagonske" reakcije neretko imaju sasvim racionalno objasnjenje (a obicno je vrlo sasavo :D).
Imam te emocije straha, naravno, ali nekako uspevam da se u sred tog stanja pojacane pobudjenosti osvrnem na kapislu koja to izaziva (bilo da je koji diferencirani razlog (po tvojoj terminologiji)). Prosto zivot gledam kao slabo kontrolisani eksperiment s ucescem ispitivaca, te je neophodno pokupiti sve moguce podatke bez obzira na pogodnost situacije (to ti ono s pomracenjem sunca - il' ces ga vidis, il' ces u kucicu iza cebadi da cekas smak sveta).

Tacno je to sve sto kazes.....
Ali toga nema kod onog sto zovem nagonske reakcije straha ili opreza......
Kod ovih emocionalnih, tu namerno radim iskorake....i da.....mozes ti da proanaliziras tacno odakle sta vuce i zasto ili kako moze da se iskoristi taj sporadicni efekat...
Znaci moj priuceni modus je da ako prilikom sukoba sa nekima, obicno seljacima (ovo ne znaci da sam sad tako procenio ali to ce biti u nastavku) ja se prebacim u mod 1 i mod 2...
Prvi mod je mod sto jasnije komunikacije, a to znaci jasno hocu i jasno necu....zaebi je dovoljno jasno , mnogo jasnije od nemoj, ne treba, nije.......
Tada komunikacija pada na max 6 recenica, recenice padaju na max 8 ,9 reci.Ne postoji neupravni govor, znaci iskljucivo obracanje u prvom licu....sve se podredjuje jasnoci govora, koji ne mora biti obojen pretnjom.
Mod 2 je mod adaptacije, mod adekvatnog....to znaci da recnik postaje prilagodjen metodama kako je procenjeno da osoba ili osobe razmisljaju...
U prevodu to znaci da ako se proceni da je u pitanju podmestanje i lukavost, onda javno podmeces i poturas toj istoj osobi....jer 3x vracke je najbolje za skracivanje komunikacije sa takvim osobama..
Tako da sam nebrojeno puta izbegao tuce, a mnogo puta i dobio saveznike tim metodama drustvenog konflikta...
Mene i znaju kao tipa koji u par poteza resava stvar, ma kakva frka da bila...cak nekad i zloupotrebljavaju to.Opuste se u mom prisustvu , znaju da sta god da se desi , dobice upozorenje sta ce biti dovoljno pre, ako se moze spreciti, sprecicu, ako se moze smiriti smiricu...
E sad, mozda je i to strah, ali ja stvarno ne osecam strah kad sam u prostoriji gde se 30 ljudi bije i gadja flasama, ako procenim ili se postavim da sam ja neutralac.
Cak sam izvukao par budala odatle , koji su imali zelju da se vrate da izvuku par drolji , eto koliko su opusteni....ili glupi....pa sam posle morao da urgiram da ga ne prebiju od batina...njegovi "ortaci"

Iskreno on jeste bio bolji sa njima uvek , nego ja, ali ja stvaram odnos sa ljudima, ne bas prisan, ali jasan.Dok je on stvarao odnos i sa jednima i sa drugima (kao i ja, ali ja kao neutralan, a on kao prisan)
To je dovoljno da u slucaju letenja flasa, on postane neprijatelj obema grupama, a ja neutralan obema grupama...

Ali zato ja nikad nemam sacekuse....jer tuca moze da se zavrsi na milion nacina, pola miliona nacina da pobedis, pola miliona da izgubis, ali nisu svi pobednicki nacini bez naknadne sacekuse...
Mene ponos ne interesuje...to plasi ljude....
Jer kad krenem da reagujem, a ljudi me znaju samo iz vidjenja, znaju da nije zbog ponosa i onda ako mogu pomazu iako me ne mirisu...
Ali na ovom mestu da kazem jednu misao e sad zaboravih od koga je....
Nesto u vezi samoobmane...
Kaze se mladi se samoobmanjuju da su pametni , srednje godiste da je snazno i okretno, a matori da su zdravi , tako nesto...
Posto sam prosao ovo prvo , sad se drzim opreza za ovo drugo...nije strah....pojacana paznja...

Ali kad izlazim po klubovima, npr sad poslednji vikend,vidim da mi tehnike resavanja konflikata jos uvek dobro rade...
----------------------
P.S.
Imam mnogo ruznu osobinu ,kad hocu da naglasim neke stvari ja privremeno skocim u nekulturu da ih naglasim....koristim asocijaciju sa primitivcima , jer ljudi upale vise paznje kad su u kontaktu sa primitivcima....

Strah se izgleda može gledati i kao gubitak kontrole (iz više uglova) i zato je potreban što veći oprez..? Možda je i to jedan način savlađivanja straha..pored reakcije bijeg ili borba..
..taj 'skok u nekulturu' ... i 'naglašavanje' stvari mi liče na upakivanje manifestacije straha ..asocijacija sa primitivcima vjerujem da postoji ..
(..prešli smo na psihoanalizu T.P.-a)

Back