Razgovor s vašim omiljenim piscem

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam jednom spremio Basari citav referat na knjigu koju je bio izbacio, "Uspon i pad Perkinsonove bolesti", i ustanem ja njemu da citam to pred svim ljudima kao ubica iz filmova, negde i pre polovine manu covek rukom kaze "nemo jes gomna vise zivota ti.." sto jes jes... :mrgreen: :lol: 😄 Nije dobro proslo, sta ces...
Drugom pak prilikom sasvim lepo sam se druzio i ispricao sa Velikicem, isli s drustvom posle promocije, u kaficu nekom u Francuskoj, tu bas kod Kluba Pisaca.
To mi je ostalo u lepom pamcenju...iako se ne secam nicega ko Lemi iz Motorheada 1969-te...:mrgreen::cool:
I od tada ti je zabranjen ulaz na njegove promocije. :D

A negde na zimu otisla bih kod Dostojevskog da npr. posmatramo siromasne ljude kako se greju oko zajednicke nalozene peci u nekom predgradju, i onda bih vodila zajednicke razgovore s njima, onako kako bih ih Dostojevski pitao i razgovarao s njima, samo bih se uklopila u to, prepustila....
Čitala sam da je u domu Dostojevskih, postojala tradicija čitanja. Čitava porodica sedela bi i naglas bi se iščitavale knjige. Tu tradiciju Dostojevski je kasnije „nametnuo“ i svojoj deci.
Evo, ja bih htela prisustvovati jednom takvom čitanju.

Čitala sam da je u domu Dostojevskih, postojala tradicija čitanja. Čitava porodica sedela bi i naglas bi se iščitavale knjige. Tu tradiciju Dostojevski je kasnije „nametnuo“ i svojoj deci.
To je bilo u mnogim kućama tada u Rusiji, kao i sviranje.

To je bilo u mnogim kućama tada u Rusiji, kao i sviranje.
Nisam znala za ovo zaista, ali drago mi je jer je i kod mene nedeljom postojala tradicija citanja (uglavnom deskriptivnih i rodoljubivih) pesama (Djura Jaksic, Vojislav Ilic..)

Da to je lep obicaj narocito u zimskim danima, i ja bih volela da prisustvujem onda jednom takvom njihovom porodicnom skupu.

Pitao bih Lovecraft-a gde je pronašao inspiraciju za Cthulhu-a.
Pitao bih Joanu Rouling da rangira top 10 najjačih čarobnjaka.
Pitao bih Tolkina odakle mu samo ideja za onako detaljan, kolosalan svet, cela ta istorija za LOTR.
Pitao bih Dejvid Edings-a kako je uspeo da napiše tako prelepih 10 knjiga koje prate priču jednog dečaka.

Орвел због "Каталонији у част" и "Пут уа Виган". Наравно ни остале нису лоше, али "Каталонија" ми је приближила Шпански грађански рат из визуре обичног, малог човјека. Није то "досадна" историја. :mrgreen: "Пут" јер показује бједу, муку и преживљавање радничке класе.
Црњански због "Ембахада", "Код Хиперборејаца" и "Сеоба". Свиђа ми оно његово понављање реченица/мисли, нпр. о оној италијанској племкињи која се као дјевојчица играла са будућим папом, и која је и сад у њега заљубљена. Мој рођак шизи због тога, њему је Милош досадан. Свиђа ми се и Милошев глас, "Ламент над Београдом".
Станислав Краков "Живот човека на Балкану". Препорука за оне који нису прочитали. Ратни и акциони филмови су за ову књигу 0.
Кад помислим шта су Црњански и Краков преживјели, сконтам колико је мој живот "досадан". Уопште, питам се како су људи који су преживјели велике трауме, нпр. концлогоре и покоље (Љубан Једнак једини преживјели из Глинске цркве 1941.) смогли снаге да након тога све наставе, заснују породице и врате се у "нормалу"?
Хемингвеј са својим ратним догодовштинама. Питак, занимљив, држи пажњу.
Од српских савремених писаца, Момчило Селић.

Ne upoznajte vaše omiljene pisce ako imate priliku, razočaraćete se, nestaće magija, reče Singer da kad bi njegov omiljeni pisac živeo preko puta on ne bi otišao da ga upozna, da je delo dovoljno.
Tačno. Zato su mi književne večeri i promocije besmislena stvar. Ili javna čitanja, još veća glupost, osim ako si nepismen, pa moraš da slušaš knjigu.
Pisci pišu knjige i od njih je to dovoljno. Za kafanu imam svoje društvo.

Често причам са Милошем, свратим до Алеје, однесем ружу и шапућемо тако о блудницама, Госпожама Дафини и Евдокији, о Лоли Монтез, Пољакињи из Кракова чије руке су чуда чиниле, младој Рускињи која је дошапнула Рјепнину да јој само то треба, два три пута недељно. Пија де Валмарана, Франческа де Нери, тоскански сутони и вреле ноћи токајске код Вишњевског, Варвара, Варвара, Варвара…

Sigurno imate neku vrstu liste omiljenih autora čije su knjige bukvalno izbacile vas iz koloseka.
Ovo ne ide zajedno /ako su omiljeni u njima se uziva ne izazivaju nerviranje.
Bilo da su ti isti autori već preminuli ili su još u životnoj fazi stvaranja, želeli ste da ih upoznate, da imate tet-a-tet kontakt, da sa njima razgovarate.
Screenshot_20220715-025020_Chrome.jpg

Zinedin Zidan zaboo glavom Marka Materacija koji mu je opsovao majku na njegovoj oprostajnoj utakmici / prva asocijacija.
Zabola bih Mihaila Šolohova zbog drugog najgadnijeg opisa u Tihom Donu 💯% bolesnog
opisa kako sipa momku kome se rana na glavi ucrvljala nesto u ranu da mu pomogne plus starca koji jede zemlju da mu ne bi pobili njegove
.
Zabola bih Mehmeda Selimovica zbog
opisa nabijanja na kolac koji ne treba da se cita kako ne bi imali kosmare dozivotne
.
Igora Gorana Kovacica zbog Jame
uz ***** koji je to stavio u skole (dobro da danas nije tamo).
Ovo sve treba da bude jedino za punoletne plus naglaseno kako nije za one koji su osetljivi.
Šta biste pitali svog omiljenog pisca da imate priliku da sedite preko puta njega?
Tolkina - zbog cega nije hteo da najbolje delo epske fantastike / najbolje knjige ikada napisane (triologija Gospodar Prstenova) bude objavljena?
Ovako da dodam jos . . .
Praceta - cemu vulgarni opisi kojima je zgadio neke moguce dobre knjige o Disksvetu?
Robert Dzordan - zasto je upropastio kraj Tocka vremena dopustivsi da ga zavrsi Brendon Sanderson koji ga je upropastio upropastivsi kompletan dozivljaj????????????
Rejmond E. Fajst Srebrni Trn
cemu u opisu Krondora oni sto skupljaju smece iz kanalizacije
tacno si ogadio svima knjigu??????

Kroz njihova dela, čini se da ih poznajemo do detalja, međutim uvek ima priča koje ostanu između redova.
Ne nikako / ono sto neko napise ne znaci nista o njemu / moze da bude smisao za humor koji ima provucen tu / veoma diskutabilna konstatacija.

Izmedju redova je sve.
Kako zamišljate taj kontakt?
Ne zamisljam .
Šta biste ih pitali,
Opisala sam vec...
da li biste vodili diskusiju mimo onoga što su napisali,
Ako ima vremena kada dobijem detaljne odgovore na bitna pitanja mozda...
na privatnom nivou,
o daaaa (ne znam nista o tome osim da je Tolkin imao decu) da snimim njihove reci...
da li bi to bio kafić ili potpuno „nasumično“ da ih sretnete na ulici
kafic kraj prozora...
i da li biste ih pozvali kući?
mozda ako bih imala knjige da ih potpisu....

Back