Razbijena šoferšajbna u Hrvatskoj, implikacije?

Тихи

Starosedelac
Poruka
183.938
Na moru sam u Boki sa još dve porodice mojih prijatelja.

Predložih pre neki dan prijateljima da prošeta do Trebinja, da odemo tamo do manastira Tvrdoš, na ručak u neki restoran na reci i prošeetamo centrom grada.

Predlog je bio usvojen s tim što jedan od prijatelja je eksplicitno zahtevao da pre toga odemo u Cavtat da malo provedemo vreme tamo pa da tek onda odemo u Trebinje.

Tako je i bilo i ako ja nisam imao nikakvu želju da idem tamo . Nerado prihvatih.

Parkirali smo se na javnom parkingu do mora, u centru Cavtat, prošetali malo , popili piće i kad smo se vratili da nastavimo put dalje imali smo šta da vidimo. Prijatelja je na autu sačekala polomljena šoferšajbna.

Znači 20 godina od mog poslednjeg odlaska tamo, ispada da se ništa nije promenilo tamo i da
je i dalje prisutna ogromna mržnja prema Srbima.

Kad god Srbin ode tamo, da se opusti, odmori, rizikuje veliku materijalnu štetu ili nešto gore jer Hrvati i dalje patološki mrze sve Srbe.

Inače dosta vremena provodim na Kopaoniku koji je jedno od najvećih turističkih centara Srbije, ima dosta turista stranaca pa i iz Hrvatske. Nikada nisam čuo da je nekom napravljena bilo kakva šteta - da mu je slomljena šoferšajbna, isečene sve četiri gume, izgrebao auto - što se Srbima u endehaziji redovno dešava.

Zašto po vama Hrvati i dalje ovoliko patološki mrze Srbe?

Autorska tema.

Pitanje je koji Hrvati i koliko njih?
Bio sam na moru blizu Šibenika pre 4 godine
Mogao bih naširoko o tih 8 ili 10 dana koliko sam tamo proveo
A pričao sam i sa Srpkinjom koja je udata za jedno naše svešteno lice u tom kraju (kad sam išao da obiđem našu Crkvu)
Interesantno je šta je rekla
Ali... Kome to pa pričati kad svako od nas ima svoje mišljenje

Predložih pre neki dan prijateljima da prošeta do Trebinja, da odemo tamo do manastira Tvrdoš, na ručak u neki restoran na reci i prošeetamo centrom grada.

Predlog je bio usvojen s tim što jedan od prijatelja je eksplicitno zahtevao da pre toga odemo u Cavtat da malo provedemo vreme tamo pa da tek onda odemo u Trebinje.

Tako je i bilo i ako ja nisam imao nikakvu želju da idem tamo . Nerado prihvatih.

Parkirali smo se na javnom parkingu do mora, u centru Cavtat, prošetali malo , popili piće i kad smo se vratili da nastavimo put dalje imali smo šta da vidimo. Prijatelja je na autu sačekala polomljena šoferšajbna.

Znači 20 godina od mog poslednjeg odlaska tamo, ispada da se ništa nije promenilo tamo i da

Kad god Srbin ode tamo, da se opusti, odmori, rizikuje veliku materijalnu štetu ili nešto gore jer Hrvati i dalje patološki mrze sve Srbe.

Inače dosta vremena provodim na Kopaoniku koji je jedno od najvećih turističkih centara Srbije, ima dosta turista stranaca pa i iz Hrvatske. Nikada nisam čuo da je nekom napravljena bilo kakva šteta - da mu je slomljena šoferšajbna, isečene sve četiri gume, izgrebao auto - što se Srbima u endehaziji redovno dešava.

Autorska tema.
Iz tvoje priče se nigdje ne vidi da Hrvati mrze Sebe. Očito je da mrze šoferšajbe. :mrgreen:

Pitanje je koji Hrvati i koliko njih?
Bio sam na moru blizu Šibenika pre 4 godine
Mogao bih naširoko o tih 8 ili 10 dana koliko sam tamo proveo
A pričao sam i sa Srpkinjom koja je udata za jedno naše svešteno lice u tom kraju (kad sam išao da obiđem našu Crkvu)
Interesantno je šta je rekla
Ali... Kome to pa pričati kad svako od nas ima svoje mišljenje

Ne mislim da svi Hrvati mrze. Ali jedan dobar deo svakako da.

Ne treba ti 100 Hrvata da ti upropasti letovanje. Dovoljan je jedan.

Autorska tema.
provalili da podrzavas av

Autorska tema.

Kako onda toliko Srba rade kao konobari na hrvatskom primorju?

A reci mi sad Tihi, po cemu se sad ti Hrvati koji mrze Srbe razlikuju od tebe koji mrzis Hrvate?

Jel primecujes tu paralelu izmedju tih Hrvata-mrzitelja i sebe?

Ne, odlican primer si naveo, upravo si naveo primer loseg Hrvata koji te u stvari
podseca na tebe, a sad mozes da kroz njega vidis sebe i koliko si gresio do sada

Poslednja izmena:
A reci mi sad Tihi, sta se ti Hrvati koji mrze Srbe razlikuju od tebe koji mrzis Hrvate?

Jel primecujes tu paralelu izmedju tih Hrvata-mrzitelja i sebe?

Ne, odlican primer si naveo, upravo si naveo primer loseg Hrvata koji te u stvari
podseca na tebe, a sad mozes da kroz njega vidis sebe i koliko si gresio do sada

Tacno - isti ti koji najvise kukaju kako ih Hrvati mrze, istima su puna usta ,,b*lija" ,,ust*sa" ,,mi**goraca" ,,s*ptara".

Ja sam sa BG tablicama i pre toga stranim prospartao od Prevlake do Umaga i nista se dramaticno nije desilo. Cesto bi ljudi prisli da pitaju sta ima novo u Beogradu i spominjali su kako su kako su ga cesto posecivali ili ga i dalje posecuju i da je sjajan grad.
To se nekako ne desi hiljadama Srba i srpskih automobila, ali eto bas se desilo nekom srpskom radikalu kao sto je nas Tihi.

Bas cudno, mozda ga namirisu da je radikal :think:

Ne mislim da svi Hrvati mrze. Ali jedan dobar deo svakako da.

Ne treba ti 100 Hrvata da ti upropasti letovanje. Dovoljan je jedan.
Sine Tihi, jos 70-tih su automobili BGD tablica parkirani na splitskoj rivi ( parking je bio odmah uz pesacku stazu pored mora) ponekad zavrsavali u moru. A tad je vladalo "bratstvo i jedinstvo" i bio ziv copavi (doduse tek pred kraj '70-tih) bravar. I od tad je prosla "oruzna pobuna" iz 90-tih te svakodnevno pumpanje o chetnicima koje nije prestalo ni danas. Pa tako ubedljivo najposeceniji pevac sa tih prostora je Tompson koji svoju popularnost tamo gradi na domoljubnim pesmama o ustastvu itd.

Zato mi je cudjenje da ima nekakvih incidenata u lijepoj njihovoj na stetu vas koji idete tamo zapanjujuce, koliko puta treba neko da ti kaze da si idiot a da ga ti na kraju otkacis? Naravno, ako je ovaj incident istinit, nema ga u Slobodnoj Dalmaciji koja pokriva i dubrovacku regiju.

Ja sam pre dve godine bio u Dubrovniku sa rentanim kolima BGD tablica ( isao sam prevashodno bas u to Trebinje gde si i ti imao nameru da odes), u garazi gde sam ostavio automobil (1h parkiranja 7,5 eura - to mu je kao da ga parkiras na Manhatanu, NYC) je doduse bilo 98% automobila sa stranim registracijama. Nista nam nije falilo ni kolima ali su na carini, na naplatnim rampama i ispred restorana u Dubrovniku i do Peljesca primecivali BGD tablice i primecivali moj teski zemunski akcenat u nijansama jos tezeg basa (kad ja kazem "Gde si sine, kevo brate" svi se smrznu i misle da cu u sledecem trenutku da ih strefim pesnicom u glavudzana ako vec ne vadim utoku, takav mi je glas otprilike). No, meni su svi bili ljubazni, od carinika, preko ljudi u prodavnici suvenira na Stradunu, devojaka iz kafica, momaka koji kontrolisu ulaznice za zidine starog grada, do slucajnih prolaznika na Srdju i valsnika male kafane u Dzonta Doli (ramo sam isao ciljano, uspomene iz JNA) na Peljescu.

Back