Ravna zemlja

Ja uistinu ne znam za to,i baš bih voleo da vidim te tablice, jer je to prosto neverovatno.
Zašto bi se to uzimalo u obzir u zatvorenom referentnom sistemu?
pa pitam te ponovo - ispalis zrno u vis da bi preslo petnaestak km... dok dodje do krajnje tacke u visini proslo je odredjeno vrijeme, i tad pocinje da pada, opet pod uglom, linija parabole...dok prijedje taj silazni put, treba takodje vrijeme...za sve to vrijeme, Zemlja ROTIRA...dakle, cilj koji gadjas se POMJERIO u smjeru rotacije za odredjen broj metara ili desetina metara ili stotina metara, zavisno od brzine rotacije...mozes li to da pojmis?

dakle, artiljerci u svojim racunarskim tablicama imaju ukalkulisanu rotaciju za precizan pogodak, ali kad je u pitanju avion, to jerazlicit referentni sistem...sve zanimljivije...
Ima razlike,ali male.Pola sata razlike na nekih 8000km u zavisnosti od pravca letenja.
Inace se rotacija uzima u proracun cak i sa snajperima velikog kalibra (.50),za precizne pogodke na daljinama vecim od kilometra.

A ko kaže da je stalno putovao na Zapad?

Lupetanja teorijskih fizičara?
Pa na tim kako ti kažeš lupetanjima danas stoji ceo naučni svet i sve teorije i zakoni.
Milioni ljudi tvrdi da se putovanjem na Zapad, etapa po etapa, može stiči na polazno mesto! Znaš li koja to zavera mora da bude da svi oni LAŽU? Prema tome je 'lažno(?)' sletanje na Mesec dečja bajka....

Ima razlike,ali male.Pola sata razlike na nekih 8000km u zavisnosti od pravca letenja.
Inace se rotacija uzima u proracun cak i sa snajperima velikog kalibra (.50),za precizne pogodke na daljinama vecim od kilometra.
Ee... dalekometni projektili!? Pa i avioni na dugim letovima uzimaju u obzir rotaciju Zemlje i kurs, ali zbog žiroskopske navigacije i orjentacije u prostoru...

Milioni ljudi tvrdi da se putovanjem na Zapad, etapa po etapa, može stiči na polazno mesto! Znaš li koja to zavera mora da bude da svi oni LAŽU? Prema tome je 'lažno(?)' sletanje na Mesec dečja bajka....
Čoveče jel' ti shvataš da oni MISLE da putuju na Zapad, a možda ne putuju?
Kad nemaš referentnu tačku, kako možeš biti siguran?
Poznato je recimo da zbog nesavršenosti ljudskog tela, kada se izgubiš negde na napoznatom predelu, bez referentnih tački idući stalno pravo ti ustvari napraviš jedan veći krug i vratiš se ponovo na početak(mnogo planinara je svedočilo o tome)......

Što se tiče hica, u modelu Zemlje kao lopte, Zemlje sa biosferom koja se okreće oko Sunca apsolutno je nepotrebno bilo kakvo korigovanje putanje bilo čega što je u tom referentnom sistemu(granata, hitac iz puške, bilo šta slično).
Najmanje korigovanje u potpunosti ruši svaku priču oko takvog modela Zemlje.

pa to je ono sto me cudi, razlike ne bi smjele biti MALE...cisto gledano logicki...volio bi da mi neko to objasni....
Brate...
Gravitacija deluje i na atmosferu(vazduh), ali kao sto ti je poznato prilicno je mekan, i ne prenosi se rotacija 100% kao kada je voda u pitanju,ona se krece istom brzinom.Ako se ne varam,sto je manja visina ta razlika u brzini je veca.Ali su to mala odstupanja,sam si rekao da si video tablice.Kolika su bila proracunata odstupanja u procentima,i koliko se menjaju sa razlikom u uglu cevi po vertikali? (Manji ugao,manja visina).

Brate...
Gravitacija deluje i na atmosferu(vazduh), ali kao sto ti je poznato prilicno je mekan, i ne prenosi se rotacija 100% kao kada je voda u pitanju,ona se krece istom brzinom.Ako se ne varam,sto je manja visina ta razlika u brzini je veca.Ali su to mala odstupanja,sam si rekao da si video tablice.Kolika su bila proracunata odstupanja u procentima,i koliko se menjaju sa razlikom u uglu cevi po vertikali? (Manji ugao,manja visina).
Ma nije valjda..........
A šta ćemo onda sa ovim?
Gravitacija Sunca je veća od gravitacije Zemlje (zato Zemlja kruži oko Sunca).
Brzina Zemlje oko Sunca je veća od brzine rotacije Zemlje.Zašto i tu ne treba korekcija?
Gravitacija galaksije u kojoj se nalazimo je veća od gravitacije Sunca, pa se okrećemo oko središta galaksije, brzinom većom nego što je revolucija Zemlje oko Sunca, brzinom većom od rotacije Zemlje.Zar nam i tu ne treba korekcija?
Gravitacija jata galaksija je veća od gravitacije naše galaksije pa se naša galaksija kreće prema jatu galaksija brzinom većom od brzine okretanja oko centra galaksije, brzinom većom od revolucije Zemlje oko Sunca, bezinom većom od rotacije Zemlje.Zašto tu ne treba korekcija?

Ma nije valjda..........
A šta ćemo onda sa ovim?
Brzina Zemlje oko Sunca je veća od brzine rotacije Zemlje.Zašto i tu ne treba korekcija?
Gravitacija galaksije u kojoj se nalazimo je veća od gravitacije Sunca, pa se okrećemo oko središta galaksije, brzinom većom nego što je revolucija Zemlje oko Sunca, brzinom većom od rotacije Zemlje.Zar nam i tu ne treba korekcija?
Gravitacija jata galaksija je veća od gravitacije naše galaksije pa se naša galaksija kreće prema jatu galaksija brzinom većom od brzine okretanja oko centra galaksije, brzinom većom od revolucije Zemlje oko Sunca, bezinom većom od rotacije Zemlje.Zašto tu ne treba korekcija?
Imaš pravo! Za precizan snajperski pogodak treba uzeti u obzir i doba dana te mesečeve mene jer i te gravitacije utiču promenljivo na putanju metka....Pa nadmorsku visinu i geografsku ŠIRINU jer Zemlja nije pravilna kugla....

Čoveče jel' ti shvataš da oni MISLE da putuju na Zapad, a možda ne putuju?
Kad nemaš referentnu tačku, kako možeš biti siguran?
Poznato je recimo da zbog nesavršenosti ljudskog tela, kada se izgubiš negde na napoznatom predelu, bez referentnih tački idući stalno pravo ti ustvari napraviš jedan veći krug i vratiš se ponovo na početak(mnogo planinara je svedočilo o tome)......

Što se tiče hica, u modelu Zemlje kao lopte, Zemlje sa biosferom koja se okreće oko Sunca apsolutno je nepotrebno bilo kakvo korigovanje putanje bilo čega što je u tom referentnom sistemu(granata, hitac iz puške, bilo šta slično).
Najmanje korigovanje u potpunosti ruši svaku priču oko takvog modela Zemlje.
A zašto onda mnogi putnici na relacijama istok-zapad, ako putuju prepodne na zapad biraju u autobusu desnu stranu, a ako putuju na istok biraju levu stranu?

Brate...
ja samo postavljam logicko pitanje - ako Zemlja rotira u jednom smjeru brzinom od 465 metara u sekundi(istina na ekvatoru), kako avioni prelaze za gotovo jednako vrijeme razdaljine u oba smjera...pri tome rotacija atmosfere, koja rotira zajedno sa zemljom, uopste ne utice na ovo pitanje, stavise - cini ga jos komplikovanijim...

Ma nije valjda..........
A šta ćemo onda sa ovim?
koju zvijezdu gadjas, pa da ti treba korekcija...

ja samo postavljam logicko pitanje - ako Zemlja rotira u jednom smjeru brzinom od 465 metara u sekundi(istina na ekvatoru), kako avioni prelaze za gotovo jednako vrijeme razdaljine u oba smjera...pri tome rotacija atmosfere, koja rotira zajedno sa zemljom, uopste ne utice na ovo pitanje, stavise - cini ga jos komplikovanijim...
Dao sam ti primer sa autima i avionima. Zamisli par auto-avion koji paralelno ubrzavaju prema istoku, i par koji ubrzava prema zapadu! I u kojem trenutku i ZAŠTO bi se trebale razlikovati brzine aviona u odnosu na Zemlju kada se odlepe od piste?

Dao sam ti primer sa autima i avionima. Zamisli par auto-avion koji paralelno ubrzavaju prema istoku, i par koji ubrzava prema zapadu! I u kojem trenutku i ZAŠTO bi se trebale razlikovati brzine aviona u odnosu na Zemlju kada se odlepe od piste?
ne razlikuju se brzine, nego smjer kretanja....jedni idu u smjeru rotacije, drugi nasuprot...kod automobila su brzine male i ima mnogo prirodnih prepreka, uspona, losih puteva i tu ne mozemo nista mjeriti...ali avioni idu vazduhom i kad dosegnu odredjenu visinu lete ravnomjernom brzinom satima...a za to vrijeme zemlja rotira...kako moze biti isto lete li u smjeru rotacije ili nasuprot...

ne razlikuju se brzine, nego smjer kretanja....jedni idu u smjeru rotacije, drugi nasuprot...kod automobila su brzine male i ima mnogo prirodnih prepreka, uspona, losih puteva i tu ne mozemo nista mjeriti...ali avioni idu vazduhom i kad dosegnu odredjenu visinu lete ravnomjernom brzinom satima...a za to vrijeme zemlja rotira...kako moze biti isto lete li u smjeru rotacije ili nasuprot...
Brzina aviona je bez obzira na koji stranu leti vezana uz brzinu VAZDUHA, a vazduh je VEZAN uz brzinu rotacije Zemlje jer rotira sa Zemljom, zanemarimo vetar. Ako ona dva auta voze po 150 km/h, a avioni lete iznad njih istom brzinom, letiće PARALELNO istim brzinama.....

Šta van Zemlje gadjaš topom pa ti treba korekcija?

Da ponovim, ako uistinu postoje tablice za korekciju(nemam razloga da smatram da ovde neko laže) to je onda jedan od važnih dokaza da sadašnji model Zemlje nije onakav kako nas u školi uče.
Kako je to "jedan od važnih dokaza" kad ne znaš ništa o tim tablicama? U pitanju je kompenzacija Koriolisovog efekta, koji ne utiče na sam, metak nego na utisak koji snajperista ima zavisno od smera njegove mete. Tačnije snajperista će nakon pucanja imati utisak da metak skreće sa putanje, što se događa zbog rotacije Zemlje. Ajde barem se potrudi da 5 minuta pročitaš / proguglaš neku temu pre nego što nešto proglasiš "dokazom". Postojanje tih tablica je zapravo još jedan od mnogobrojnih dokaza da Zemlja izgleda i da se kreće onako kako se uči u školi.

Šta van Zemlje gadjaš topom pa ti treba korekcija?

Da ponovim, ako uistinu postoje tablice za korekciju(nemam razloga da smatram da ovde neko laže) to je onda jedan od važnih dokaza da sadašnji model Zemlje nije onakav kako nas u školi uče.
zasto je tto dokaz toga...pa taj model podrazumijeva rotaciju..meni nije jasno kako se to zanemaruje.brzina rotacije je 465 metara u sekundi na ekvatoru...ptema polovima opada i na samim ppolovima je nula.....

zasto je tto dokaz toga...pa taj model podrazumijeva rotaciju..meni nije jasno kako se to zanemaruje.brzina rotacije je 465 metara u sekundi na ekvatoru...ptema polovima opada i na samim ppolovima je nula.....
Zato prijatelju što je sa stanovišta fizike apsolutno svejedno da li ti stojiš u vozu koji u nekom smeru ide 300km/h i gadjaš lopticom zid, i ako si u svojoj sobi i isto to radiš.........To su različiti referentni sistemi.
Ti u vozu putuješ brzinom od 300km/h ali to ne osećaš, niti to utiče na tvoju okolinu u vozu koja putuje istom brzinom.
Bilo kakva korekcija unutar samog sistema nedvosmisleno govori da postoji veza tih referentnih sistema, a model Zemlje kao lopte nam kaže drugačije.

Kako je to "jedan od važnih dokaza" kad ne znaš ništa o tim tablicama? U pitanju je kompenzacija Koriolisovog efekta, koji ne utiče na sam, metak nego na utisak koji snajperista ima zavisno od smera njegove mete. Tačnije snajperista će nakon pucanja imati utisak da metak skreće sa putanje, što se događa zbog rotacije Zemlje. Ajde barem se potrudi da 5 minuta pročitaš / proguglaš neku temu pre nego što nešto proglasiš "dokazom". Postojanje tih tablica je zapravo još jedan od mnogobrojnih dokaza da Zemlja izgleda i da se kreće onako kako se uči u školi.
Ako gađaš na sever ili jug, meta se teoretski kreće malo drugačijom brzinom od tvoje brzine.....

Izvinjavam se, trebalo je stajati "to BI mogao da bude jedan od važnih dokaza"..
A sad uzmi pa lepo pročitaj ono što si sam napisao.
Ali da račlanim, ti si napisao da to utiče na UTISAK snajperiste POSLE ispaljenja.
Kako utisak može da utiče na tačnost gadjanja, i kako je za UTISAK potrebna tablica korekcije, iako sam UTISAK nema nikakve veze sa preciznošću gadjanja?

A Korliosov efekat je onaj efekat gde se uragani malo kreću u jednom a malo u drugom smeru, već prema tome gde su nastali, na severnoj ili južnoj polulopti, potpuno zanemarujući silu rotacije Zemlje i impuls kada uragan predje na drugu poluloptu?Jer ti uragani imaju ogromnu snagu, veću od sile rotacije Zemlje?:per::per:

PS. Čemu čitati bilo šta kada ispred sebe imaš fundamentallni zakon prirode, Zakon inercije koji jasno i nedvosmisleno kaže da u izolovanom sistemu(a to predstavlja model loptaste Zemlje, gde je da podsetim glavni odgovor zašto se ne oseća brzina okretanja Zemlje to što smo u referentnom sistemu gde se sve kreće tom brzinom) NE SME da bude takvih korekcija, a ti meni upravo sada pokušavaš objasniti da je nekad tako a nekad nije.
Kao i Korliosov efekat, nekad jeste a nekad nije?

Zato prijatelju što je sa stanovišta fizike apsolutno svejedno da li ti stojiš u vozu koji u nekom smeru ide 300km/h i gadjaš lopticom zid, i ako si u svojoj sobi i isto to radiš.........To su različiti referentni sistemi.
Ti u vozu putuješ brzinom od 300km/h ali to ne osećaš, niti to utiče na tvoju okolinu u vozu koja putuje istom brzinom.
Bilo kakva korekcija unutar samog sistema nedvosmisleno govori da postoji veza tih referentnih sistema, a model Zemlje kao lopte nam kaže drugačije.
kakva ti je to logika...ako putujemo u vozu koji ide 300 km na sat, ja i loptica - igrao se ja tom lopticom udarajuci o zid vagona ili ne, to ne mijenja CINJENICU da i ja i loptica putujemo 300 km na sat, zajedno s vozom...iluziju nekog zatvorenog sistema daje samo ravnomjerno pravolinijsko kretanje - cim dodje do nekog veceg nagiba pruge, jaceg kocenja ili ne daj boze sudara, vidimo koliko tu nema nikakvog zatvorenog sistema - inercija cini svoje i loptica i ja letamo po vozu onako kako nam mase nalazu i smjer sile koja djeluje na voz...dakle, apsolutno nije isto i nije svejedno, da li udaras lopticom o zid vagona dok ide 300 na sat ili to radis kod kuce udarajuci lopticu u zid...

Back