Ravna Zemlja

• Začetnik teme Začetnik teme vojo3
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
И биће отворена све док не настане некакав свемирски туризам где би свако могао да оде у орбиту довољно далеко и увери се.
Mozes i sada da kupis za 10-tak hiljada evra meteoroloski balon, zakacis kameru, i pustis ga na 30km visine (ako imas vise para, imaju i oni koji idu ja 40km).

A do pre 5-6 godina imao si i let migom 29, na 18km visine, odakle se isto jako lepo vidi zakrivljenost horizonta i bez ikakve sumnje vidis da planeta Zemlja nije ravna. Kostalo je tricavih 20-tak hiljada evra.

Dakle, mnogi to mogu da priuste i da se uvere.

Mozes i sada da kupis za 10-tak hiljada evra meteoroloski balon, zakacis kameru, i pustis ga na 30km visine (ako imas vise para, imaju i oni koji idu ja 40km).

A do pre 5-6 godina imao si i let migom 29, na 18km visine, odakle se isto jako lepo vidi zakrivljenost horizonta i bez ikakve sumnje vidis da planeta Zemlja nije ravna. Kostalo je tricavih 20-tak hiljada evra.

Dakle, mnogi to mogu da priuste i da se uvere.
То није довољно. Остаје "противаргумент" оптичке илузије која закривљује хоризонт и слично. Као што рекох, потребно је отићи много даље, довољно далеко да би смо видели глобус.

То није довољно. Остаје "противаргумент" оптичке илузије која закривљује хоризонт и слично. Као што рекох, потребно је отићи много даље, довољно далеко да би смо видели глобус.
Nema nikakve iluzije.
Bio sam i video, jasno i cisto.

Nema nikakve iluzije.
Bio sam i video, jasno i cisto.

Zašto se s bilo koje visine, dakle ni iz aviona ni na fotografijama dronom, ne vidi zakrivljenost horizonta?

Da bismo jasno primijetili da je obzor zakrivljen, dobro je podići se na oko 25 km. Moguće je vidjeti to i na nižima visinama, primjerice na najvišim visinama na kojima lete putnički avioni. Ali tamo em je efekt suptilniji, em često nemamo čisti pogled na obzor, već su u ogromnom dijelu našeg vidokruga oblaci. Oblaci su nam sada kao tlo, samo puno bliže pa gubimo taj efekt da smo se popeli na veću visinu. Zato se zakrivljenost Zemlje najčešće baš i ne vidi iz aviona :)

https://www.telegram.hr/zivot/javio...zemlje-zamolili-smo-sasu-cecija-da-nas-spasi/

1. Horizont nam uvijek izgleda potpuno ravan

5bf69f86-bb58-40eb-9f2c-27c70a0a0a67-1-previewOrg (1).jpg

Horizontu se uvijek pojavljuje potpuno ravno 360 stepeni oko posmatrača, bez obzira na visinu. Svi amaterski baloni, rakete, avioni i ostale snimke pokazuju potpuno ravan horizont preko 20+ milja dugačak. Samo NASA i druge “svemirske agencije” vlade pokazuju zakrivljenost u lažnim CGI slikama / video zapisima.
https://novi.ba/clanak/221580/zasto...e-cinjenice-su-dokaz-da-je-zemlja-ravna-ploca

Као што видиш није дефинитивно решено ни да ли се закривљност види или не види. Они који верују у званичну космологију сигурно закривљеност виде, а они други баш и не. Толико је та "закривљеност" уочљива.

А чак и да је сви виде, остају гомиле могућих контрааргумената, зато то није никакав дефинитиван доказ који би ставио тачку на расправу.

Poslednja izmena:
Obično bi bio dokaz fizički obilazak zemljine kugle još iz 16. veka, ali ko zna kako su kuk i magelan putovali, možda su teleportovani....možda brodovi kroz Panamski kanal uskaču u neki tunel za teleportaciju za kinu....
Ne bih o psihološkim fenomenima, ali mi žao ljudi koji se spuste na nivo žrtve, iako to urade sasvim sami....
Прихваташ званичну парадигму и на основу тога доносиш закључке како се може и где путовати. Као што написах теорија равне земље мења парадигму из основа. Зар мислиш да у свету у коме је Сунце мали објекат који кружи изнад равне земље важе иста правила о томе где се и како може стићи.

Али нећу више да настављам о овоме. Поента на коју сам хтео да укажем јесте да нема дефинитивног доказа који би окончао вековну расправу и уклонио све чак и најмању сумњу. О томе се ради.
И радиће се све дотле док не настане свемирски туризам у коме би сваки човек могао да види не закривљност, него Земљу лопту. А до тада, остаје овако свиђало се то нама или не.

Као што видиш није дефинитивно решено ни да ли се закривљност види или не види.
Rešeno je. Leteo sam na malo preko 18km i video svojim očima.
Они који верују у званичну космологију сигурно закривљеност виде, а они други баш и не. Толико је та "закривљеност" уочљива.
Netačno, veoma je uočljiva. Nema to nikakve veze sa verovanjem.
А чак и да је сви виде,
остају гомиле могућих контрааргумената, зато то није никакав дефинитиван доказ који би ставио тачку на расправу.
Da, to je definitivan dokaz koji stavlja tačku na raspravu. Naravno, ti to ne moraš da prihvatiš, možeš poput Trampa sa se baviš "alternativnim činjenicama", ali tvoje neprihvatanje realnosti ne menja realnost.

А чак и да је сви виде, остају гомиле могућих контрааргумената, зато то није никакав дефинитиван доказ који би ставио тачку на расправу.
Kada uzmeš jabuku u ruku, jel ti ona ravna ili zakrivljena?
Meni se čini da si ti odlučio da praviš presedan od sopstvene sumnje u postojanje oblih stvari.;) Sledeći korak je grandomanija na nivou čitave planete koju ufiksiraš kao filozofiju, prenebregnuvši očigledan koren, polazište te zakrivljene logike (vidiš ja ne ignorišem zakrivljenost:cool:):lol:
moronima...:cool::kafa:
i seljacima, da dodam...:)

Kada uzmeš jabuku u ruku, jel ti ona ravna ili zakrivljena?
Meni se čini da si ti odlučio da praviš presedan od sopstvene sumnje u postojanje oblih stvari.;) Sledeći korak je grandomanija na nivou čitave planete koju ufiksiraš kao filozofiju, prenebregnuvši očigledan koren, polazište te zakrivljene logike (vidiš ja ne ignorišem zakrivljenost:cool:):lol:

moronima...:cool::kafa:
i seljacima, da dodam...:)
Neko voli teorije zavjere. Npr. ja. Ne znači da vjerujem, ali me podstiče da malo istražujem i saznam neke neobične stvari. Rupe u nauci i pričama često znaju biti zanimljive za čitanje.

Po meni je ravna ploča, jer kad letite avijonom avijon ide pravo samo ne skreće na dole nikad čak ni poosle 2000km a morao bi, to je dokaz da je zemlja prava i nije okrugla, možda se iz avijona ili iz spejs šutla čini da je zakrivljena ali ona to nije to je iluzija zbog gravitacije čini mi se.

Ne postoji nikakav model ravne zemlje u kome bi GPS uređaj mogao da radi onako kako danas radi. A svi znamo da radi.
A ne postoji ni bilo kakav model ravne Zemlje u kom bi trajanje interkontinentalnih letova bilo adekvatno distanci koju avioni inače prelaze.
Svako ko je ikada video pomračenje Meseca, video je i senku okrugle Zemlje na Mesecu.

Na globusu se uklapa sve savršeno, a na palačinki, valjku i torusu baš nikako. :lol:

Neko voli teorije zavjere. Npr. ja. Ne znači da vjerujem, ali me podstiče da malo istražujem i saznam neke neobične stvari. Rupe u nauci i pričama često znaju biti zanimljive za čitanje.
Teorije zavere su zanimljive u filmovima i knjigama.
U realnosti većina ljudi su amateri koji nemaju nikakav alat (znanje, praksu) da provere. Samo mogu da budu uvučeni u šarlatanske priče i da u jednom momentu stvarno poveruju u glupost.
Zato ne treba biti pametan za sve nego prepustiti stvari stručnjacima (kojih ima na milione da bi se "tajna" sakrila)

Znači ako ti svi fizičari, matematičari, inženjeri sveta koji razumeju i teoriju i praksu kažu da je Zemlja okrugla - onda nema šta ti više da istražuješ (mislim ne ti kao ti, nego ti kao bilo ko)

Teorije zavere su zanimljive u filmovima i knjigama.
U realnosti većina ljudi su amateri koji nemaju nikakav alat (znanje, praksu) da provere. Samo mogu da budu uvučeni u šarlatanske priče i da u jednom momentu stvarno poveruju u glupost.
Zato ne treba biti pametan za sve nego prepustiti stvari stručnjacima (kojih ima na milione da bi se "tajna" sakrila)

Znači ako ti svi fizičari, matematičari, inženjeri sveta koji razumeju i teoriju i praksu kažu da je Zemlja okrugla - onda nema šta ti više da istražuješ (mislim ne ti kao ti, nego ti kao bilo ko)
Ne možeš da kažeš da nije zabavno, naravno za ljude koji imaju razvijenu maštu. Nemaštoviti ljudi su dosadni.

Back