Ratovanje srednjevekovnog i perioda pre njega.

Навођење владара, још не потврђује ништа. Господа у виду владара је проводила највећи део времена на двору и по замковима. Витезови су имали обуку од малих ногу, компренде? :)

Хоћу неки извор који потврђује твоју причу о витезовима који падају са коња и ломе се, умиру и сл.

Колико је веровати, Деспот Стеван Лазаревић је пао са коња два пута, први пут је пао и није после могао имати деце, тако пише у житију од Филозофа, а дрги пут кад је пао ускоро је и умро тамо где је пао. Е сад да је био витез, јесте, али да ли је падао у оклопу то нисам приметио да је наведено.

Коначно нешто. ;)
Колико је веровати, Деспот Стеван Лазаревић је пао са коња два пута, први пут је пао и није после могао имати деце, тако пише у житију од Филозофа,
A можда није могао уопште. :-?

а дрги пут кад је пао ускоро је и умро тамо где је пао. Е сад да је био витез, јесте, али да ли је падао у оклопу то нисам приметио да је наведено.
Није ли трагично преживети силне битке, а онда паднеш с коња и умреш? :-(

одавно сам гледао, не сећам се баш тачно, углавном док га кују формира се нека линија на мачу, она ваљда раздваја два различита метала од којих се кује баш одавно сам гледао зато ти вако конфузно причам

Vec kad spomenu izradu maceva da li znas nesto detaljnije o tome ili pak znas ko bi mogao da zna t.j gde mi mogao da procitam nesto o tome.Pitao bih te jos sta mislis koje oruzije je najzgodnije za borbu kada se suocavaju dve vojske dakle za borbu u grupi ja mislim da bi to mogao da bude mac kopile koji je nekako naj univerzalniji mada i gladijus je sigurno negde pri vrhu ovakve liste.

Ima literature o tome, ja posedujem knjige za koje smatram da nisu legalne a i namenjene su SCA borbama. Naziv knjiga je The best of the Hammer-macevi, pancirne kosulje, slemovi, gauntleti etc. Dobio sam ih kao poklon od jedne Amerikanke ali mi nista ne koriste jer da bi se bavio izradom maceva moras biti majstor a jedini za kog znam da se bavi time je kovac Dragan Durmisevic iz Pirota, raspitaj se o njemu i snjadji se da dodjes u kontakt s njim jer ne zelim da dajem bilo kakve druge informacije preko foruma.Covek radi sve vrste maceva i u zavisnosti od vrste, ornamentike itd. krecu se od minimum 35 000 dinara pa naaaaaaviiiiissssse, ako imas lovu.

Mene najvise interesuje srednjovekovno strelicarstvo, kako zapadnoevropsko tako i orijentalno ali i srpsko-vizantijsko, uopste uzev tradicionalno strelicarstvo. Ako neko zeli da pocne da se bavi izradom lukova i strela mora da razume velike razlike u vrstama lukova. Postoje prosti lukovi izradjeni od dva dela drveta koji imaju istu gustinu kako bi se dobilo na ravnotezi krakova a slepljuju se Z spojem.Naravno obradom se dolazi do oblika luka. Ovde mislim na longbow i druge vrste drvenih lukova koji su se koristili i u srednjovekovnoj Srbiji i samo sam ukratko pojasnio neke stvari, jer izrada lukova i strela je umetnost, vestina,entuzijazam,nauka ili sta ja znam sta vec ne.
S druge strane postoje i slozeni lukovi, ili tzv. roznati lukovi, azijatski lukovi...koji su bili u upotrebi i u srednjovekovnoj Srbiji, Bugarskoj,Rumuniji, Vizantiji, Madjarskoj osim sto su koncept azijskih stepa. Za izradu ovakvih vrsta lukova potrebno je mnogo znanja, vestine, entuzijazma.Osnovni materijal:jasenove ili javorove '''letve'', bivolji rog(snadjite se sami ako zelite gotove bivolje oplate,evo adrese www.****.biz ,ili Peter Cua sa Filipina), zivotinjske zile, lepak. i drvodeljski alat. Osnova bilo kog azijatskog luka je drvena srz a dobija se tako sto se 2 oko 3-4mm debele ''letve''(jasena, javora,bambusa,duda, sve u zavisnosti da li izradjujes turski, kineski, korejski, mongolski, madjarski luk itd.) koje cine krakove luka V izrezom spoje sa drskom, dok se krajevi luka takodje V spojem spajaju sa usicama(Syiah) luka na kojima postoje zarezi za tetivu(syah su statican deo roznatog luka). Naravno ako zelite tradicionalni nacin izrade, morate da se sluzite i lepkom spravljenim na tradicionalni nacin, mesanjem zila kakve zivotinje(kod nas sa zadnje noge goveceta, svaka klanica moze da vam ih da besplatno) i koze i njihovim kuvanjem dobija se najkvalitetniji lepak, veoma dobar za izradu lukova je i riblji lepak(turci su ga spravljali kuvanjem mehura dunavske morune a tako je i kod Mongola, Korejanaca,Kineza...).Kada pravilno spojite sve drvene delove luka dobijate ''kostur'' kome se zatim dodaju roznate oplate, naravno, tzv. stomak luka-deo koji je okrenut ka strelcu kad odapinje luk- se najpre izbrazda jednom posebnom spravom za to a zatim se to ucini i na roznatoj oplati koja se slepljuje za stomak luka(da ne bi doslo do klizanja pri kompresiji kasnije, ali ako se koristi epoxy koji se za kratko vreme vezuje onda brazdanje roznatih oplata nije potrebno).Posle svakog lepljenja tradicionalnim lepkom(tutkalo nije najsjajnije za lepljenje delova slozenog luka) treba sacekati da se lepak osusi a to traje nedeljama. Nakon ovih faza, sa gornje strane luka zvane ledja luka lepi se zila. Zila skinuta sa noge zeca, krave ili jelena najpre se osusi(jooooj kako smrdi, bljak), zatim se cekicem istuce te se dobiju vlakna nalik na pamuk.Vlakna od oko 10 cm se umacu u vreli lepak gore pomenut, a onda se lepe u vidu cigala, sve se to susi, pa se kasnije dodaje novi sloj a krakovi buduceg luka se blago savijaju na gore i to se ponovi nekoliko puta(prilicno dug proces i ne traje tri dana) dok se krakovi ne dodirnu i to posle treceg ili cetvrtog sloja zile. Na kraju se luk oblaze kozom ili tkaninom, u zavisnosti od afiniteta onog ko ga izradjuje.Sigma oblik(dvostruka krivina) se dobija kad se luk napne Sam proces izrade recimo turskog luka tradicionalnim nacinom i alatima traje od 6 meseci do godinu dana.Morate racunati da ce vam puci makar pet lukova dok ne dodjete do onog pravog.I ako neko misli da je turski luk igrackica kad ga vidi ili ima u rukama, trebalo bi da zna da iz dobre replike izbacena strela ima neverovatnu brzinu(metak), domet od 600 do 800 metara i vise(sto je rekord nekih turskih vezira i sultana), strela(to je tek prica) leti kao metak i nazalost veoma je ubitacna, ali na srecu nisam objasnio mnoge pojedinosti i procese bez kojih luk ne moze da se izradi. Ovo su samo neki najosnovniji podaci i autoru ovih redova je tradicionalno strelicarstvo hobi. Sad se spremam da izradim replike nekih nestilizovanih lukova sa predstava na Srpskim freskama.
Eh, da a tek sto treba znati o vrstama drveta, susenju, iz kog dela drveta se uzimaju daske za buduci luk, kako treba da izgleda presek godova itd.Kako izgleda presek luka i koliko je vazan... Nemam vremena da pisem knjigu ovde jer na jednoj vec radim.Ako neko zeli da nastavim pokusacu...I naravno, za pocetak morate imati neku mustru, original koji cete kopirati i uzeti dimenzije...nista slike, nista knjige dok sam ne probas i namucis se...
Zivi mi bili Srbi, Cincari i svi Indoevropljani;).

Pazi, brz odgovor deluje...hm...ali mrsko mi je da se ponavljam...mozda uskoro.Elem, odlicna literatura koja tretira izradu maceva, bodeza, pancirnih kosulja, prsnih oklopa, gauntleta, slemova etc. je The best of the Hammer, ne verujem da se moze naci legalno.Ja posedujem, vol.3 i 4. a namenjeno je SCA borbama, nesto kao nas SVIBOR(samo sto je nas Svibor najbolji na svetu, gledao sam borbe na Pensic wars blizu jezera Cooper's lake u Pensilvaniji, Sviborovci su zakon u odnosu na Amere).

Ne znam sta je ovo, ali izgleda da mi se postovi kao novom clanu pojavljuju posle tri ili vise dana, ko zna da li ce mi objaviti post gde sam ukratko objasnio postupak izrade refleksnih(azijatskih)lukova.Tako, nije ti tema zamrla.
Pozdrav

Cekaj pa ja koliko znam i pored napretka u oblasti proizvodnje i materijala jos niko nije uspeo da napravi luk koji bi imao snagu i domet tih refleksnih lukova

Back