Rat u Ukrajini (8)

Koji od pet scenarija vam je najverovatniji?

• Ukupno glasova
    105
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo zeleno su ti zemlje koje se oslanjaju na brendove, sve što one proizvode ima težinu samo zato što su to brendovi kojima se veruje da nose kvalitet.

Ta roba se uglavnom proizvodi van zelene zone, ili je lako zamenljiva (tipa McDonalds i KFC). Većina stvari koje imaš u kući je proizvedena u Kini.

Zapad je vukao tehnološki napredak, ali se Zapad deindustrijalizovao i sada samo lepi etikete na proizvode napravljene na drugom mestu.

Može se bez njih, ali oni ne mogu bez ovih drugih. Možda i mogu, ali biće mnogo siromašniji, a ovi drugi će biti bogatiji dok god ih zeleni ne bombarduju.

Zapad i dalje vuče tehnološki napredak planete, a ostali kaskaju i pokušavaju od zapada kopirati tehnologiju i poslovne modele, tko u tome donekle uspije taj barem ne gladuje, tko u tome ne uspije taj se bori za goli opstanak, baveći se kopanjem njiva i iskapanjem sirovina iz zemlje :kafa:

Zapad i dalje vuče tehnološki napredak planete, a ostali kaskaju i pokušavaju od zapada kopirati tehnologiju i poslovne modele, tko u tome donekle uspije taj barem ne gladuje, tko u tome ne uspije taj se bori za goli opstanak, baveći se kopanjem njiva i iskapanjem sirovina iz zemlje :kafa:
N slažemo se. Tvoje razmišljanje je zaglavljeno u svetu od pre 40 godina.

Kisindžerovo proročanstvo o pobedi Rusije u „ratu na iscrpljivanje“ se ostvaruje​

U bliskoj budućnosti, Zapad će imati ogromne probleme zbog globalne prehrambene krize, tako da SAD i EU neće moći da pobede Rusiju u „ratu na iscrpljivanje“.

Bivši državni sekretar Sjedinjenih Država Henri Kisindžer je ranije predvideo takav razvoj događaja.

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu bivši državni sekretar Henri Kisindžer predvideo je da se Zapad suočava sa veoma teškim vremenima i stvarnim problemima.

Prema njegovim rečima, nadolazeća globalna prehrambena kriza zbog nestašice pšenice stvoriće takve uslove pod kojima SAD i EU neće moći da vode „rat iscrpljivanja“ koji je pokrenut protiv Rusije.

Za američke „liberalne demokrate” iz Bele kuće situacija sa hranom će rezultirati porazom na kritičnim međuizborima. Istovremeno, Evropskoj uniji prete unutrašnji sukobi.

Kisindžerovo proročanstvo o pobedi Rusije u „ratu na iscrpljivanje“ se ostvaruje​

U bliskoj budućnosti, Zapad će imati ogromne probleme zbog globalne prehrambene krize, tako da SAD i EU neće moći da pobede Rusiju u „ratu na iscrpljivanje“.

Bivši državni sekretar Sjedinjenih Država Henri Kisindžer je ranije predvideo takav razvoj događaja.

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu bivši državni sekretar Henri Kisindžer predvideo je da se Zapad suočava sa veoma teškim vremenima i stvarnim problemima.

Prema njegovim rečima, nadolazeća globalna prehrambena kriza zbog nestašice pšenice stvoriće takve uslove pod kojima SAD i EU neće moći da vode „rat iscrpljivanja“ koji je pokrenut protiv Rusije.

Za američke „liberalne demokrate” iz Bele kuće situacija sa hranom će rezultirati porazom na kritičnim međuizborima. Istovremeno, Evropskoj uniji prete unutrašnji sukobi.
Evo umiru Njemci bez brašna .

Мени смета када поставимо свари ниже него што јесу.
Да, наспрам Америке смо мали, наспрам Русије још мањи, територијално. И једни и други могу да нас одувају за тили час. Међутим, и тако мали, у нашој славној прошлости борили смо се против великих империја, величина нас није спречила. Много пута смо се уписали у 'књигу славних'.
Зато ме увек изведе из такта реченица: "Србија је мала (и беспомоћна)", јер, не само да из ње врца дефетизам и кукавичлук, него је и (историјски) нетачна. А беспомоћан си онолико колико сам дозволиш.
Смета ми кад моји рођени сународници, својим дефетистичким ставом, себи дозвољавају (а мени натурају!) ту беспомоћност. Шта онда очекивати од непријатеља?

П.С. Треба чешће да слушаш патриотске песме, можда и ти постанеш 'турбо-патриота који није мрднуо из свог села' као ја. :mrgreen: :lol:
Проблем је што имам искуство уживо рата и што сам упознао уживо турбо патриоте али и праве патриоте.Они ћуте сада после рата, а краси их што су ћутали и пре рата, углавном су на маргини друштва али и даље ћуте јер не траже ништа за узврат од државе а дали су све што имају држави.Буквално све, неријетко и живот.Вјеруј ми знам о чему причам када кажем то што кажем и никада не кажем ништа без основе за коју сам спреман избацити брдо аргументације.

Симпатична си ми па ћу ти навести примјер уживо шта мени значи турбо патриотизам, можда ме ниси схватила до краја.

Био један код нас Божо, звали су га "Божо балијаћ".Надимак је добио јер је био страх и трепет за муслиманске цивиле.Увјек пуна уста србовања, он је најпаметнији, он је највећи Србин, нема већег.Шта је радио?Цијели рат провео у строгој позадини малтретирајући муслимане који су остали под контролом РС.Једног је толико измлатио да је после подлегао од батина.Ништа није крив само ето што је био муслиман.Чак су ти муслимани попуњавали наше јединице, звала се кодног имена "Меша Селимовић", комадант муслиман, сада покојни.Одличан примјер гдје су муслимани ратовали на нашој страни.Али Божа балијаћ је србенда, он када пролази кроз муслиманска села сви се склањају јер је склон и да силује, постоје приче да је држао једног тренутка харем у својој кући од локаних муслиманки, радио шта му воља укратко.После рата још је жив и здрав.Не србује више јер нема коме.Ја не знам да је било када напустио свој родни крај.Типичан примјер Србенде сигурно преко 20 година члан Српске радикалне странке која је пропала као и он али није му ни главни шеф био бољи, цијели живот србовао и ширио демагогију а заправо узимао кеш од наше дијаспоре за "српску ствар".Доктор Војислав Шешељ је примјер патриоте али удба школа која нас је замало све коштала главе.

Примјер други-рођак рођени, живио и радио у Њемачкој када је почео рат.Чим је кренуо хаос, без питања дошао када је било најгоре 1992.
Када је дошао на линију комадант отворио виски и питао га да ли је нормалан?О чему се ради?Рањаван више пута, прошао сва ратишта, практично интервентни вод у склопу полиције, крпи гдје гори и гдје пуца линија.Данас је по страни и никада не прича о себи нити о јунаштву за које сам сазнао тек после од људи које је спасио од сигурне смрти неколико пута.Никада не прича против државе ма ко био на власти, али апсолутно никада.Без обзира што је прошао хаос он за пријатеље има и Хрвате и Муслимане јер је човјек пре свега.Патриота али човјек.Родољубље се код њега осјети са сваком изговореном реченицом.Али није галамџија, није глуп, начитан и увјек спреман да брани своје поступке 90-их.Србима треба више таквих, у рату спремних да живот дају, у миру да граде мостове са свима.То је била сва моја поента.

А што се тиче величине ништа патриотско нема у томе да жртвујеш комплет народ због пркоса, поноса или чега своје гузице и власти.Да ли је неко код нас осим Коштунице одступио добровљно од власти и тражио изборе да види шта каже народ и онда те исте изборе изгубио?Значи да је ставио испред себе свој народ.Зато ја и данас потајно волим Коштуницу.Тај профил и те манире.Постоје историјски тренуци гдје треба опрезно наступати према сили јер сила је сила с разлогом.Сила Бога не моли.Али тај опрез је опет плод родољубља.Сада ћеш рећи али да је тако Лазар размишљао никада не би имали Косовски бој као моралну водиљу српског народа.Да, али треба спознати тренутак када бити Лазар а када Милица тј.Оливера ( у то вријеме такав брак са Бајазитом је значио и привилегије али и дуго чекан мир са Османлијама).Међутим историјски извори кажу да је Оливера највише заслужна да се мошти Свете Петке врате СПЦ.Дакле Срби су постали де факто вазални народ али су добили слободу вјере.Можда да се то није десило на такав начин не би нас ни било данас, већ би се ја звао Мухамед. :D Политички брак је био нормала у то вријеме да неко не помисли нешто.Нисмо ми били посебни по томе.Али једно је пре Косовског боја једно после.Шта мислиш данашња Србија али и Срби чему су/смо ближе?Дакле Стефан Лазаревић син Лазара није ништа учинио да Срби и српски народ нестану већ напротив постоје историјски подаци који кажу да је крајем његове владавине Србија производила највише сребра у Европи.Био је и сам писац али и врхунски дипломата.Шта хоћу рећи, патриота је и Лазар и син му и ћерка али различите околности.Треба на вријеме препознати околности али и могућности.

Poslednja izmena:
Славјанск се ослобађа....Нека се спреми Краматорск. Ускоро и Криви рог и Николајев.

BREAKING: Russian Troops Took Control Of Pilipchatino, Approaching Bakhmut​

On the evening of June 8th, the first reports from the battlefield claimed Russian control over the town of Pilipchatino located 15 kilometers east of Bakhmut (Artemovsk) in the Donetsk People’s Republic. The reports are yet to be confirmed.

Battle in Piliphatino broke out in mid-May. According to preliminary data, Russian-led forces advancing from Popasnaya pushed the Armed Forces of Ukraine to Pokrovsky. The AFU are expected to put up stubborn resistance in the town on the outskirts of Bakhmut, which is the center of the AFU in the Donbas. The loss of Artemovsk may cause the collapse of the entire AFU front in the Donbas.

Почеле борбе за Славјанск: Снаге ДНР пробиле украјински фронт и са супротне стране коридора​

09-06-2022 11:45
Штаб снага ДНР саопштио је да су у току борбе за Славјанск.

Предходно је кренуло чишћење шумских предела пред Славјанском.
Подсећамо да је Славјанск симбол отпора нелегалном режиму у Кијеву и да је управо ту почела оружана побуна. Иако су снаге ДНР морале да напусте град пред Украјинцима на почетку сукоба он је остао значајно место у историји устанка против неонацистичког режима.

Предходно је кренуло чишћење шумских предела пред Славјанском.
Подсећамо да је Славјанск симбол отпора нелегалном режиму у Кијеву и да је управо ту почела оружана побуна. Иако су снаге ДНР морале да напусте град пред Украјинцима на почетку сукоба он је остао значајно место у историји устанка против неонацистичког режима.

Руска ПВО оборила украјински Су-25 и 13 дронова, уништен још један центар за обуку плаћеника​

09-06-2022 11:27
Оружане снаге Русије уништиле су прелаз преко реке Северски Доњец код Протопоповке, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.
Портпарол је навео да су инжињеријске јединице Оружаних снага Русије почеле са деминирањем путева и шума Националног парка Свете горе у областима Свјатогорска, Јарове, Студенока и Соснове. У протекла 24 сата откривено је и уништено 126 експлозивних направа различитих типова које су поставили украјински неонацисти, укључујући 54 противтенковске мине.

Високопрецизним ракетама су током протеклог дана уништена два командна места, противваздушни ракетни систем „Оса АКМ“, складиште муниције, 23 подручја концентрисања људства и војне технике Оружаних снага Украјине.

Проблем је што имам искуство уживо рата и што сам упознао уживо турбо патриоте али и праве патриоте.Они ћуте сада после рата, а краси их што су ћутали и пре рата, углавном су на маргини друштва али и даље ћуте јер не траже ништа за узврат од државе а дали су све што имају држави.Буквално све, неријетко и живот.Вјеруј ми знам о чему причам када кажем то што кажем и никада не кажем ништа без основе за коју сам спреман избацити брдо аргументације.

Симпатична си ми па ћу ти навести примјер уживо шта мени значи турбо патриотизам, можда ме ниси схватила до краја.

Био један код нас Божо, звали су га "Божо балијаћ".Надимак је добио јер је био страх и трепет за муслиманске цивиле.Увјек пуна уста србовања, он је најпаметнији, он је највећи Србин, нема већег.Шта је радио?Цијели рат провео у строгој позадини малтретирајући муслимане који су остали под контролом РС.Једног је толико измлатио да је после подлегао од батина.Ништа није крив само ето што је био муслиман.Чак су ти муслимани попуњавали наше јединице, звала се кодног имена "Меша Селимовић", комаданат муслиман, сада покојни.Одличан примјер гдје су муслимани ратовали на нашој страни.Али Божа балијаћ је србенда, он када пролази кроз муслиманска села сви се склањају јер је склон и да силује, постоје приче да је држао једног тренутка харем у својој кући од локаних муслиманки, радио шта му воља укратко.После рата још је жив и здрав.Не србује више јер нема коме.Ја не знам да је било када напустио свој родни крај.Типичан примјер Србенде сигурно преко 20 година члан Српске радикалне странке која је пропала као и он али није му ни главни шеф био бољи, цијели живот србовао и ширио демагогију а заправо узимао кеш од наше дијапоре за "српску ствар".Доктор Војислав Шешељ је примјер патриоте али удба школа која нас је замало све коштала главе.

Примјер други-рођак рођени, живио и радио у Њемачкој када је почео рат.Чим је кренуо хаос, без питања дошао када је било најгоре 1992.
Када је дошао на линију комадант отворио виски и питао га да ли је нормалан?О чему се ради?Рањаван више пута, прошао сва ратишта, пракрично интервенти вод у склопуи полиције, крпи гдје гори и гдје пуца линија.Данас је по страни и никада не прича о себи нити о јунаштву за које сам сазнао тек после од људи које је спасио од сигурне смрти неколико пута.Никада не прича против државе ма ко био на власти, али апсолутно никада.Без обзира што је прошао хаос он за пријатеље има и Хрвате и Муслимане јер је човјек пре свега.Патриота али човјек.Родољубље се код њега осјети са сваком изговореном реченицом.Али није галамџија, није глуп, начитан и увјек спреман да брани своје поступке 90-их.Србима треба више таквих, у рату спремних да живот дају, у миру да граде мостове са свима.То је била сва моја поента.

А што се тиче величине ништа патриотско нема у томе да жртвујеш комплет народ због пркоса, поноса или чега.Постоје историјски тренуци гдје треба опрезно наступати према сили јер сила је сила с разлогом.Сила Бога не моли.Али тај опрез је опет плод родољубља.Сада ћеш рећи али да је тако Лазар размишљао никада не би имали Косовски бој као моралну водиљу српског народа.Да, али треба спознати тренутак када бити Лазар а када Милица тј.Оливера ( у то вријеме такав брак са Бајазитом је значио и привилегије али и дуго чекан мир са Османлијама).Међутим историјски извори кажу да је Оливера највише заслужна да се мошти Свете Петке врате СПЦ.Дакле Срби су постали де факто вазални народ али су добили слободу вјере.Можда да се то није десило на такав начин не би нас ни било данас, већ би се ја звао Мухамед. :D Политички брак је био нормала у то вријеме да неко не помисли нешто.Нисмо ми били посебни по томе.Али једно је пре Косовског боја једно после.Шта мислиш данашња Србија али и Срби чему су/смо ближе?Дакле Стефан Лазаревић син Лазара није ништа учинио да Срби и српски народ нестану већ напротив постоје историјски подаци који кажу да је крајем његове владавине Србија производила највише сребра у Еворпи.Био је и сам писац али и врхунски дипломата.Шта хоћу рећи, патриота је и Лазар и син му и ћерка али различите околности.Треба на вријеме препознати оклоности али и могућности.

To ti nije Srbenda. Možda kod Vas jeste, ali kod nas nije.

Lazar, Milica, Olivera, Stefan, i dr. su se ponašali u skladu sa važećim maksimalnim pravilima Suverena ili Vazala. Nisu oni drugačije ni mogli postupiti. Razlika je u tome što su bili superplemstvo pa sve što su radili kao Suvereni ili kao Vazali, radili su bolje od drugih.

Ne možeš ta vremena, kontekst, običajnost, moral, žrtvu, pa i biti Hrišćanin, da transponuješ u današnja vremena

Inače sve ostalo ok.

E sada .
opet lazu
kazu da poslato oruzje dospeva u pogresne ruke
A ja mislim da i najzad i stize , tamo gde su prave ruke.

The Daily Digest

Weapons sent to help Ukraine may end up in the wrong hands, experts warn​

Zeleb.es 59 mins ago
a i interpol se pa mnogo brine....

The head of Interpol speaks​

Jürgen Stock, head of Interpol (in the photo), said weapons sent to Ukraine after Russia’s invasion in February will end up in the global hidden economy and in the hands of criminals.
Photo: Interpol

A bogati ,
pa oni se brinu da nece se oruzje vratiti , onima koji su ih slali , posle rata.. :hahaha:

Prilozi

• 1654776754005.png
    1654776754005.png
    5,1 KB · Pregleda: 1
За сада је рано говорити о бици за Славјанск. Руске и Донбасске снаге методично разбијају украјинску одбрану и пре напада на град мораће да заузму утврђена места Крестише, Мајаки, Рајгородок и Николајевка.

FUzioOOX0AA6Abf

За сада је рано говорити о бици за Славјанск. Руске и Донбасске снаге методично разбијају украјинску одбрану и пре напада на град мораће да заузму утврђена места Крестише, Мајаки, Рајгородок и Николајевка.

FUzioOOX0AA6Abf

To ti nije Srbenda. Možda kod Vas jeste, ali kod nas nije.

Lazar, Milica, Olivera, Stefan, i dr. su se ponašali u skladu sa važećim maksimalnim pravilima Suverena ili Vazala. Nisu oni drugačije ni mogli postupiti. Razlika je u tome što su bili superplemstvo pa sve što su radili kao Suvereni ili kao Vazali, radili su bolje od drugih.

Ne možeš ta vremena, kontekst, običajnost, moral, žrtvu, pa i biti Hrišćanin, da transponuješ u današnja vremena

Inače sve ostalo ok.
Наравно да не можеш али битно да имаш такве личности у историји, дакле имаш неку водиљу, било би критично да немамао историју.
Ништа нама не треба специјално, нисмо толико ни глупи ни јадни ни сиромашни, само нам треба мудрост за препознавање околности али и могућности.Ниишта страшно само још развити политичку елиту која може реализовати наше потенцијале. :mrgreen:
Мало тежа игранка гледајући данашње сендвичар политичаре.Шамар реалности је увјек тежак и баци ме у благу депресију.

Био један код нас Божо, звали су га "Божо балијаћ".Надимак је добио јер је био страх и трепет за муслиманске цивиле.Увјек пуна уста србовања, он је најпаметнији, он је највећи Србин, нема већег.Шта је радио?Цијели рат провео у строгој позадини малтретирајући муслимане који су остали под контролом РС.Једног је толико измлатио да је после подлегао од батина.Ништа није крив само ето што је био муслиман.Чак су ти муслимани попуњавали наше јединице, звала се кодног имена "Меша Селимовић", комаданат муслиман, сада покојни.Одличан примјер гдје су муслимани ратовали на нашој страни.Али Божа балијаћ је србенда, он када пролази кроз муслиманска села сви се склањају јер је склон и да силује, постоје приче да је држао једног тренутка харем у својој кући од локаних муслиманки, радио шта му воља укратко.После рата још је жив и здрав.Не србује више јер нема коме.Ја не знам да је било када напустио свој родни крај.Типичан примјер Србенде сигурно преко 20 година члан Српске радикалне странке која је пропала као и он али није му ни главни шеф био бољи, цијели живот србовао и ширио демагогију а заправо узимао кеш од наше дијапоре за "српску ствар".Доктор Војислав Шешељ је примјер патриоте али удба школа која нас је замало све коштала главе.

Када је дошао на линију комадант отворио виски и питао га да ли је нормалан?О чему се ради?Рањаван више пута, прошао сва ратишта, практично интервенти вод у склопу полиције, крпи гдје гори и гдје пуца линија.Данас је по страни и никада не прича о себи нити о јунаштву за које сам сазнао тек после од људи које је спасио од сигурне смрти неколико пута.Никада не прича против државе ма ко био на власти, али апсолутно никада.Без обзира што је прошао хаос он за пријатеље има и Хрвате и Муслимане јер је човјек пре свега.Патриота али човјек.Родољубље се код њега осјети са сваком изговореном реченицом.Али није галамџија, није глуп, начитан и увјек спреман да брани своје поступке 90-их.Србима треба више таквих, у рату спремних да живот дају, у миру да граде мостове са свима.То је била сва моја поента.

А што се тиче величине ништа патриотско нема у томе да жртвујеш комплет народ због пркоса, поноса или чега своје гузице и власти.Да ли је неко код нас осим Коштунице одступио добровљно од власти и тражио изборе да види шта каже народ и онда те исте изборе изгубио?Значи да је ставио испред себе свој народ.Зато ја и данас потајно волим Коштуницу.Тај профил и те манире.Постоје историјски тренуци гдје треба опрезно наступати према сили јер сила је сила с разлогом.Сила Бога не моли.Али тај опрез је опет плод родољубља.Сада ћеш рећи али да је тако Лазар размишљао никада не би имали Косовски бој као моралну водиљу српског народа.Да, али треба спознати тренутак када бити Лазар а када Милица тј.Оливера ( у то вријеме такав брак са Бајазитом је значио и привилегије али и дуго чекан мир са Османлијама).Међутим историјски извори кажу да је Оливера највише заслужна да се мошти Свете Петке врате СПЦ.Дакле Срби су постали де факто вазални народ али су добили слободу вјере.Можда да се то није десило на такав начин не би нас ни било данас, већ би се ја звао Мухамед. :D Политички брак је био нормала у то вријеме да неко не помисли нешто.Нисмо ми били посебни по томе.Али једно је пре Косовског боја једно после.Шта мислиш данашња Србија али и Срби чему су/смо ближе?Дакле Стефан Лазаревић син Лазара није ништа учинио да Срби и српски народ нестану већ напротив постоје историјски подаци који кажу да је крајем његове владавине Србија производила највише сребра у Европи.Био је и сам писац али и врхунски дипломата.Шта хоћу рећи, патриота је и Лазар и син му и ћерка али различите околности.Треба на вријеме препознати околности али и могућности.
Jako kvalitetan post.

Наравно да не можеш али битно да имаш такве личности у историји, дакле имаш неку водиљу, било би критично да немамао историју.
Ништа нама не треба специјално, нисмо толико ни глупи ни јадни ни сиромашни, само нам треба мудрост за препознавање околности али и могућности.Ниишта страшно само још развити политичку елиту која може реализовати наше потенцијале. :mrgreen:
Мало тежа игранка гледајући данашње сендвичар политичаре.Шамар реалности је увјек тежак и баци ме у благу депресију.

Uff... dobro je... nema više onog tvog "MI"... :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back