Rat u Ukrajini (7)

Da li će se rat proširiti van Ukrajine?

• Ukupno glasova
    132
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Много цивилизација је ту протутњало па сам погрешио за Астеке.
Гледао сам неки документарац и ту се изгледа ради о некој старијој
цивилизацији којој не знају ни име. Неки Индијанци су причали о
тим својим прецима и колико се сећам помињали су да је историја
тих предела такође лажна. Ево ти град коме су Астеци дали име,
налази се 40 километара североисточно од града Мексика.
По овој википедији Астеци нису ни пришли тој територији.
Википедија није релевантна ни за историју од пре педесет година
а камо ли за историју Америке од пре нове ере.

https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Теотивакан

Putinov govor na proslavi Dana pobjede:

Ponosni smo na nepokorenu, hrabru generaciju pobjednika ciji smo nasljednici, a nasa je duznost cuvati uspomenu na one koji su slomili nacizam, od kojih smo naslijedili da budemo budni i ucinimo sve da se uzas jos jednog globalnog rata ne ponovi.
I zato, uprkos svim nesuglasicama u medjunarodnim odnosima, Rusija se zalaze i uvijek se zalagala za stvaranje sistema jednake i nedjeljive sigurnosti, sistema koji je od vitalnog znacenja za cjelokupnu svjetsku zajednicu.
U decembru prosle godine predlozili smo sklapanje sporazuma o sigurnosnim garancijama. Rusija je pozivala Zapad na iskren dijalog, na trazenje razumnog kompromisa i rjesenja, kako bi se uzeli u obzir interesi i drugih. Sve uzalud. NATO zemlje nas nisu htjele ni cuti, sto znaci da su imale potpuno drugacije planove. A vidjeli smo i koje.
Otvoreno, pripremali su kaznenu operaciju na Donbas, na nase historijske teritorije ukljucujuci Krim. U Kijevu su objavili mogucnost nabave nuklearnog oruzja. NATO savez je poceo s radom vojnog razvoja nama bliskih teritorija.
Tako se sistematski stvarala prijetnja koja je nama apsolutno neprihvatljiva, stavise, na nasim je granicama. Sve je ukazivalo na sukob s neonacistickim sljedbenicima Bandere koje su potpomagale USA i njihovi partneri, i da je to neizbjezno.
Ponavljam, vidjeli smo kako se razvija vojna infrastruktura, stotine stranih vojnih instruktora, redovitih isporuka modernog NATO oruzja. Opasnost je rasla svakim danom.
Rusija je preventivno sprijecila agresiju. Bila je to prisilna, pravovremena i jedino ispravna odluka. Odluka suverene, jake, nezavisne zemlje.
SAD su pocele govoriti o svojoj izuzetnosti, narocito nakon raspada SSSRa, ponizavajuci time ne samo cijeli svijet, nego narocito svoje satelite koji se moraju pretvarati da nista ne primjecuju i sve to poslusno gutati.
Ali, mi smo drugacija zemlja. Rusija ima drugaciji karakter. Nikada necemo odustati od ljubavi prema domovini, vjeri i tradicijskim vrijednostima, obicajima nasih predaka, postovanja svih naroda i kultura.
A na Zapadu su te hiljadugodisnje vrijednosti, ocito, odlucili ponistiti. Takva moralna degradacija postala je temelj za cinicno krivotvorenje historije Drugog svjetskog rata, poticanje rusofobije, ruganje sjecanju na vlastite zrtve, brisanje hrabrosti onih koji su pobijedili i donijeli mir.
Znamo da su americkim veteranima koji su htjeli doci na paradu u Moskvu, zabranili da to urade. Ali, zelim da znaju da smo ponosni na njihov podvig i doprinos zajednickoj pobjedi.
Odajemo pocast svim vojnicima saveznickih vojski - Amerikancima, Britancima, Francuzima, sudionicima pokreta otpora, hrabrim vojnicima i partizanima Kine, svima koji su pobijedili nacizam i militarizam.

Poslednja izmena:
Њујорк тајмс
Забрана руске нафте је мач са две оштрице. Москва ће готово сигурно претрпети озбиљан економски ударац, али делови Европе су у великој мери зависни од њене нафте и стога су такође рањиви.

Вол стрит журнал
ЕУ се надала да ће постићи договорити о нафтном ембаргу Русији до понедељка, али и даље се ради на превазилажењу отпора Мађарске.

Гардијан
Изјава лидера Г7 није дала прецизан временски оквир за постизање постепеног укидања руских енергената, што одражава стална неслагања у Европи око брзине којом се такво поступно укидање може постићи.

Ne poznajem uopšte! Vidim da je široko obrazovan i poslovno ostvaren i nezavisan i da pažljivo čita postove. Primetio sam već n-ti put da za kanadske vlasti i pojedinačne političare piše naš(i), pa je ovo sa našim peederčićem bila zgodna prilika da mu ukažem na to. Naravno da shvatam da je to zbog toga što je dugo živeo/živi tamo i ima i kanadsko državljanstvo (sam je pisao o tome), te je moj post trebalo da bude šaljiv, nikako uvredljiv.
ajde drugari , ako ne mozemo slobodno se i izjasnjavati pa i se zezati , gde cemo onda biti ;)
i jeste , malo pojasnjenje , jesam kanadski drzavljanin , i tamo u radu , nazalost uvijek i radim po profesiji sa onim najnizeem slojem stanovnika i vidim da se umesto novac ubaci u sistem i pomagati njima,
novac se trosi na idiotizam ,

Dok čekamo viđenje Girkina (preko njegovog forumskog portparola), da iskoristim priliku:
Ravnaju se donbaski polukotlići, uništava vojna infrastruktura, uspostavljaju nove lokalne institucije...
Pomaže se najugroženijim slojevima stanovništva sa namirnicama i lekovima...
Dvovalutni sistem u prodavnicama, najava otvaranja filijala ruskih banaka, krenule penzije u rubljama. U grivnama, penzija lekara specijaliste sa punim radnim stažom bila oko 40$. U rubljama će biti višestruko veća.
Pomoćnik premijera ruske vlade obišao Marijupolj da sagleda varijante rekonstrukcije civilne infrastrukture.
Pod novim vlastima možeš slobodno da pričaš jezikom kojim želiš, da ideš u svoju crkvu...
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom na denacifikovaniim područjima je dalo snažan impuls osvešćivanju stanovništva, bolje nego bilo kakva medijska propaganda.
Ko bi posle svih ovih pozitivnih promena želeo da se vrati pod naci vlast?

E pa vidiš, upravo se o tome i radi, kao što smo mi imali pravo da branimo svoju zemlju tako imaju i Ukrajinci. Oni su napadnuti sa sličnim obrazloženjima kao i mi. Jedina je razlika u tome što su mnogo veći i jači od nas pa mogu bolje da se brane. S druge strane nama bar niko nije negirao postojanje uopšte kao što Rusi negiraju Ukrajincima.
vazi
toliko pravo smo imali da smo godinama bili pod sankcijama jer smo branili Srbe u Hrvatskoj
pa smo jos veca prava imali da branimo Kosovo, toliko veca da nas je bombardovao nato
i ne, ne negira nam se postojanje na Kosovu i Metohiji

da nije tuzno bilo bi smesno

vazi
toliko pravo smo imali da smo godinama bili pod sankcijama jer smo branili Srbe u Hrvatskoj
pa smo jos veca prava imali da branimo Kosovo, toliko veca da nas je bombardovao nato
i ne, ne negira nam se postojanje na Kosovu i Metohiji

da nije tuzno bilo bi smesno
Da, oni su imali koga da im pomogne, ali svejedno su zapravo prošli gore od nas. Broj žrtava je odavno prebacio 10 hiljada, srušeno im je boga oca ... i još nije kraj.
Mislim da će se na kraju desiti situacija slična našoj, znači deo države će im ostati okupiran, oni to neće priznati, ali tamo neće imati pristupa. Jedna vrsta zaleđenog konflikta. Ima takvih slučajeva više u svetu.

Da, oni su imali koga da im pomogne, ali svejedno su zapravo prošli gore od nas. Broj žrtava je odavno prebacio 10 hiljada, srušeno im je boga oca ... i još nije kraj.
Mislim da će se na kraju desiti situacija slična našoj, znači deo države će im ostati okupiran, oni to neće priznati, ali tamo neće imati pristupa. Jedna vrsta zaleđenog konflikta. Ima takvih slučajeva više u svetu.
o cemu ti pricas? :lol:
pa taj isti nato je nas razvalio a ove kao brani

tj. ne brani ih vec su ih oni i gurnuli u sve ovo

Tekst za koji je fejsbuk dvaput blokirao novinara Andreja Medvedeva, i koji se opet javlja po Internetu.
"Kad bih ja imao prilike da govorim u Bundestagu, kao dečak Kolja, ja bih, molim vas, rekao sledeće:
Poštovani poslanici. Danas sam video čudo. I to čudo zove se Nemačka. Putovao sam k vama i gledao lepe ulice Berlina, ljude, spomenike arhitekture, a sad stojim i gledam vas. I shvatam, da je sve to - čudo. Što ste došli na svet i živite u Nemačkoj. Zašto tako mislim? Zato što, imajući u vidu sve to, što su vaši vojnici radili kod nas, na okupiranim teritorijama, borci Crvene Armije imali su puno moralno pravo da unište ceo nemački narod.
Vaši vojnici su silovali decu. Spaljivali ih žive. Slali u konclogore. Gde su im vadili krv, da naprave serum za vaše vojnike. Decu su morili glađu. Decu su proždirali vaši vučjaci. Decu su zverski mučili prosto radi zabave.
Ili evo vam dva primera. Oficiru Vermahta smetala je beba da spava, on ju je zgrabio za nogu i razbio o ugao peći. Vaši piloti su bombardovali ešalon na stanici Ličkovo, koji je pokušavao da odvede decu u pozadinu. A potom su vaši asovi jurili za preplašenim mališanima i pucali na njih na otvorenom polju. Ubijeno je dve hiljade dece.
Samo za to što ste radili s decom, ponoviću, Crvena Armija mogla je da uništi Nemačku sa svim njenim stanovništvom. Imala je puno moralno pravo. Ali nije to uradila.
Žalim li zbog toga? Naravno da ne. Ja se klanjam čeličnoj volji svojih predaka, koji su našli u sebi neku neverovatnu silu, da ne budu takva stoka, kao vojnici Vermahta.
Na kopčama nemačkih vojnika pisalo je "S nama je Bog". Ali oni su bili nakot pakla, i nosili su pakao na zemlju. Vojnici Crvene Armije bili su komsomolci i komunisti , ali sovjetski ljudi pokazali su se kao veći hrišćani, nego žitelji prosvećene religiozne Evrope. I nisu počeli da se svete. Umeli su shvatiti, da se pakao paklom ne može pobediti.
Vi ne treba da nas molite za oproštaj, jer niste vi ništa krivi. Vi niste odgovorni za svoje dedove i pradedove. I još, prašta samo Gospod. Ali reći ću pošteno - za mene će Nemci uvek biti tuđ, dalek narod. Ne zato što ste lično vi krivi. To u meni vrišti bol dece koju je spalio Vermaht. I moraćete prihvatiti da će barem moje pokolenje, za koje je sećanje na rat - dedine nagrade, njegovi ožiljci i njegovi ratni drugovi - shvatati vas tako.
Šta će biti posle - ne znam. Možda će doći tikve bez korena koje će sve zaboraviti. I mi smo mnogo tome doprineli, mnogo toga prosrali sami, ali se nadam da za Rusiju još nije sve izgubljeno.
Mi naravno, moramo sarađivati. Rusi i Nemci. Moramo rešavati probleme. Boriti se protiv ISIS-a i graditi gasovode. Ali moraćete da prihvatite jednu činjenicu. Mi se nikada nećemo kajati za naš Veliki rat. I tim pre, za Pobedu. I tim pre, pred vama. U svakom slučaju, moje pokolenje. Zato što mi nismo tad spasli samo sebe. Mi smo vas spasli od vas samih. Čak i ne znam, šta je važnije."
(Originalni tekst ovde: https://local.yandex.ru/events/1212180 )
Edit: slika spomenika Nikolaju Masalovu, seržantu RKKA koji je izneo trogodišnju Nemicu, čija je majka poginula, s linije vatre. Spomenik se nalazi u Berlinu.
Prevela sa ruskog : Jelena Pavlović

280134248_3200519766879454_2881274180070667791_n.jpg

nije bas da ima

svaki dan po 250 - 500 manje. puta broj dana. a gde su tek objekti i oprema
Ne brini za opremu, može biti samo bolje opremljena nego na početku.
и Срби су (први пут у историји) ослободили хурвате, али коњушарски комплекс је ипак надвладао...
Vidim tko ima komplekse.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back