Rat u Ukrajini (6)

Šta je po vašem mišljenju glavni cilj ruske vojne operacije?

• Ukupno glasova
    80
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni je praćenje ovog rata toliko opušteno, kao da gledam utakmicu gde moj tim vodi sa 3:0 u petnaestom minutu, a protivnički tim došao sa tri izmene na klupi, od kojih je jedna rezervni golman seniorskog tima, druga golman omladinaca, a treća menadžer - igrač od 52 godine koji pokriva sve pozicije :lol:
Meni nije.
Rusi ne vode sa 3:0.
Trenutno imaju znatno manje teritorija nego pre mesec dana.
U dosadašnjem toku, ova ruska operacija je FIASKO, naročito u poređenju sa angažmanima u Čečeniji 2000, Gruziji 2008, Krimu 2014 i Siriji 2015-sada.
I podizanje i vođenje ustanka u Donbasu je bilo prilično loše, što je rezultiralo time da su do početka ovog rata imali pod svojom kontrolom tek 1/3 ukupnog područja te dve narodne republike

Гардијан признао: Украјинци су криви за Бучу!​

Британски медији тврде да је већина цивила у Бучи страдала од последица артиљеријског гранатирања, фрагмената противпешадијских граната

Британски „Гардијан“ је објавио прве резултате форензичког испитивања тела пронађених у Ирпену и Бучи, и упркос антируској реторици, резултати говоре супротно – Оружане снаге Украјине су гранатирале Бучу.

Британски медији тврде да је већина цивила у Бучи страдала од последица артиљеријског гранатирања, фрагмената противпешадијских граната. „Патолози који врше обдукције тела пронађених у масовним гробницама у области северно од Кијева рекли су да су пронашли мале металне стрелице зване флешете.“

Иначе, употреба такве муниције у градовима представља кршење хуманитарног права, иако није забрањена конвенцијама. Поред тога, страни стручњаци су на фотографијама утврдили да се такве „стрелице“ користе у пројектилу 122 мм ЗШ-1, а одговара хаубици Д-30, која је у употреби и у Русији и у Украјини.

Већ смо писали да ако је реч о артиљеријском гранатирању (а о томе сведоче многе ствари, на пример, „разбацани“ положај тела), онда ово искључује сваку верзију која тумачи догађаје у Бучи као „намерни геноцид“ мирних Украјинаца. Штавише, украјинска страна је више пута изјављивала о гранатирању града у тренутку када су тамо били руски војници.

Дакле, ове „стрелице” или „флешети” су ударни елемент артиљеријске муниције. Руска војска је контролисала територију Буче – украјинска артиљерија је испаљивала на руске војнике.

Артиљеријске јединице Руса нису физички достигле ниво ватреног уништења Буче, односно руска војска уопште није била на положајима неопходним за редовно гранатирање, за разлику од украјинских јединица које су ударале на Бучу и цивиле.

Дакле, ко би могао да гранатира Бучу артиљеријом када су Бучу контролисале руске трупе, ако не украјинска страна? Одговор је очигледан.

https://www.in4s.net/gardijan-priznao-ukrajinci-su-krivi-za-bucu/

Pogledajte prilog 1143066
i oskar za glumicu godine ide nemici for der lajen :hahaha:

Potpuno je ludilo kako vi ne umete shvatiti da ova operacija ne ide dobro, da su rezultati daleko od očekivanih (dva meseca treba da se uzme Rubižna, čiji pad je više puta objavljivan).
Kako li sebi objašnjavaš hitno rusko povlačenje iz okoline Kijeva, Černigova, Sumija, nakon ogromnih gubitaka?
Je li i to neki genijalni potez koji treba da oduševi forumsku rusopubliku?
Немам потребе да се сам са собом 'објашњавам'.
laug.gif

Ти са собом расправи док је још увјек 95% цивилне уинфраструктуре нетакнуто, брзо умивање или буђење на магарцима.

Meni nije.
Rusi ne vode sa 3:0.
Trenutno imaju znatno manje teritorija nego pre mesec dana.
U dosadašnjem toku, ova ruska operacija je FIASKO, naročito u poređenju sa angažmanima u Čečeniji 2000, Gruziji 2008, Krimu 2014 i Siriji 2015-sada.
I podizanje i vođenje ustanka u Donbasu je bilo prilično loše, što je rezultiralo time da su do početka ovog rata imali pod svojom kontrolom tek 1/3 ukupnog područja te dve narodne republike

Ne radi se o teritorijama. To jest, radi se o onima na jugu i u Donbasu, a to je praktično već osigurano. Sve ostalo se svodi na eventualno izlaženje Rusa na donji tok Dnjepra i uništenje ukrajinske borbene gotovosti. Što znači, za razliku od prethodnih ruskih intervencija, ova ima drugačiji cilj i stoga to što se čini kako je Ukrajina država koja može da opstane ne znači ništa, sačekaj ovo uništenje o kojem pričam. Možemo i da se kladimo na to :lol:

Potpuno je ludilo kako vi ne umete shvatiti da ova operacija ne ide dobro, da su rezultati daleko od očekivanih (dva meseca treba da se uzme Rubižna, čiji pad je više puta objavljivan).
Kako li sebi objašnjavaš hitno rusko povlačenje iz okoline Kijeva, Černigova, Sumija, nakon ogromnih gubitaka?
Je li i to neki genijalni potez koji treba da oduševi forumsku rusopubliku?

Vidi, donekle se slažem sa tobom ali opet, ja sam strpljiv. Ni ti, ni ja, ni ostali ne znamo kakvi su planovi Rusije, da li je ovo sve isplanirano, da li sve ide kako treba.

Ja sam unazad na temi pričao da Rusija ušla sa 40000 vojnika a da ostale snage čine DNR i LNR. Artijerija i avijacija koriste možda 5 do 10 odsto svojih mogućnosti.

Ono što eto meni pada u oko jeste što nema nestašice struje i vode a to se prvo uništava kada ideš direktno u sukob. Do sada Rusi nisu gadjali ništa konkretno da eto oduzmu običnom civilu pristup vode i struje.

Ovo nije ništa što trenutno gledamo i zato kažem da budeš strpljiv.

Ovde pojedini likovi koji imaju eto moderatora spinuju i izvrću činjenično stanje na terenu.

Prošli put kada su krenuli ukri sa nekim kontranapadom, dobili su po njušci jer se Rusi namerno povukli kako bi ovi izašli na čistinu.

Inače ovih 200000 ukro vojnika na istočnom frontu gde su? To ne može tek tako da se sakrije.

Propaganda je snažno oružlje, dok ne čuješ obe strane jedne priče i prosudiš šta je istina a šta laž, ne padaj na provokacije.

Ja sam malopre spinovao zbog moderatora koji ne može da se ignore.

sve ide ka tome jer zapad puca na svim frontovima ili ce oni izaci kao pobednici ili ih nece biti sledecih 50 godina zato se ide na sve ili nista jer posle rusije se krece na glavnog baju a to je kina
Svestan sam ja toga da je u pitanju borba za unipolaran ili multipolaran svet, sad što se to odigrava u Ukrajini kriv je marionetski režim.
Ono što mene plaši jeste kad slonovi tutnje, mali stradaju (ako ne uspeju da se sklone na vreme).
Ono što me žalosti jeste kada vidim gomile leševa, čitave grupe koje su stradale jer nisu vojnički obučene i kreću se kao navijačke horde u skupini, oni koji su obučeni te i nećemo videti da stradaju tako masovno.

Ne radi se o teritorijama. To jest, radi se o onima na jugu i u Donbasu, a to je praktično već osigurano. Sve ostalo se svodi na eventualno izlaženje Rusa na donji tok Dnjepra i uništenje ukrajinske borbene gotovosti. Što znači, za razliku od prethodnih ruskih intervencija, ova ima drugačiji cilj i stoga to što se čini kako je Ukrajina država koja može da opstane ne znači ništa, sačekaj ovo uništenje o kojem pričam. Možemo i da se kladimo na to :lol:
Da, da. Cilj je da dodjes do neprijateljskog glavnog grada i onda se vratis kuci. Kako se te genijalne taktike niko nije sjetio ranije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back