Rat u Ukrajini (39)

Koliko će još teritorija Rusija osvojiti do kraja rata?

• Još mnogo

glasova: 43 56,6%
  • Još malo

glasova: 9 11,8%
  • Izgubiće

glasova: 24 31,6%

• Ukupno glasova
    76
:D

Mercedes otpušta 40 000 radnika
VW 35 000
BMW 8000
Porsche 2000
Opel 1000
BOSCH 14 000
Deutsche Bahn 30 000
Audi 4500
MAN 2500
ThyssenKrupp 11 000
ZF Friedrichshafen 14 000
Ford 4000
SAP 10 000
Continental 7000
Schäffler 4700
Deutsche Bank 4000
Vodafone 2000
Evonik 2000

I T D

https://abfindungshero.de/welche-arbeitgeber-planen-entlassungen/

Ma koja kriza, super im ide, sankcije djeluju
:hahaha:
TI izgleda jos nisi svario da Njemacka ima 40 milijuna radnih mjesta i da sve to sto si nabrojao ne mijenja situaciju bas mnogo.

I nakon tri godine recesije danas u Njemckoj ima dva milijuna nezaposlenih manje nego 2005 kada su bili na vrhuncu. I to i pored masovnih imigracija.

A od sljedece godine se ocekuje solidan rast tako ce broj nezaposlenih opet padati.

TI izgleda jos nisi svario da Njemacka ima 40 milijuna radnih mjesta i da sve to sto si nabrojao ne mijenja situaciju bas mnogo.

I nakon tri godine recesije danas u Njemckoj ima dva milijuna nezaposlenih manje nego 2005 kada su bili na vrhuncu. I to i pored masovnih imigracija.

A od sljedece godine se ocekuje solidan rast tako ce broj nezaposlenih opet padati.
Više vjerujem službenim njemačkim podacima nego tvojim halucinacijama.

Više vjerujem službenim njemačkim podacima nego tvojim halucinacijama.

Pa to su sluzbeni podatci. Ti si samo naveo nekolicinu kompanija koj su otpustale radnike. Cak nisi ni naveo one koje su dodatno zaposljavale. Bitan je saldo.

Sve u svemu nezaposlenost je porasla u vrlo niskom obimu, i uglavnom je rezultat toga sto se brojni imigranti registriraju na trziste rada. Stopa nezaposlenosti kod autohtonih Njemaca je najniza u povijesti.

Pa to su sluzbeni podatci. Ti si samo naveo nekolicinu kompanija koj su otpustale radnike. Cak nisi ni naveo one koje su dodatno zaposljavale. Bitan je saldo.

Sve u svemu nezaposlenost je porasla u vrlo niskom obimu, i uglavnom je rezultat toga sto se brojni imigranti registriraju na trziste rada. Stopa nezaposlenosti kod autohtonih Njemaca je najniza u povijesti.
Probudi se, stvarnost je surova

:ceka:

U Rusiji ti nije smetalo sto je Kremlj pregrijao ekonomiju pa su imali rast u 2023 i 2024 i sto su strukturalno maltene unsitili Rusiju dugorocno, sto se polako primjecuje.

Za radikalne reforme ce u Njemackoj biti potrebno nesto vremena, ali su vec na dobrom putu.
Ne pretenduj da znas sta meni smeta, a sta ne smeta. Tema je bila nemacka ekonomija. Jos jednom si pokazao da "registrujes" samo podatke koji se uklapaju u tvoje vidjenje sveta. Suvoparno i nadmeno, bazirano na grafikonima i teorijama. Sigurno obozavas vestacko cvece.

Nisi mi odgovorio da li hrvatski predsednik laze?

Od Kineza, po tebi, nema koristi...vezani smo za "Zapad". Da li mozes da mi objasnis zasto je Zijin gori od Rio Tinta?

Verovatno i ne znaš da je Chalco daleko najveći pojedinačni akcionar Rio Tinta.

I nije Zijin gori, isti su, podjednako štetni i opasni projekti za Srbiju, ne zna se koji je gori.

Uzmi pa pogledaj našu ekonomsku razmenu sa EU, to nam je najveći spoljno trgovinski partner, dve trećine naše robne razmene ide sa EU.
Uvoz i izvoz su ubalansirani, za nijansu nam je veći uvoz

Sada uzmi pa pogledaj razmenu sa Kinom, pri čemu je naš izvoz dominantno ruda iz Bora (kineska kompanija ali se vodi kao izvoz od koga mi nemamo ništa)

Eto ti odgovora na tvoje pitanje.

Samo potpuno neinformisani ljudi mogu porediti izgubljena mesta u industriji, posebno automobilskoj sa nekim novootvorenim radnim mestima u drugim sektorima

U poslednjih 5 godina Nemačka je izgubila - zatvorila 250.000 radnih mesta u industriji od čega 50.000 u autoindustriji i to je užasno loš podatak.

To neće kompenzovati 250.000 otvorenih radnih mesta u nekim uslugama, trgovini, zdravstvu, turizmu, čemu god

Ako tebi nije jasno da jedno proizvodno radno mesto u VW nije ekvivalentno jednoj medicinskoj sestri u gerontološkoj instituciji koja pere doope nemačkim babama onda se barem nemoj javljati za reč o stvarima o kojima blagog pojma nemaš.

Evo u Srbiji su popularni poslovi frizera, manikira i pedikira (popularne noktarke) čak su i prilično unosni.
Problem je što to ne obezbeđuje ekonomski razvoj države ako za 100 ugašenih mesta u industriji otvorimo 100 radnih mesta u frizerajima.

Ne pretenduj da znas sta meni smeta, a sta ne smeta. Tema je bila nemacka ekonomija. Jos jednom si pokazao da "registrujes" samo podatke koji se uklapaju u tvoje vidjenje sveta. Suvoparno i nadmeno, bazirano na grafikonima i teorijama. Sigurno obozavas vestacko cvece.

Nisi mi odgovorio da li hrvatski predsednik laze?
Umjesto grafikona, trebao bi valjda da registriram tvoje odokativno vidjenje stvari.

Mozda je lagao, mozda nije bio dovljno informiran, kao onda kad je tvrdio da Ukrajinci ne mogu osloboditi zauszete gradove.

Verovatno i ne znaš da je Chalco daleko najveći pojedinačni akcionar Rio Tinta.

I nije Zijin gori, isti su, podjednako štetni i opasni projekti za Srbiju, ne zna se koji je gori.

Uzmi pa pogledaj našu ekonomsku razmenu sa EU, to nam je najveći spoljno trgovinski partner, dve trećine naše robne razmene ide sa EU.
Uvoz i izvoz su ubalansirani, za nijansu nam je veći uvoz

Sada uzmi pa pogledaj razmenu sa Kinom, pri čemu je naš izvoz dominantno ruda iz Bora (kineska kompanija ali se vodi kao izvoz od koga mi nemamo ništa)

Eto ti odgovora na tvoje pitanje.
Mislis na Chinalco? Imaju oko 15% akcija. Kontradiktoran si. Tvrdis da evropska ekonomija srlja u propast, ali ne predlazes alternativu za Srbiju. Dakle...propadamo zajedno sa Evropom. Da li je to tvoj zakljucak?

Umjesto grafikona, trebao bi valjda da registriram tvoje odokativno vidjenje stvari.

Mozda je lagao, mozda nije bio dovljno informiran, kao onda kad je tvrdio da Ukrajinci ne mogu osloboditi zauszete gradove.
Postavim ti clanak DW i misljenje 5 eksperata, a ti naglabas o mom "odokativnom" misljenju.
Sto se predsednika tice, USKORO cemo znati da li je lagao , ili "nije bio dovoljno informiran".

© Алексеј Коновалов/ ТАСС
Истовремено, кијевски режим покушава да створи привид да се бригада наводно преместила у други правац у Сумској области, назначиле су руске снаге безбедности.
МОСКВА, 17. септембар. /ТАСС/. 119. бригада територијалне одбране Украјине потпуно је уништена у шумском подручју Серебрјанское, а преживели војници су послати у друге јединице. У међувремену, украјинска команда покушава да прикрије своје губитке, рекле су руске снаге безбедности агенцији ТАСС.

Прочитајте такођеВојна операција у Украјини. Онлајн

„Данас са сигурношћу можемо рећи да је 119. бригада територијалне одбране украјинских оружаних снага потпуно уништена и да је нестала са лица земље. Сада кијевски режим покушава да створи илузију да се бригада наводно преместила у другу област у Сумској области. У стварности, преживели чланови бригаде су једноставно надокнадили губитке других јединица украјинских оружаних снага“, рекао је извор. Додао је да рођаци ликвидираних војника оптужују команду бригаде за непромишљена наређења и велике губитке.

Раније су снаге безбедности известиле да је бригада извршавала задатке у Серебрјанској шуми у ЛНР и да је изгубила скоро сву опрему и велики број људства. Преостало људство је потом послато у сектор Суми.

Mislis na Chinalco? Imaju oko 15% akcija. Kontradiktoran si. Tvrdis da evropska ekonomija srlja u propast, ali ne predlazes alternativu za Srbiju. Dakle...propadamo zajedno sa Evropom. Da li je to tvoj zakljucak?

ipak je Chalco

https://en.wikipedia.org/wiki/Aluminum_Corporation_of_China_Limited

DAAAAAA, evropska ekonomija propada a mi idemo u paketu sa njom iako nismo u EU

NEEEEEE, nema alternative za Srbiju jednostavno NEMAAAAA

Ko to ne vidi i ne shvata živi u teškim iluzijama i utopiji

EU + CEFTA, to su naša tržišta za izvoz, sve ostalo je sasvim simbolično.
Iz Kine praktično isključivo uvozimo (kao i svi drugi) izvoz u Kinu je samo ruda koju nam bukvalno otimaju iz poklonjenog rudnika

ipak je Chalco

https://en.wikipedia.org/wiki/Aluminum_Corporation_of_China_Limited

DAAAAAA, evropska ekonomija propada a mi idemo u paketu sa njom iako nismo u EU

NEEEEEE, nema alternative za Srbiju jednostavno NEMAAAAA

Ko to ne vidi i ne shvata živi u teškim iluzijama i utopiji

EU + CEFTA, to su naša tržišta za izvoz, sve ostalo je sasvim simbolično.
Iz Kine praktično isključivo uvozimo (kao i svi drugi) izvoz u Kinu je samo ruda koju nam bukvalno otimaju iz poklonjenog rudnika

Chinalco's Acquisition of Shares in Rio Tinto - Guangzhou

CHINALCO AND RIO TINTO

Rio Tinto and Chinalco group discuss strategic partnership, ...

Niko ne zivi u teskim iluzijama. Ne verujem da bilo ko veruje da ce propast Evrope doneti boljitak nama. Stvar je u tome sto nama ni "zlatna vremena" u Evropi nisu donela sustinske promene.

Samo potpuno neinformisani ljudi mogu porediti izgubljena mesta u industriji, posebno automobilskoj sa nekim novootvorenim radnim mestima u drugim sektorima

U poslednjih 5 godina Nemačka je izgubila - zatvorila 250.000 radnih mesta u industriji od čega 50.000 u autoindustriji i to je užasno loš podatak.

To neće kompenzovati 250.000 otvorenih radnih mesta u nekim uslugama, trgovini, zdravstvu, turizmu, čemu god

Ako tebi nije jasno da jedno proizvodno radno mesto u VW nije ekvivalentno jednoj medicinskoj sestri u gerontološkoj instituciji koja pere doope nemačkim babama onda se barem nemoj javljati za reč o stvarima o kojima blagog pojma nemaš.

Evo u Srbiji su popularni poslovi frizera, manikira i pedikira (popularne noktarke) čak su i prilično unosni.
Problem je što to ne obezbeđuje ekonomski razvoj države ako za 100 ugašenih mesta u industriji otvorimo 100 radnih mesta u frizerajima.
Ne nuzno. Britanija je za par decenija i vise nego prepolovila broj radnika u industriji, pa je sve do Brexita bila prilicno prosperitetna zemlja. I danas donekle.

Pored tih izgubljenih radnih mjesta u Njemackoj dolazilio je i do otvaranja novih. na primjer Tesla je direktno zaposlio 11 tisuca ljudi, a jos dva puta toliko radi u njehovom obskrbnom lancu, gdje proizvode 260 tisuca automobila godisnje. Cak i kineski proizvodjaci razmislajju da otvaraju tvornice u Njemackoj.

U konacnici bitna je suma svih proizvoda i usluga kojei jedno drustvo uspije generirati, a kao sto sam rekao njemacku ocekuje gospodarski rast u sljedece dvije godine, dobrim dijelom i kroz ulaganja u infrastrukturu i turbomilitarizaciju, a ne samo izgleda da ce i autoindustrija cak i ove ove godine iamti solidan rast od 4% u odnosu na proslu godinu.
https://www.vda.de/de/presse/Presse...Pkw-Produktion_im-_Mai_mit_deutlichem_Zuwachs

Dijelom zahvaljujuci bas Tesli

Ne nuzno. Britanija je za par decenija i vise nego prepolovila broj radnika u industriji, pa je sve do Brexita bila prilicno prosperitetna zemlja. I danas donekle.

Pored tih izgubljenih radnih mjesta u Njemackoj dolazilio je i do otvaranja novih. na primjer Tesla je direktno zaposlio 11 tisuca ljudi, a jos dva puta toliko radi u njehovom obskrbnom lancu, gdje proizvode 260 tisuca automobila godisnje. Cak i kineski proizvodjaci razmislajju da otvaraju tvornice u Njemackoj.

U konacnici bitna je suma svih proizvoda i usluga kojei jedno drustvo uspije generirati, a kao sto sam rekao njemacku ocekuje gospodarski rast u sljedece dvije godine, dobrim dijelom i kroz ulaganja u infrastrukturu i turbomilitarizaciju, a ne samo izgleda da ce i autoindustrija cak i ove ove godine iamti solidan rast od 4% u odnosu na proslu godinu.
https://www.vda.de/de/presse/Presse...Pkw-Produktion_im-_Mai_mit_deutlichem_Zuwachs

U Rusiji se to zove "pregrevanje", a u Nemackoj je to "gospodarski rast".

U Rusiji se to zove "pregrevanje", a u Nemackoj je to "gospodarski rast".
Ne moze se uporediti. Njemci ce uloziti jednu daleko manju sumu novca u odnosu na svoj BDP, a vecina ce biti ulozena u poboljsanje infrastrukture sto opet generira zdrav ekonomski rast sa obzirom da bolja insfrastruktura jaca konkurentnost. I naravno Njemacka nece kao Rusija kanibalizirati ostale industrijske sektore, da bi kratkorocno ostvarili veci output (kojeg bi onda sagorili u Ukrajini). Niti ce ici na proizvodnju iznad prosjecnih potencijala pa da moraju obuzdavati inflaciju sa kamatama od preko 20 %.

Ne moze se uporediti. Njemci ce uloziti jednu daleko manju sumu novca u odnosu na svoj BDP, a vecina ce biti ulozena u poboljsanje infrastrukture sto opet generira zdrav ekonomski rast sa obzirom da bolja insfrastruktura jaca konkurentnost. I naravno Njemacka nece kao Rusija kanibalizirati ostale industrijske sektore, da bi kratkorocno ostvarili veci output (kojeg bi onda sagorili u Ukrajini). Niti ce ici na proizvodnju iznad prosjecnih potencijala pa da moraju obuzdavati inflaciju sa kamatama od preko 20 %.
Ne skreci temu sa "turbomilitarizacije"

Samo ako ih Tesla ne povadi

I dalje ne kapiraš o čemu pričaš i koliko za ekonomiju jedne Nemačke znači radno mesto u
- Mercedesu
- BMW
- Volkswagenu
- Bayer-u
- Bosch-u

a onda
- Lidlu
- gerontološkom centru
- lokalnom kafiću

Za prvih 5 globalno poznatih kompanija odnos je 1,3 : 1,1 : 0,6 : 0,35 : 0,25 i sve su proizvodne, stvaraju novu vrednost

Za Lidl je taj broj 0,2
za gerontološki centar i kafić ne znam, svakako ne više od 0,05 do 0,1
pri čemu su sve to USLUGE, nema proizvodnje i nema novostvorene vrednosti

Niko ne zivi u teskim iluzijama. Ne verujem da bilo ko veruje da ce propast Evrope doneti boljitak nama. Stvar je u tome sto nama ni "zlatna vremena" u Evropi nisu donela sustinske promene.

Normalno da nije kada smo bili van EU i kada smo se opirali bilo kakvim promenama

Ipak, mi smo našu ekonomiju vezali za EU što je u suštini i jedina moguća varijanta, nema tu nekog izbora.

Stvar je čiste geografije, mi smo zemlja okružena sa EU i NATO sve ostalo su samo fantazije u nekim ludima glavama

Samo ako ih Tesla ne povadi

I dalje ne kapiraš o čemu pričaš i koliko za ekonomiju jedne Nemačke znači radno mesto u
- Mercedesu
- BMW
- Volkswagenu
- Bayer-u
- Bosch-u

a onda
- Lidlu
- gerontološkom centru
- lokalnom kafiću

Za prvih 5 globalno poznatih kompanija odnos je 1,3 : 1,1 : 0,6 : 0,35 : 0,25 i sve su proizvodne, stvaraju novu vrednost

Za Lidl je taj broj 0,2
za gerontološki centar i kafić ne znam, svakako ne više od 0,05 do 0,1
pri čemu su sve to USLUGE, nema proizvodnje i nema novostvorene vrednosti
Pa sad sam ti postavio clanak u kojem je Njemackoj ove godine do kraja juna proizvedeno preko 2,5 milijuna automobila, sto je nesto manje od prije korone, ali posto su automobili tehnicki kompleksniji i mnogo skuplji nego prije set, sedam godina novostvorena vrijednost je cak i veca.

Normalno da nije kada smo bili van EU i kada smo se opirali bilo kakvim promenama

Ipak, mi smo našu ekonomiju vezali za EU što je u suštini i jedina moguća varijanta, nema tu nekog izbora.

Stvar je čiste geografije, mi smo zemlja okružena sa EU i NATO sve ostalo su samo fantazije u nekim ludima glavama
Ti živiš u nekom fantasylandu ili jednostavno kontriraš svima da bi ispao pametan. Mi možemo raditi sa celim svetom, kao što smo radili pre 90tih kada je taj nezapadni svet bio mnogo siromašniji nego danas.

Od Evrope nećemo videti ništa dobro i bićemo im obična kolonija ako se ne odupremo, ne misle nam ništa dobro.

To znaci da nama spasa nema, bez obzira da li Evropa propada, ili napreduje ( uz mogucnost da sporije propadamo kada oni napreduju). Zasto onda tolika briga nad sunovratom "Boreljove baste"?

Back