Rat u Ukrajini (38)

Kako će se rat završiti za Ukrajinu?

• Podelom Ukrajine na dva dela (korejski scenario)

glasova: 21 23,6%
  • Po ugledu na Abhaziju i Osetiju (gruzijski scenario)

glasova: 3 3,4%
  • Proruska opcija dolazi na vlast (beloruski scenario)

glasova: 6 6,7%
  • Dugotrajni rat sa povremenim primirjem (izraelski scenario)

glasova: 8 9,0%
  • Povlačenjem Rusije iz Ukrajine (sirijski scenario)

glasova: 12 13,5%
  • Federalizacijom ili autonomijama u Ukrajini

glasova: 5 5,6%
  • Cela Ukrajina će biti pripojena Rusiji

glasova: 24 27,0%
  • Proširiće se rat van Ukrajine, sledi Treći svetski

glasova: 10 11,2%

• Ukupno glasova
    89
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Пораз Украјине лежи у новој/старој Трамп/Путин формули, према којој прекид ватре више није у фокусу мировног пута, а услови за окончање рата - меморандум - постају главна ствар.
Подсетимо се да је Кремљ одмах поставио услов меморандума, а Јермак је једноставно одуговлачио време у нади за нове санкције против Русије. Ситуација се вратила на првобитне позиције, али у другачијој конфигурацији.

https://t.me/s/rezident_ua

:D

37324581.jpg

37324643.jpg

f_37327297_480.jpg

RAT U UKRAJINI Rusija noćas lansirala 85 dronova i balističku raketu na Ukrajinu, oborena 61 letelica

Vesti sa fronta u Ukrajini na kratko su ustupile mesto rusko-američkom samitu na Aljasci i istorijskom susretu predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa. Američki i ruski predsednici su u vojnoj bazi Elmendorf-Ričardson započeli sastanak o situaciji u Ukrajini. Sastanak je prvobitno trebalo da se održi u formatu tet-a-tet uz prevodioce, ali je promenjeno i na njemu će biti i američki državni sekretar Mark Rubio, specijalni izaslanik SAD Stiv Vitkof, a sa druge strane ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i savetnik za spoljnu politiku Kremlja Jurij Ušakov. Tramp je izjavio da mu je cilj da što pre održi drugi sastanak o ukrajinskom rešenju nakon razgovora sa Putinom na Aljasci.

Ključni događaji

Putin: Sastanak je bio temeljan i konstruktivan, uz međusobno poštovanje
Tramp: Napravili smo veliki napredak danas
Rusija noćas lansirala 85 dronova i balističku raketu na Ukrajinu, oborena 61 letelica

Ово је патка

Извор упућен у преговоре Трампа и Путина је навео да су председници постигли споразум о подели територија и судбини Зеленског. САД добијају Гренланд и део Арктика, а Русија: Украјину, Молдавију и Балтик. Зеленски ће, како је речено, бити “лепо испечен и послужен за празничним столом са јабуком у устима”.

Još jedan američki plaćenik eliminisan je u blizini sela Zelenoje u Harkovskoj oblasti.

Dvadesetjednogodišnji Tomas Rajli Hamburger iz Luizijane smatrao je službu u američkoj vojsci dosadnom i dezertirao je iz 82. američke vazdušno-desantne divizije stacionirane u Poljskoj, prešao granicu i pridružio se redovima 13. odvojene brigade NGU „Povelja“.

Bio je glup pa je umro mlad

Ne znam gde je greška, ali ne dozvoljava mi da postavim sliku imbecila
Otkrio sam

Gyd4bd6WMAAHpKL

UKRAJINSKA KAZNENA EKSPEDICIJA U AKCIJI: Ruske trupe odbačene, nalaze se u okruženju....

-Ukrajinske snage nastavljaju čišćenje i blokiranje neprijatelja, ulažu se veliki napori da se ruske pokušaje svedu na nulu. Radovi se nastavljaju, navodi se u izvještaju.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijes...ke_trupe_odbachene_nalaze_se_u_okruzenju.html
Russian troops have occupied two additional villages in eastern Ukraine's Donetsk Oblast amid intensified fighting, the Ukrainian military said in an official statement on Aug. 16.

Russian troops continue pressing Ukrainian lines across the front line, and especially around Dobropillia and Pokrovsk in Donetsk Oblast, as Kyiv warns that Moscow may seek to gain leverage in future talks.

Russian forces captured the villages of Popiv Yar, southwest of Dobropillia, and Ivano-Darivka, located northeast of Sloviansk.

Fighting continues as Russian troops push to expand their control near Novyi Shakhove, west of Vuhledar, and step up attacks toward Ivanivka, a settlement in the Dobropillia sector, the statement by Ukraine's Dnipro Group of Forces said.

https://kyivindependent.com/russia-...ges-in-donetsk-oblast-ukraines-military-says/

Ово је патка

Извор упућен у преговоре Трампа и Путина је навео да су председници постигли споразум о подели територија и судбини Зеленског. САД добијају Гренланд и део Арктика, а Русија: Украјину, Молдавију и Балтик. Зеленски ће, како је речено, бити “лепо испечен и послужен за празничним столом са јабуком у устима”.
Шта ће РФ западна Украјина и Балтик? То само треба трајно пацификовати.

Russian troops have occupied two additional villages in eastern Ukraine's Donetsk Oblast amid intensified fighting, the Ukrainian military said in an official statement on Aug. 16.

Russian troops continue pressing Ukrainian lines across the front line, and especially around Dobropillia and Pokrovsk in Donetsk Oblast, as Kyiv warns that Moscow may seek to gain leverage in future talks.

Russian forces captured the villages of Popiv Yar, southwest of Dobropillia, and Ivano-Darivka, located northeast of Sloviansk.

Fighting continues as Russian troops push to expand their control near Novyi Shakhove, west of Vuhledar, and step up attacks toward Ivanivka, a settlement in the Dobropillia sector, the statement by Ukraine's Dnipro Group of Forces said.

https://kyivindependent.com/russia-...ges-in-donetsk-oblast-ukraines-military-says/
Ма пусти неозбиљаша! На њему је терет од како се бојна повукла у мишју рупу.

Idući put u Moskvi? Šokantan Trumpov intervju: Zelenski će morati popustiti, jer Rusija je velesila​

Autor: Zoran Meter kol 16, 2025

Objavljujemo najvažnije dijelove sinoćnjeg velikog intervjua američkog predsjednika Donalda Trumpa za Fox News nakon jučerašnjeg summita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na Aljasci.

Novinarov razgovor s Trumpom je i više dovoljno intrigantan da bismo smjeli biti indiferentni tj. propustiti objaviti njegove ključne elemente na našem specijaliziranom portalu kojem su ovakve teme prava poslastica. Vjerujemo i našim poštovanim čitateljima zbog kojih prije svega i postojimo.

Ali prije samog intervjua želimo podsjetiti na jučerašnji povijesni dan na Aljasci tj. na summit koji uistinu može dovesti do ključnih, bez preuveličavanja – tektonskih obrata na globalnoj geopolitičkoj pozornici. Ali prije svega u odnosima unutar zapadnih saveznika koji će se sada i definitivno morati suočiti sa stvarnošću multipolarnog svijeta, što uključuje i nužne pa i bolne kompromise na koje će u tom smislu morati pristajati. Ali i ne samo među njima. Ovo će se ticati i Kine, i Indije, i arapskih monarhija, i Turske – dakle svih onih koji danas s pravom pretendiraju na svoje mjesto i ulogu u budućem svijetu čiji ćemo izgled uskoro dobiti.

Na to najbolje ukazuju i rezultati summita koji de facto potvrđuju kako Trumpova administracija (čitaj SAD, jer to nikako nije samo Trumpov osobni ili privatni hir koji kontrira američkoj tzv. „dubokoj državi“) prva od svih priznaje multipolarnost kao novu globalnu geopolitičku paradigmu – po prvi put nakon gotovo tri stoljeća neupitne zapadne hegemonije (uz izuzetak poslijeratnog razdoblja odnosno hladnoratovskog suparništva između SAD-a i Sovjetskog saveza kada je svijet de facto bio bipolaran).

Putina dočekao s velikim poštovanjem, kao velikog i ravnopravnog državnika​

Trump je Putina dočekao s velikom čašću, ne samo kao velikog i ravnopravnog državnika (što ne pokazuje prema nikom drugom, a poglavito ne prema europskim vođama na nacionalnoj, a još manje na razini hijerarhije odnosno birokracije unutar EU-a), već skoro kao osobnog prijatelja.

Čekao je dugo na crvenom tepihu, prostrtom u Putinovu čast, slijetanje njegovog predsjedničkog zrakoplova iz smjera Aljasci susjedne Rusije (razdvaja ih svega 84 kilometra Beringovog prolaza na njegovu najužem dijelu , a ako bismo gledali još preciznije s obzirom na položaj dvaju otoka u vlasništvu dviju velesila – čak i manje od 3 kilometra!) i osobno ga dopratio do svoje velike i moćne blindirane limuzine zvane „Zvijer“ te skupa s njim odvezao do mjesta na kojem se summit i održao. Govor tijela prigodom susreta dvaju predsjednika sam po sebi je govorio o njihovoj bliskosti i obostranoj želji da pregovori dovedu do zajednički željenog konačnog rezultata. Ti su rezultati vjerojatno postignuti u puno većem opsegu nego je to javno rečeno na medijskoj konferenciji nakon pregovora, kada je rečeno i da nije postignut dogovor o prekidu vatre u Ukrajini i još nekim važnim detaljima, ali je sve skupa ipak dovoljno optimistično.

Drugo se zapravo i nije moglo očekivati, jer da pojedini važni elementi o zajednički usuglašenim stavovima prethodno unaprijed nisu dogovoreni u pregovaračkim američko-ruskim timovima, do summita na vrhu sigurno ne bi ni došlo. Jer propast summita ovakve vrste je i nezamisliv i nedopustiv – poglavito u trenutačnim globalnim geopolitičkim okolnostima.

Imaju nevjerojatnu zemlju! Naftu, plin…​

Trump je novinaru Fox Newsa rekao slijedeće: „Pa, znate, oduvijek smo imali odličan odnos s predsjednikom Putinom. I mogli smo zajedno postići velike stvari… znate, imaju nevjerojatnu zemlju. Rijetke zemlje, nafta, plin, sve je jednostavno nevjerojatno. Najveće kopneno područje na planetu… daleko najveće. Mislim da imaju 11 vremenskih zona, to je ozbiljno. Mislim da smo mogli puno toga postići zajedno, ali prevara za rusko miješanje u američke izbore (tijekom prve predsjedničke utrke Donalda Trumpa 2016., op.ZM.) spriječile su da se to dogodi. Mogli smo tako dobro surađivati, ali… imali smo jednu od najvećih… od najvećih prijevara… Mislim, bilo je i drugih – poput samih izbora, kao što znate.

… „Mislim da će netko to shvatiti. Ali ne, ne želim o tome razgovarati, želim vidjeti možemo li postići dogovor. Znate, još uvijek je… To je jako daleko od dobrog dogovora: na primjer, Ukrajina se mora složiti. Znate, Zelenski se mora složiti. Ali ovo je strašan sukob u kojem on ima puno toga za izgubiti – oboje imaju značajne gubitke. I nadam se da možemo postići [dogovor]. To će biti veliko postignuće za njih – zaboravite na mene, za njih. I spasit ćemo sedam tisuća života tjedno. To je puno.“

… „Mislim da se sastanak može ocijeniti s 10 u smislu da smo pronašli odličan zajednički jezik, a sjajno je kada se dvije velike sile dobro slažu, posebno kada su u pitanju nuklearne sile. Znate, mi smo broj jedan, a oni su broj dva u svijetu. I… Važno je. Važno je. Nikada ne želite ni spomenuti tu riječ, riječ “nuklearno”, ali imamo ogromne nuklearne [arsenale]… Obnovio sam ih u svom prvom mandatu kao predsjednik. I mrzio sam to raditi, bilo je strašno što sam ih morao obnoviti, ali to se moralo učiniti. Imamo najveće nuklearne arsenale, mi smo broj jedan u svijetu… Ali i oni imaju značajne arsenale. Moramo se prema njima (Rusiji) odnositi s poštovanjem, nitko ih ne želi koristiti… Ako se iskoriste, to bi moglo dovesti do kraja svijeta. O takvoj vrsti moći govorimo.

Pa, mislim da su to upravo pitanja o kojima smo pregovarali. I to su teme o kojima smo zapravo, u širem smislu, postigli dogovor. Mislim da smo postigli dogovor o mnogim stavovima. I mogu vam reći: sastanak je održan u vrlo toploj atmosferi. On je (Putin) snažan čovjek, prokleto čvrst i sve to, ali bio je to vrlo topao sastanak između dvije vrlo važne zemlje i vrlo je dobro kada se (one) slažu. Mislim da smo vrlo blizu dogovora. Gledajte… Ukrajina se još mora složiti s ovim, možda će reći “ne”. Jer Biden je dijelio novac kao bombone, a Europa im je također dala puno novca. Mi smo im dali 350 milijardi; Europa je dala puno manje, ali i dalje puno: sto milijardi dolara.

— Koji biste savjet dali Zelenskom na temelju današnjeg sastanka, kada budete komunicirali?

— Sklopi dogovor! – odgovorio je Trump. „Da, moramo postići dogovor. Rusija je ogromna zemlja; … Imaju (Ukrajina) puno našeg oružja, a ja sam im dao Javeline u svom prvom predsjedničkom mandatu… Dao sam im Javeline, a Obama … im nije dao ništa. … Mislim da smo blizu dogovora, ali ne volim to tako reći. Ako [osjećam da sam] stvarno blizu dogovora, kažem: “50-50”. Jer se toliko toga može dogoditi. Ali mislim da bi predsjednik Putin želio riješiti problem, a to je problem koji nikada nije trebao nastati. Ovaj sukob… i sve ove obitelji koje su nekoga izgubile. Imam knjigu s imenima tisuća ljudi, danas mi je dana, s tisućama ljudi, zatvorenika koji će biti pušteni. U njoj je više od tisuću zatvorenika.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back