Rat u Ukrajini (37)

Da li očekujete kraj rata tokom 2025. godine?

• Ukupno glasova
    118
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Rubio obavestio Lavrova o razgovorima u Parizu i rekao da je mir moguć u Ukrajini​

Beta-AFPdanas 23:28
Marko Rubio
Foto: Julien de Rosa, Pool via AP

Šef američke diplomatije Marko Rubio obavestio je večeras u telefonskom razgovoru ruskog kolegu Sergeja Lavrova o razgovorima u Parizu o Ukrajini, ističući da je „mir moguć“ ako se sve strane obavežu na dogovor.

Rubio je preneo svom ruskom kolegi istu poruku koju je američki tim preneo ukrajinskoj delegaciji i evropskim saveznicima u Parizu, a to je da predsednik SAD Donald Tramp želi da se rat završi i svim stranama su predstavljeni elemente trajnog mira, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

„Ohrabrujući prijem priređen američkim naporima za okonačanje rata u Ukrajini, koji je održan u Parizu, pokazuje da je mir moguć ako se sve strane obavežu na postizanje sporazuma“, dodaje se u saopštenju američke diplomatije koje prenosi Beta.

Razgovori o Ukrajini u kojima su učestvovali Amerikanci, Evropljani i Ukrajinci održani su večeras u Parizu, uoči predstojećeg sastanka u Londonu.

Ti razgovori su održani pošto su u zastoju pregovori o prekidu vatre koje je inicirao Vašington dok Evropljani žele da se čuje i njihov glas.

„Stigli smo u Pariz sa jednim ciljem na umu – da definišemo konkretna rešenja za okončanje rata između Rusije i Ukrajine“ i da stavimo tačku na „nepotrebno krvoproliće“, rekao je Rubio koji je učestvovao u razgovorima zajedno sa izaslanikom Stivom Vitkofom i generalom Kitom Kelogom.

Pod pritiskom Vašingtona, Kijev je pristao na bezuslovni prekid borbi na 30 dana, što je Rusija ignorisala.

Istovremeno, Tramp nastavlja da kritikuje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.
Zapad kupuje vreme, od mira nema nista dok se ne ostvare ciljevi.

Javi kako je tamo kad stignes. :)

Други су ти одговорили уместо мене и спасили ме бановања. Они су то урадили на веома елегантан начин на који ја нисам био спреман. Паметноме доста, Дјуреееее!

Ne smatram Zelenskog odgovornim, ali nisam baš zadovoljan činjenicom da je ovaj rat počeo. I zato nisam zadovoljan njime, niti sam zadovoljan s bilo kim ko je umešan - naglasio je Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Ne krivim ga, ali ono što kažem je da ne bih rekao da je uradio najbolji posao. U redu? Nisam veliki fan - dodao je on.

On je ponovio da nema šanse da bi ruski predsednik Vladimir Putin napao Ukrajinu da je on tada bio predsednik.

Rat u Ukrajini nije moj"

Podsetimo, Donald Tramp je u ponedeljak otvoreno optužio Volodomira Zelenskog i „pokvarenog Džo Bajdena“ da su započeli rat u Ukrajini.

- Rat između Rusije i Ukrajine je Bajdenov rat, a ne moj. Tek sam stigao, i tokom moje četiri godine na funkciji nije bilo problema da se to spreči. Predsednik Putin, i svi ostali, poštovali su vašeg predsednika. Ja nema ništa sa ovim ratom, ali vredno radim da zaustavim smrt i propadanje. Da predsednički izbori 2020. nisu bili rešeni, što jesu, na mnogo načina, do tog strašnog rata nikada ne bi došlo - naveo je američki predsednik i dodao:

- Predsednik Zelenski i nevaljalac Džo Bajden uradili su apsolutno užasan posao dozvoljavajući da ova tragedija počne. Bilo je toliko načina da se spreči da ikada počne. Ali to je prošlost. Moramo ga zaustaviti sada.

💪

Da li si preduzeo nesto da se izlecis od dizenterije sama od sebe nece proci.
Majstor Djuro, ekspert na gedoru, u pauzama rasklapanja termo elektrana postavlja i medicinske dijagnoze...

Ne rece za kad ovo ocekujes
Za kad ocekujes to sklapanje termo elektrane
7538499 stvar koju nisi rekao...
Za nekoga ko zna sve, nista ne znas...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back