Pobjednik
Ističe se
- Poruka
 - 2.720

Istocno-hriscankska civilizacija (Vizantijska) nije dovela ni do cega, ni do humanizma ni do reneanse ni demokratije ni svega onoga sto sam gore opisao. Ta civilizacija je bila stagnantna a stvorila je samo nepregledne nivoe birokratija koje i danas vidimo u Rusiji i Srbiji. Nije podigla drustvo NA JEDAN VISI CIVILIZACIJSKI NIVO, i bila je vrlo slicna tzv. Istocnjackim despotijama... To drustvo je ostalo na srednjovekovnom nivou nesposobnon da se modernizuje. Sto se tice mitova i lepih hramova ne postoji civilizacija koja to nije stvorila... Ja ne mogu da verujem kako imas uzak pogled na svetsku istoriju, kulturu, gotovo klaustofobican... Medjutim, sve sto koristis u svom svakodnevnom zivotu od moderne medicine, od tog laptopa do automobila stvorila je Zapadnohriscanska civilizacija...
Анестазију је, на пример, открила Кина.
Основе логике као темељ мишљења и научног резона је поставио Аристотел, основе математике и физике Архимед, основе филозофског мишљења цела плејада филозофа античке Грчке. Не запад.
Хришћанство се ширило са истока на запад, а не обрнуто. Опет не запад.
Еванђеља и друге књиге Новог завета нису писане на латинском него на грчком, који је тада био "лингва Франка". Опет не запад.
Основи римског права (Закон 12 таблица, плоча) је изведен из закона грчких полиса, а не западних варварских племена. Опет не запад.
Највећи домет римско право је достигло са кодификацијом цара Јустинијана у времену када је западни део царства пропао, нестао. Опет не запад.
Комплетно западно законодавство, институити и институције, односно основе континенталног права и државе су настале етапном рецепцијом Јустинијанове (константинопољске) кодфифкиације. Опет не запад.
Читав низ светитеља познатих на нашим прострима су са истока. На пример, Свети Влахо (Дубровник) је из Мале Азије, тадашњег Источног римског царства ("Византије") а свети Дује (Сплит, Далмација) из Алепа, мисионар источне Антиохијске цркве. Опет не запад.
Могао бих овако до прекосутра, али не пада ми на памет.
Хоћу рећи да су јасни корени твоје простачке вестернофилије, а то је потпуно одсуство образовања.

Poslednja izmena: