Rat u Ukrajini (32)

Kakav će biti odgovor Rusije na teroristički napad koji se povezuje sa Ukrajinom i zapadom?

• Ukupno glasova
    71
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nekim ukrama doslo iz dupeta u glavu:

„Да ли разумете како се идеја преокреће, а ово се зове нова стратегија НАТО-а да се обузда Русија рукама и животима Украјинаца! – огорчен је Карашев.

У Кијеву побеснели због плана НАТО: Нисмо се тако договорили

ja vam vec vise od 10 godina pricam da su vas slagali, ali vi izgleda shvatate za vecim zakasnjenjem; evo opet, nikada, ni danas, niti za milion godina, necete uci u nato, niti ce nato uci u ukrajinu, izaci sigurno nece, nece biti dokaza ni da je usao, eventualno francuzi, ali i oni su kukavice, mozda prevare jadne rumune, poljaci su isto napunili gace

samo ce ruska vojska biti u ukrajini, i tu je kraj price, pomirite se sa tim da bi preziveli

Poslednja izmena:
Referirat ću se na točku 4.
Zavisno koje izvore gledaš. Istinabog ja gledam uglavnom zapadne izvore, ISS, ISW, Kamil Galeev sa St.Andrewsa (polu Rus polu Tatarin), O Collins sa St. Andrewsa, RUSI, Bruegel institut, Politico, Reuters, odličan yt kanal Perun i druge. Ljudi koji se profesionalno bave nekakvim analizama i kojima karijera ovisi o tome. Po njima Rusi proizvode manji broj NOVIH tenkova, veći broj (80-85%) povlače sa skladišta. Ta skladišta su tolika da mogu izdržati još sigurno 2 godine žestokog rata sve i da se ništa ne promijeni. To se odnosi i na samohodnu artiljeriju.

S druge strane, imam prijatelje (Hrvate) koji su žestoko za Rusiju i oni gledaju neke svoje izvore a po njima se medo probudio i Rusi su maltene SSSR iz 1943, gdje Uralvagonzavod, Barikada, Nižnji Targil, Toljati i drugi dnevno izbacuju desetke novih tenkova i sl. Izvori su uglavnom sa slovom Z. Ne iznosim sud o tome, samo konstatiram.

Međutim, ionako su tenkovi ko tenkovi pali ne u drugi nego u treći plan. Za sad su ključni municija i dronovi, recimo. Jasno je da će Ukrajina izgubiti rat ako ne dobija pomoć i to obilno i redovno. Rusija je od početka puno veći i nadmoćniji protivnik i o tome nema spora.

Ono što je moje osobno zapažanje je stvar da je Ukrajina dobila taman toliko oružja da se održava na površini, ne više. Vjerojatno u tome ima i neke namjere. Što se tiče točke 5) Uvođenje pojedinih sistema u ograničenim količinama neće ništa posebno riješiti. 20 Storm Shadowa, 35 Himarsa i 20-30 starih F 16A/B neće dobiti rat. To je realno sića u ratu gdje se ti sustavi potroše u mjesec dana, što od gubitaka što jer se naprosto pokvare.

Stoga mi je i mantra Rusije da je u ratu sa Zapadom malo jel, čudna. Jer Ukrajinci dobivaju mrvice. Protiv Sadama je 1991, primjera radi angažirano 3000 borbenih aviona. To su suve činjenice.
sustina je da potraju ukrainci sto duze bez nekog napredka.
posle kada poljska zarati sa belorusijom onda dolazi sledeca faza zapadnjackog rata
sam nato se ostavlja za kraj. sto kasnije, to bolje

sledeca stavka jesu hipersonicni dronovi sa zapada. sve je jednostavnije od komplikovanog himars sistema

a himars ce imati promociju ako se zakace sa belorusima
u svakom slucaju ne vidim da ce rusi u skorijoj buducnosti imati mir

Referirat ću se na točku 4.
Zavisno koje izvore gledaš. Istinabog ja gledam uglavnom zapadne izvore, ISS, ISW, Kamil Galeev sa St.Andrewsa (polu Rus polu Tatarin), O Collins sa St. Andrewsa, RUSI, Bruegel institut, Politico, Reuters, odličan yt kanal Perun i druge. Ljudi koji se profesionalno bave nekakvim analizama i kojima karijera ovisi o tome. Po njima Rusi proizvode manji broj NOVIH tenkova, veći broj (80-85%) povlače sa skladišta. Ta skladišta su tolika da mogu izdržati još sigurno 2 godine žestokog rata sve i da se ništa ne promijeni. To se odnosi i na samohodnu artiljeriju.

S druge strane, imam prijatelje (Hrvate) koji su žestoko za Rusiju i oni gledaju neke svoje izvore a po njima se medo probudio i Rusi su maltene SSSR iz 1943, gdje Uralvagonzavod, Barikada, Nižnji Targil, Toljati i drugi dnevno izbacuju desetke novih tenkova i sl. Izvori su uglavnom sa slovom Z. Ne iznosim sud o tome, samo konstatiram.

Međutim, ionako su tenkovi ko tenkovi pali ne u drugi nego u treći plan. Za sad su ključni municija i dronovi, recimo. Jasno je da će Ukrajina izgubiti rat ako ne dobija pomoć i to obilno i redovno. Rusija je od početka puno veći i nadmoćniji protivnik i o tome nema spora.

Ono što je moje osobno zapažanje je stvar da je Ukrajina dobila taman toliko oružja da se održava na površini, ne više. Vjerojatno u tome ima i neke namjere. Što se tiče točke 5) Uvođenje pojedinih sistema u ograničenim količinama neće ništa posebno riješiti. 20 Storm Shadowa, 35 Himarsa i 20-30 starih F 16A/B neće dobiti rat. To je realno sića u ratu gdje se ti sustavi potroše u mjesec dana, što od gubitaka što jer se naprosto pokvare.

Stoga mi je i mantra Rusije da je u ratu sa Zapadom malo jel, čudna. Jer Ukrajinci dobivaju mrvice. Protiv Sadama je 1991, primjera radi angažirano 3000 borbenih aviona. To su suve činjenice.

Pisao sam o ruskoj namenskoj industriji i njenoj transformaciji od kada je krenuo rat. Pošto si vrlo korektan i učtiv sagovornik neće mi biti teško da ponovim.
Inače, ja ne navijam za Ruse, što mi moji zemljaci ovde na forumu često prebacuju, ja samo pokušavam da konstatujem neke objektivne činjenice u moru laži i prevara.

Za tenkove se slažem, dosta su izgubili na značaju ali su i dalje neophodni i predstavljaju dobar primer transformacije industrije.

Elem, najveći ruski a uzgred i svetski proizviođač tenkova je UVZ (UralVagonZavod) ogroman koncern pravljen tako da mora da radi i u uslovima žestokog rata. Pored njega tenkove su proizvodili i drugi a najveći je je recimo OmskiVagonZavod itd.

Sa početkom invazije Rusi trpe velike gubitke u tehnici i jasno je bilo da se mora hitno reagovati. Zatečena proizvodnja se merila desetinama komada mesečno odnosno do nekih 150 komada godišnje, što se u Ukrajini gubilo za dve nedelje rata.

UVZ je dobio naredbu da mora da se vrati na projektovani kapacitet (1.500 tenkova godišnje) i u tom smislu je urađeno mnogo toga. Pre svega momentalno je izbačen kompletan civilni program (a pravili su vozove, metroe, svašta nešto). Zatim je izbačen kompletan vojni program koji nisu tenkovi (a i tu su pravili sve i svašta, uglavnom na bazi tenkovskih šasija ali i neke druge stvari). Sve to je prebačeno u druge, manje fabrike. Konačno izbačen je sav servis, bilo kakve popravke, remonti i slično. Sve je to prebačeno u manje fabrike a posebno u OmskiVagonZavod. Omski je inače pravio T-80 i sa time se stalo, oni ne prave ništa novo, samo rade remont i vraćaju u funkciju konzervirane tenkove.

Konačno, UVZ je napravio proizvodni miks koji je najviše odgovarao potrebama fronta. Armate se uopšte ne prave, skupe, kompleksne, dugo traje proizvodnja, prave se T72 i T90 i to serijski u tri smene, 24-7-365. Sve ove transformacije su omogućile da se sada na mesečnom nivou pravi ono što se pre invazije pravilo za godinu dana.

Za sve to dobili su neograničenu podršku u finansijama, tehnici, radnicima, svako ko im je trebao momentalno je prebačen da radi u proizvodnji

Sada uzmi pa analiziraj evropsku namensku industriju, ko je u Evropi spreman da se transformiše i da radi u ovom tempu štancovanja oružja i opreme. Verovatno niko i to ti je odgovor na pitanja i dileme koje imaš.

Какав мир, видиш да се спремају да прегазе целу европу до лисабона. Ово је био само почетак, ал су се украјински хероји испречили, потпомогнути Свете Алијансе.

Kroasani ovo je nato izvestaj

У луци Новоросијск има 11.356 крстарећих ракета Калибар
Fejk barune Minhauzene.

Fejk...tko i tvoj klot boršč, bez šijice.

Da pozdravim momčad iz oba tabora.
Ljepa, topla noć u carskom gradu

Imperatora Konstantina (ne fejk samozvanca lažnog cara Putilenka malog).

Prilozi

• IMG20240407192911.jpg
    IMG20240407192911.jpg
    102,1 KB · Pregleda: 5
meni je neshvatljivo da više granata proizvodi srbija nego čitava francuska...što otkriva činjenicu uprkos provokativnim namjerama NATO pakta da oni nisu imali namjeru ikada ratovati protiv rusije i da je njihov največi adut zvao se - sankcije....francuska nešto tkelja o slanju vojske u ukrajinu ali to je toliko malo vojnika da se radi samo o brojčano simboličkoj namjeri i to bi bila više politička poruka...

Ракетни напад на Иљичевск (Одеска област) и Кривој Рог (Дњепропетровска област)

🔴Погођена су два енергетска објекта. Након долазака, почели су нестанци струје у овим крајевима.

Настављамо да гасимо непријатељска светла.

meni je neshvatljivo da više granata proizvodi srbija nego čitava francuska...što otkriva činjenicu uprkos provokativnim namjerama NATO pakta da oni nisu imali namjeru ikada ratovati protiv rusije i da je njihov največi adut zvao se - sankcije....francuska nešto tkelja o slanju vojske u ukrajinu ali to je toliko malo vojnika da se radi samo o brojčano simboličkoj namjeri i to bi bila više politička poruka...
И ми се спремамо за рат само тићу:nono3:

sustina je da potraju ukrainci sto duze bez nekog napredka.
posle kada poljska zarati sa belorusijom onda dolazi sledeca faza zapadnjackog rata
sam nato se ostavlja za kraj. sto kasnije, to bolje

sledeca stavka jesu hipersonicni dronovi sa zapada. sve je jednostavnije od komplikovanog himars sistema

a himars ce imati promociju ako se zakace sa belorusima
u svakom slucaju ne vidim da ce rusi u skorijoj buducnosti imati mir

Odakle ti ideja da će Poljaci biti toliko samoubilački raspoloženi da vojno provociraju Belorusiju.

Poljaci nisu glupi, reagovaće isključivo u slučaju da budu konkretno i neposredno ugroženi a to se neće desiti.

makron moli vucica da se srbija stavi na stranu
Свете Алијансе.
ili nafo puce kao zvecka, dok aljek siftar samo gleda kako da skenja srbe i srbiju, i napravi veliku albaniju, kao fol open balkan

Је ли гледао неко Макрона како прича пред камерама након што је имао телефонски разговор са Шојгуом?

Једва прича од страха, исколачене очи, усне дрхте
Ma hlače same spadaju, sine Dragane.
A kada se probudiš hrv tisk raznosiš.

Promoviraš ih za neku lipu/kunu,
što doniraju.

Rusoljupci nas bombardiraju tiskovinom.

Žal za starom Domovinom,
prva ljubav RH zaborava nema.

Odakle ti ideja da će Poljaci biti toliko samoubilački raspoloženi da vojno provociraju Belorusiju.

Poljaci nisu glupi, reagovaće isključivo u slučaju da budu konkretno i neposredno ugroženi a to se neće desiti.
scenario je takav, izgovor ce se naci. da nije jedno, bilo bi drugo. totalno je nebitno
poljska mora da udje u rat SAMA pa posle zavisno od razvijanja situacije videcemo dalje. korak po korak

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back