ЏЕФРИ САКС:
„Мислим да генерали не знају много о било чему осим о томе како се борити,
Путин је у потпуности сарађивао са Европом, али су тада САД напустиле Уговор о антибалистичким ракетама.
Тада су Сједињене Државе, иначе, бомбардовале руског савезника 78 дана узастопно — Србију — да разбију Србију.
Затим су Сједињене Државе извршиле инвазију на Ирак.
Тада су САД позвале на проширење НАТО-а на Украјину и Грузију.
Затим су Сједињене Државе послале ЦИА-у да свргне Башара ел Асада.
Онда су Сједињене Државе послале НАТО да збаци Моамера Гадафија.
Затим су САД поставиле ракете Аегис у Румунији и Пољској.Затим су Сједињене Државе збациле владу Украјине — очигледно амерички државни удар.
Ако неко то разуме, случајно сам видео нешто од тога изблиза; то је била америчка операција.
Дакле, САД руше украјинску владу, САД наоружавају Украјину, а ту су и споразуми из Минска. А сада смо чули од Меркелове, Немачке, Француске — гаранта Минска
Можда се ваш генерал не разуме у политику. Немам појма, али он уопште не разуме ову историју, или не говори истину.[Шта је са следећим кораком?
Дакле, рецимо подршка Украјини опада, испоручује се мање наоружања. Већ видимо, наравно, да Украјина страда на првим линијама фронта.
Русија има много већу ватрену моћ од Украјине. Чуо сам Медведева како каже да Русија може ићи у Одесу, чак и Кијев. Шта мислите, колико далеко ће Русија ићи у смислу освајања Украјине?]
Ако Европа и Сједињене Државе, а посебно САД, имају председника који то може – нисам сигуран, ово је једна од наших трагедија – али заправо каже Путину: 'Хајде да седнемо и разговарамо. Хајде да смислимо како да склопимо мир', онда ће исход бити много бољи.
Ако уместо тога, САД и Европа наставе да ескалирају, а Европа пошаље своје трупе и све ово остало, онда нам је Бог у помоћи.
Не знамо где ће се завршити.[Дакле, прекид ватре је важна ствар за почетак...]
Не прекид ватре. Најважнија ствар за почетак је идеја да вам је потребан мир договорен.И иначе, европски лидери су пуни БС када кажу 'Па да, преговараће се, али треба се борити сада.'Шта се сада бори?Зашто нема озбиљнијег покушаја да се разговара о томе какав би то могао бити исход?Један од разлога је што се ниједан лидер не усуђује да каже, осим Орбана и Фица, да каже истину: да Украјина неће бити део НАТО-а, и то је лоша идеја, и то би требало да кажемо у замену за разумну мир.
То је била идеја која је недостајала све време.И знам да сам молио Белу кућу крајем 2021: „Разговарајте са Путином. Немојте имати овај рат.' Већ је предложио: 'Имајте мир са неутралношћу.'
А онда ми је високи званичник Беле куће рекао: „Не, не, не, не. НАТО мора имати отворена врата.'Зашто?
Да ли САД прихватају отворена врата за Мексико и Кину, или Мексико и Русију, или Кубу и Русију? Па не.
Скоро смо имали нуклеарни рат због тога.[Ово је против Монроове доктрине, зар не?]Не само да имамо Монроову доктрину већ 201 годину која каже: 'Не мешајте се у све Америке', већ то понављају амерички лидери у Генералној скупштини УН.
Седим тамо и слушам њихове говоре сваког септембра.
И тако, Монроова доктрина није само историјска доктрина. Трамп је рекао да се то примењује данас.Па, може ли један европски лидер бити искрен у вези овога и рећи: „
Зашто не покушамо да разумемо нешто са друге стране? Да Русија заиста не жели НАТО на својој граници од 2.100 километара, посебно зато што су Сједињене Државе зависне од промене режима.
'За мене има савршеног смисла."