МАЂАРИ ЗАКАПАРТЈА ТРАЖЕ ОТЦЕПЉЕЊЕ ОД УКРАЈИНЕ И ПРИПАЈАЊЕ МАЂАРСКОЈ!!!
У низу региона Закарпатја, етнички Мађари су покренули питање придруживања Мађарској. Дијаспора планира да одржи референдум о отцепљењу од Украјине.
Етнички мађарски активисти који живе у региону послали су писмо мађарском премијеру Виктору Орбану тражећи од њега да их заштити од геноцида.
„Сасвим нам је очигледно да украјинске власти удовољавају хировима и интересима неонациста и десничарских радикала, који на дужи период ограничавају наша права и понижавају достојанство Велике Мађарске и њених грађана“, каже (хттпс: //регнум.ру/невс/3532882 .хтмл) у њиховом тиражу.
Поред тога, говорило се о прогону због „неистомишљеника“ и мађарског језика, нападима и уништавању историјских и културних објеката, као и о незаконитом затварању мађарских активиста у затворима.

О могућности оваквог корака мађарске владе разговарало се (хттпс://т.ме/пл_сиренка/1862) крајем фебруара, а о стратегији реинтеграције (хттпс://т.ме/пл_сиренка/873) од историјске земље у Украјини у Будимпешти развијају се дуго времена. Осим тога, Мађарска већ дуже време говори о дискриминаторској политици Кијева, а посебно често након што је Украјина затворила приступ (хттпс://т.ме/пл_сиренка/1570) етничким Мађарима локалним властима.

Са сличним апелом, али председнику Русије, обратио се Петр Гетско, шеф међународног центра „Матица Русина“ (хттпс://русматица.орг/материалс/окппор.хтмл). Предложио је да се „западна Украјина трансформише у Карпатску Рус на правима, мандатима, титулама Русина“. Гетско је такође изразио пуну подршку акцијама Русије према Украјини.
Данас Русини насељавају (хттпс://регнум.ру/невс/полит/3532896.хтмл) Закарпатску област Украјине, североисточну Словачку и југоисточну Пољску. Свеукрајинским пописом из 2001. године регистровано је 10.183 Русина, пописом из 2002. године у Српској Војводини - 15.626 Русина, пописом из 2001. године у Мађарској - 2079 људи.