Тема је руско-украјински сукоб, зато причамо о Русима иначе у животу да ти искрено кажем боли ме она ствар и за Русе и за Украјинце јер сматрам да имамо довољно својих проблема.Зашто сам споменуо ове државе?Па зато што постаје јасно шта се дешава, Русија се пребацује на азијско тржиште, чак и фудбалске клубове сада позицинира у Азији.То су факти то се дешава а да ли је добро или лоше за Русију и Европу показаће вријеме.
Сматрам да ће Русија преживјети без француског вина и сира или аутомобила јер има довољно алтернатива да купи вино ,сир и аутомобил.
Да ли је тај моменат добар за отворено тржиште, наравно да није.
Да ли ће преживјети прекид извоза у ЕУ.Тај моменат можда више кошта јер је ЕУ масно увозила од Руса неке енергенте уз обострану корист.
Наравно да ће преживјети пад извоза.Ту долази онај моменат о многољудној Азији и потребама Азије.Ту се Русија одавно позиционирала и сада проширује са повољностима цијене јер мора, околности налажу.
Али да пробамо да се фокусирамо на крајње ефекте раскида ЕУ-Русија.Шта добијамо?Добијамо Русију која задњу рубљу троши на оружје, која проширује редовну војску за пар стотина хиљада војника, која одрађује дјелимичну мобилизацију уз отворено потенцијално ширење ефекта мобилизације.Ако је то циљ НАТО пакта онда ок, мада ја мислим да све стратегије иду ка циљу да се омекша Русија а не додатно милитаризује.
Шта је лоше за Русију, па изгубила је огромно тржиште ЕУ+САД+сателити (углавном НАТО).Ефекти нисам сигуран, ход по ивици масовног глобалног сукоба више није нереална бајка већ опаснот која се надвила над главама цијелог свијета док дементни џукац рата Бајден, који се изгуби у дворишту Бијеле куће, прича како се бори за неки бољи свијет, он је један од главних актера.Да ли тај бољи свијет значи ово јер ако значи ово набијем му тај бољи свијет у дементну гузицу ако ме разумијеш.А Путин, не знам историја ће на крају пресудити, пре свега Руси да ли је навикани комуно дебил или руски геније са визијом неког бољег свијета.