Casual Observer
Stara legenda
- Poruka
- 91.590
Ne lupaj, mogli su da se naduvaju vutre da suzbiju paniku.Nadimili se usred ofenzive?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne lupaj, mogli su da se naduvaju vutre da suzbiju paniku.Nadimili se usred ofenzive?
Prekokrasna
Hoće, hoće, kak da neće.Kao sto rusija pokusava sa ukrajinom ? Da, ovo bi bilo super
Vidi se da si nekrofil.
Napissao sam da ne znam koliko su onda imali stanovnika ali ih je bilo mnogo i da ih se nije moglo drzati uu ropstvu sa expedicionim korpusom. Bengal Famine nije bilo jedni put kad su umirali od gladi bilo je toga dosta vise ja pamtim glad iz 50ih, procitao u caletovim novinama kao decak. Gladovanja je bilo i u Kini koja nije bila kolonija, SSSRu svetskoj sili i svim drugim zemljama gde ljudi nisu sposobni da organizuju drustvo i drazavu. Ne mogu da ti dam dokaze ali sam siguran da su prekolojinalnim vremenima i posle nezavisnosti vise Pakistanaca, Indijaca, Burmanaca i drugih naroda ginulo u medjusobnim sukobima. Kazes potpirivanjem neprijateljstava izazivali sukobe, vidi sta se desava u Burmi danas koja je bila deo kolonije, silna ubijanja Bengalaca od strane Pkistanaca, pa stalno tinjajucem rat izmedju Pakistana i Indije, jer su i za to krivi Englazi?Za početak, prouči šta je to "istočnoindijska kompanija", koja je čak imala i svoju vojsku.
Indija je imala mnogo manje stanovnika nego danas, demografsku eksploziju su imali tek u poslednjih 100 godina.
Početkom 20 veka je Indija imala oko 240 miliona stanovnika.
Kako su Britanci vladali?
Kombinacijom izazivanja stalnih neprijateljstava među lokalnim vladarima u kojima su Britanci bili odlučujući faktor, korupcije i držanja armije sa nadmoćnom tehnologijom u lokalu.
Što se tiče tog da nije bilo žrtava, proguglaj Bengal famine.
Veliko finale britanske vladavine je bilo potpaljivanje verskog rata uoči davanja nezavisnosti Indiji, koja se sastojala od današnjeg Pakistana i Indije.
Ti misliš da SAD i EU nisu razmišljali o bezbednosti zadnjih 50 godinaCeniš da Mercedes i BMW sutra mogu da krenu da prave tenkove, samo ako reše.
Nema tu velike razlike, osim tog topa, ali to će da se reši.
Kada će ljudi shvatiti da nije više 1941. i da industrija ne funkcioniše tako kako oni zamišljaju.
To što je za vreme WW2 bilo moguće sada nije i nemojte se zaluđivati da je moguće preko noći prebaciti civilnu industriju da radi za vojne namene, posebno ne savremeno oružje. Uniforme, hrana, prateća oprema za vojsku je potpuno druga priča.
Rusija ne pokušava, nego uspijeva.Kao sto rusija pokusava sa ukrajinom ? Da, ovo bi bilo super
Naravno da nije moguće preko noći, ali europske države imaju i tehnologiju i sredstva, pitanje je samo odluke, političke odluke, i masovna proizvodnja ratnog materijala kreće u roku od par mjeseci, čak i jedna industrijski raspala Hrvatska (a i Srbija) ima potencijale koji se mogu pokrenuti u slučaju političke odluke o prelasku na ratnu proizvodnju, zapravo se to već i događa dok mi ovdje laprdamo...
Inače, malo je poznato da je Hrvatska za vrijeme Domovinskog rata pokrenula proizvodnju dronova, doduše izviđačkih, ali je to nakon rata ugašeno, i to zbog političke odluke, vrlo kratkovidne ako se mene pita, da je onda proizvodnja dronova održana, danas bi Hrvatska bila u posjedu tehnologije koja bi joj omogućavala proizvodnju modernih borbenih dronova, a ovako ćemo u slučaju potrebe moliti sultana da nam proda koji svoj krš![]()
Jeste, evo samo treba jedan papir da se potpiše u Briselskom komesarijatu i istog dana iz BASF fabrike đubriva počinju da izlaze tenkovi
Ovde pričamo o ratnoj industriji, to je ono što Evropa nema. Evo ti primer kako ona fuunkcioniše:
Norway ends contract for NH90 helicopters, wants full refund
Bitan je Ursuli, pa automatski time i HDZ-u i anemičnom vođi.Super za koga? Kako ti lično profitiraš od toga?
Mogli bi malo da iskulirate i da se ne vezujete za jedan sukob koji vas se ne tiče.
A ako vam je taj sukob tako bitan, zašto drugi sukobi nisu?
Posmatraj vojnu industriju kao npr automobilsku, Nemačku drugi u automobilizmu mogu da stignu jedino pri prelasku na potpuno novu tehnologiju, dok se potpuno ne pređe na električna kola od toga nema ništa. Nije više WW 2 da možeš da za par meseci naštancuješ avione u fabrici automobila.Naravno da nije moguće preko noći, ali europske države imaju i tehnologiju i sredstva, pitanje je samo odluke, političke odluke, i masovna proizvodnja ratnog materijala kreće u roku od par mjeseci, čak i jedna industrijski raspala Hrvatska (a i Srbija) ima potencijale koji se mogu pokrenuti u slučaju političke odluke o prelasku na ratnu proizvodnju, zapravo se to već i događa dok mi ovdje laprdamo...
Inače, malo je poznato da je Hrvatska za vrijeme Domovinskog rata pokrenula proizvodnju dronova, doduše izviđačkih, ali je to nakon rata ugašeno, i to zbog političke odluke, vrlo kratkovidne ako se mene pita, da je onda proizvodnja dronova održana, danas bi Hrvatska bila u posjedu tehnologije koja bi joj omogućavala proizvodnju modernih borbenih dronova, a ovako ćemo u slučaju potrebe moliti sultana da nam proda koji svoj krš![]()
Neću da se raspravljam, odgovor je negativan.
Ne može to tako kako vi zamišljate, ne može niko to da uradi, ni USA, ni KIna, ni Rusija pa ni Evropa.
Nemoguće je "u par meseci" prebaciti fabriku traktora da pravi borbena vozila
To što su neki pokušavali i pravili na brzinu se jednim imenom zove "SKLEPOTINA" to nije savremeno borbeno sredstvo.
Dronove danas pravi ko hoće pa i naš Željko Mitrović sklapa neke kerefeke od dronova i kači im neke borbene elemente što izgleda tragikomično.
Tačno je da se, recimo, proizvodnja kamikaza dronova može napraviti i improvizovano, sa AliExpressa što se kaže
Međutim, mi pričamo o ozbiljnim sistemima, artiljerije, oklopa, krstarećih raketa, hipersoničnih projketila, aviona, helikoptera, brodova i podmornica.
To nije nešto što trpi improvizaciju i što može da radi kome se ćefne.

Tako nesto se desava u svakom ratu, normalno.Bolnica na Krimu nema krvi za ruske vojnike
Prema novom izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW), ruske snage nemaju infrastrukturu za podršku njihovim trupama na Krimu. Ruski vojni blogeri navode da 1472. mornarička bolnica u Sevastopolju ima problema s nedostatkom krvi za ranjene ruske vojnike, navodi ISW.
Samo kokaj
Da li znaš koliko je Archer-a ukupno proizvela Švedska? Celih 48 komada, a tenkova (licencirani Leopard 2) oko 100, i to za po više godina.'Ratna industrija' ne postoji dok nema rata, prelazak na ratnu industriju je politička odluka, moraš biti precizniji kad barataš pojmovima, u mirnodopsko vrijeme se govori o vojnoj industriji, a ona je u Europi razvijena u smislu tehnologije i know-how-a, pitanje je samo povećavanja kapaciteta, i naravno da neće Norveška ili Hrvatska proizvoditi helikoptere ili zrakoplove.
Ti misliš da SAD i EU nisu razmišljali o bezbednosti zadnjih 50 godina
Ne moraju biti savršeni -- samo bolji od glupih rusa
Da li znaš koliko je Archer-a ukupno proizvela Švedska? Celih 48 komada, a tenkova (licencirani Leopard 2) oko 100, i to za po više godina.

Dovoljno je da 1 od oka u glavi ima vojskuSAD jeste
EU nije, baš ih je bilo briga za bezbednost i vosjku, zato su im vojni efektivi patetični
Jedna Grčka recimo ima više oklopa nego Nemačka, Francuska, Italija i Španija ZAJEDNO, zato što su oni ulagali u vojsku u strahu od Turaka.
Samo Nemacka ima potencijal i sredstva da proizvede vise vojne opreme u jedinici vremena od raspale ruske industrije. O kvalitetu ne bih ni raspravljao jer postoje tenkovi iz 2. sv. rata koji i danas mogu da funkcionisu ako se malo naulje i sipa im se gorivo, tako je to Svaba napravioDa li znaš koliko je Archer-a ukupno proizvela Švedska? Celih 48 komada, a tenkova (licencirani Leopard 2) oko 100, i to za po više godina.
Čini mi se B92 koji vam je naklonjenОкачи извор ове вести која је само још један фејк у мору фејкова од почетка СВО.
Pogledao sam, nemam dovoljno predznanja iz fizike da bih to razumeo koliko su napredovali za 60 godina od kada se radi na fuziji. Nadam se da ce se to stvarno resiti do druge polovine ovog veka kako je tamo napisano.Nikakva jeftina senzacija, nije to čiribu čiriba pa možda uspije a možda i ne.
Pogledaj projekt ITER
Može da proizvede bombu ako i samo ako ima dovoljno Pu239, ili U235, mada je ova druga veoma glomazna, ali da ih smanji i napravi bojeve glave koje će moći da se stave po 10-50 (Sarmat može da nosi i do 50 bojevih glava) za to treba vreme.Znači ti zbilja misliš da se jedna Njemačka ne može ubrzano naoružati, pa i doslovno proizvesti nuklearno oružje ako se donese takva politička odluka? Pa ono, živi onda u zabludi, tko sam ja da te razuvjeravam![]()
Ajde ti po burek, jeftin je.Он и многи као он то не схвата јер припадају слоју људи са ове карикатуре:
Pogledajte prilog 1270082