Iz sveg ovog dosadašnjeg ratovanja, koje Rusi namerno razvlače, možemo zaključiti da je rat u Ukrajini samo povod i predstava za mnogo važniji rat koji se trenutno vodi, a to je ekonomski rat - gas, nafta, rudna bogatstva (tri zemlje u Africi koje je "držala" Francuska - Centralna Afrika, Mali, Burkina Faso - su se odlepile od starog gospodara i prilepile uz Rusiju, a izgleda da se slično sprema i sa Nigerijom, koja ima znatne rudnike uranijuma). Turska pokušava da se i tu ugradi. Već smo videli šta se desilo sa naftom - ograničavanje proizvodnje i podizanje cena. OPEC+, BRICS - razni se tu sastanci vode i dogovori postižu. Amerikanci, s druge strane, drže Evropu čvrsto pod sankcijama (navodno Rusiji, a sa kojom sami nastavljaju da sarađuju), koja će silom postati novi konzument njihovih skupih energenata.
I tako fino profitiraju i Rusija i Amerika, kao i oni koji se lagano, ali sigurno uzdižu. A Evropa propada li propada. Strada privreda bez energenata, izdvaja se silan novac za pomoć Ukrajini i finansira 10 miliona ukrajinskih izbeglica koje se nikad kući neće vratiti, sve oružje su već poslali Ukrajini (sad ih Amerika već pritiska da šalju i najnovije), uredno viču "Slava Ukrajini!" i oblače se u boje ukrajinske zastave, dok se kraja krizi ne vidi (a tek je počela!).
Što duže rat u Ukrajini traje, to više vremena Rusija i Amerika imaju za razne ekonomske manevre, nadigravanja, proširivanja svojih uticaja u zemljama bogatim resursima ili važnim u nekom drugom smislu, zarađivanja ogromnih suma novca... Ne sumnjam da će Amerika ovo vreme iskoristiti da prinudi najbogatije evropske zemlje da potpišu dugoročne ugovore za kupovinu njihovih skupih energenata i tako sebi nametnu omču oko vrata. Rusija možda proba da pridobije neke druge zemlje, koje su joj već finansijski naklonjene, a ne toliko bogate (Mađarska, Bugarska...), pa onda opet imamo neku novu podelu moći u Evropi. Ne, naravno, u stilu starih blokova i hladnog rata, ali ipak nekih sfera uticaja u kojima će svi i dalje biti ovisni od drugih.
Iz toga se može zaključiti da ovaj rat neće skoro biti završen i da će ova igrarija - osvojim selo, pa mi ga ti otmeš, a onda ga ja opet preotmem tebi, pa ti meni i tako u krug - trajati još poprilično. I svašta će se nešto usput izdešavati u svetu tokom tog vremena, prvenstveno u ekonomskom smislu.
Evropa će izaći iz svega kao veliki gubitnik i još veći ovisnik o Americi, pogotovo bogate EU zemlje (ako je to uopšte moguće), a što se Ukrajine tiče, kad odluče da je bilo dosta (a to može biti i za mesec dana, ali i za 5 godina) - Rusija će uzeti teritorije koje je htela, a šta će biti sa ostatkom zemlje - Boga pitaj! Možda nešto slično kao i sa BiH ili Kosovom i ostalim mestima koja su se iskoristila da se na njima malo ratuje, a sad više nikoga ne zanimaju i ljudi tamo životare od danas do sutra.
Na žalost, mi smo u Evropi i od očajne EU politike ne možemo pobeći, pa nekako treba makar nastojati da nas ne povuku sasvim sa sobom u ponor, a koliko je to moguće - videćemo. Iskreno, nije me ni najmanje briga šta će biti sa Nemcima, Italijanima, Francuzima i ostalima koji su nas s veseljem upropašćavali sankcijama, ali - na žalost - u Evropi smo, oni kod nas imaju mnogo svog kapitala, sede nam nad glavom i ne možemo se ih se nikako spasiti...
Navijajte vi i dalje, ali Amerika i Rusija gledaju svoj interes i svi vi na ovoj temi (uključujući i mene) smo u ovom ratu već gubitnici, a bićemo još veći.