mislim da se nismo najbolje razumeli; nije bitno da li se meni ili tebi ili nekom trecem svidja tema ili ne, ali izucavanje motiva je potpuno relevantna stvar; u tom smislu i slike rata, makar u smislu tla fabule; velike teme su uvek bile privlacne - zar nema npr. radova posvecenih Holokaustu u srpskoj knjiz.? sigurno ste citali, mozda i cele knjizurine o npr Kisu i jevrejskom pitanju... dakle, cemu sad toliko zestine?
inace, celi svet, pogotovo zapadni odlepio je na teme kvazi kulturoloske i nema u tome niceg cudnog; moda na gender, war and identity ce proci, ali je nesumnjivo jedna od odlika trenutnog talasa u proucavanju knjizevnosti, sta vise, ne od danas, vec makar deset godina, otkad postmodernizam uzeo maha (btw. i on je na izmaku...) a multidisciplinarni pristup pohrlio mu je u zagrljaj
u tom smislu i Prodanovic, i Tasic, i Velickovic, i Ciric i gomila drugih savremenih srpskih pisaca spadaju u korpus u kom se nazire rat - posredno ili neposredno
izucavanje njihovog pogleda na rat ne mora da oznacava izucavanje nacionalizma; prisustvo rata u njihovim delima je "normalno", jer proizilazi iz toga sto je pisce okruzivalo...
polazim od toga da volite da citate i citate, pa verovatno imate bar par naslova u kojima se iznad radnje nadvija rat...
inace, nisam htela nikog da uvredim, niti da pogodim - namere su mi cisto informativne...