- Poruka
- 34.763
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Postavlja se pitanje da li Al Bab ima neko strateško značenje za SAA?
Lično mislim da nema, jer bi potrošili velike resurse da ga osvoje, a jako bi ga teško zadržali, jer će se grad naći na budućoj tromeđi tri zaraćene strane.
Ja da sam na njihovom mestu bih gledao da skratim linije fronta. Poravnao bih onu izbočinu kod Rasm Al-Abda i zauzeo Asad jezero. Dakle, ovo pod 2.
U daljoj fazi bih gledao i da skratim linije prema Kurdima, gde god se između nalazi ISIS.
Potom ide privođenje kraju opsade Alepa i čišćenje enklava.
Tek nakon te faze bi išla opšta ofanziva na Idlib. ISIS ne bih dirao u ovoj fazi, jer je očigledno da je nemoguće bilo kakvo napredovanje u tom pravcu sa jakim umerenim pobunjenicima za ledjima.
Rebelsi su ipak blizi Al Babu od proasad grupe SDF
![]()
Moguće da će ipak ići na manje korekcije fronta, tj skraćivanje linija fronta na tačkama koje ste pomenuli.
A opet su te jedinice verovatno i preventive radi, da spreče ISISova iznenađenja.
Deir Hafer i forsiranje Asad jezera bi u ovom trenutku zahtevalo mnogo više vojske od prispelih pojačanja, i slažem se da bi bilo sad malo ambiciozno.
Uzgred, pored Desert Hawks došle su i jedinice iz Damaska, iskusne u urbanom ratovanju. To opet navodi na priču da bi slom istočnog Alepa bio prioritetan cilj
šta cenite?
Zašto su Desert Hawks raspoređeni u Kveiris?
Ja bih rekao da je to iz razloga:
1) da se uključe u bitku za Al Bab, ako turski džihadisti onemoguće SDF u zauzimanju tog grada
2) Spajanje sa SDF snagama kod Manbidža ili Deir Hafer i Asad jezero (eventualno), ukoliko SDF uspe da zauzme Al Bab
Preventiva spram Turaka...
Ja sam im to predlagao jos pre mesec i jace...
Da ojacaju snage na tom potezu...za svaki slucaj...a mogu i korigovati linije...
Ako naprave dil sa Kurdima mogu Kurdima cuvati zaledjinu dok duz njihove linije se spajaju npr.
...
Ja prosto Alepo drzim za veliki zalogaj pa ne smem ni da pominjem njegov slom, ali naravno da bi to mozda bio i najveci prioritet trenutno. Mada bih ja licno stiskao i one Gute, deluje da su prilicno poljuljane i da bi tamo mozda moglo brzo da se resi stanje.
Time bi dosli do onoga sto smo odavno pricali, da su mnoge bitne enklave pociscene i da moze da se ide u ekspanzivne akcije koje bi sirile oslobodjenu teritoriju, a ne da jedinice budu zarobljene besmisleno u tim obrucima.
Najveci problem koji trenutno vidim vezano za prognozu koju pokusavas da das je nepoznavanje odnosa Turska-ISIS, odnosno da li se oni stvarno biju ili je u pitanju preoblacenje. Moram da napomenem da su "uspesi" toliko impozantni da je za ocekivati gomile i gomile poginulih na obe strane, sto se nigde ne moze ni naslutiti, a ne videti. Narocito kada se uzme u obzir brzina napredovanja.
Sve manje prostora za afrinske Kurde da se spoje sa sunarodnicima na istoku
Pogledajte prilog 409306
Istocna Guta ide svojim tokom.
Ako uspeju da zauzmu Tel Kurdi i Al Nashabiju (na samom jugoistoku enklave), to ce ici nekim svojim tokom iscrpljivanja i eventualne predaje.
Zapadna Guta, takodje.
Kakav god da je odnos Turska-ISIS treba imati u vidu dve stvari
1) Turska se lepo okoristila Stitom Eufrata, jer sada vise nije u opasnosti da trpi povremena granatiranja sa ISIS teritorije. A trgovina svakako nastavlja svojim putem, kao i do sada, s tim sto su Turci sebi digli cenu
2) Kako snage Stit Eufrata budu napredovale (pa cak i zauzele Al Bab) smanjuje se potencijalni prostor za nesmetanu primopredaju teritorije. JEr, pogledajte samu ISIS teritoriju. Juzno od Al Baba krece usko grlo koje se provlaci izmedju SAA, SDF i Asad jezera. Ne verujem da ce SAA i SDF dozvoliti da se turski dzihadisti tek tako tu usetaju i produze do Rake.
AL Bab za dve od cetiri strane je od kljucnog znacaja. Za SAA, pa cak i ISIS nema toliki znacaj (mada, ocekuje se da ce ISIS pruziti otpor onome ko ga bude tu napao, pogotovu imajuci u vidu da se AL Bab nalazi van dometa artiljerije koju TUrska uobicajeno koristi za pomoc svojim pulenima).
Al Bab je od ogromnog znacaja za turske dzihadiste i SDF. Jer ce odluka o dopustanju zauzimanja tog grada Kurdima ili Turcima govoriti koliku specificnu tezinu Amerikanci daju tim svojim saveznicima
Licno mi nije jasno sta Turci misle, i u Iraku i u Siriji? Pa nece valjda da im se da deo teritorije suverenih drzava na kojima prakticno i nema njihovih manjina (ne zaboravimo da je ceo taj jugoistok i istok same Turske nastanjen prvenstveno Kurdima)? Osim toga, i da ima to bi bilo obicno cerupanje, sto otvara posle prostor za opstu otimacinu svuda po svetu po principu ja sam jaci.
Jedino sto vidim kao neki dobitak Turaka je da ne dozvole da Kurdi dobiju drzavu, sto mislim da odgovara i Asadu/Siriji, a verovatno i Iraku. Mozda je zato rezim ovako popustljiv prema otvorenoj agresiji Turske na teritoriju Sirije.
Шта је она светлосива мрља?
Била је и на ранијим мапама.
Rebelsi su ipak blizi Al Babu od proasad grupe SDF
![]()
Malo su im minirali kuću, sačekali da uđu i onda: Sve je postalo pepeo i dim.
Hazbolah to tako radi.

neki džihadisti objavljuju početak operacije deblokade svog dela Alepa.
Neki govore da još uvek nema zvanične objave
Some news talking about the start of the battle to break the siege of #Aleppo ... but no official sources talked about it
- - - - - - - - - -
Kad su ovi uspeli da uvezu ovo u enklavu?
#Syria // #Aleppo // Rebels launch large barrage of grad missiles onto Nayrab airport.