Можда ћу поновити нечија мишљења али ипак имам потребу да кажем. Разлози које либијски народ има да свргне Гадафија исти су као и разлози које Срби имају да уклоне садашњу власт. Али ипак, ни једним ни другим не бих то савјетовао. Промјене да, дефинитивно, али на миран начин. Насилан начин доводи до тога да странци улијећу и све добре фирме у земљи почињу да контролишу. Да се разумијемо, немам фобију од странаца али неко ми неко наведе једну фирму која је дошла овдје, остварила профит, а у исто вријеме образовала нашу радну снагу, научила нас нечему и подарила нам неку технологију. Сви који су дошли код нас послије "демократских промјена" су класична израбљивачка предузећа која само мало умотаније наступају него некадашња колонизаторска. Ако нека нпр. њемачка фирма купује француску онда се прича о преузимању (прави израз јер говори о запосједању, готово као у рату). Када се исто деси са српском фирмом онда је то страна инвестиција па то изгледа готово пријатељски, чини се да нам помажу. Сваком је јасно о чему се ту ради. Нико овдје није дошао да нама помогне него да заради и ја немам ништа (ефикасно) против тога али кад је већ тако, дај да их условимо нивоом технологије, нивоом образовања које запослени морају имати. Ако наши радници то немају, нека нас науче и образују ако хоће да на нама и зараде. Наравно, то се неће десити док год ми имамо послушнички став и погнуте главе. Када једном смогнемо снаге да их исправимо, биће нам на почетку горе али ће касније бити боље. У животу се треба помучити да би успио и то морамо да схватимо.
Гадафи ће отићи, данас или некад у будућности, а послије ће га многи Либијци помињати као ми социјализам. Данас они контролишу продају своје нафте од које највише и живе, а послије Гадафија ће им то радити неки странац који ће извлачити профит. Нека је Гадафи богат, нека је обезбиједио све своје, он је ипак њихов и паре су углавном у њиховој земљи. Са странцем то неће бити тако. Они Гадафија могу смијенити, а када им рафинерије и нафтна поља буде преузела страна фирма, неће моћи да је "смијене", а за паре неће смјети ни да питају. Послије ће живјети у "демократији" па зато народе Либије, само напријед у пљачку и рушење!
Непратим детаљно вијести из Либије па не знам ни докле се сад стигло али се надам да ће Гадафи успјети овај пут да се одупре. По рецепту који смо видјели на нашим просторима, сада се тражи прва тачка гдје ће вођа попустити, нпр. помињана зона забрањеног лета. То би дало времена да се устаници наоружају, да се продужи пропаганда и да се Гадафи поколеба. Када први пут попусти, Гадафи је готов. Сада можемо очекивати и неки "догађај", масакр цивила, дјеце, оптужбу за прекомјерну употребу силе, касније и за ратни злочин. Трајаће то вјероватно јер "јавност" мора да се "припреми", да схвати какав је то "диктатор", "нечовјек", "лопов", можда чак и "болесник". Биће ту и рачуна у страним банкама, корупције, можда и убиства страних новинара, финансирања неких исламиста, састављања црне листе за оне који Гадафија подржавају, можда буде и корупције, хомосексуализма или ће се појавити какве малољетнице које су се с њим дружиле... Све у свему, иде дискредитација по сваку цијену на свим пољима. Ако то не успије, иде послије тога и завађање на етничкој основи при чему ће Гадафи, јелте, подржавати оне који угњетавају, краду итд.
И опет, нико од наших врлих новинара и медија неће рећи ни једну против тога што ће "сав свијет знати" јер ми немамо појма о томе као то иде и како се те ствари рјешавају. А знали смо кукати како нас не разумију, како је јака пропаганда, а ми исти, када се то дешава неком другом, "свршавамо" (не желим да звучим као Луковић али тренутно немам адекватнији израз) што нисмо у кожи тих јадника.
Добро јутро, (официјелна) Србијо! Ако ти је глава погнута јер се бојиш, не причај него макар ћути јер се ћутање некада даље чује од било каквог гласа, ако ово твоје крештање можемо тако назвати!