Rat u Gruziji

Ljudi, kako se meni taj Kušner gadi... ne mogu da vam opišem.

Морам да се придружим. Јес' да не правим разлику међу том фашистичком багром, али Кушнеру би са посебним задовољством ђускао по оној ружној глави.

:lol: nisam procitala sve... ima dve teme od kojih jedna ima preko sto strana...
znas, utesno je (ili strasno) sto ljudi uopste ne razmisljaju... samo etiketiraju i to po povrsnim "znakovima kraj puta"...
covek je politicar (a malo je i krao pa treba da odgovara u sopstvenoj drzavi), koji hoce na nato stranu. nato nece protiv rusije, to je valjda jasno.
tako da ce juzna o. i abhazija (?) da odu rusima nazad (u manje-vise zamotanoj bombonici samouprave) i mirna bosna (dobro, los termin ovde)... mediji ce te likove da nazovu separatistima, zaboravice na kosovo kao analogiju, i to je to... americki potrosac-glasac je jedini koji pamti krace nego srbin. :mrgreen:

Dok oni zakucavaju etikete k'o Dzulijus Irving lopte, te etikete sve vishe gube svoje osnovno znachenje.

Ne znam da li Rusi zhele uopshte te dve regije. Mislim da oni imaju teritorije vishe nego dovoljno, da su svesni toga, i da daleko vishe zhele da odvoje Gruziju od NATO-a. A mozhda najbolji nachin za to je da ubede sam gruzijski narod da je prethodno glasao za kompletnog idiota koji im nishta dobro ne mozhe doneti, i da njihova zemlja mnogo vecu korist ima od priblizhavanja Rusiji, nego NATO-u. Ukoliko im uzmu te dve regije, ostavice gorki ukus u ustima Gruzijaca, i toga su verovatno svesni.
Verovatno bi im bolje bilo da naprave od Gruzije novu Belorusiju. Odnosno, takoreci, vazalnu drzhavu, chiji ce se dugorochni planovi vrteti oko ujedinjenja sa Rusijom.

Poslednja izmena:
Ne znam da li Rusi zhele uopshte te dve regije. Mislim da oni imaju teritorije vishe nego dovoljno, da su svesni toga, i da daleko vishe zhele da odvoje Gruziju od NATO-a. A mozhda najbolji nachin za to je da ubede sam gruzijski narod da su prethodno glasali za kompletnog idiota koji im nishta dobro ne mozhe doneti, i da njihova zemlja mnogo vecu korist imaju od priblizhavanja Rusiji, nego NATO-u. Ukoliko im uzmu te dve regije, ostavice gorki ukus u ustima Gruzijaca, i toga su verovatno svesni.
Verovatno bi im bolje bilo da naprave od Gruzije novu Belorusiju. Odnosno, takoreci, vazalnu drzhavu, chiji ce se dugorochni planovi vrteti oko ujedinjenja sa Rusijom.
hmm... razumno pricas, a ja ne znam da li sam dovoljno dobro informisana i pametna da ti odgovorim.
juzna o. j cini, mi se samo demonstracija sile i NO-NO NATO reklama, ali se provlaci i neka prica o gasovodu (?) koju nisam do kraja ispratila...
abhazija (ili kako se tacno kaze na srpskom) je interesantnija rusima zbog mora - tako sam barem cula. sem toga, fora je u tome sto ljudi koji zive u te dve regije zaista zele da budu "uz rusiju". tako da verovatno nece biti brutalnog "uzimanja" teritorije, vec neke autonomije bez granica... koju ce CNN zatim da fino upakuje u skup izraza tako da gledaoci progutaju... :)

moc manipulacije ljudima je beskonacna... tek sad shvatam razmere.

INTERFAKS

Danas su Gruzijci pojačali raketiranje osetijskih gradova. A, kao traže primirje.

Ма траже бре по пичци...
Треба им земљу претворити у површину Месеца, па онда рећи да народ заслужује бољу власт. Платити њихове хулигане да скандирају "Спаси Грузију и уби се...":kiss:

nego gde su petar, al bundy, idi dada, goxy , wtf, overkill i ostali pripadnici 1. forumaske laHke antirusko pronatovske brigade?

ja sam ocekivao da oni budu vec davno u tbilisiju , al djavola nista od njih :(

hmm... razumno pricas, a ja ne znam da li sam dovoljno dobro informisana i pametna da ti odgovorim.
juzna o. j cini, mi se samo demonstracija sile i NO-NO NATO reklama, ali se provlaci i neka prica o gasovodu (?) koju nisam do kraja ispratila...
abhazija (ili kako se tacno kaze na srpskom) je interesantnija rusima zbog mora - tako sam barem cula. sem toga, fora je u tome sto ljudi koji zive u te dve regije zaista zele da budu "uz rusiju". tako da verovatno nece biti brutalnog "uzimanja" teritorije, vec neke autonomije bez granica... koju ce CNN zatim da fino upakuje u skup izraza tako da gledaoci progutaju... :)

moc manipulacije ljudima je beskonacna... tek sad shvatam razmere.

Meni delujesh pametno. :)
Mislish da bih troshio slova da nije tako? :)

Znash kako... Rusi od dolaska Putina na vlast pokushavaju da dokazhu svetu da to vishe nije Jeljcinova Rusija. Ovaj sukob, koji verovatno nisu zheleli, im je dobro doshao po tom pitanju.
This is it! To za shta su radili sve ove godine.

Istina je da je Abhazija primorska oblast, ali ne verujem da je toliko bitna da bi Rusiji neshto preterano znachila. Rusi vec imaju veliku obalu odmah pored Abhazije.
Uostalom, vidi i sama : (ukoliko vec nisi)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Georgia,_Ossetia,_Russia_and_Abkhazia.svg

To za gasovod je vishe u smislu odnosa na celom Kavkazu. Kavkaz je bitan zbog gasovoda. Mislim da on nema veze ni sa jednom od dve regije.

Istina je da ti ljudi jako zhele da postanu deo Rusije, ali su Rusi verovatno svesni da bi time verovatno zauvek izgubili Gruziju kao moguceg partnera. Jednostavno bi ih uboli u ono na shta je svaki narod najosetljiviji - nacionalni ponos.

Poslednja izmena:
The Prime Minister has accused Washington of undermining Russia’s attempts to restore peace in the South Ossetian conflict zone. Vladimir Putin said a decision by the US military to fly 900 Georgian soldiers from Iraq back to Georgia showed America was ‘trying to get in the way’.

Овај... а да ми те авионе пообарамо.
Имамо, мислим, надмоћ у ваздуху:ok:

Сукоб Русије и САД на Кавказу

„Дејства власти Грузије су злочин против сопственог народа, извршен је смртоносан удар на територијалну целовитост саме Грузије, причињена огромна штета њеној државности – таква оцена збивања у Јужној Осетији се чула из уста председника владе Русије Владимира Путина, који је 9. августа из Пекинга стигао у Владикавказ. – Тешко је замислити како је сад могуће убедити Јужну Осетију да уђе у састав грузијске државе. Започета агресија је довела до многобројних жртава међу цивилима и изазвала хуманитарну катастрофу – то је злочин против осетинског народа”. Касније је, током посете шаторског логора избеглица у Алагирском рејону, председник владе оно што се дешава у Јужној Осетији назвао геноцидом.
Изгледа да је у тим речима Владимира Путина дата исцрпна политичко-правна оцена дешавања. У првој етапи изласка из кризе Северној Осетији је неопходно пружити сву потребну помоћ. Владимир Путин је чврсто обећао избеглицама да ће се сви вратити на своја огњишта и изјавио да ће у првој етапи за обнову Цхинвалија бити издвојено 10 милијарди рубаља.
Председник Русије Дмитриј Медведев је изјавио да ће наложити војном тужилаштву да документима поткрепи злочине извршене против цивила у Јужној Осетији.
Јасне и проверене формулације руских лидера (Дмитрија Медведева и Владимира Путина) представљају оштар контраст с исказима грузијског вође, који очито није очекивао такав развој догађаја. Он разјарено изнова и изнова баца своју армију на Цхинвали и села Јужне Осетије, примењујући при томе тактику спржене земље, не остављајући од свега живог ни камена на камену, и позивајући у помоћ прекоокеанске пријатеље. Један од његових помоћника, Јакобашвили, алудира на то да ће Запад наводно обавезно извршити притисак на Москву и Грузини ће изаћи као победници. Господин Саакашвили и његови најближи сарадници су ко зна зашто помислили да ће се и овог пута извући, да ће за агресију и геноцид и овог пута некажњено проћи.
Трагедија у Јужној Осетији једнозначно сведочи: тандем Дмитрија Медведева и Владимира Путина делује јасно и усклађено. Покушаји спољних сила да дестабилизују унутрашњополитичке прилике, изазвавши раскол у властима Русије, сасвим очито су пропали.
По саопштењима западних гласила, грузијски руководилац (многи политичари су га већ назвали ратним злочинцем) се обратио непосредно Дмитрију Медведеву с понудом да се ратне операције зауставе. Међутим, та вест је у Кремљу оповргнута као дезинформација. Сасвим је очигледно да никаквог примирја с господином Саакашвилијем не може бити све до потпуног ослобађања Јужне Осетије од грузијских екстремиста и максимално потпуне ликвидације грузијске инфраструктуре државног тероризма, укључујући места дислокације војних јединица, објекте војне намене, аеродроме и економску инфраструктуру која их сервисира.
За саопштења о повлачењу грузијске војске из Јужне Осетије се показало да су још једна дезинформација. Такве изјаве грузијских представника могу бити изазване намером да се добије предах и прегрупишу снаге. Сасвим је неопходно да се противник до ногу потуче, да би се обезбедио мир и стабилност на Кавказу у средњорочној перспективи. „…Русија је вековима на Кавказу играла врло позитивну и стабилизирајућу улогу, била гарант сарадње и напретка у том региону – тако је било у прошлости и биће у будућности. Нико не треба у то да сумња” – истакао је председник владе Русије.
Владимир Путин је сасвим исправно изјавио да пријатељска осећања житеља Русије према грузијском народу остају непроменљива. Изузетно тешке битке које воде јединице руске армије, миротвораца и осетинских одбрамбених снага сведоче: Русија се суочила с подмуклим и суровим противником, који се ни пред чим неће зауставити ради постизања својих зликовачких циљева. Наравно, не ради се о грузијском народу – њему тек предстоји да извуче закључак у вези крвавих авантура у које га увлаче, и за које ће несумњиво морати да плати. Из хронологије догађаја који су претходили рату, издвојићемо само једну чињеницу: 31. јула су завршени грузијско-амерички маневри „Достојан одговор – 2008”, током кога су Американци обучавали грузијска војна лица танчинама „антитерористичких чишћења” насеља. На маневрима је демонстрирано „чишћење села (у условном Ираку) од терориста и извојевање безбедности цивилном становништву”. Сва она зверства која чине грузијски екстремисти у Цхинвалију, вишеструко су уходавана под непосредним руководством западних инструктора, све замаскирано циничном фразеологијом о „борби с тероризмом”. Прави циљеви су, дабоме, другачији – гласе речи врло информисане бивше министарке иностраних послова Грузије Саломе Зурабишвили. По њеном мишљењу, Американци су веома широко присутни у Грузији – они увелико раде на обучавању оружаних снага Грузије, врше мониторинг и осматрање стратешког коридора кроз Јужни Кавказ. То се између осталог односи и на нафтовод Баку-Тбилиси-Џејхан. По речима Зурабишвили, главни циљ садашњег сукоба са Русијом представља јачање улоге Грузије као земље сасвим лојалне интересима САД и Велике Британије. То је гаранција да ће Англосаксонци и даље контролисати Грузију, што значи и регион Јужног Кавказа.
Приметићемо да се заоштравање напетости одиграва синхронизовано уз границе Русије и Кине. У дане пекиншке Олимпијаде у Сианкјангу се десио још један терористички акт, а неколико дана раније је у Бишкеку откривено нелегално складиште оружја, у коме се налазило 10 америчких војних лица и неколико дипломата амбасаде САД у Киргизији. Агресија Грузије у Јужној Осетији – то је рат за туђе интересе, у коме ће грузијски народ искористити као топовско месо. Ако се та агресија сада не прекине, на малом делу кавкаске земље – неминовни су нови и знатно већи регионални сукоби.
Данас, као и у годинама Великог Отаџбинског рата, руска армија се јуначки бори за то да од нове фашистичке куге заштити не само Кавказ, него и читав постсовјетски простор.

Андреј АРЕШЕВ

Отпораши ће у Грузији бити видно ослабљени, јер је прекаљени борац Радојко Луковић настрадао на моравском мосту пре месец дана.

Ма траже бре по пичци...
Треба им земљу претворити у површину Месеца, па онда рећи да народ заслужује бољу власт. Платити њихове хулигане да скандирају "Спаси Грузију и уби се...":kiss:

Ma jok, nego ih treba cascavati pogacom i rakijom...pogledaj sta su djubrad radila -

Georgian troops burn South Ossetian refugees alive

http://english.pravda.ru/hotspots/conflicts/10-08-2008/106050-georgia-0

Uzvratiti im istom merom podignuto na deseti stepen, e to treba!

USA approves Georgia’s aggression against South Ossetia and Russia

US presidential runoff John McCain said that Russia should not interfere in the conflict in South Ossetia. The pro-Georgian propaganda in the US media testifies to the same opinion. It brings up the idea that the Georgian aggression against the unrecognized republic of South Ossetia has been coordinated with the US administration. Nevertheless, all arguments of US politicians and experts (Pravda.ru interviewed some of them) do not withstand any criticism.

http://english.pravda.ru/hotspots/conflicts/11-08-2008/106053-georgia_ossetia_russia-0

Отпораши ће у Грузији бити видно ослабљени, јер је прекаљени борац Радојко Луковић настрадао на моравском мосту пре месец дана.

Уопште ме не чуди - то је обичај страних обавештајних служби.

Pzite sta izjavljuje podpredsednik Amerike:

Cheney: Russian action 'must not go unanswered'

Koliko je ova izjava provokativna, nemam reci....

А како ли ће несрећници да одговоре?!?
Да цитирам реплику из једног култног америчког филма - Reservoir Dogs
"Да ли ћеш само да лајеш куцо, или ћеш и да уједаш!?":whistling:

Back