Zanimljiva ali vrlo dobra analiza sa jednog drugog foruma
Vec sam govorio, prijem Gruzije i Ukrajine u NATO bi bio jako opasan po te drzave. Rusija to prosto ne moze dozvoliti i zato bi zaigrala na ratove i podjelu. Takodje sam tvrdio da je vrlo malo vjerovatno da bi NATO mogao dobiti Rusiju u takvom ratu.'
Rusija prosto nije mogla dozvoliti da se ne umijesa u Juznoj Osetiji. Citav region Kavkaza, koji pripada Rusiji, je bure baruta, koji Rusija jedva uspijeva da kontrolise. Glavni saveznici Rusije su Osetini, koji su relativno brojan, pravoslavni narod na tom podrucju. U slucaju da je Gruzija na duze vrijeme zauzela Chinvali, narod bi se odatle povukao u Sjevernu Osetiju i bure baruta bi moglo eksplodirati. Sam opstanak Rusije bi bio doveden u pitanje.
Jos prije 5 godina se desio onaj uzasni teroristicki akt u skoli u Beslanu, u Sjevernoj Osetiji, kada su Rusi onako trapavo reagovali i na kraju je ispalo 300 i nesto zrtava. I tada je citava situacija bila na ivici da ekspldira. Mislim, i Cecenija, i Osetija, i Ingusetija, i Dagestan i dalje redom u samo srce Rusije.
Dakle, Rusija ne smije dozvoliti da se sa njom poigravaju u Ukrajini i Gruziji, to je njihova zadnja linija odbrane.
Gruzini ne bi smjeli dozvoliti da budu topovsko meso u rukama zapadnih sila.
Usput, Rusi su iskoristili ovu situaciju da malo demonstriraju silu u Gruziji i poigraju se sa ovim neftovodom Baku-Tbilisi-Dzejhan. Sada imaju dvije varijante - da fakticki aneksiraju Abhaziju i Juznu Osetiju ili da konacno pokusaju instalirati lojalne vlasti u Tbilisiju.
Ukratko, u citavom ovom sukobu sa NATO Rusija sasvim dobro stoji i tesko da moze izgubiti.
Zapad ima tri opcije, da se vrati medjunarodnom pravu i povuce priznanje Kosova, da ostavi Rusiji njenu zonu uticaja, gdje ce ova crtati granice, onako kako oni rade u ex-YU i, trecu, da idu u sukob sa Rusijom.