Vijesti iz Palestine
Oporuka šehida, novinara i dopisnika Al Džazire za sjeverni dio Pojasa Gaze, Enesa al-Šerifa:
Ovo je moja oporuka i moja posljednja poruka.
Ako su vam ove riječi stigle, znajte da je Izrael uspio u ubistvu i utišavanju mog glasa.
Na početku, Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
Znajte da je Bog svjedok svega što sam mogao učiniti svojim glasom i perom, te da sam bio oslonac i glas svom narodu još od trenutka kad sam otvorio oči na život među ugnjetenim i ranjenim u izbjegličkom kampu Džabalija. Nadao sam se da ću dočekati kraj svog života u zagrljaju svoje porodice i svoje sestre u našem izvornom gradu Askalanu, okupiranom od strane cionističkog neprijatelja, ali Božija volja je prethodila i Njegova presuda se izvršila.
Ostavljam vas dok Gaza pati od bola, gladi i gubitka, iako nisam umoran od prenošenja slike i glasa. Nisam
posustao, jer sam vjerovao da će Bog dati olakšanje i pobjedu našoj naciji. Iako nas neprijatelj pokušava slomiti, nastavljamo buditi djecu, žene i starce da ne zaborave pravo povratka i ne pristanu na život pod okupacijom.
Oporučujem vam Palestinu, krunu muslimanske časti i puls svakog srca u ovom svijetu.
Oporučujem vam djecu potlačenih koja još nisu razumjela značenje života, da ih zaštitite i učinite sigurnima.
Naša tijela su poderana hiljadama bombi i izraelskih projektila; krv nam je potekla, a udovi su nam se rasuli po zidovima.
Oporučujem vam da ne pristanete na okove i da ne predajete granice. Budite most ka oslobađanju zemlje i ka povratku dostojanstva i slobode našoj napaćenoj domovini.
Oporučujem ti, moja voljena kćeri Šam, koju nisam uspio vidjeti kako odrastaš kao što sam sanjao.
Oporučujem ti, moj voljeni sine Salah, kojem sam želio biti oslonac i saputnik dok ne izrasteš, da nastaviš moj put i dovršiš poruku.
Oporučujem ti, moja majko draga, čija je dova bila moj štit dok me nije stigla. Molim Allaha da ti učvrsti srce i nagradi te najljepšom nagradom.
Oporučujem i mojoj životnoj saputnici, majci Salaha i Šam, koja nas je ratnim danima pratila strpljenjem i vjerom, bila poput maslinovog stabla koje se ne povija, čuvarica povjerenja, snage i vjere.
Oporučujem vam da ne ostavljate put istine, da budete oslonac jedni drugima, da ne zaboravite naš princip i da svjedočite da ova zemlja pripada svom vlasniku, ma koliko dugo potrajala okupacija.
Allahu, primi me među šehide, oprosti mi moje grijehe i učini moju krv svjetlom za oslobađanje mog naroda i domovine.
Nemojte me zaboraviti u svojim dovama za oprost i prihvatanje.
Enes Džemal Al-Šerif
Ovo je ono što je oporučio voljeni šehid Enes prije svog šehadeta (06.04.2025.)

39

11
❤3

1
🕊1
t.me/NajnovijevijestiGaza/74320