Раст тржишта неформалних приватних часова у Србији

Pa renome je takav, a i uzimam pare kad poloze ispit....doduse daju oni meni pare i unapred, osete oni da su pare odradjene....
Desava se roditelji tu i sad bi oni da zatezu , cini im se da je skupo da mi njihov sin student za 3 dana sto sam ga spremao da 800e , vidim imaju poverenja, , preporuka mi jaka, a i sinak im kaze da sve to razume i zna da odradi....ima samopouzdanja......
Nije to za Srbiju , cisto da ne mislis da ja mislim da je ovo sto ja mogu da radim za Srbiju , Srbija je jadna bedna ispod proseka, priglupa, niskih ocekivanja, mediokritet....tu kad blistas i kad kazes da ces nekog da spremis za 3 dana fiziku za fakultet tehnoloski, etf, masinski , to ti niko nece verovati...tako da to ne treba ni pricati , nego kad dodje sa tim zahtevom odradis to i svi cute i zadovoljni...

Realno je ono sto trziste kaze.

Trziste za te privatne casove postoji, tako da su to realne cene.

Trziste skola i skolskih predmeta ne postoji, pa ispada da cas kod profesora sociologije i profesora matematike isto kosta, sto nema veze sa vezom.

Da, tržište sve kaže.

Moja kuma i ja smo jedno vreme, u dobra vremena, plaćali jednu ženu koja je izuzetno čista i temeljna da nam sređuje stan i održava, jedno vreme i jednom nedeljno ili jednom mesečno, koliko se imalo novca. ali su njene usluge jako poskupele sada je to preko 1000 dinara za jedan sat, tako da kad jednom dođe na 6 sati to je već oko 7000 dinara. I ona je razgrabljena. Čeka se nedelju dana ili dve da nađe dan kada je slobodna. To je takođe tržište, jer izgleda da u tom poslu nedostaju ozbiljne , čiste i temeljne osobe kojima možeš poveriti ključeve od stanai koje znaju šta rade, ostave iza sebe sve kao u apoteci ! Nosila sam se mišlju da i to ponekad radim. Za sad, nju više ne zovem nego zarađujem tko što samoj sebi to radim ;), u mom stanu.
Poređenja radi, nekada za čas koji košta 2000 din pre toga utrošiš par sati da se spremiš.

Tržište je čudno i ne izgleda uvek logično. Ali je tako kako jeste.

То тржиште расте одавно, поготово на Интернету.

Из неких увида које сам имао, нису ту просветни радници примарни. Иронично, они за то имају мало времена, чак и у овим ванредним околностима.

Разноразни фриленсери који нису предавачи по образовању, се баве подучавањем свега...математике, језика...стручних предмета...

pa naravno , ne podrzavaju profesori proteste tek onako ,nego jer gledaju svoje dupe i imaju biznis plan.... videli su kako od internet skole jezika!
preko skajpa drzis casove po desetak djaka po 10e, par sati ,sedis kuci, uzivas.... kaplje stotine evra dnevno, i tako mesecima..... ne treba im plata....ocajni roditelji placaju, sta ce...

pa naravno , ne podrzavaju profesori proteste tek onako ,nego jer gledaju svoje dupe i imaju biznis plan.... videli su kako od internet skole jezika!
preko skajpa drzis casove po desetak djaka po 10e, par sati ,sedis kuci, uzivas.... kaplje stotine evra dnevno, i tako mesecima..... ne treba im plata....ocajni roditelji placaju, sta ce...
komplikovano je.

znam profesora koji se solidarisao s decom i nije upisao jedan jedini čas kao da je držao.
Postoje i oni koji jesu pisali da su držali a nisu.
čuo sam za drugog koji je krenuo u obustavu pa se sam predomislio.
postoje i oni koji su se prihvatili obustave jer su mislili tako iznuditi neka rešenja u samoj profesiji.

od onih koji su bili ili su još u obustavi postoje i politički motivisani. obustave su bile najmasovnije tamo gde je opozicija jaka.

cilj ovih blokada je bio svrgavanje vučića. i sad nemaju plan B. neverovatna pamet.

Mogu li znati zasto su ti roditelji ocajni?

Mozda sam stroga, ali zasto roditelji ne sednu sa svojim detetom i ne otvore knjigu?
Izbor je pred njima.

Roditelji koji od malena prate nastavu deteta, a sami imaju kakvo takvo obrazovanje, lako mogu da objasne gradivo za osnovnu, pa i za srednju skolu.

Prosecno dete koje uci dva sata dnevno nema potrebu za privatnim casovima. Glavu na panj stavljam.
Program je pravljen za prosecnu decu.
Najpre dete mora da pokusa da shvati, pa ako ne shvati okej mi je da roditelj pokusa da shvati...ako ni on ne shvati, okej mi da se pita neki drug, kuma, tetka, naci ce se neko ko razume, majka mu stara.

Ne moze niko nikome da ulije znanje u glavu.
Deca moraju da uce samostalno, a roditelji ne mogu da se sete obrazovanja pred upis u gimnaziju. Gde su bili osam godina?
Radna navika se stice od predskolskog, dvadeset minuta pa pola sata, kasnije sat i sve tako do ona dva sata dnevno skoro pa svaki dan.
Ako se neki dan propusti nije strasno, ali neka dnevna rutina od dva sata za dete od 16 godina je normalna stvar.
Za mene je to pitanje discipline.

Mogu li znati zasto su ti roditelji ocajni?

Mozda sam stroga, ali zasto roditelji ne sednu sa svojim detetom i ne otvore knjigu?
Izbor je pred njima.
imamo profesore kojima nije stalo do dečijeg obrazovanja i svog posla i ti bi problem da se reši tako da roditelji preuzmu posao profesionalca koga plaća? da roditelj otvori knjigu studentu na masteru i da mu drži predavanja? Ili da otvori udžbenik matematike gimnazijalcu? ili da ne plaća studenski dom i gazdarici kiriju za prazan stan...

Da, tržište sve kaže.

Moja kuma i ja smo jedno vreme, u dobra vremena, plaćali jednu ženu koja je izuzetno čista i temeljna da nam sređuje stan i održava, jedno vreme i jednom nedeljno ili jednom mesečno, koliko se imalo novca. ali su njene usluge jako poskupele sada je to preko 1000 dinara za jedan sat, tako da kad jednom dođe na 6 sati to je već oko 7000 dinara. I ona je razgrabljena. Čeka se nedelju dana ili dve da nađe dan kada je slobodna. To je takođe tržište, jer izgleda da u tom poslu nedostaju ozbiljne , čiste i temeljne osobe kojima možeš poveriti ključeve od stanai koje znaju šta rade, ostave iza sebe sve kao u apoteci ! Nosila sam se mišlju da i to ponekad radim. Za sad, nju više ne zovem nego zarađujem tko što samoj sebi to radim ;), u mom stanu.
Poređenja radi, nekada za čas koji košta 2000 din pre toga utrošiš par sati da se spremiš.

Tržište je čudno i ne izgleda uvek logično. Ali je tako kako jeste.
Postoje kontrolisana i regulisana trzista, i tu je malo cudno.

Ali na tim neregulisanim i koliko-toliko slobodnim trzistima cistacica, sve je logicno, ima papreno da se plate dobre i odgovorne cistacice, koje su retkost, a potraznja za njima je ogromna.

Ali ne samo cistacice, danas je potraznja za odgovornim radnicima na svim nivoima, od doktora nauka, do najprostijih fizickih radnika, jako velika.

Fora je jedino u tome sto se neka trzista mnogo regulisu, kao pomenuta, pa je tu teze uspostaviti pravu cenu rada.

To sto postoje regulacije koje izjednacava sav rad, svih doktora nauka u nekoj oblasti,, scenarista u Holivodu, radnika na masinama u fabrici u Micigenu, je besmislica, potpuna. Njihov rad se razlikuje u rangu 1 prema 100 ponekad, cak i kada imaju iste kvalifikacije i iskustvo.

Back