ta je priča malo poduža.
ja sam u to vreme služio JNA ( u vreme Veljka Kadijevića, koji je bio Jugosloven).
70% oficirskog kadra su bili Srbi ( jer smo mi ratoboran narod).
U SSNO sam služio.
Keljmendi je napravio masakar u Paraćinu, Mladina (slovenačka) je započela secesiju Slovenije.
TO Slovenije je bila paravojna formacija u bivšoj nam našoj.
Ne bih da dužim,.. ali sve je posle Tita krenulo nadole sa ubrzanjem,..
Duga je to priča, ne može se i ne treba vaditi selektivno,.. Čitaj Vuka Draškovića Aleksandar od Jugoslavije..
Ovde je uvek bilo paravojnih formacija i jedinica.
naša nesloga je pokretač svega.
Kad si vec krenuo tu pricu , malo je poznato sta se kasnije desavalo kad je Sloba naizgled slomio vrh Vojske, a kasnije je to islo ka opadanju solidnih kadrova..
Vojska uvek u vecini prati jako liderstvo , a tu se odsece glava..ali sam ja video kako izgleda kad je odsecena glava a opet sam uz svoje talente video da postoje pojedinci koje mozes da povezes i pridobijes...
I da zele da budu puni samopostovanja, a vojnik koji je pun samopostovanja je dobar vojnik...nije splacina...
Djubretarci su uvek tu preko 30% nekad i oko 50%, ali oni i nemaju samopostovanja, niti znaju sta je drzanje niti stav niti borbena gotovost niti pripadnost vojsci , oni znaju samo hijararhija i busenje te hijararhije i licni interes...
Ukratko oni izjednacavaju bilo koju ebivetarsku firmu i vojsku...
Cim postoji nesto sto zvace gace, znaci neka obzirnost i neki strah , koji se prevazidje i onda postaje pripadnost, odmah imas i neku vrstu lojalnosti koja nije prema hijararhiji nego je prema osobi...prema jedinici...
To samo kod tog pojedinca...i onda ko zna da proceni , on zna koga gde da drzi....formira se nesto sto nije ekipa jer ekipe nisu u duhu vojske, ali se dobija jezgro...i vojska omogucuje pozitivnu selekciju jer se ne meri ono sto moze da se simulira, nego onos to daje vece rezultate ako si vise in ....
Npr sve ebivetre koji drugi vide, ja kao vojnik bez cina se pojavim i svi ti ebivetri postanu stroj...postanu deo ekipe....to je cudna pojava, ovako ih svi znaju kao ebivetre i susumige, ali ako se pojavi neko koga vojnicki postuju , postaju vojnici...
To cak i oficiri viseg ranga prepoznaju da ne smeju da diraju...i oni spadaju u te u nekom procentu...
Video sam jer ja nekad bas krsim vojnu PS, ali ne na neki krupan sustinski nacin , nego neki detalj, npr obracam se oficirima bez pitanja nego dajem javne objave....u cilju obavljanja mog zadatka sto efikasnije, ili uzmem i preuzmem naredjenja mnogo visem rangu oficira, posto kod mene zadatak ima pravo prvenstva ako je zadat i rang ide posle pa redom dalje...Tako da se desavalo da meni stigne naredjenje za nesto , a ja bez cina uhvatim majore, kapetane da mi fizicki pomazu , prvo pitam jel hoce da obavim zadatak ili nece, ako hoce, onda preuzimam i ne pitam vise... i obicno se ne ljute.
Da ne sirim pricu , kompleksno pitanje pristojnosti u vojsci , i pristojnosti u drustvu je pogubljeno kod ovog zablentavljenog naroda i vise ne zna da prepozna nista drugo osim dilera droge, za njih je Ceda Cm.arkovic adekvatan lider...
Ako pazljivo pogledate Srpsku scenu upravo to traze, nekog Cedu...nekog malo manje prodatog od Bokana, manjeg lajavca od Marica,
Ali ne ni drskog inicijativnog i energicnog kao Djindjica....
Efikasnog, dominirajuceg, njima pravicnog, ne mora stvarno da bude pravican...nesto blisko Mladicu...samo bez Mladiceve biografije...