RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Boj je onaj koga neko obozava...

nekome je Sotona Bog na primer.... tj mnogima... jer ga obozavaju i sluze mu

a takodje ima mnogo i demona...

"u pochetku beshe rech bozja,i ta rech beshe u boga,i bog behe rech.
ova beshe u boga
sve je kroz nju postalo,i nishta,shto je postalo,nije postalo bez nje
u njoj beshe zivot,i zivot beshe svetlost za ljude
i svetlost svetli u tami,i tama je ne prihvati"

rechi ljubavi stvaraju sve,kad ih chitamo s ljubavlju imamo zivot i svetlost

kao i sve rechi mozemo da ih tumachimo kako hocjemo,ali samo u ljubavi imaju svoj smisao i kreativnost

to je na nama,da uzrastemo do telesnog razumevanja do duhovnog

bog je jedan-bog ljubavi,a sve ostalo su "bogovi" nasheg pogreshnog razmishljanja,jer jedno je chitanje,razmishljanje,delovanje po telu,a drugo po duhu

zato ima toliko pogreshnih chitanja,jer strah i egoizam brinu za telo,a um moze da sluzi i telu i duhu

u ljubavi um sluzi duhu i nema straha,jer ljubav izgoni strah

:cmok::cmok2::heart::heart:

koliko je meni poznato, Bog nema ime sam po sebi vec odrednice koje ga na neki nacin opisuju...

ne mogu sad da guglam ali, YHWH je valjda "Onaj koji jesam"

Mislim da je značenje Gospod, Onaj koji jeste, Onaj koji postoji ili nešto slično.
Međutim, poenta je što Jahu jeste lično ime. ;)
Koliko sam ja upoznat sa materijom, a to je moram odmah priznati samo letimično, u 19. veku jevrejski su se teolozi složili da je izgovor Jehova nepravilan i da je pravilno Jave.

Iako nerado dajem wikipediju za izvor, nije loša kao početak daljeg istraživanja, možda ti nešto i bude koristilo odavde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Yahweh
http://en.wikipedia.org/wiki/Jehovah

Mislim da je značenje Gospod, Onaj koji jeste, Onaj koji postoji ili nešto slično.
Međutim, poenta je što Jahu jeste lično ime. ;)
Koliko sam ja upoznat sa materijom, a to je moram odmah priznati samo letimično, u 19. veku jevrejski su se teolozi složili da je izgovor Jehova nepravilan i da je pravilno Jave.

Iako nerado dajem wikipediju za izvor, nije loša kao početak daljeg istraživanja, možda ti nešto i bude koristilo odavde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Yahweh
http://en.wikipedia.org/wiki/Jehovah

ne zameri, ali ne bavim se previse time...

Za mene je Bog, Bog... Moj Bog je Sveta Trojica... Jedan od Svete Trojice postao je covek da mi mogli da se obozimo... meni je to dovoljno...

posto smo pomenuli uslove za nastanak sveta i zivota... ja bih da kazem koju o uslovima u kojima je otkrivena amerika

Kristofer Kolumbo je mogao otkriti Ameriku samo zato jer je :
¡¡BIO NEOŽENJEN!!

Da je Kristofer Kolumbo imao suprugu, čuo bi slijedeće:
-A što moraš ići ti? - A što ne pošalju nekog drugog? Šta si ti: jedini - bez tebe se ne može? - Jesi li ti lud ili glup? -Zar ne vidiš da te iskorišćavaju? - Ne znaš čak ni moju familiju a ideš da otkriješ novi svet! - Šta skrivaš? Ne znaš ni gde ideš! Kakva bre, okrugla Zemlja? - A šta, samo će muškarci putovati? Ma nemoj? - A što ne mogu i ja ići ako si ti šef?.... mene nikada ne vodiš na putovanja!
- Nesretniče, ne znaš više šta bi izmislio samo da nisi kući? - Ako izađeš na ta vrata ja se iste sekunde vračam mami!
Bestidniče! - A ko je ta Marija? Šta ona hoće? Kažeš devojčica?... Ma jedi govna!... Pedofilu! - Sve si isplanirao, lopove! Ti si se to davno dogovorio sa tim kurvama indijankama - Tu misliš da sam ja s grane pala?
Šta kažeš? I kraljica će prodati svoj nakit da bi ti putovao? Šta ti misliš da sam ja glupača? Šta ima između tebe i te babe? -
Ne možeš ići i gotovo! - Ništa se neće desiti ako svet i dalje bude ravan ko ploča.
Nemoj mi se ništa oblačiti jer ti ...
ne ideš!

posto smo pomenuli uslove za nastanak sveta i zivota... ja bih da kazem koju o uslovima u kojima je otkrivena amerika

Kristofer Kolumbo je mogao otkriti Ameriku samo zato jer je :
¡¡BIO NEOŽENJEN!!

Da je Kristofer Kolumbo imao suprugu, čuo bi slijedeće:
-A što moraš ići ti? - A što ne pošalju nekog drugog? Šta si ti: jedini - bez tebe se ne može? - Jesi li ti lud ili glup? -Zar ne vidiš da te iskorišćavaju? - Ne znaš čak ni moju familiju a ideš da otkriješ novi svet! - Šta skrivaš? Ne znaš ni gde ideš! Kakva bre, okrugla Zemlja? - A šta, samo će muškarci putovati? Ma nemoj? - A što ne mogu i ja ići ako si ti šef?.... mene nikada ne vodiš na putovanja!
- Nesretniče, ne znaš više šta bi izmislio samo da nisi kući? - Ako izađeš na ta vrata ja se iste sekunde vračam mami!
Bestidniče! - A ko je ta Marija? Šta ona hoće? Kažeš devojčica?... Ma jedi govna!... Pedofilu! - Sve si isplanirao, lopove! Ti si se to davno dogovorio sa tim kurvama indijankama - Tu misliš da sam ja s grane pala?
Šta kažeš? I kraljica će prodati svoj nakit da bi ti putovao? Šta ti misliš da sam ja glupača? Šta ima između tebe i te babe? -
Ne možeš ići i gotovo! - Ništa se neće desiti ako svet i dalje bude ravan ko ploča.
Nemoj mi se ništa oblačiti jer ti ...
ne ideš!

:hahaha:

Sjajno!

Inače, Kolumbo je moj omiljen pokazni primer o uticaju NLP-a na formiranje percepcije istorijskih činjenica, no to nam nije tema. ;)

Izjava:"Kristifor Kolumbo je otkrio Ameriku 1492. godine.", je netačna iz najmanje četiri razloga.

Bog je stvorio coveka po svom oblicju (zanimljivo je da u Sv.Pismu koristi se termin u mnozini Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, . impliciranje Svete Trojice?), sazdajuci mu materijalno telo i dajuci mu dusu. Covek nameravan da bude upravitelj svega sto je Bog prethodno stvorio. Po blagodati Bozijoj, Adam je bio bio besmrtan.

Covek je stvoren kao bice sa slobodnom voljom, sposoban da bira sta ce uraditi.. Sloboda covekova bila je ogranicena jednim malim uslovom (drvo poznanja) kako bi covek postujuci volju Boziju iskazao zahvalnost za ono sto je dobio od Boga. Ziveci po volji Bozijoj mogao je da bude bog po blagodati Bozijoj.

Covek je zaveden pozivom zmije odlucio da proba plod drveta poznanja i time prekrsio Boziju volju...

Tu nam se javlja Protojevandjelje.
Protojevandjelje je slikovit opis posledica koje su nastale usled pogresno usmerene slobodne volje. To je Bozija poruka: Zato sto si izabrao da ne zelis da budes sa mnom i da mi postanes slican (bog po blagodati), Ja postujem tvoju volju jer sam te iz moje neizrecive, savrsene ljubavi stvorio kao slobodno bice, ali tvoj izbor povlaci sa sobom posledice - da ti tvorevina ne sluzi i da se boris sa zlom od koga sam zeleo da te sacuvam...

Ko je mogao da spase palog coveka?

Заједницу Бога и човека која је нарушена грехом првобитног човека и његових потомака, није могао да обнови "обичан" праведник, пророк, ни анђео, ни арханђено, ни серафим, НИЈЕДНО БОЖИЈЕ СТВОРЕЊЕ. За обнову заједнице способан је САМО БОГ. Зато је било потребно да Бог Син,Логос, постане човек.

Исус Христос је Бог Син очовечени ("И Логос поста плот"). У исто време и Бог и човек, БОГОЧОВЕК! На тај начин Христос је посредник између Бога (Бога Оца) и човека

1) Потпуни Бог, од исте суштине као и Бог Отац. Зашто? Јер једино Бог може извршити дело СПАСЕЊА. Син (Реч Божија) се и рађа у предвечности од Оца због стварања света и човека и као и дела искупљења ("У почетку беше Реч и Реч беше у Бога и Бог беше Реч")

И

2) Поптуни човек (са телом и разумном душом), исте суштине као и ми људи. Исти као и ми у свему, ОСИМ У ГРЕХУ. Зашто је то битно? Узимајући људску природу на Себе, Бог Син подиже човека. Једино постајући човек, он може спасити човека. Исус Христос, Бог Логос очовечени, осећао је глад и жеђ као човек, патио и радовао се, трпео бол и страдање, свесно бирајући то. Његова људска воља (хтење) у поптуности је следило, било у сагласју са Његовим божанском вољом (хтењем) да испуни вољу Очеву. Обнова заједнице између Бога и Човека огледа се у ПОНОВНОМ СКЛАДУ ЉУДСКЕ И БОЖАНСКЕ ВОЉЕ. Јер шта је грех, него када људска воља пркоси Божанској?

Богочовечност Христова је суштински битна за Његову мисију на Земљи. Нарушавање било које од 2 наведен истине, нарушава смисао Христовог боравка на земљи.

Ето, пробао сам укратко, а опет испаде доста....

п.с. видех да сам писао пола латиницом, пола ћирилицом... извини..

Druze hvala ti na ovom kratkom opisu pravoslavnog verovanja! :hvala:

P.S. Oprosti mi, molim te, sto nisam odgovorio ranije!

:kpozdrav:

Druze hvala ti na ovom kratkom opisu pravoslavnog verovanja! :hvala:

P.S. Oprosti mi, molim te, sto nisam odgovorio ranije!

:kpozdrav:

нема проблема, пријатељу...

и још да додам: због свега горе наведеног, апостол Павле каже да је Исус Христос једини посредник између Бога и људи, јер се у Њему поново сусрећу божанско и људско пошто је Исус Христос и Бог и човек у исто време тј. Богочовек

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back