RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa proučavam ja ovde već duže vreme šta pišu tvoje kolege.
E sad.. ako misliš da bih trebala da postanem JS da bih nastavila sa proučavanjem, to već ne mogu..
već sami pravoslavac i budista i paganka.. malo mi je mnogo...:(

Dakle zanima me ovo:
ako u tom raju na zemlji budu sve sama savršena bića(a tako mi je rekla Besmrtna da će biti), čemu onda toliki vladari?
Onda ih je i previše.
Ili će oni upravljati i prirodom i njenim zakonima?
Mada mi Stajić reče da će i priroda postati savršena.. u smislu, da neće više biti cunamija, zemljotresa, tornada, poplava, vulkanskih erupcija i sl...

Šta će biti s njima kada sve postane savršeno, oće li izgubiti svrhu postojanja?
Vidiš.. to malo liči na paganizam.. centralni bog i puno malih božanstava..
svako malo božanstvo ima svoj resor...:think:

Nitko ne traži da postaneš Jehovin Svjedok ako bi počela proučavati.

Već sam ti pisao, da ljudi NEĆE biti savršeni ODMAH poslije Harmagedona, nego će trebati 1000 godina dok ne dođu do savršenstva. Znači, Božje kraljevstvo, na čelu sa Kristom, je potrebno u tom procesu, kada se ljudi budu vodili do savršenstva. Kada se završi Božji PLAN SPASENJA, koji je odredio još od pobune prvih ljudi u Edenu, onda će se i on sam PODLOŽITI Stvoritelju JHVH, i tada više neće biti potrebna vladavina. :bye:

1. Korinćanima 15:22-26 - Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi oživjeti. Ali svaki u svom redu: Krist kao prvina, a zatim, za vrijeme njegove prisutnosti, oni koji su Kristovi. Potom će, na kraju, nakon što uništi svaku upravu i svaku vlast i silu, predati kraljevstvo svojem Bogu i Ocu. Jer on treba kraljevati sve dok Bog ne položi sve neprijatelje pod noge njegove. Kao posljednji neprijatelj bit će uništena smrt. :heart:

1. Ivanova 4:5,6 - Oni potječu od svijeta, i zato govore ono što dolazi od svijeta i svijet ih sluša. Mi potječemo od Boga. Tko pozna Boga, sluša nas, a tko ne potječe od Boga, ne sluša nas...:heart: :bye:

A ovi stihovi su primenljivi na to što je De_Sisti ušao u zasićenje zbog velikog broja poruka koje jesu iz "Kule stražare", te je porpustio da obrati pažnju i uoči izvore iz kojih si naveo delove poruke, tačno kako? :think:

Nitko ne traži da postaneš Jehovin Svjedok ako bi počela proučavati.

Već sam ti pisao, da ljudi NEĆE biti savršeni ODMAH poslije Harmagedona, nego će trebati 1000 godina dok ne dođu do savršenstva. Znači, Božje kraljevstvo, na čelu sa Kristom, je potrebno u tom procesu, kada se ljudi budu vodili do savršenstva. Kada se završi Božji PLAN SPASENJA, koji je odredio još od pobune prvih ljudi u Edenu, onda će se i on sam PODLOŽITI Stvoritelju JHVH, i tada više neće biti potrebna vladavina. :bye:

1. Korinćanima 15:22-26 - Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi oživjeti. Ali svaki u svom redu: Krist kao prvina, a zatim, za vrijeme njegove prisutnosti, oni koji su Kristovi. Potom će, na kraju, nakon što uništi svaku upravu i svaku vlast i silu, predati kraljevstvo svojem Bogu i Ocu. Jer on treba kraljevati sve dok Bog ne položi sve neprijatelje pod noge njegove. Kao posljednji neprijatelj bit će uništena smrt. :heart:
Meni ta smrt više deluje kao prirodan proces, nego kao neprijatelj. Al dobro..
Dakle kranjni cilj je uništiti smrt? To je svrha svega ovoga?

Nakon armagedona 1000 godina će vladati mnogoboštvo.
(Što li se onda toliko bunite protiv pagana? :dontunderstand:)

moram ukratko:

Konstantin, krivovjerje i pravovjerje pravog kršćanstva :rtfm:
-------------------------------------------------------------------------------------
Zašto je Konstantinovo ”obraćenje“ tako značajno? Zato što je on kao car imao velik utjecaj na zbivanja u doktrinarno podijeljenoj ”kršćanskoj“ crkvi, a u svom je carstvu želio jedinstvo.

1. U to je vrijeme između biskupa grčkog govornog područja i biskupa latinskog govornog područja bjesnjela debata po pitanju ”odnosa između ’Riječi‘ ili ’Sina‘ ’Božjeg‘ koji se utjelovio u liku Isusa, i ’Boga‘ samog, sada nazvanog ’Otac‘ —

3. budući da je njegovo ime, Jahve, uglavnom bilo zaboravljeno“ (The Columbia History of the World [Columbijina povijest svijeta]).

1. ne moze se teoloski problem tog doba poistovetiti sa tim... Npr... Atanasije, patrijarh Aleksandrije Egipatske, bio je sa grkckog govornog podrucja, a branilac Nikejske vere. dalje, Vasilije i Grigorije Kapadokijski, bili su iz Male Azije, grcko govorno podrucje...

DAKLE... teza pod 1. je simplifikacija istorije

2. YHWH je samo jedno od Bozijih imena. I to nije ime kao sto je Milos... To je opis "Onaj koji jeste".

1.Neki su zagovarali biblijski utemeljeno gledište da je Krist, Lógos, bio stvoren i da je stoga podređen Ocu. Među njima je bio i Arije, svećenik iz Aleksandrije (Egipat).

2.Ustvari, R. P. C. Hanson, profesor teologije, kaže: ”Prije početka arijevske kontroverze [u četvrtom stoljeću], ni u Istočnoj ni u Zapadnoj crkvi nema teologa koji na neki način Sina ne smatra podređenim Ocu“ (The Search for the Christian Doctrine of God [Traganje za kršćanskim učenjem o Bogu]). :heart: :bye:

1. "biblijski utemeljeno"???? "U pocetku bese Logos i Logos bese u BOga i Bog bese Logos" Jn 1,1... "Bog posta plot"

ponovo simplifikacija...

2. tzv. "podredjenost" Sina o kojoj su neki govorili ticala se osobina lica Svete Trojice: Otac nerodjen - Sin rodjen , a ne podredjenosti u smislu da je Sin stvorenje te time i drugacije sustine od Boga...

Drugi su to shvaćanje o Kristovoj podređenosti smatrali krivovjerjem te su se okrenuli obožavanju Isusa kao ”Utjelovljenog Boga“. Ipak, profesor Hanson kaže da period o kojem se radi (četvrto stoljeće) ”ne predstavlja doba obrane dogovorenog i utvrđenog [trinitarskog] pravovjerja pred napadima otvorenog krivovjerja [arijanizma]. Na dnevnom redu tema o kojima se u prvom redu raspravljalo dotad se nije našla niti jedna pravovjerna doktrina“. On nastavlja: ”Sve su strane vjerovale da Biblija kao autoritet govori njima u prilog. Svaka je one druge opisivala kao nepravovjerne, netradicionalne i nebiblijske.“ Crkveni su redovi ovim teološkim pitanjem bili posve podijeljeni. :heart: :bye:

Nisu se "okrenuli" vec su poceli da objasnjavaju veru Crkve koja je bila dovedena u pitanje arijanskim srozavanjem dostojanstva Sina Bozijeg na nivo stvorenog bica, razlicitog od Oca... Na prve takve Arijeve propovedi odmah je reagovao Aleksandar, tadasnji patrijarh Aleksandrijski videci u njima iskrivljavanje sustinske ideje hriscanstva i negiranje radosne vesti o tome da je Bog postao covek...

Konstantin je u svom carstvu želio jedinstvo, pa je tako 325. n. e. sazvao koncil svojih biskupa u Niceji, koja se nalazila u istočnom, grčkom govornom području njegovog carstva, i koju je Bospor dijelio od novog Konstantinopola. Kaže se da je bilo prisutno negdje između 250 i 318 biskupa, dakle manjina od ukupnog broja, a većina prisutnih bila je s grčkog govornog područja.

1.Nije bio prisutan čak ni papa Silvestar I.
2. Nakon vatrene debate, taj nereprezentativni koncil objavio je Nicejsko vjerovanje koje je imalo snažan trinitarni naboj. Ipak, koncil je propustio argumentirati tu doktrinu.
3.On nije razjasnio ulogu Božjeg svetog duha u trinitarnoj teologiji. Debata je bjesnjela desetljećima, a da bi se postigla konačna suglasnost bilo je potrebno da se sazove još nekoliko koncila i da nekoliko careva upotrijebi svoj autoritet, a moralo se posegnuti i za mjerom izgona.

4.Bila je to pobjeda za teologiju i poraz za one koji su se držali Pisama. :heart: :bye:

1. nijedan papa nije prisustvovao Vaseljenskim saborima vec je bio zastupljen preko svojih predstavnika
2. hm... "reprezentativnost" o ovome se moze i vise govoriti a ne samo u danasnjem znacenju te reci. sve patrijarsije su bile zastupljene odgovarajucim brojem episkopa i mitropolita..
3. tacno.. to je uradjeno na II Vas.Saboru u Konstantinopolju 381.
4. e ovo je, da prostite, blebetanje...

Jedna od posljedica trinitarnog učenja bila je ta da je nakon stoljećima dugog vremenskog razdoblja jedini pravi Bog Jehova utonuo u kaljužu nazovikršćanske teologije o Bogu-Kristu.

e ovo je Jehovisticki komentar...

1. Sljedeća logička posljedica te teologije bilo je razmišljanje: ako je Isus stvarno Utjelovljeni Bog, tada je Isusova majka Marija očito ”Majka Božja“. Tijekom godina, to je dovelo do mnogih različitih oblika štovanja Marije,

2. i sve to usprkos činjenici da je apsolutno nemoguće pronaći ijedan biblijski redak koji bi Mariji pridavao bilo koju drugu ulogu osim uloge ponizne biološke Isusove majke.

3. Stoljećima je Rimokatolička crkva nadalje razvijala i dotjerivala učenje o Majci Božjoj, s tom posljedicom da mnogi katolici Mariju štuju daleko revnije nego što obožavaju Boga. :heart: :bye:

1. Mariju, Majku Boziju postujemo kao onu koja je Bogu Sinu, predvecnom Logosu, podarila zemaljsko rodjenje. Kao onu koja je svojom neporocnoscu zasluzila takvu cast da u cestvuje u delu spasenja sveta.

2. hm.... Hajde da citamo prvu glavu Lukinog Evandjelja

Nagoveštaj Isusova rođenja

26 A u šesti mesec posla Bog anđela Gavrila u galilejski grad po imenu Nazaret 27 devojci isprošenoj za čoveka po imenu Josifa iz Davidovog doma; devojka se zvala Marija. 28 I ušavši k njoj anđeo reče: raduj se ti što si stekla milost, Gospod je s tobom [blagoslovena si među ženama]. 29 Ona se uplaši na ovu reč i razmišljaše kakav bi to pozdrav bio. 30 Tada joj anđeo reče: ne boj se, Marija; jer si našla milost u Boga. 31 I gle, začećeš i rodićeš sina, i nadenućeš mu ime Isus. 32 On će biti velik i zvaće se Sin Svevišnjega, i daće mu Gospod Bog presto njegovog oca Davida, 33 te će vladati nad domom Jakovljevim doveka, i njegovom carstvu neće biti kraja. 34 A Marija reče anđelu: kako će to biti kad ne znam muža? 35 Anđeo pak odgovori i reče joj: Duh Sveti doći će na tebe i sila Svevišnjega oseniće te; zato će se to sveto dete zvati Sin Božiji. 36 I vidi, tvoja rođaka Jelisaveta, i ona zače sina u svojoj starosti; ovo je šesti mesec njoj koju zovu nerotkinjom, 37 jer je svaka reč Božija moćna. 38 Na to Marija reče: evo služiteljke Gospodnje; neka mi bude kako si kazao. I anđeo ode od nje.

Susret Marije i Jelisavete

39 U one dane Marija usta i pohita u gorski kraj u jedan Judin grad, 40 pa uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Jelisavetu. 41 Kada Jelisaveta ču Marijin pozdrav, zaigra dete u njenoj utrobi, i napuni se Duha Svetoga Jelisaveta, 42 te povika iz glasa i reče: blagoslovena si među ženama i blagosloven je plod utrobe tvoje. 43 I otkud mi to da majka moga Gospoda dođe k meni? 44 Jer gle, kad glas tvoga pozdrava dođe do mojih ušiju, zaigra dete od radosti u mojoj utrobi. 45 I blažena je ona koja je poverovala da će se ispuniti što joj je Gospod rekao.

Marijina himna

46 Marija pak reče: »Veliča duša moja Gospoda, 47 i obradova se duh moj Bogu, mome spasitelju; 48 što pogleda na poniznost svoje služiteljke. Jer, gle, od sada će me svi naraštaji smatrati blaženom; 49 što mi velika dela učini Silni, i sveto je njegovo ime, 50 i milostiv je od kolena do kolena onima koji ga se boje. 51 Svojom rukom učini silu, razbi ohole u mislima njihova srca. 52 Zbaci vladaoce sa prestola i uzvisi ponizne, 53 gladne nasiti dobrima a bogate otpusti prazne. 54 Prihvati Izrailja, svoga slugu, da se seti milosti, 55 kao što reče našim očevima, Avraamu i njegovom potomstvu doveka.« 56 A Marija osta s njom oko tri meseca, pa se vrati svojoj kući.

J.Svedoci, ako kazete da toliko postujete Bibliju zasto se ne drzite ovoga Jer, gle, od sada će me svi naraštaji smatrati blaženom?

3. nisam ovlascen da govorim u ime rimokatolika...

Meni ta smrt više deluje kao prirodan proces, nego kao neprijatelj. Al dobro..
Dakle kranjni cilj je uništiti smrt? To je svrha svega ovoga?

Nakon armagedona 1000 godina će vladati mnogoboštvo.
(Što li se onda toliko bunite protiv pagana? :dontunderstand:)

Pozdrav Kojice. Nadam se da ti nece smetati ako ti ja odgovorim na ova pitanja!? ;)

Jehova je stvorio Adama i Evu potpuno savrsene i kao takvi imali su vecni zivot. Znaci mogli su da zive zauvek kao savrseni i da imaju potomstvo kao savrseni. Imali su zadatak da napune zemlju savrsenim potomstvom i da celu zemlju pretvore svojim radom u raj (prototip eden-vrt miline). Smrt nikada nije bila deo Jehovine namere i kao takva uskoro nece ni postojati. Znaci svrha zivota ljudi jeste savrseni i vecni zivot, vecno obozavanje Jehove i poucavanje od strane naseg Stvroitelja.

Nakon Armagedona (velike nevolje) vladace 144.000 sukraljeva sa Kraljem Isusom Hristom. 144.000 su nekad bili u ljudskom obliku-ljudi kao i mi i jedan od razloga zasto je Jehova ucinio ovu pripremu (razlog je mnogo kompleksniji i nije moguce u potpunosti objasniti ulogu ovih ljudi bez dubljeg proucavanja. Zelim samo grubo da opisem njihovu ulogu) jeste zato sto ti isti ljudi koji su nekad ziveli na zemlji i bili u potpunosti nesavrseni kao i mi svi u potpunosti razumeju slabosti nas ljudi, tako da kad budu imali duhovna tela i postanu savrseni Bozji Sinovi i kraljuju zajedno sa Kraljem Isusom Hristom mogu u potpunosti da pomognu ljudima koji ce preziveti Armagedon i onima koji budu uskrsnuti u novom uredjenju da dostignu savrsenstvo jer su i oni sami nekad bili u fizickom obliku kao ljudi. Isus Hrist je takodje bio u ljudskom obliku i u potupnosti razume ljudske probleme s tim sto je Hrist imao savrseno telo i bio savrsen covek i kao takav i on sam razume u potpunosti ljudsku nesavrsenost i probleme.

144.000 sukraljeva nisu bogovi niti bilo kakva bozanstva, Hrist nije bog niti postoji bilo koji drugi Bog osim jedinog i istinitog Boga Jehove. On sam je jedini Suveren svega vidljivog i nevidljivog. To nema zabune.

:kpozdrav:

Verovao bih ja tebi Stajicu, prijatelju, ali ne mogu...

A evo i zbog cega:

Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovedi se neznabošcima, verova se u svetu, vaznese se u slavi”(I Tim. 3,16).

Apostol Pavle svedoci da se Bog javio u telu. Zato i kazemo da je Isus Bog (ali i covek u isto vreme)...

Ako je istina ono sto vi, Jehovini Svedoci, kazete: Hrist nije bog, kada se to onda Bog se javi u telu sto rece Apostol?

I naravno: :heart::klap::hvala:

Jesi li sasvim siguran da ovo neće ostaviti neke trajne posledice po njih?

Primer su moja deca koja rastu primenjujuci biblijske principe u zivotu. Kao i sva ostala deca i tinejdzeri i oni imaju problem seksualne aktivnosti u njihovom uzrastu ali bore se protiv takvih nagona jer znaju da je blud nesto sto je neispravno u Jehovinim ocima. Nije to nikakvo "iscaseno ponasanje" vec zelja da se ugodi Jehovi i sacuva cestitost i cistoca koja jedino pripada buducem bracnom partneru! Kad se razume razlog, pravi razlog zasto se nesto cini onda je lako i jednostavno ostvariti cilj!

Mislim... Kako misliš da će dete od 13 godina razumeti da je seks nešto loše i gadno ukoliko nemaš papir/venčani list/ i da isti taj seks nije ništa loše ni gadno ukoliko papir imaš?
Nisam ni diskutovao o tome da je papir-vencani list, kako ti kazes dozvola za seks. Rekao sam da je u periodu od 13-18 godine aktivnost seksualnih hormona veoma izrazena. Deca u 13 godini veoma dobro razumeju mnoge stvari, razumeju da tokom seksualne aktivnosti moze da dodje do nezeljenih posledica (moja deca veoma dobro razumeju sve ove stvari), da oni sami nisu spremni za brak i da nisu spremni da odgajaju dete koje ce imati kao posledicu nezeljene trudnoce, da je AIDS smrtonosan i druge seksualno prenosive bolesti i mnoge druge zrele razgovore i savete koje cemo mi roditelji izneti tokom nasih razgovora. Ovo su jednostavne stvari koje ti veoma dobro razumes.

Kako parče papira menja svar? Evo ni ja ne razumem, a ne dete..
I što se ovih bolesti tiče.. ja bih pre probala da im objasnim šta je prezervativ nego šta je venčani list...

Ti jedan čin, koji je sasvim prirodan smatraš nerprirodnim ukoliko se tu ne umeša nekakva vlast sa parčetom papira?

Ovo smo vec razjasnili.

Ovakvim pristupom, prvo napraviš mlade ljude sa iščašenim pogledom na nešto sasvim prirodno.
Onda ih bukvalno ucenom uguraš u nekakvu zajednicu, za koju možda još uvek nisu spremni..
ili im prosto ne odgovara takav način života...
I šta dobiješ? Gomilu nezadovoljnih roditelja koji bi trebali da vaspitavaju svoju decu...:neutral:

Biblija je uputstvo za vodjenje srecnog i zadovoljnog zivota ljudi koje je dato od onog koji nas je stvorio. Ako se oglusimo o uputstvo za zivot dobijemo ono sto vidimo u svetu da se trenutno desava i bice jos mnogo, mnogo gore. Oni koji primenjuju savete iz Biblije imaju mnogo, mnogo radosniji i ispunjeniji zivot sada i izgled na vecni-pravi zivot u buducnosti. A iznad svega zivot po principima Biblije raduje srce naseg Stvoritelja Jehove! Ja, licno sam se u to uverio i uveram se svakodnevno a isto tako su milioni drugih ljudi u svetu uvereni u vrednost biblijskih principa i zato ih i praktikuju.

Pozdrav Kojice. Nadam se da ti nece smetati ako ti ja odgovorim na ova pitanja!? ;)

Jehova je stvorio Adama i Evu potpuno savrsene i kao takvi imali su vecni zivot. Znaci mogli su da zive zauvek kao savrseni i da imaju potomstvo kao savrseni. Imali su zadatak da napune zemlju savrsenim potomstvom i da celu zemlju pretvore svojim radom u raj (prototip eden-vrt miline). Smrt nikada nije bila deo Jehovine namere i kao takva uskoro nece ni postojati. Znaci svrha zivota ljudi jeste savrseni i vecni zivot, vecno obozavanje Jehove i poucavanje od strane naseg Stvroitelja.

Nakon Armagedona (velike nevolje) vladace 144.000 sukraljeva sa Kraljem Isusom Hristom. 144.000 su nekad bili u ljudskom obliku-ljudi kao i mi i jedan od razloga zasto je Jehova ucinio ovu pripremu (razlog je mnogo kompleksniji i nije moguce u potpunosti objasniti ulogu ovih ljudi bez dubljeg proucavanja. Zelim samo grubo da opisem njihovu ulogu) jeste zato sto ti isti ljudi koji su nekad ziveli na zemlji i bili u potpunosti nesavrseni kao i mi svi u potpunosti razumeju slabosti nas ljudi, tako da kad budu imali duhovna tela i postanu savrseni Bozji Sinovi i kraljuju zajedno sa Kraljem Isusom Hristom mogu u potpunosti da pomognu ljudima koji ce preziveti Armagedon i onima koji budu uskrsnuti u novom uredjenju da dostignu savrsenstvo jer su i oni sami nekad bili u fizickom obliku kao ljudi. Isus Hrist je takodje bio u ljudskom obliku i u potupnosti razume ljudske probleme s tim sto je Hrist imao savrseno telo i bio savrsen covek i kao takav i on sam razume u potpunosti ljudsku nesavrsenost i probleme.

144.000 sukraljeva nisu bogovi niti bilo kakva bozanstva, Hrist nije bog niti postoji bilo koji drugi Bog osim jedinog i istinitog Boga Jehove. On sam je jedini Suveren svega vidljivog i nevidljivog. To nema zabune.

Ako tvom kolegi ne smeta da ti odgovoriš, što bi meni smetalo.
Samo bi bilo fino i da odgovoriš na ono što sam pitala...:D :lol:

Al nema veze.. vratićemo se opet na početak...
Dokle bi Adam i Eva punili zemlju savršenim potomstvom?
(Potomstvom koje ne mre?)

Sukraljevi nisu bogovi, ali nisu ni ljudi. Dakle.. iz ljudskog ugla oni su bliži bogu nego njima samima...
prirodno je da će ih smatrati nekakvim božanstvima...
Samo rekoh da to jako sliči paganskim religijama.

Sukraljevi nisu bogovi, ali nisu ni ljudi. Dakle.. iz ljudskog ugla oni su bliži bogu nego njima samima...

samo da dodam...slicna doktrina o nad-ljudima ili ljudima-bogovima bazirala se na krvi tj.genestkom materijalu i njegovom prenosenju...bila je zastupljena posebno u nemackoj krajem 30-ih prolosg veka...a to se zavrsilo...

Primer su moja deca koja rastu primenjujuci biblijske principe u zivotu. Kao i sva ostala deca i tinejdzeri i oni imaju problem seksualne aktivnosti u njihovom uzrastu ali bore se protiv takvih nagona jer znaju da je blud nesto sto je neispravno u Jehovinim ocima. Nije to nikakvo "iscaseno ponasanje" vec zelja da se ugodi Jehovi i sacuva cestitost i cistoca koja jedino pripada buducem bracnom partneru! Kad se razume razlog, pravi razlog zasto se nesto cini onda je lako i jednostavno ostvariti cilj!

Nisam ni diskutovao o tome da je papir-vencani list, kako ti kazes dozvola za seks. Rekao sam da je u periodu od 13-18 godine aktivnost seksualnih hormona veoma izrazena. Deca u 13 godini veoma dobro razumeju mnoge stvari, razumeju da tokom seksualne aktivnosti moze da dodje do nezeljenih posledica (moja deca veoma dobro razumeju sve ove stvari), da oni sami nisu spremni za brak i da nisu spremni da odgajaju dete koje ce imati kao posledicu nezeljene trudnoce, da je AIDS smrtonosan i druge seksualno prenosive bolesti i mnoge druge zrele razgovore i savete koje cemo mi roditelji izneti tokom nasih razgovora. Ovo su jednostavne stvari koje ti veoma dobro razumes.

Ovo smo vec razjasnili.

Biblija je uputstvo za vodjenje srecnog i zadovoljnog zivota ljudi koje je dato od onog koji nas je stvorio. Ako se oglusimo o uputstvo za zivot dobijemo ono sto vidimo u svetu da se trenutno desava i bice jos mnogo, mnogo gore. Oni koji primenjuju savete iz Biblije imaju mnogo, mnogo radosniji i ispunjeniji zivot sada i izgled na vecni-pravi zivot u buducnosti. A iznad svega zivot po principima Biblije raduje srce naseg Stvoritelja Jehove! Ja, licno sam se u to uverio i uveram se svakodnevno a isto tako su milioni drugih ljudi u svetu uvereni u vrednost biblijskih principa i zato ih i praktikuju.

Pa nismo razjasnili.. govorili smo o tome da odrasli ljudi koji žive bez venčanog lista čine blud...
Dakle.. jeste li taj venčani list kako ti kažeš dozvola za seks ili nije?
Što je seks sa papriom čist, a bez papira prljav? :dontunderstand:
Pa nemoj toliko unižavati Jehovu. Ispašće da vas ne gleda u dušu već u papire.

Što se dece tiče. Laž je reći im da će kao posledicu dobiti neželjenu trudnoću, jer postoje kontraceptivna sredstva.
Laž je i reći im da će dobiti polnoprenosive bolesti, jer prezervativ uspešno od toga štiti.
Ako budu ekstra đaci, do 24. će možda završiti škole. Ako budu imali sreće u 25. će imati nekakav posao i moći će da se odvoje od roditelja.
Kad će sresti nekoga sa kim mogu da provedu ostatak života, to je jako teško reći.
Do tada treba da se bore protiv svojih nagona. Kako? Na koji način a da to ne ostavi posledice?

Pokusavam da odgovorim na pitanja koja postavljas onoliko koliko ja znam ;)

Adam i Eva su bili savrseni ljudi znaci i njihovi potomci bi bili savrseni i takodje potomci njihovih potomaka bi bili savrseni i tako redom.

Kad punis casu s vodom, dokle je punis? Dok je ne napunis, ne nastavis da sipas i gledas kako se voda preliva, zar ne? Ako mi nesavrseni znamo i pokusavamo da uradimo stvari i obavljamo poslove tacno, precizno i besprekorno onda savrseni ljudi to cine i cinice daleko bolje-savrseno. Zemlja ce biti napunjena savrsenim ljudima tacno onoliko koliko ce moci svi oni komotno i lepo da uzivaju u zivotu na savrsenoj zemlji--u raju!

Ne, ljudi koji znaju i poznaju Jehovu, nikad nisu i nece smatrati nikoga Bogom izuzev Jehove. U tome i jeste ogromna razlika izmedju pravog i krivog obozavanja!

z;)

Pa nismo razjasnili.. govorili smo o tome da odrasli ljudi koji žive bez venčanog lista čine blud...
Dakle.. jeste li taj venčani list kako ti kažeš dozvola za seks ili nije?
Što je seks sa papriom čist, a bez papira prljav? :dontunderstand:
Pa nemoj toliko unižavati Jehovu. Ispašće da vas ne gleda u dušu već u papire.
Rec je o dostojanstvenom cinu vencanja koji je propisan zakonom zajednice-drzave u kojoj osobe zive a ne o papiru. Prilikom vencanja izdaje se vencani list na osnovu koga supruznici dokazuju zakonitost i validnost braka. Osoba moze da stupi u brak kad dostigne punoletstvo sto je u vecini drzava starost od 18 godina. Seksualna aktivnost pre braka je u ocima Stvoritelja blud.

Što se dece tiče. Laž je reći im da će kao posledicu dobiti neželjenu trudnoću, jer postoje kontraceptivna sredstva.
Laž je i reći im da će dobiti polnoprenosive bolesti, jer prezervativ uspešno od toga štiti.
Licna stvar je roditelja da li ce pripremiti i upozoriti decu na posledice rane seksualne aktivnosti ili ne ali je nemudro zatvarati oci pred strasnim posledicama neobuzdane seksualne aktivnosti dece koja nisu upozorena i pripremljena na opasnosti koje blud donosi i koje vidimo pred nasim ocima. Ne postoje nikakve efikasne preventive i bezbedan seks, to je laz i neistina. Ne postoji kondom koji garantuje 100% zastitu od nezeljene trudnoce, ne postoji nikakava stopostotna i sigurna zastita od seksualno prenosivih bolesti, nista nije sigurno! Jedino sto je sigurno jeste poslusnost i primena biblijskih nacela u zivotu.

Ako budu ekstra đaci, do 24. će možda završiti škole. Ako budu imali sreće u 25. će imati nekakav posao i moći će da se odvoje od roditelja.
Kad će sresti nekoga sa kim mogu da provedu ostatak života, to je jako teško reći.
Do tada treba da se bore protiv svojih nagona. Kako? Na koji način a da to ne ostavi posledice?

Upoznati Stvoritelja i pronaci svrhu zivota je najbolja i najefikasnija zastita od svih problema na zemlji!

z;)

ne mogu nikako da se otmem utisku
da se Jehovini svjedoci
zaebavaju sa nama po forumu :)

mozda (sigurno) ja stvarno nisam dovoljno inteligentan da shvatim njihovo ucenje..

problem je u tome shto oni iznose uchenje svoje zajednice

i to onako kako i koliko ga svako od njih razume

plus shto ne mogu da kazu ako neshto drugachije misle,jer su opet predstavnici zajednice

zato bi trebalo da govore u svoje ime

a problem je i shto svaka crkva ponavlja da je ona jedina prava

a chek i otkrovenju dolaze pred isusa vishe crkvi,pa neke imaju svetog duha,a neke ne

tako da su sve crkve ustvari zajednice vernika,a prava crkva je hristovo telo,tj svi koji veruju u hrista kao bozjeg sina

:cmok::cmok2::heart:

plus shto ne mogu da kazu ako neshto drugachije misle,jer su opet predstavnici zajednice

a chek i otkrovenju dolaze pred isusa vishe crkvi,pa neke imaju svetog duha,a neke ne

tako da su sve crkve ustvari zajednice vernika,a prava crkva je hristovo telo,tj svi koji veruju u hrista kao bozjeg sina

JS. ne govore samo ono što naučava zajednica.
Govore i ono što shvate da je istina.
A,istina zna boljeti.

Sveto trojstvo je izmišljotina.

Jer da sveto trojstvo postoji zar nebi Isus Krist o njemu naučavao ??????????

Ili štovanje Križa????????

Di je Isus o križu naučavao??????????

Ili je i to izmišljotina.I to prvoklasna.

Nije me bilo jedno određeno vrijeme i kao što kaže moj prijatelj.Evo vratio sam se................Srdačan pozdrav iz RIJEKE

Sta konkretno, sta je konkretno misljenje nase zajednice a ne biblijski princip?

Biblija moze samo na jedan nacin da se razume.

Ovo se ne slaze sa ovim: i to onako kako i koliko ga svako od njih razume

Ja licno govorim u svoje ime, pitaj sta god hoces!

Dela nas razotkrivaju!

Samo pripadnici Bozje organizacije imaju svetog duha!

Samo je jedna, jedina regija prihvatljiva Bogu!

z;)

TREBA LI UPUĆIVATI MOLITVE DJEVICI MARIJI ? :rtfm:
==========================================
MARIJA je poznata većini ljudi koji iole poznaju kršćanstvo. Biblija kaže da je Svemogući Bog na izniman način blagoslovio tu mladu ženu, izabravši je da rodi Isusa. Isusovo rođenje bilo je jedinstveno po tome što je Marija bila djevica kad je zatrudnjela. U nekim crkvama kršćanstva Mariji se već dugo vremena na poseban način iskazuje štovanje. Na Efeškom koncilu, koji je održan 431. n. e., Marija je proglašena ”Majkom Božjom“, a danas se mnoge ljude uči da joj se mole. Vjernici koji iskreno žele ugoditi Bogu znaju da svoje molitve moraju upućivati pravoj osobi. Što Biblija kaže o tome? Trebaju li se kršćani moliti Djevici Mariji? :heart: :bye:

”Nauči nas moliti se“ :rtfm:
---------------------------------------
Iz Lukinog Evanđelja saznajemo da je Isusa jedan od njegovih učenika zamolio: ”Gospodine, nauči nas moliti se.“ Isus je nato rekao: ”Kad se molite, govorite: ’Oče, neka se sveti ime tvoje.‘“ U Propovijedi na gori Isus je na sličan način poučio svoje sljedbenike da se mole: ”Oče naš, koji jesi na nebesima, neka se sveti ime tvoje. To prije svega pokazuje da molitvu, ili riječi kojima se iskazuje štovanje, treba upućivati Isusovom Ocu, Jehovi. Nigdje u Bibliji ne piše da je ispravno moliti se bilo kome drugome. To je sasvim na mjestu ako se uzme u obzir da je Mojsiju, nakon što je dobio Deset zapovijedi, bilo rečeno da je Jehova ”Bog koji zahtijeva da se odanost iskazuje isključivo njemu. :heart: :bye:

Je li ispravno moliti krunicu? :rtfm:
--------------------------------------------------
Mnogi vjernici koji se mole Mariji poučeni su da će biti blagoslovljeni budu li na točno određen način ponavljali molitve kao što su Zdravomarija i Očenaš. Kod katolika je ”moljenje krunice zasigurno najrašireniji oblik štovanja Marije“, piše u knjizi Symbols of Catholicism. Krunica je molitva, odnosno niz molitvi koje se izgovaraju u čast Djevici Mariji. No to je također naziv za molitveno pomagalo, nisku zrna koja služe za brojanje molitvi. ”Na pet nizova od deset zrna, koja su odijeljena jednim drugačijim zrnom, moli se pedeset ’Zdravomarija‘, pet ’Očenaša‘ i pet ’Slava Ocu‘“, objašnjava se u istoj knjizi. Uslišava li Bog one koji pobožno mole krunicu? I u ovom slučaju pouzdani odgovor nalazimo u poukama koje je Isus dao svojim učenicima. ”Kad se molite“, rekao je on, ”ne govorite uvijek jedno te isto, kao što čine ljudi iz nacija, jer oni misle da će biti saslušani zato što koriste mnogo riječi“. Isus je izravno rekao svojim sljedbenicima da ne ponavljaju molitve od riječi do riječi. No netko bi mogao pitati: ’Nije li Isus naučio svoje učenike molitvu Očenaš, koju vjernici ponavljaju kad mole krunicu?‘ Istina je da je Isus izgovorio jednu molitvu kako bi pokazao svojim učenicima kako da se mole. Kasnije je ta molitva nazvana Očenaš, ili Gospodinova molitva. No treba imati na umu da je Isus izgovorio tu molitvu odmah nakon što je upozorio učenike da u molitvama ne govore ”uvijek jedno te isto“. Isus nije želio da se ta uzorna molitva nauči napamet i ponavlja od riječi do riječi. To se vidi i po tome što je upotrijebio različite izraze kad je u dvije prilike o kojima postoje pisani izvještaji poučavao svoje učenike kako da se mole. On je u tim prilikama iznio slične misli, ali ih nije izrazio istim riječima. To nas vodi do zaključka da je Isus samo htio pokazati svojim sljedbenicima kako se mogu moliti i za što bi bilo ispravno moliti. Što je još važnije, njegove riječi pokazuju kome treba upućivati molitve. :heart: :bye:

Poštovanje prema Mariji :rtfm:
--------------------------------------------
To što Biblija ne uči kršćane da se mole Mariji nipošto nije znak nepoštovanja prema ulozi koju je ona odigrala u ispunjenju Božjih nauma. Blagoslovi koji dolaze preko njenog Sina vječno će biti na korist svim ljudima koji poslušno služe Bogu. ’Svi će me naraštaji proglašavati sretnom‘, rekla je Marija. Njena rođakinja Elizabeta rekla je da je Marija ’blagoslovljena među ženama‘. Ona je to zaista i bila. Iskazana joj je izuzetna čast time što je izabrana da rodi Mesiju. No Marija nije jedina žena koju se u Bibliji naziva blagoslovljenom. Za Jahelu se također kaže da je ’blagoslovljena više od svih žena‘ zbog onog što je učinila za drevni izraelski narod. Jahela, Marija i mnoge druge bogobojazne žene koje se spominju u Bibliji svakako zaslužuju da se ugledamo na njih, ali ne i da ih obožavamo. Marija je bila vjerna Isusova sljedbenica. Ona je bila uz njega u raznim prilikama tijekom njegove zemaljske službe i prilikom njegovog pogubljenja. Nakon Isusovog uskrsnuća bila je ’ustrajna u molitvi‘ zajedno s njegovom braćom. Na temelju toga može se zaključiti da je na Pentekost 33. n. e. i ona zajedno s njima bila pomazana svetim duhom te da je stoga gajila nadu da će kao dio Kristove nevjeste vladati s njim na nebu. No to ipak ne znači da se možemo moliti Mariji. Iskrena molitva igra važnu ulogu u obožavanju Boga i kršćane se potiče da budu ”ustrajni u molitvi“. Međutim, molitve treba upućivati samo Jehovi, i to preko Isusa Krista . :heart: :bye:

,,I zaista velika je tajna poboznosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se andjelima, propovjedi se neznaboscima, vjerova se u svetu, vaznese se u slavi'' (1 Tim 3,16). Kako glasi ovaj stih u prevodu Novi Svet?

I nema sumnje velika je sveta tajna odanosti Bogu: On se pojavio u tijelu, bio proglašen pravednim u duhu, pokazao se anđelima, o njemu se propovjedalo među narodima, u svijetu su povjerovali u njega, bio je uznesen na nebo u slavi.

:hvala:

JS. ne govore samo ono što naučava zajednica.
Govore i ono što shvate da je istina.
A,istina zna boljeti.

Sveto trojstvo je izmišljotina.

Jer da sveto trojstvo postoji zar nebi Isus Krist o njemu naučavao ??????????

Ili štovanje Križa????????

Di je Isus o križu naučavao??????????

Ili je i to izmišljotina.I to prvoklasna.

Nije me bilo jedno određeno vrijeme i kao što kaže moj prijatelj.Evo vratio sam se................Srdačan pozdrav iz RIJEKE

prvo meni je to nebitno,jer znam da je sushtina u ljubavi

pishe da "svedoche otac,sin i sveti duh,a ovo troje su jedno"

e sad ovu rechenicu mozesh da tumachish kao "sveto trojstvo",da su jedno po sushtini,po delanju,po ljubavi,ili da rade zajedno:lol::lol::lol:

opet je nebitno jer je poenta u ljubavi,a ne da se preganjamo dal je mislio ovo ili ono

e zashto je zajednicama,vernicima,ljudima,vaznije da se preganjaju oko razlika,a ne da se vole

zato shto dok ne dodju da bozje ljubavi ne mogu da vole razlichitog od sebe

a vidish isus kao bezgreshan je voleo greshne i prihvatio je svakog koji nije postavljao uslove

zato kaze da chovek sam sebe osudjuje

nekima nije bio dobar jovan krstitelj jer je bio pustinjak,a nekima isus jer je sedeo sa carinicima

trebalo bio da razmisle i zajednice i vernici kojeg su to duha

a isto vazi i o raspravi o krstovima

isto je to obmana za slabe da se raspravljaju i odaljuju od ljubavi

:D

:cmok::cmok2::heart::heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back