Raspada se ruska zona uticaja

Epilog svetske krize?

• Ukupno glasova
    27
Koja to povelja UN dopusta aneksiju delova teritorije druge zemlje, pritom medjunarodno priznate od strane celog sveta pa i same drzave koja tu aneksiju sprovodi? Koja to povelja UN dopusta da se jedina regularna vojna formacija na teritoriji napadnute zemlje naziva "Militanti" i "Teroristi" ?
.
У Украјини је извршен пуч иако је непосредно пре тога постигнут међународни споразум ЕУ са Јануковичем о смиривању побуне.

Када су Руси тражили од представника ЕУ да се испоштује потписан међународни споразум и врати пређашње стање, речено им је да се прихвати фактичко стање.

Тада су Руси вратили Крим у свој састав и предложили да се прихвати фактичко стање.

.

.
У Украјини је извршен пуч иако је непосредно пре тога постигнут међународни споразум ЕУ са Јануковичем о смиривању побуне.

Када су Руси тражили од представника ЕУ да се испоштује потписан међународни споразум и врати пређашње стање, они тражили да се прихвати фактичко стање.

Тада су Руси вратили Крим у свој састав и предложили да се прихвати фактичко стање.

.
A zasto je izbio puc? Zato sto Janukovic nije ispunio obecanje o pregovorima i buducem ulasku u EU. Uostalom, upravo to je mesanje u unutrasnje stvari jedne zemlje za koje si tvrdio da Rusija ne radi. Aneksija Krima moze donekle da se opravda i razume, medjutim kada je rec o samozvanim DNR i LNR, Rusija je na katastrofalan nacin ucestvovala, organizovala oruzanu pobunu i srusila ustavni poredak susedne zemlje, na sta je Ukrajina imala pravo da odgovori u punom kapacitetu.

.

Када су Руси тражили од представника ЕУ да се испоштује потписан међународни споразум и врати пређашње стање, они тражили да се прихвати фактичко стање.

.
Sa stanovista medjunarodnog prava Rusija je formalno agresor koji je izvrsio invaziju na suverenu zemlju. Slicno kao sto su formalno Britanija i Francuska bile agresor u WW2 jer su objavile rat Nemackoj a ne Nemacka njima. Tu nema puno dileme. Druga je prica da li je invazija opravdana sto naravno smatram da jeste.

Sa stanovista medjunarodnog prava Rusija je formalno agresor koji je izvrsio invaziju na suverenu zemlju. Slicno kao sto su formalno Britanija i Francuska bile agresor u WW2 jer su objavile rat Nemackoj a ne Nemacka njima. Tu nema puno dileme. Druga je prica da li je invazija opravdana sto naravno smatram da jeste.
Vasom logikom, bukvalno svaka agresija moze biti opravdana. I nemacka, i NATO agresija na nasu zemlju, i siptarska oruzana pobuna, sve se moze opravdati. Ali da li je logicno i istinito? Naravno da nije.

A zasto je izbio puc?

Избила је побуна. Договорено је са ЕУ да се побуна смири, а када је потписан споразум сутрадан је извршен пуч.

Zato sto Janukovic nije ispunio obecanje o pregovorima i buducem ulasku u EU.

Јанукович је тражио одлагање преговора са ЕУ а годину дана. Пре тога је исто урадио и Јушченко и никаквих проблема није било.

Uostalom, upravo to je mesanje u unutrasnje stvari jedne zemlje za koje si tvrdio da Rusija ne radi. Aneksija Krima moze donekle da se opravda i razume, medjutim kada je rec o samozvanim DNR i LNR, Rusija je na katastrofalan nacin ucestvovala, organizovala oruzanu pobunu i srusila ustavni poredak susedne zemlje, na sta je Ukrajina imala pravo da odgovori u punom kapacitetu.
.
Русија је од почетка инсистирала на мирном решавању украјинске кризе.

Када су проглашене ЛНР и ДНР тражили су такође да уђу у састав Русије, што је Русија одбила.

Никакву побуну Русија није организовала.

Побуна је настала у Кијеву, уз подршку америчких највиших политичара који су се тамо појавили, држали говоре...

.

Vasom logikom, bukvalno svaka agresija moze biti opravdana. I nemacka, i NATO agresija na nasu zemlju, i siptarska oruzana pobuna, sve se moze opravdati. Ali da li je logicno i istinito? Naravno da nije.
Cekaj, jel ti stvarno zelis reci da osudjujes Britansku agresiju na Nacisticku Nemacku, suverenu i medjunarodno priznatu zemlju? Tako da jeste, nazalost svaka invazija se moze opravdati sto se radi vekovima unazad. Medjunarodna politika i odnosi su vise od pukog primenjivanja medjunarodnog prava narocito kada kao igrace imamo velike sile.

У суштини, САД и Русија би могле лако да се договоре. Москви оставити Крим и исток Русије плус неутралан статус Кавказа.
Русија ионако није способна да под свој утицај да стави било шта друго.

Избила је побуна. Договорено је са ЕУ да се побуна смири, а када је потписан споразум сутрадан је извршен пуч.

Јанукович је тражио одлагање преговора са ЕУ а годину дана. Пре тога је исто урадио и Јушченко и никаквих проблема није било.

.

Када су проглашене ЛНР и ДНР тражили су такође да уђу у састав Русије, што је Русија одбила.

Побуна је настала у Кијеву, уз подршку америчких највиших политичара који су се тамо појавили, држали говоре...

.

A trazio je zato jer mu je Putin rekao da nema problema da udje u EU ali onda za Ukrajinu vaze ista carinska pravila kao za ostatak EU.

.

.
Ko je organizovao pobunu, ako nije Rusija, i ko je tu pobunu vojno podrzao? Sto oruzjem sto vojskom. Pa neces mi valjda reci da su donbaski teroristi oruzje nabavljali preko Amazona, E bay-a, ili u lokalnoj "Sve za 99 centi" prodavnici.

Cekaj, jel ti stvarno zelis reci da osudjujes Britansku agresiju na Nacisticku Nemacku, suverenu i medjunarodno priznatu zemlju? Tako da jeste, nazalost svaka invazija se moze opravdati sto se radi vekovima unazad. Medjunarodna politika i odnosi su vise od pukog primenjivanja medjunarodnog prava narocito kada kao igrace imamo velike sile.
Mislio sam na nemacku agresiju na Poljsku, ili prisajedinjenje sudetske oblasti. Mozda sam se pogresno izrazio. Ali i Rusija je takodje izvrsila agresiju n Poljsku, u dogovoru sa Nemackom. Taj Ribentrov sporazum je verovatno jedini sporazum koji je Rusija ispostovala :D

Malo si zbunjen. To su borci za slobodu.

Teroristi spale ljude zakljucane u zgradi. Nema na cemu i drugi put.
Nema na cemu i drugi put? Ovo bi kao trebalo da bude neko poentiranje nakon cega ja ostajem bez komentara? Spaljivanje ljudi u Odesi je izolovan slucaj razularene rulje, dok je ovo sto sprovodi Rusija na nivou drzave i zvanicne politike.

A trazio je zato jer mu je Putin rekao da nema problema da udje u EU ali onda za Ukrajinu vaze ista carinska pravila kao za ostatak EU.
.
Такви су руски прописи, усклађени су са прописима СТО, свима су познати и примењују на све.

Шта је ту чудно? (Ако је, није ми јасна твоја позиција)

.

Mislio sam na nemacku agresiju na Poljsku, ili prisajedinjenje sudetske oblasti. Mozda sam se pogresno izrazio. Ali i Rusija je takodje izvrsila agresiju n Poljsku, u dogovoru sa Nemackom. Taj Ribentrov sporazum je verovatno jedini sporazum koji je Rusija ispostovala :D
Znaci jedna agresija opravdava drugu? Moja poenta je da su formalno Britanija i FR napale Nemacku, ali niko normalan nece danas liti suze sto je Zapad izvrsio invaziju na jednu suverenu i medjunarodno priznatu Nacisticku Nemacku. Tako da invazija itekako moze da se opravda. Ja ne kazem da je to nuzno dobro, ali tako funkcionisu medjunarodni odnosi narocito kad su u pitanju velike sile.

Da li izolovan slucaj zabrana ruskog jezika, crkvi, nasumicno bombardovanje Donbasa godinama i uvijanje civila? Sve izolovano?
Ovo apsolutno nije istina i mozes da proveris bilo gde. Ukrajinski jezik je uveden u zvanicnu upotrebu kao jedini, sto je i normalno u svakoj drzavi. Bombardovanje Donbasa, pa sta ocekujes? Odatle je krenula pobuna, terorizam, secesija, odatle se napadala ukrajinska vojska i policija. Naravno, desavali su se incidenti i to ne sporim.

Znaci jedna agresija opravdava drugu? Moja poenta je da su formalno Britanija i FR napale Nemacku, ali niko normalan nece danas liti suze sto je Zapad izvrsio invaziju na jednu suverenu i medjunarodno priznatu Nacisticku Nemacku. Tako da invazija itekako moze da se opravda. Ja ne kazem da je to nuzno dobro, ali tako funkcionisu medjunarodni odnosi narocito kad su u pitanju velike sile.
Ne, ja to nisam rekao, nisam uopste govorio i opravdao agresiju Britanije i Francuske, vec sam kao primer koji se moze opravdati agresiju Nemacke na Poljsku. Opet, u pravu si i britansko-francuska agresija se moze opravdati. Ali, prijatelju, znas li sta se definitivno ne moze opravdati nikada? Ruska agresija na Poljsku. Ko tu nadje bilo kakvo opravdanje ja cu pojesti sva govna koja sam izasrao.

Ko je organizovao pobunu, ako nije Rusija, i ko je tu pobunu vojno podrzao? Sto oruzjem sto vojskom. Pa neces mi valjda reci da su donbaski teroristi oruzje nabavljali preko Amazona, E bay-a, ili u lokalnoj "Sve za 99 centi" prodavnici.
.
Сами су организовали побуну.

Русија им је пружила подршку тек када је Украјина организовала Антитерористичку операцију (АТО) и покренула војску да у крви угуши побуну.

Оружја је тамо одувек било колико хоћеш. На тој територији живи више становника него што Србија има становника.

Русија није имала никакву потребу додатно да их наоружава.

Поред тога на тој граници је била посматрачка мисија ОЕБС која је све време вршила обиласке и никакве доказе нису нашли о преносу оружја у тај део Украјине.

.

Back