Raspad Belgije je neminovan

Nije,većina ukupnog belgijskog stanovništva su katolici.
Kod njih je neka čudna podela, nije ni etička, sad je više jezička, a ranije socijalna.
U smislu da je plemstvo govorilo francuski (Valonci) i držalo bogate posede na jugu, a sirotinja koja je većinom govorila narodni flamanski životarila na severu. Praktično odatle su se izdvojile dve grupe, gde je uvek postojala neka netrpeljivost, ali interesi njih čvrsto drže na okupu.
Sad je situacija potpuno obrnuta, Flandrija je industrijska zona, puni su k'o brod u odnosu na Valoniju.
Ja nešto sumnjam da će biti raspada.
Prošle godine je njihova televizija napravila gaf i iscenirala raspad zemlje - kao flamanski predstavnici su demonstrativno napustili parlament i rekli "ćao, đaci" - kompletna javnost je bila izbezumljena, kasnije su tužili televiziju, bio haos.

medved_bg:
Nije,većina ukupnog belgijskog stanovništva su katolici.
Kod njih je neka čudna podela, nije ni etička, sad je više jezička, a ranije socijalna.
U smislu da je plemstvo govorilo francuski (Valonci) i držalo bogate posede na jugu, a sirotinja koja je većinom govorila narodni flamanski životarila na severu. Praktično odatle su se izdvojile dve grupe, gde je uvek postojala neka netrpeljivost, ali interesi njih čvrsto drže na okupu.
Sad je situacija potpuno obrnuta, Flandrija je industrijska zona, puni su k'o brod u odnosu na Valoniju.
Ja nešto sumnjam da će biti raspada.
Prošle godine je njihova televizija napravila gaf i iscenirala raspad zemlje - kao flamanski predstavnici su demonstrativno napustili parlament i rekli "ćao, đaci" - kompletna javnost je bila izbezumljena, kasnije su tužili televiziju, bio haos.
Хвала на објашњењу, стварно сам била уверена да подела иде овако како поменух. По тој, да кажем, "холандско-француској логици".

И извињавам се ако сам погрешила.

Но, човек се учи док је жив...

Не могу ни ја баш све да знам. ;)

А што се тиче распада...

Може, али и не мора бити.

Све зависи, како је неко , и колико решио да "гази" на нечему.
Да ли је у интересу, или не.

Ја знам, рецимо, да су, за време 2. св. рата, Немци, окупатори, управо због те старе форе "завади па владај", различито третирали Фламанце и Валонце

Norma Kampl:
Хвала на објашњењу, стварно сам била уверена да подела иде овако како поменух. По тој, да кажем, "холандско-француској логици".

А што се тиче распада...

Ја знам, рецимо, да су, за време 2. св. рата, Немци, окупатори, управо због те старе форе "завади па владај", различито третирали Фламанце и Валонце
Ma oni su čudni kao i mi :lol:
Flamanski i holandski su kao srpski i hrvatski. Flamanci i Holanđani se manje-više ne podnose - ono, preganjaju se preko viceva.
A to za WW2, u pravu si, Nemci su podgrejavali stari sukob, jer praktično do 1900 i neke su Valonci-elita smatrali Flamance za, uslovno govoreći, građane drugog reda - grub je izraz, ali, onako, bili su prosti puk. I to je taman došlo u neku normalu, kad je počeo rat.

Tako da je, u principu, njihova podela istorijsko-socijalna (nije čak ni etnička), a najviše se ogleda u jeziku. Zato i mislim da je to više talasanje zarad nekih drugih interesa, nego ozbiljna priča.

Norma Kampl:
Фламанци?

Зар то нису, заправо... хај'мо поједноставити... - Холанђани?

А Холанђани су протестанти, зар не?

Када је била револуција у Низоземској у 16. веку против шпанске власти, у Уједињеним Провинцијама калвинизам је био борба против шпанских Хабзбурга и РКЦ. У Фландрији су после много премишљања, племићи остали римокатолици и лојални Шпанији (Белгија се тада звала Шпанска, а после Аустријска Низоземска), и тако су се поделило холандско говорно подручје на два дела.

Белгија је добила име по племену Белгае које је ту живело у прошлости (неутрално име).

Norma Kampl:

А што се тиче распада...

Већина Фламанаца су дочекали Немце као ослободиоце од валонске експлоатације.

Titus:
Nisam to rekao. Htedoh reci da ce se tesko dozvoliti da se u srcu Evrope dogode konflikti tipa rat i sl. I to u zemlji u kojoj je sediste NATO pakta.
OK. Malo mi je smetalo to Blakan, jer mnogi vole da ga stavljaju u negativan kontekst - u smislu primitivizma, koljaštva i sl. A Balkan je zapravo teritorija na strašno lepom geografskom mestu i vrlo "inspirativna" za sve alave mafijaše iz severnih delova Evrope (pa i Istoka). Danas, mislim da ne treba ni spominjati geostratešku važnost.

E, u ovakvom svetlu, nije ni čudo što su razni mešetarili ovuda i što iza sebe imamo toliko krvavih konflikata. Procesi tipa zavadi-pa-nek-se-kolju-sami pa onda i oružane agresije kad se steknu uslovi.

@Lacibg

Mislim da mnogi ljudi nisu ni svesni da je Balkan, hajde da ne kazem raj na zemlji, ali jedan od nalepsih kutaka za zivot na planeti.Samo imamo tu nesrecu da nam je kuca na putu gde su se odvajkada preplitali vazni geostrateski i geopoliticki interesi. I uvek smo predmet manipulacije mocnika i najveci gubitnici, jbg.

Titus:
@Lacibg

Mislim da mnogi ljudi nisu ni svesni da je Balkan, hajde da ne kazem raj na zemlji, ali jedan od nalepsih kutaka za zivot na planeti.Samo imamo tu nesrecu da nam je kuca na putu gde su se odvajkada preplitali vazni geostrateski i geopoliticki interesi. I uvek smo predmet manipulacije mocnika i najveci gubitnici, jbg.
E baš to.

Norma Kampl:

А што се тиче распада...

Molim ??? Pa sta onda onako kratko i sigurno odgovaras kao da se razumes. Unosis zabunu.

Ne kontam ?! Zelis da ispadnes pametna.. a ako me ista nervira toje kad se zaba tura da potkiva noge.... ccc

Back