Rame uz rame sa svetskim liderima

Gz651kPWEAAtR3o.jpeg

Trebali su da plate profesionalci da im ovo valjano fotosopira.

Šta sve možeš u Kini kad si budala

Dragoljub Petrovićdanas 07:00

Još odavno se vlasnik Informera, nećete verovati, izrekao jednu rečenicu kojom se preporučio za lidera srpske opozicije, ono kada je Vučiću poručio da je budala.

Niko do sada, čak ni najzadrtiji politički protivnici, nije rekao Vučiću da je budala, osim Dragana J. Vučićevića, koji je to, istina, rekao uslovno, jer da bi Vučić zaista ispao budala prema zamisli Vučićevića, morao je tada, u to vreme, da ode u Kinu.

Tog jutra na Pinku, u oktobru 2015, vlasnik Informera je doslovno rekao: „Vučiću, ne idi u Kinu! Ako odeš srušiće te dok si tamo, ili čim se vratiš. Napraviće haos! Ko će napraviti haos? Mafijaška hobotnica. Tu mafijašku hobotnicu čine politička mafija, klasični kriminalci, policijska mafija i medijska mafija. Vučiću, budala si ako odeš u Kinu!“ – vikao je on u jutarnjem programu Pinka, najavljujući državni udar.

I onda je celog tog dana u paralelnom svetu Televizije Pink simuliran državni udar, kog naravno u stvarnosti nije bilo, ali što je najvažnije za ovu priču, Vučić je ipak otišao u Kinu, što postavlja ključno pitanje: Ko je tu na kraju ispao budala prema tumačenju vlasnika Informera?

Deset godina kasnije Vučić je ovih dana opet otišao u Kinu, ali ovaj put, valjda da ne bi opet ispao budala, stalno je odande isticao da je tamo jedan od najvažnijih gostiju, iako se činilo da ga u Kini tretiraju kao konobara koji raznosi aperitive pre svečane večere.

Tokom zajedničkog fotografisanja smestili su ga na dno, u sam ćošak.

U prvom redu je bio krem de la krem svetskih autokrata i diktatora, a negde u dubini totala, u daljini, videla se faca predsednika Vučića, faca koja sluti da on ovako razmišlja: „Izgleda sam ja stvarno ispao budala što sam otišao u Kinu, ovde me niko ne šiša ni tri odsto, mora da ne prate Televiziju Informer. Treba što hitnije napraviti Televiziju Informer na kineskom, Informer za kinesko govorno područje. Javiću Draganu da što hitnije počne da uči kineski“.

Kad god bi predsednik ovih dana u Kini stao da se slika u prvi red, naišao bi neki Kinez u kimonu sa nunčakama i govorio mi: „Ej ti, buđavi, marš nazad! Tu je mesto za krem de la krem, a ti se predviđen za pozadinca. I to ne centralnog pozadinca, nego pozadinca u ćošku“.

Situacija se menja po potrebi – dok u Srbiji svi vole da stoje u pozadini predsednika Vučića jer iz te pozicije mogu lakše da mu se uvuku u jednu stvar na slovo D, verovatno u dušu – predsedniku Vučiću je na sastanku u Kini predviđena pozicija otpozadi, jer on odande lakše može da sa belosvetskim liderima mahom autokratske i diktatorske provenijencije uvuče takođe u jednu stvar na slovo, D, dakle – u dušu.

I tako je to na svim velikim skupovima gde se mali uvlače u dušu velikima, otpozadi.

Ali, mi se ne razumemo u spoljnu politiku, pa je predsednik Vučić morao da nam pred kamerama srpskih autokratskih televizija prepričava kolko ga vole u Kini, ne samo Kinezi, već i predsednik Kine, kineska filharmonija, poslednji kineski car, a najviše ga vole kineski kučići, jer ko što je poznato – u Kini jedu pse – ali psi u Kini znaju da u Srbiji ne jedu pse, pa kad god vide predsednika Vučića, počnu da mašu repom.

– Najviše su mi se obradovali psi lutalice na ulicama Pekinga – samo što nije izjavio predsednik Vučić, koji je imao čitav serijal sličnih izjava o velikoj ljubavi prema njemu u Kini, od ljudi do životinjki.
– Sa predsednikom Sijem sastajem se svaki put kada to zatražim. Koja druga zemlja u regionu ima takav tretman?

Nikakva. NJima ostaje samo da ga vide na razglednici – objasnio je najpre u Kini Informeru i Pinku i ostalima koje je tamo poveo.

Kada su ga pitali oklen on u zadnjem redu, desno, u ćošku, rekao je:

– Nemojte da čitate i gledate gluposti. Mislim da je Srbija ovde prva ili druga po popularnosti. I slučajno mene ovde prepoznaju kao njenog predsednika. Od 26 velikih zemalja, mi smo prvi ili drugi po popularnosti i prepoznatljivosti – kazao je još predsednik svojoj neuglednoj pratnji u Kini, sastavljenoj od Pinka i Informera.

Izgleda, predsednik Vučić je u Kini popularniji i od legendarnog kineskog košarkaša Jao Minga, pa bi, kada ga već, kako kaže, tamo „prepoznaju kao njenog predsednika“, mogao da se kandiduje na sledećim kineskim izborima. Za predsednika, jašta. Iako tamo ni nemaju izbore za predsednika, već ga bira 3.000 delegata kineske Srpske napredne stranke, zvane Nacionalni narodni kongres.

Da uzme recimo umetničko kinesko ime Jao Mi, jer u Srbiji građani kad god ga vide viču – jao si ga nama – što se na kineskom kaže upravo Jao Mi, pa da nastavi svoju karijeru kao kineska kopija Si Đinpinga.
Srbi će biti srećni, za Kineze sumnjamo.

Samo će jedan ucveljeni čovek, kad Vučić ode da postane predsednik Kine, odavde vikati: „Vučiću, budala si ako odeš u Kinu, jer kad ti odeš da budeš predsednik Kine, mene će ovde da jašu!“

Naravno, to se neće desiti, jer će Vučić u Kinu povesti i Informer, pa će Kinezi po ceo dan moći da gledaju Dragana J. Vučićevića kako priča na kineskom. Što nije samo informativa, već i neviđen zabavni program.

Izvoz naših budala u Kinu mora početi, zato je predsednik i otišao tamo, da ugovori spoljnotrgovinske aranžmane.

Živela Srbija, živela Kina!

Back