Rafael Nadal

Verujemo.

I Toni Rouc Fedov bivsi trener je izjavio dan posle finala AO da ce Fed sigurno osvojiti jos bar dva GS i tako postati sigurno najbolji svih vremena.

Vrlo smela izjava Tonija Rouca pogotovo sto je to izjavio dan posle jos jednog bolnog Fedovog poraza od Rafe.

Ja nisam bas siguran da to Rodzer moze ali svakako nije nemoguce.

Srle, veliki stovatelju Federera, neki se, naravno, nece s tobom sloziti, pa ce staviti Samprasa ispred Federera, pa reci da se ova era tenisa ne moze porediti sa onom prije( ima ljudi koji smatraju da Nadal i Federer u doba Samprasa i Agassija ne bi ostvarili ni trecinu ovoga sto su sad). Razlicita misljenja i vrednovanja ce kreirati i razlicite liste najboljih. Ja sam gledala tenis i tada, ali komparacije necu vrsiti, ne zelim da se zamaram time. ;)
Mozemo mi ovako raspredati u nedogled, iznositi argumente, ali tek kada obojica zavrse karijere, znace se ko zauzima koju poziciju na listi najboljih svih vremena. Sad se sve bazira na onome AKO i MOZDA. Ko zna kako ce se stvari odvijati u buducnosti ;) Za par godina mozda neki drugi klinci budu obarali rekorde :)
Zato mislim da trebamo uzivati u svakom njihovom duelu dok ih jos ima, onako opusteno i bez razmisljanja o rekordima. Ipak su finala izmedju njih dvojice nesto najbolje sto danasnji tenis moze da ponudi. :D

a ja mislim da svi vi zaboravljate jednog momka cije je ime Djokovic...tako su ga i prosle godine otpisivali razni kvazi strucnjaci pa on na kraju sezone uzeo masters kup i postao zvanicni sampion tenisa u svetu!!!i jos zaboravljaju jednog mladog momka u naletu a to je Marej,ko zna mozda ce za deset godina rivalstvo Djokovic-Marej biti najvece u istoriji,nikad neznas sta moze da se desi...

MM-gresis to za vremena danasnja konkurencija nije nista slabija od one kad su igrali Sampras,Agasi i ostali...danas imamo Federera,Nadala,Djokovica i Mareja kao velike igrace,i jos nekoliko odlicnih igraca poput Conge,Del potra,Rodika,Davidenka,Nalbandiana...eto recimo Djokovic posle fenomenalne sezone u kojoj je osvojio jedan grend slem,masters kup i dva mastersa je treci na svetu jos uvek,a recimo 1994 je Ivanisevic bio drugi igrac sveta i to bez osvojenog grend slema ili masters kupa,to govori da je danas konkurencija jaca i da se teze dolazi do prve pozicije...u poslednje 3 godine je Federer dobio pravu konkurenciju i to se vidi jer je poceo da gubi turnire,recimo uporedi sadasnjeg broja 3 Djokovica i recimo Ljubicica koji je bio broj 3 2005 cini mi se.Ljubicic nikad nije osvojio nijedan masters a kamoli grend slem a opet je bio treci...dok je Djokovic isto 3 a osvojio je samo prosle sezone jedan grend slem,dva mastersa i masters kup...recimo sadasnji broj 4 Marej je mnogo bolji igrac od Ljubicica kad je ovaj bio broj 3 pa nemoze da se probije u top 3 jer su tu Nadal,Federer i Djokovic...Federer je osvojio dosta trofeja dok nije bilo jake konkurencije a sad sve teze osvaja sto naravno ne umanjuje cinjenicu da je jedan od najvecih igraca u istoriji...

Da, ali ga na Gren slemu nijednom nije dobio. :D:D:D
Komentator je prokomentarisao da je ovaj AO bila prava predaja Fedinog trona Nadalu. Slažem se... :)
I još nešto, mislim da više nema šanse da Feda osvoji bilo koji gren slem ako mu se na putu nađe Nadal.

To nema veza.
Bitno je da ga je pobjedio :per:.
Sto se GS-ova tice samo polako zamor cuda cini.

Poslednja izmena:
Gari, procitaj ti jos jednom moj post, cini mi se da me nisi bas najbolje shvatio ;)

Ne tvrdim JA da je konkurencija nekad bila jaca ili slabija, procitaj dobro sta pise :D

A posebno dobro procitaj drugi dio mog posta :D

Opet ponavljam, meni su diskusije na ovu temu jos uvijek svedene na AKO i MOZDA, samo se vrtimo u krug. :D

Rafael Nadal's Backhand

2009_03_03_nadal_backhand.jpg

1. Core

Nadal’s bulging biceps and calf muscles get the most attention, but it’s his midsection that makes all his strokes, and especially this stretched-out, open-stance backhand on clay, so phenomenal. Any other player attempting to hit a ball this far from his body, with such a wide stance, would lunge forward and lose most of his power. Nadal has excellent posture, balance and overall body control. Few players haveenough strength in their abs to hit such an offensive shot from such a defensive position.

2. Shoulders

Even though he’s facing the net and stretched to his limit, Nadal turns his shoulders and uncoils into the shot. This is a key point for club players: The openstance backhand isn’t a license to do away with a standard shoulder turn. Without it, you can’t hit an effective shot.

3. Hands

Though he plays left-handed, Nadal is naturally a righty, so it’s no surprise that his right hand does much of the work on this shot. When you try your next two-hander, pay attention to your off hand. It can give you more control and power to drive the ball. Don’t let it just go along for the ride.

4. Feet
Nadal slides into this stroke and stops at the perfect time. Many club players either can’t slide on clay, or, if they can, they slide too far; Nadal has perfected the art. He comes to a stop, transfers his weight into the shot, and then his trailing leg slides along to the readyposition without sending him any farther from the center of the court. He might look rugged and violent out there, but, as this image shows, Nadal moves economically and precisely. On clay, no one does it better.

5. Thighs
Do you cringe when your pro tells you to get down lower for your shots? Nadal shows how it’s done. He has enough fl ex in his knees to sit in a chair. His center of gravity is low and he pushes through the shot from the ground up.

http://www.tennis.com/yourgame/instructionarticles/backhand/backhand.aspx?id=167268

Nadal je stvarno dobar kada se brani a pogotovo,kada daje poene iz trka...koliko vidim dosta je popravio bekend jos malo pa ce biti kao forhend i servis je dosta popravio...Na nekom mecu na AO ove godine je imao 12 ili 13 aseva a pre se desi da nema as udaraca uopste..Svakako je sve bolji iz sezone u sezonu....

Nekada nije uspevao na AO da napravi 13 aseva na 4 meca a gle sada? Covek svake godine doda nesto novo,unapredjuje kooliko je moguce ono staro i to je to,pravi sportista.Druga je stvar sto ja volim Federera,ali covek ne moze da ne postuje Nadala.

Ne znam cemu su se nadali kad su Spanci poveli 2:0...Novak nema nikakve sanse protiv Rafe na sljaci sto je i danas potvrdjeno...Jos Nadal nije igrao kako zna,bilo bi mnogo gori rezultat za Novaka....

Надал никада није давао циничне изјаве у вези Нолета и има поштовање према њему за разлику од арогантног Федерера.
Не волим га, али га поштујем због тога јер је увек и више него коректан у изјавама. ;-)
Bas tako ,isti osjecaj imam, pratim zbog Novaka i negove meceve,citam izjave .
Mozemo mu reci puno toga a najprije da je igrac broj jedan sto se tice korektnosti i tu je OK,skroman vaspitan momak za svaku pohvalu.:heart:
Jedina mana po meni mu je sto po nekad pobijedi Novaka Djokovica....

Back