Radoslav Rotković: Kult Svetog Save je u Crnu Goru unešen 1856. godine, izvana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

D U K Lj A N I N

Ističe se
Poruka
2.958
Iz knjige
icon_arrow.gif
Radoslav Rotković: Crna Gora i Dušanovo Carstvo

radoslav_rotkovic.jpg

Kult Svetog Save je u Crnu Goru unešen 1856. godine, izvana

Iz knjige
icon_arrow.gif

radoslav_rotkovic.jpg

Ova tema je na forum krstarice već ranije bila postavljana, i predstavlja već raspravljeno štivo; gotovo sve Rotkovićeve teze su na ovaj ili onaj način do sada bile opovrgnute.

Što se tiče ovoga, svetosavska školska slava je uvedena u samoj Srbiji 1840./1. godine (deklarativno proglašena državnopravno priznatom proslavom još 1827. godine pod knezom Milošem Obrenovićem I) u vrijeme vladavine kneza Mihaila Obrenovića III, kao što je i svugdje drugdje uvođena. U austrijsku(-ugarsku) Boku kotorsku je službeno uvedena tek 1873. godine (u samom Kraljevstvu Dalmaciji već 1846. godine). Ne smije se proslava školske slave - Savindana - brkati sa kultom sveca, a kao hrišćanski svetac uživa taj položaj odavno. Zato bih htio ukazati na to da je naslov ove teme, vrlo neprecizan, a možda je i (zlo)namjerno takva definicija zacrtana i iskorištena.

Po Rotkovićevom običaju, odstupa se od stručnoga profesionalizma i prelazi na trećerazredni publicizam; ovdje on etnocentrično zbori o narodima, pa i izražava sumnju da je Nikanor Ivanović bio od Njeguša (uz neku evidentnu teoriju zavjere).

Možemo takođe vrlo argumentovano složiti se da je proslava Savindana uvedena u Srbiju, izvana, čime i čitava Rotkovićeva teza u potpunosti biva obesmišljena; teza da je proslava Savindana uvedena u sklopu srbizacije Crne Gore, uz miješanje klasičnih teorija zavjere kod teoretičara kojima se priviđaju dusi i vragovi na sve strane, stoga i vrlo lako pada u vodu i teško je u nju povjerovati. Nikanor Ivanović je bio mitropolit crnogorski, i to prvi u post-petrovićevskom periodu. To što je bio rođen u inostranstvu nema nikakvog značaja - izvana su bili i Ljubiša i Ban. Nadalje, nije bilo nikakve srbizacije Crne Gore 1856. godine uz neki posebni plan knjaza Danila, a svetosavska proslava je uvedena ne zbog Ivanovića, već crnogorskog suverena, Danila Petrovića. Takođe, ona je u toj formi ostala do današnjeg dana...

U nijednom od 170 (poznatih/sačuvanih) Njegoševih pisama se ne spominje Sveti Sava, argumentacija je stvarno za razotkrivanje Rotkovićevih stavova i metoda. :D Koristi se neko baratanje godinama; tipa: Sveti Savo je živio u XII/XIII stoljeću, a 'tek' 1856. godine postaje školska slava u Crnoj Gori, 'uvezena' iz Dalmacije (?), isto ka' što je 15-ak godina ranije 'uvezena' i u samu Srbiju, izvana. Ne poredi se sa onim sa čim bi trebalo (u namjeri da se stvori neki tobožnji veliki vremenski 'jaz' i slika kako je stvar u pitanju tek poslije mnogo vremena, kasnije, ubačena, kao spoljni faktor), sa godinama osnivanja narodnih škola - godine 1834. je Njegoš otvorio prvu crnogorsku narodnu školu, na Cetinju!

Poslednja izmena:
Nema pomena Save među Crnogorcima, prije te 1856.

Opasna opaska, pogotovo zato što jedna tako velike razine može i vrlo teško oštetiti kredibilnost osobe koja ju je izgovorila, a upozoriću te, na ovom forumu ti je i već dovoljno niska. Tako se rađaju sumnje, jer ili je (1) u pitanju razokrivanje vrlo slabe upućenosti u deklarativno polje interesovanja, još gore poslije toliko velikog vremenskog perioda, ili (2) namjerni pokušaj obmane šire javnosti putem foruma (vjerovatno s ciljem onoga što sam opisao na onoj tamo temi, a što je strogo zabranjeno po pravilniku foruma) u kojem slučaju bi bio, zaista bih morao naglasiti, vrlo nepromišljen, imajući na umu da sam ja tu kao diskutant prisutan.

Evo samo jednog primjera - rodonačelnik dinastije Petrović-Njegoš, vladika Danilo Šćepčević, ostavio je 1698. godine spomen Svetog Save, nakon polaska stopama samog Svetog Save, kada je slično kao i on (Rastko), odbacio svoje rodno ime i preuzeo novo - Danil(o); koje je postalo toliko značajno da je u opštoj zabuni da mu je to pravo ime; čak ni ti nisi znao kako se on zvao, uostalom. Dakle, evo tog zapisa sa kraja XVII stoljeća:

Va ljeto 7207 mjeseca julija 17 na neđelju Svetih otec, da jest vjedomo kako kupih sije duše spasnuju knjigu žitije Svetago Savi, prvago arhiepiskopa i učitelja srbskago az grešni i smireni Danil, narečeni vladika cetinjski.

Prilično je teško povjerovati da bi ijedna osoba tvrdila da se na teritoritoriji današnje zemlje Crne Gore Sveti Sava ni u jednom zapisu ne pominje prije 1856. godine, pogotovo imajući na umu da je u pitanju jedna pravoslavna svetosavska mitropolija, iz koje je, bukvalno, proizišla i sama crnogorska država; tako da se bojim da ne vjerujem da je u pitanju slučaj br. 1, osim ako mi sagovornik nije neka, blago rečeno, vrlo neobična osoba, tako da ću se radije kladiti na br. 2 - a taj stav, vjerujem, dijelim i sa većinom ostalih ovdje.

Radošu nikad nijedan naučnik ništa nije ni osporio.

Ne preporučujem da se tako banalne tvrdnje iznose ako je i osobi koja ih iznosi i samoj vrlo dobro poznato da to nije istina. Bilo u separatnim monografijama, bilo u novinskim člancima; većina Rotkovićevih tvrdnji je bila opovrgnuta. Takođe, trebalo bi napomenuti; on nema niti jednu jedinu novu tezu, koja bi bila autentično njegova, osim samo jedne - neuspješnog pokušaja povezivanja crnogorskih bratstava i plemena sa nekim sjevernim praslovenskim skupinama...nepovezano sa istorijom, gotovo na nivou deretićevske primjene lingvistike u etnološkim studijama.

Nema se što osporiti.

Ovo je još jedna u nizu vrlo nespretno sročenih izjava, osim ako u Crnoj Gori nije Milo Đukanović sa svojim partnerima donio i zakon kojim je autoritet naučnih radnika 'neosporiv'; pa naravno da ima, u svakoj nauci postoje kritičari i svako djelo zahtijeva kritičku obradu, pogotovo ako odstupa od dominantnih ili barem djelomično opšteprihvaćenih naučnih teza, što se zasigurno može reći za izrazito kontroverzne stavove koje Radoslav Rotković iznosi u svojim, dopustiću sebi napisati i biti malo slobodniji, kvazi-naučnim radovima.

Kako se može osporiti nešto za što ne postoji nikakav kontraargument?

Naravno da postoji; čak sam i ja sam lično iznosio suprotne argumente i uspješno osporio mnoge teze gospodina Rotkovića. A konkretno, to je učinjeno čak i na ovoj samoj temi, tačnije zagrabljeno (na upravo tvojem insistiranju). Pri tom, jedini pruženi odgovor je ovaj:

..a koji, iskreno i slobodnije rečeno, ne liči ama baš ni na šta - izgleda kao potpuno iracionalni komentar, koji je prosto bačen radi samog sebe (opet suprotno Pravilniku); koji nema veze sa ostatkom diskusije, nakon vrlo nepristojnog ignorisanja čitave moje poduže poruke i izdvajanja jednog malog i po svemu izolovanog djelića. Možda ćeš mi razjasniti dublju prirodu, odnosno svrhu, toga što je postavljeno iznad?

Poslednja izmena:
Opasna opaska, pogotovo zato što jedna tako velike razine može i vrlo teško oštetiti kredibilnost osobe koja ju je izgovorila, a upozoriću te, na ovom forumu ti je i već dovoljno niska. Tako se rađaju sumnje, jer ili je (1) u pitanju razokrivanje vrlo slabe upućenosti u deklarativno polje interesovanja, još gore poslije toliko velikog vremenskog perioda, ili (2) namjerni pokušaj obmane šire javnosti putem foruma (vjerovatno s ciljem onoga što sam opisao na onoj tamo temi, a što je strogo zabranjeno po pravilniku foruma) u kojem slučaju bi bio, zaista bih morao naglasiti, vrlo nepromišljen, imajući na umu da sam ja tu kao diskutant prisutan.

Evo samo jednog primjera - rodonačelnik dinastije Petrović-Njegoš, vladika Danilo Šćepčević, ostavio je 1698. godine spomen Svetog Save, nakon polaska stopama samog Svetog Save, kada je slično kao i on (Rastko), odbacio svoje rodno ime i preuzeo novo - Danil(o); koje je postalo toliko značajno da je u opštoj zabuni da mu je to pravo ime; čak ni ti nisi znao kako se on zvao, uostalom. Dakle, evo tog zapisa sa kraja XVII stoljeća:

Prilično je teško povjerovati da bi ijedna osoba tvrdila da se na teritoritoriji današnje zemlje Crne Gore Sveti Sava ni u jednom zapisu ne pominje prije 1856. godine, pogotovo imajući na umu da je u pitanju jedna pravoslavna svetosavska mitropolija, iz koje je, bukvalno, proizišla i sama crnogorska država; tako da se bojim da ne vjerujem da je u pitanju slučaj br. 1, osim ako mi sagovornik nije neka, blago rečeno, vrlo neobična osoba, tako da ću se radije kladiti na br. 2 - a taj stav, vjerujem, dijelim i sa većinom ostalih ovdje.

Ne preporučujem da se tako banalne tvrdnje iznose ako je i osobi koja ih iznosi i samoj vrlo dobro poznato da to nije istina. Bilo u separatnim monografijama, bilo u novinskim člancima; većina Rotkovićevih tvrdnji je bila opovrgnuta. Takođe, trebalo bi napomenuti; on nema niti jednu jedinu novu tezu, koja bi bila autentično njegova, osim samo jedne - neuspješnog pokušaja povezivanja crnogorskih bratstava i plemena sa nekim sjevernim praslovenskim skupinama...nepovezano sa istorijom, gotovo na nivou deretićevske primjene lingvistike u etnološkim studijama.

Još jedna vrlo nespretno sročena izjava; osim ako u Crnoj Gori nije Milo Đukanović sa svojim partnerima donio i zakon kojim je autoritet naučnih radnika 'neosporiv', onda naravno da ima, u svakoj nauci postoje kritičari i svako djelo zahtijeva kritičku obradu, pogotovo ako odstupa od dominantnih ili barem djelomično opšteprihvaćenih naučnih teza, što se zasigurno može reći za izrazito kontroverzne stavove koje Radoslav Rotković iznosi u svojim djelima.

Naravno da postoji; čak sam i ja sam lično iznosio suprotne argumente i uspješno osporio mnoge teze gospodina Rotkovića. A konkretno, to je učinjeno čak i na ovoj samoj temi, tačnije zagrabljeno (na upravo tvojem insistiranju). Pri tom, jedini pruženi odgovor je ovaj:

..a koji, iskreno i slobodnije rečeno, ne liči ama baš ni na šta - izgleda kao potpuno iracionalni komentar, koji je prosto bačen radi samog sebe; koji nema veze sa ostatkom diskusije, nakon vrlo nepristojnog ignorisanja čitave moje poduže poruke i izdvajanja jednog malog i po svemu izolovanog djelića. Možda ćeš mi razjasniti dublju prirodu, odnosno svrhu, toga što je postavljeno iznad?

Svaka ti čast neka si mu rekao, dosta je više kvazi ideja koje svaka budala počinje izmišljati a onda druge širiti bez ikakvih osnova. Žao mi je novopečenog naroda koji tako očajnički traži uporište u istoriji da potvrdi svoje nadasve glupe ideje ali ga ne nalazi, pa se oslanja na izmišljene gluposti. Ovo može proći samo kod onih koji su se i kroz osnovnu školu provukli a kod onih koje je istorija svog naroda imalo interesovala može samo da izazove podsmjeh.

Nema se što osporiti.

cujes nema pomena svetog SAVE medju Crnogorcima prije 1856 god,a njegovo porijeklo je crnogorsko,pa je na osnovu toga "logicno"da je izvana unesen njegov kult,ne znam zbog cega je pojedinim ljudima stalo da iz cg istorije izbrisu sve srpsko i da silom na sramotu pisu novu i neosnovanu istoriju...

Ni u jednom pismu Vladika Danilo ga nije pomenuo.

Ni u jednom pismu Vladika Sava ga nije pomenuo

Ni u jednom pismu Vladika Vasilije ga nije pomenuo

Ni u jednom pismu Petar I ga nije pomenuo

Ni u jednom pismu Njegoš ga nije pomenuo

U svim ostalim pismima drugih ljudi i knjigama i izvorima, nema pomena o Savi prije 1865.

Crnogorci za Savu nijesu ni znali.

Ako ga Vladike u pismima nikada nijesu pomenule, jasno je da niko u narodu crnogorskom za Savu nije znao. Sava je kao i sve srpsko NAMETNUT Crnogorcima.

Nema se što osporiti.

Naravno nikako samo sto je ime Svetoga Save starije od imena Crna Gora pa ne znam kako uopste se posmatra ovaj fenomen sem da Sveti Sava nije postojao u oblasti Crna Gora koja mnogo vekova kasnije pocinje da postoji.

Naravno nikako samo sto je ime Svetoga Save starije od imena Crna Gora pa ne znam kako uopste se posmatra ovaj fenomen sem da Sveti Sava nije postojao u oblasti Crna Gora koja mnogo vekova kasnije pocinje da postoji.

Дукљанима је унета и наметнута - на силу....култура...и нису је прихватили... :hahaha:

Iz knjige
icon_arrow.gif

radoslav_rotkovic.jpg

Ne razumem tvoj motiv ja kao Srbin ne posrbljavam Crnu Goru gledam objektivno na istorijske okolnosti.
Ti kao Siptar siptarizujes Crnu Goru a koristis slovenski jezik i slavistiku da dokazes netaknutu nacionalnonst Crne Gore.
Siptarizujes Crnu Goru slavistikom.
De ti je pamet mladicu?

Manipulacije, manipulacije.

Prvo, pitanje je šta se ovde podrazumeva pod svetim Savom. Da li je to on kao istroijska ličnost - jedno vreme je bio naslednik Hercegovine - zatim reformator pisma, ili njegova crkvena i svetačka aura, ili njegova svetovna uloga, kao utemeljivača srpske države, ilili sveti Sava kao mitsko biće u narodnim verovanjima gde se smatra da je zamenio nekog od bogova iz slovenskog panteona.

Ovde je po svemu sudeći reč o kultu svetog Save u smislu školske slave i glorifikacije njegove prosvetiteljske uloge. Onda sledi dokazivanje da niko nije pominjao svetog Savu vladara Crne Gore koji su skoro svi živeli u vreme pre nego što je kult svetog Save kao prosvetitelja bio uspostavljen i u samoj Srbiji.

I kao vrhunac, naopako dokazivanje - ne pominju svetog Savu, znači nisu znali za njega.

Manipulacije, jeftine manipulacije.

Može li mi neko reći što se raspravljmo sa budalama koje lupaju gluposti bez ikakvih argumenata?

Ni u jednom pismu i djelu Njegoš ga nije pomenuo

U svim ostalim pismima drugih ljudi i knjigama i izvorima, nema pomena o Savi prije 1865.

Ako ga Vladike u pismima nikada nijesu pomenule, jasno je da niko u narodu crnogorskom za Savu nije znao. Sava je kao i sve srpsko NAMETNUT Crnogorcima.

Ni u jednom pismu i djelu Njegoš ga nije pomenuo

Dobro, neka bude tako! Ponavljas se.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back