Racun za struju

Da. Skloni su krađi. Kao, ne kradu oni, ali.. Prave se blasavi. Ljudi u stanovima, a često i u kućama, nemaju naviku da redovno čitaju svoje brojilo. Mislim da u ovoj situaciji moramo to početi svi da radimo ako nećemo da nas šišaju kao ovce.
Jer, ako ne čitamo, oni imaju krajnji argument da brojilo možda nije ispravno, a za to oni ne odgovaraju, pa... Opet mi plaćamo.

Ima još jedna stvar, a to je pretplata za TV: ako prilikom uplate fali samo 1 din., suma za tv ostaje za idući mesec, pa ako se nekoliko meseci plaća nešto manje nego od krajnje cife na računu, onda ispadne da je veći račun za tv nego za struju...

Na žalost, moramo čitati račune i pri najmanjoj sumnji proveravati šta nam je tačno naplaćeno. Imamo posla sa .. Da ne izdevam imena, ima ih u ovoj zemlji..

opet teorija zavere?
ko mislite da vas potkrada? Pera koji očitava stanje strujomera ili Milica na šalteru?
EPS je javno preduzeće, zabole njih za potkradanje vašeg strujomera. to što su kilavi i nezainteresovani za svoj posao je samo gratis.
dakle, stvar je čisto tehničke prirode. zna se cena struje, ako mislite da vam je pokvaren strujomer prijavite to nadležnoj ED ali pismenim putem.
pre toga probe radi isključite sve potrošače u kući, a to je najlakše uraditi tako što isključite glavne osigurače, i proverite da li se "okreće" strujomer.
takođe proverite da li vam je uklopni sat ili mtk OK a to se vidi po položaju strelice na satu, mada je moguće i preko odnosa iznosa više i niže tarife na računu.
grejanje na struju preko dana putem grejalica i kotlova na struju je najskuplji način grejanja i tako i treba da bude.
inače znam da će zvučati bzv ali cena struje je dž u odnosu na jevropu. za razliku od na primer benzina i xy drugih proizvoda kojima su cene slične ako ne i više nego tamo negde.

jedno pitanje ako neko yna da mi odgovori
sta se desava kada doje recimo kontrola iy distribucije i vidi da se prijavljeno staje na strujomeru -kategoruja samočitača, razlikuje od stvarnog ali na taj način da je potrošač mnogo više platio nego potrošio
recimo stanje na strujomeru je 20 000 KW a prijavljeno 25 000 i plaćeno
sve to sa ciljem da se leti unapred plaća po nekih 8 000 dinara da bi i zmi moglo da se prođe sa 10 000 din, umesto leti 3000 a zimi 40 000

Ne znam da se takve stvari kontrolišu, osim na zahtev kupca... Mnogi to rade i sa strujom i sa gasom.
Pa, ne znam, ali to njih nikako ne oštećuje, samo su dobili novac unapred za struju koju nisu još isporučili... Bio bi problem, teoretski, ako bi u međuvremenu poskupela struja, ali i to na štetu potrošača, jer bi onim novcem platili manji broj kilovata. Uglavnom, oni su na šteti samo kod krađe struje - potrošnje bez brojila.

vd:
opet teorija zavere?
ko mislite da vas potkrada? Pera koji očitava stanje strujomera ili Milica na šalteru?
EPS je javno preduzeće, zabole njih za potkradanje vašeg strujomera. to što su kilavi i nezainteresovani za svoj posao je samo gratis.
dakle, stvar je čisto tehničke prirode. zna se cena struje, ako mislite da vam je pokvaren strujomer prijavite to nadležnoj ED ali pismenim putem.
pre toga probe radi isključite sve potrošače u kući, a to je najlakše uraditi tako što isključite glavne osigurače, i proverite da li se "okreće" strujomer.
takođe proverite da li vam je uklopni sat ili mtk OK a to se vidi po položaju strelice na satu, mada je moguće i preko odnosa iznosa više i niže tarife na računu.
grejanje na struju preko dana putem grejalica i kotlova na struju je najskuplji način grejanja i tako i treba da bude.
inače znam da će zvučati bzv ali cena struje je dž u odnosu na jevropu. za razliku od na primer benzina i xy drugih proizvoda kojima su cene slične ako ne i više nego tamo negde.

Ne, ne, ne namerno potkradanje, već bahatost u poslovanju, ali uz staranje da, ako neko ima štete, to ne budu oni.
A ako potrošač ima štete, neka se žali, a oni će žalbu prihvatit ili ne. I to na takav način da se ,ako nisu baš velike pare, ne isplati maltretirati. I to je jedan od načina da se "amortizuje" evidentna velika krađa struje od strane "divljih" potrošača - kriminalaca.
Ispadne im jeftinije i komfornije tako, nego da se oni maltretiraju kontrolišući da li negde neko krade struju.
A ako ne krade direktno od njih, baš ih briga, to mora sam potrošač da primeti (što je i normalno), ali i da dokaže - što je većini građana malo teže, jer se u to ne razumeju, pa moraju nekog platiti da im to uradi. I onda je to za privatnu tužbu, a ne za ED. Oni svoje dobiju, ma od koga.

Cena struje se ne računa u odnosu na Evropu nominalno, već procentualno u odnosu na nacionalni dohodak po glavi stanovnika. Tek tako možemo videti da li je struja kod nas jeftinija ili ne.

Poslednja izmena:
vd:
struja je roba kao bilo koja druga i ima svoju cenu koja ne zavisi od nečijih prihoda.

Treba znati kako se računa da li je nešto za nekog skupo ili ne. Zgodno je malo poznavati i ekonomiju,ma ne samo imati politički stav. I cena struje ima veze za platama - ovde je jeftinija radna snaga nego u spomenutim zemljama. Osim toga, ovde ED ima monopol, što nije svugde slučaj.
I, ovde mnogi nemaju mogućnost da biraju čime će se grejati - nema svugde gasovoda, na čvrsto gorivo zaposlenima koji nemaju nikog kod kuće kad rade nije moguće da se tako greju. A relativno je, u odnosu na celokupno stanivništvo, mali broj onih koji imaju gradsko grejanje. Da ne govorim o staračkim domaćinstvima, gde ljudi jednostavno ne mogu fizički da koriste čvrsto gorivo.

Osim toga, ranije, kad je trebalo proizvoditi i prodavati TA peći, bilo je svako drugo grejanje skuplje. Samo što mlađi nemaju pojma o tome... Pa kad je bilo zgodno da se struja manje, a nafta više troši, bio je isti slučaj sa naftaricama, kao pre toga sa TA pećima... Neviđena kampanja da je to najjeftinije i najbolje grejanje. I, tako redom, nema stalne i dugoročne energetske politike, a koliko košta čoveka da svakih 10-tak godina menja sistem grejanja u kući? A u stanu je to sve još teže. kako ljudi koji žive u zgradama i nemaju daljinsko grejanje da se greju? Na fosilna goriva? U zgradama u kojima ni dimnjaka nema? Jer, u jednom periodu nije postojao propis da zgrade moraju imati dimnjake....
Prema tome, nemoj pričati o tome kako je bolje i kako treba da bude. Ovde je onako kako mora, na žalost.

Jedina prava šansa da grejanje manje košta je solidna izolacija građrvine... A tek o tome mogu da se pišu romani.

Na ovoj temi je, koliko sam shvatila, reč o računima za struju, a ne o tome za šta se ta struja troši. Svako ima prava da zna tačno koliko je i na šta porošio svoj novac.

Zato sam i napomenula da je potrebno da ljudi redovno sami čitaju brojila i izračunavaju lkoliko su potrošili - jer ima više nepravilnosti i grešaka u računima nego što je to moguće nazvati greškama - više liči na nebrigu o potrošačima, da ne kažem bahatost. Jer se zna da nemaju kud'.Svi su zavisni od električne energije, i niko ne može da promeni snabdevača.

A ljudi su ovde spominjali da imaju istu potrošnju, a mnogo veće račune, ne "optužujući" ED, već pitaju ima li neko slično iskustvo. Da ga podele.Da pomognu sebi, a ne da čitaju kako je bolje da se greju nečim drugim.
A bio je i post da neko nije ni bio kod kuće ceo mesec, a dovio račun... Veći od onog osnovnog.

Tvoj post deluje kao da si PR ED. Cccc..

vd:
struja je roba kao bilo koja druga i ima svoju cenu koja ne zavisi od nečijih prihoda.

jeste, osim ako je ne posmatras kao osnovnu potrebu, gde spadaju hrana, grejanje, ako se drzava ponasa kao socijalno brizna, pa vodi racuna da u zemlji koja je stalno u krizi i nezaposlenost itd da ne odvrce osnovne potrebe. ok posto je stagnacija i neresavanje raznih problema dugo, onda se nagomilava i na ceni struje. ali bas da je struja roba kao i bilo koja druga, u 21. veku nije

vd:
opet teorija zavere?

Zabole me jel Pera ili Milica... da kradu, kradu! Za to bi ruku dala... Nije ovo meni prvi slučaj... I na poslu smo to imali i kod mojih i sad ovde... Ma idi bre...

Meni sat stoji ispred kapije i samo oni imaju ključ, što je po zakonu... i ajde sad ti meni dokaži da nije neko od njih došao i prešaltao moj sat? Kako to dokazati? NIKAKO!!!

U oktobru sam potrošila 2000 kw, u Novembru 5000 kw, a sad u Decembru(danas je 25.) 1800kw... ako mi neko objasni logiku, častim ga?

Imam varijantu da ga šaljem za BG, i da opet ja snosim sve troškove, koji su 3-4ooo dinara... a ti u BG su naravno u dogovoru sa ovima i sve i da je pokvareno, popraviće i rećiće da nije pokvareno da bi mi platili...

Ovo je tako elegantna krađa, ma milina... z:mrgreen:

Što se tiče Jevrope, ne možeš da porediš nas sa njima... kolike oni imaju plate a kolike mi... nemojmo se glupirati... z;)

Uostalom, mi na leto ugrađujemo peć i zidamo dimnjak, ne pada mi na pamet da bacam pare više...

Samo da se raspitam koja peć je dobra... ja bih nešto na čvrsta goriva... da u nju mogu ložiti brikete, drva, ugalj... ono što mi bude najisplativije, shodno situaciji...
Daj Bože da mi ne zatreba, ali kakvo je vreme, bojim se da će nam trebati...

Zabole me jel Pera ili Milica... da kradu, kradu! Za to bi ruku dala... Nije ovo meni prvi slučaj... I na poslu smo to imali i kod mojih i sad ovde... Ma idi bre...

Meni sat stoji ispred kapije i samo oni imaju ključ, što je po zakonu... i ajde sad ti meni dokaži da nije neko od njih došao i prešaltao moj sat? Kako to dokazati? NIKAKO!!!

U oktobru sam potrošila 2000 kw, u Novembru 5000 kw, a sad u Decembru(danas je 25.) 1800kw... ako mi neko objasni logiku, častim ga?

Imam varijantu da ga šaljem za BG, i da opet ja snosim sve troškove, koji su 3-4ooo dinara... a ti u BG su naravno u dogovoru sa ovima i sve i da je pokvareno, popraviće i rećiće da nije pokvareno da bi mi platili...

Ovo je tako elegantna krađa, ma milina... z:mrgreen:

Što se tiče Jevrope, ne možeš da porediš nas sa njima... kolike oni imaju plate a kolike mi... nemojmo se glupirati... z;)

Uostalom, mi na leto ugrađujemo peć i zidamo dimnjak, ne pada mi na pamet da bacam pare više...

Samo da se raspitam koja peć je dobra... ja bih nešto na čvrsta goriva... da u nju mogu ložiti brikete, drva, ugalj... ono što mi bude najisplativije, shodno situaciji...
Daj Bože da mi ne zatreba, ali kakvo je vreme, bojim se da će nam trebati...
Ne razumem da samo oni imaju ključ od sata. Ti ne možeš da vidiš svoj strujomer ?
A šta se dešava kada isključite sve potrošače, da li i onda ide potrošnja (da li se vrti) ?

Ne razumem da samo oni imaju ključ od sata. Ti ne možeš da vidiš svoj strujomer ?
A šta se dešava kada isključite sve potrošače, da li i onda ide potrošnja (da li se vrti) ?

Vidim ga ja, ali po zakonu ključ imaju samo oni...

Ne vrti kad sve isključimo... ma to je novi sat, nema 2 godine... nije on pokvaren... već oni koji kradu... z;)

Mojima su 'pogrešno' očitavali par puta... :zroll:
Mojoj svekrvi su prošle godine u Januaru poslali 30000 din a oni nisu bili kući 20 dana... nit su grejali nit se išta palilo u kući... a posle im za februar pošalju 22000din... a oni čitav februar bili kući...

Da ne pominjem šta su radili kod mog muža u firmi... baš u fabrici... :zblesav: to ne smem ni pominjati...

Evo jednog bezazlenog slučaja:
Moj muž u firmi, tj.u kancelarijama uvek dobija oko 8000 din... ne greju se na struju, ništa od toga... al ajde nema veze...
Pre nekog vremena, presele oni kancelarije i sve zaposlene u drugu zgradu... i tu ostane sve prazno... niko nit ulazi, ni sijalica se ne pali... a računi i dalje 8000 dinara... z:((:zroll:

Ma užas... kod nas se izgleda naplaćuje po imenu a ne po realnoj potrošnji...:zroll:

Moguće je da dođe do greške bilo u očitavanju stanja ili unosa istog. Govorite o ciframa na računu, a niko ne spominje kilovat časove, odnosno potrošnju u kWh za 1 mesec. Neverovatno je da se neko greje na struju i očekuje račun od 1000-2000 din.
Ukoliko mislite da trošite manje, zašto jednostavno ne prijavite proble, EDB-u, tražite kontrolu ispravnosti brojila i vidite o čemu se radi.
Nema nikakve krađe, može doći do greške, ali bože moj sve se može ispraviti ukoliko je opravdano.

Moguće je da dođe do greške bilo u očitavanju stanja ili unosa istog. Govorite o ciframa na računu, a niko ne spominje kilovat časove, odnosno potrošnju u kWh za 1 mesec. Neverovatno je da se neko greje na struju i očekuje račun od 1000-2000 din.
Ukoliko mislite da trošite manje, zašto jednostavno ne prijavite proble, EDB-u, tražite kontrolu ispravnosti brojila i vidite o čemu se radi.
Nema nikakve krađe, može doći do greške, ali bože moj sve se može ispraviti ukoliko je opravdano.

Gde piše da iko očekuje račune od 1ooo-2ooo?z:shock:
Jel čitaš ti? Vidiš da pišem o kilovat časovima?

A to tvoje prijavite problem košta okko 4ooo dinara.z;) Čisto da znaš.-

Čičak, ti možeš sama da pratiš koliko struje potrošiš. Na dnevnom, nedeljnom, mesečnom nivou...Kako god hoćeš. Zapišeš stanje na brojilu pa sutra u isto vreme opet i vidiš koliko si potrošila za 24h. Moja rođaka greje kuću sa dve TA peći, od kojih jedna akumulira 24h, i koriste klimu za dogrevanje, jer imaju bebu. I plaćaju račune za struju oko 15 000 u novembru i decembru kada je bilo relativno toplo, ko zna koliko će dobiti za januar i februar, ako potraju ovi minusi. Moji roditelji se greju na dve TA peći, akumuliraju im samo noću dok je jeftina struja i nikada im račun ne prelazi 7000 dinara. Zato sistem grejanja ni ne menjaju, na struju se greju 40 godina.

Čičak, ti možeš sama da pratiš koliko struje potrošiš. Na dnevnom, nedeljnom, mesečnom nivou...Kako god hoćeš. Zapišeš stanje na brojilu pa sutra u isto vreme opet i vidiš koliko si potrošila za 24h. Moja rođaka greje kuću sa dve TA peći, od kojih jedna akumulira 24h, i koriste klimu za dogrevanje, jer imaju bebu. I plaćaju račune za struju oko 15 000 u novembru i decembru kada je bilo relativno toplo, ko zna koliko će dobiti za januar i februar, ako potraju ovi minusi. Moji roditelji se greju na dve TA peći, akumuliraju im samo noću dok je jeftina struja i nikada im račun ne prelazi 7000 dinara. Zato sistem grejanja ni ne menjaju, na struju se greju 40 godina.

zd, ispisah na drugoj temi probleme sa grejanjem. z:(
Čula sam i ja da su super TA peći, pa i dok smo bili mali, jedno vreme smo se grejali na nju, bila neka nestašica mazuta.

Kod nas je najveći problem ogroman prostor... imamo mi super izolaciju i sve ali džaba kad nemamo ploču iznad dnevne nego galeriju, površina je ogromna.

Ja nisam stručnjak i ne znam kako se grejete, ali ono što sam videla kada si kačila slike dok je kuća bila u fazi opremanja, po mom mišljenju to je nemoguće ugrejati bilo kako sem CG. E sada, zašto vi to niste uradili nemam pojma, ali ko god živi u kući trebalo bi da razmisli o CG. Mi imamo drvenu (prilično lošu) stolariju, nemamo izolaciju uopšte, a u prizemlju nam je trenutno 25C i pored debelog minusa napolju i vetra koji fijuče. Zato potrošimo ogreva koliko bi neko potrošio za dve, a neko i za tri zime, ali mi volimo kada je toplo, a ne možemo ni da menjamo stolariju, ni da radimo izolaciju.

Rešavajte to za sledeću zimu. Kupite kotao za grejanje na sojinu slamu,onog momka koji nema posao plati neka ti loži vatru (loži se 2 - 3 puta dnevno, mi se debelo zeznuli što ne kupismo taj kotao, nego opet klasičan na čvrsto. :evil: ) i ubiješ jednim udarcem dve muve.

Rešavajte to za sledeću zimu. Kupite kotao za grejanje na sojinu slamu,onog momka koji nema posao plati neka ti loži vatru (loži se 2 - 3 puta dnevno, mi se debelo zeznuli što ne kupismo taj kotao, nego opet klasičan na čvrsto. :evil: ) i ubiješ jednim udarcem dve muve.

Moraćemo se dobro raspitati šta je najbolja varijanta. Mi imamo neku varijantu na brikete, jer nam u proizvodnji ostaje neki nus proizvod od kojeg bi se mogli praviti briketi, i to bi nam bilo bukvalno besplatna sirovina. Ali sve je još u pregovorima. Neću o tome ni da mislim još, uvek se izjalovi nešto.
Samo je bitno sazidati dimnjak i ugraditi peć. To nam je glavna investicija ove godine, čim dođe lepše vreme. Pa posle otom potom. Koliko sam ja skontala te peći na čvrsta goriva , u njih možeš drva, ugalj, brikete, naftu, mazut... ima dosta opcija.

Jedino šta još moramo videti je što će nama peć biti u garaži, tj.spojena sa kućom. Da li odvajati taj prostor gde će biti peć ili je dobro što je u kući. Neki kažu da dimi, neki kažu super nećeš morati izlaziti napolje da ložiš.

Mali čičak:
Jedino šta još moramo videti je što će nama peć biti u garaži, tj.spojena sa kućom.

Ne znam da li vam je garaža deo kuće. Nama je kotao u prostoriji koja je dozidana pored kuće, i ima jedan zajednički zid sa kućom. Mana je što moramo da izlazimo iz kuće da ložimo, a prednost što ne ulazimo direktno iz kotlarnice u kuću zbog prašine, pepela, pleve od čokanja...Ne možeš u peč na čvrsto gorivo naftu i mazut. To je možda neki kombinovani kotao, ali ako je samo na čvrsto, onda ovo ne može. Mi smo pre ovog kotla imali kombinovani čvrsto + struja. Za mazut, naftu i gas mora da ima gorionik, a kotao na čvrsto to nema. A ako se greješ na čvrsto dimi, nije da ne dimi.

Ne znam da li vam je garaža deo kuće. Nama je kotao u prostoriji koja je dozidana pored kuće, i ima jedan zajednički zid sa kućom. Mana je što moramo da izlazimo iz kuće da ložimo, a prednost što ne ulazimo direktno iz kotlarnice u kuću zbog prašine, pepela, pleve od čokanja...Ne možeš u peč na čvrsto gorivo naftu i mazut. To je možda neki kombinovani kotao, ali ako je samo na čvrsto, onda ovo ne može. Mi smo pre ovog kotla imali kombinovani čvrsto + struja. Za mazut, naftu i gas mora da ima gorionik, a kotao na čvrsto to nema. A ako se greješ na čvrsto dimi, nije da ne dimi.
Da, garaža nam je spojena sa kućom, iz vešernice se ulazi u nju. A može i od spolja.
A jel ima prašine i pepela kad se lože ti briketi ili drva?
Ja sam za to , da gipsom odvojimo taj deo, napravimo klizna vrata i milina(nadam se).z:)
Ne dimi ako je dimnjak dobar, obavezno šamot, i po pravilima da se zida. A pravila o dimnjaku pišu u uputstvu za svaku peć. Najbolje na osnovu toga da zidate dimnjak.

Dimnjak ćemo zidati, i to napolju, tj.sa bočne spoljne strane kuće, uz kuću, na zid od garaže. I nama su rekli obavezno te neke šamotne cevi, one se valjda slažu jedna na drugu.

Jel zidanje dimnjaka traje dugo?

Sad ću da vam nađem sliku od moje garaže, to i nije prava garaža...z:)

Back