Pvc ili alu stolarija?

Koliko znam, bilo koje staklo ako je i samo malo zatamnjeno ili ima bilo kakav sloj koji smanjuje propuštanje svetlosti, omogućava da se vidi samo ona strana koja je više osvetljena. Znači, danju je napolju jača svetlost pa se ne vidi unutra, noću je napolju slabija svetlost, pa se ne vidi napolje. U izvesnoj meri ovo važi i za najobičnije staklo.

Ti si sve pobrkao! Sve je obratno.
Ja sam to već vidio i zamalo se nisam zajebo da stavim to čudo na kuću.
Kad je dan, tebe niko unutra ne vidi a ponoći se unutra sve vidi.
Znači, ponoći te komšija jasno vidi iz vani. To svakako kad imaš upaljeno svijetlo.
To je sistem sunčanih naočara.

Možda si mislio svjetlost jer toplota nema veze sa tim.
Ne! Reč je upravo o toploti! Nije to prosta zatamnjenost stakla.
Ovaj premaz (ili sastojak stakla) znatno smanjuje propuštanje toplote! Ne svetlosti, nego baš toplote!

Ti si sve pobrkao! Sve je obratno.

Kad je dan, tebe niko unutra ne vidi a ponoći se unutra sve vidi.
Znači, ponoći te komšija jasno vidi iz vani. To svakako kad imaš upaljeno svijetlo.
To je sistem sunčanih naočara.
A šta sam ja napisao???

Ne! Reč je upravo o toploti! Nije to prosta zatamnjenost stakla.
Ovaj premaz (ili sastojak stakla) znatno smanjuje propuštanje toplote! Ne svetlosti, nego baš toplote!

A šta sam ja napisao???

1. Tu se radi o zabludi i slabom poznavanju toplotne tehnike. Serviserji pogrešno tumače neke stvari jer ih ne razumiju.
To da ta premaz sprečava gubljenje toplote iz prostora je apsolutno netačno. Baš je obratno- u prostor DA, iz prostora NE.
Premaz samo manje propušta svjetlost i sa tim malo se manje zagrijava prostor unutra kad je sunce jer uđe manje svjetlosti.
To bi recimo bilo dobro ljeti kad je prevruće.
Zimi, kad trebaš da iz vana preko sunčevih zraka uđe u kuću što više toplote pa ta premaz to smanjuje.
Zato je to sa stanovišta toplotne bilance štetno.

Toplotne gubitke (prenost toplote s prenosom) najviše sprečava onaj međuprostor između 2 stakla (termopan), koji je ispunjen mirujućim vazduhom.
Vazduh je najbolji izolator.
Zbog pojave kondenzacije (plakanje prozora) se unutra (među stakla) stavlja nešto što kupi vlagu kao što je silikogel a može i argon.

2. A ovo drugo kako se kroz to staklo vidi -dobro si napisao, samo sam ja pogrešno razumio. U pravu si.

Poslednja izmena:
To da ta premaz sprečava gubljenje toplote iz prostora je apsolutno netačno. Baš je obratno- u prostor DA, iz prostora NE.
Živim u uverenju da je toplotna izolacija jednaka u oba smera. Znači ili propušta ili NE propušta jednako, u oba smera. To jednosmerno propuštanje mi nije uverljivo.
Da premaz smanjuje propuštanje toplote video sam u njihovom izložbenom salonu gde je izložen ogledni prozor sa i bez premaza.

Živim u uverenju da je toplotna izolacija jednaka u oba smera. Znači ili propušta ili NE propušta jednako, u oba smera. To jednosmerno propuštanje mi nije uverljivo.
Da premaz smanjuje propuštanje toplote video sam u njihovom izložbenom salonu gde je izložen ogledni prozor sa i bez premaza.

Kako ne razumiješ, mada u osnovi dobro rezonuješ (toplota se jednako prenosi u oba smjera od toplijeg prema hladnijem)?

Cilj je, da zimi uđe čim više svjetlosti u prostor i sa tim čim više toplote u prostor koga moraš dodatno i grijati da te ne zebe..
Ako na prozor staviš sunčane naočare (staklo sa premazom) , ući će manje svjetlosti i sa tim manje toplote u sobu. Zato je to zimi štetno.
Istovremeno se iz toplieg prostora(sobe) preko stakla gubi prema vani nešto toplote i tada taj premaz možda vrlo malo ili ništa koristi.
I sada je pitanje gdje se više gubi i dobija. Analize kažu, da se više dobija od sunca nego što se gubi preko stakla, posebno ako je dobar termopan.

Ljeti je cilj obratan, da uđe čim manje toplote, da nebi prostor bio prevruć Znači ljeti ta stakla koriste.
Zato se stavljaju rolete da u prostor ne uđe previše toplote.

A šta je glavni cilj zimi?
Da iz prostora, koji moraš ogevati, izlazi vani čim manje toplote i da su gubitci čim manji..
Kako zimi izlazi toplota vani i gubi se?
Izlazi preko zidova i stakala sa prevođenjem. E TADA NEMAJU TA STAKLA NIKAKVE VEZE. Kroz njih se toplota gubi iz prostora jednako sa premazom ili bez.
Tu igra ulogu samo onaj mirujući vazduh između 2 stakla (termopan) iza koji mora biti koeficijent prehodnosti min.k>1,4.

Zaključak:
Ljeti bi se moglo reći da ta stakla provode manje vrućine u prostor i tada koriste.
Zimi, kad se prostor grije, toplota vani izlazi jednako kroz staklo sa premazom ili bez ali zbog premaza, u prostor uđe manje sunčevih zraka i tako izkoristiš manje toplote od sunca koju trebaš.Zato su takva stakla zimi štetna.

Ako bi to staklo postavio unutra u prostor, recimo između 2 sobe, onda bi toplota prolazila u oba smera jednako i tada tvoja teorija o prenosu toplote je ispravna. Naravno smjer prenosa je uvijek od vrućeg ka hladnijem do izjednačenja.
Znači, pri projektovanju uvijek moraš gledati šta je cilj.

Nadam se da sam bio razumljiv.

Poslednja izmena:
Uvek može da se uštedi. Pitanje je da li uvek treba štedeti, i na koji način.
Nedavno sam zamenio jedan prozor 1.8x1.5. Mogao sam da prođem daleko jeftinije ali smatram da je novac dobro uložen.
Uzeo sam troslojno staklo, od čega dva su dva spoljna specijalna - manje propuštaju toplotu. Prozor ima dva komarnika koji se mogu podizati i spuštati kao roletne-samonavijače. Od tri krila dva se mogu kipovati a sva tri otvarati. Firma koja mi je radila (ovdašnja) najveći deo svoje proizvodnje izvozi u Švajcarsku gde su standardi za prozore veoma strogi.
Za te pare sam mogao da zamenim celokupnu stolariju na celom stanu! Ipak mislim da je ovo bio dobar izbor - ušteda će doći kasnije!
Bez vrhunske stolarije u ostatku stana, bez izolacije zidova, poda, temelja, izbegnutih toplinskih mostova, vrhunski optimizovanog grejanja - to je samo bačen novac :)

Nadam se da sam bio razumljiv.
Jesi!
Prevideo si samo jednu stvar: zimi je obično u sobi toplije nego napolju. Znači da se toplota gubi iz sobe. Zato staklo treba da sprečava taj gubitak.

Bez vrhunske stolarije u ostatku stana, bez izolacije zidova, poda, temelja, izbegnutih toplinskih mostova, vrhunski optimizovanog grejanja - to je samo bačen novac :)
U pravu si!
Nažalost, ne mogu sve odjednom.
Nakon izvesnog vremena, nadam se da ću moći da kažem da sam uradio sve što si nabrojao.

Jesi!
Prevideo si samo jednu stvar: zimi je obično u sobi toplije nego napolju. Znači da se toplota gubi iz sobe. Zato staklo treba da sprečava taj gubitak.
.

Nisam,
gubitak iz prostora najviše zadrži onaj mirujući vazduh ili argon između stakla a taj premaz nije ništa. Kroz taj premaz toplota ide vani sa prevođenjem a obratno iz vana ulazi putem radiacije preko svjetlosti gde premaz šteti.
Prouči područje kako se toplotna energija prenosi (prevođenjem, konveksijom i sevanjem) pa će sve biti jasno.

Ako je to čak troslojno staklo, onda gubitaka praktično nema, odnosno su minimalni.

Kupio si odličan prozor a sve ovo što govorimo oko premaza su sitnice i nemaju uticaja na gubitke ili korist više od 5%.
Jedino je staklo sa tim premazom skuplje za jedno 20%.

...necu ja nista, meni je to preskupo...ali sam sokirana, radili baki u prizemlju, pvc. dva prozora se otvaraju normalno i na kip...ostalo je fiksirano...sto je mnogo mnogo je,
bukvalno deru narod...danas komsiji koji ima od prilike istu povrsinu, mozda i malo manju uzese 75.000 dinara..ajde on bar od svoje terase moze da napravi kuhinju, pa
mogu da razumem toliko ulaganje...ova prva tek eto da nesto ostavi...

Nisam,
gubitak iz prostora najviše zadrži onaj mirujući vazduh ili argon između stakla a taj premaz nije ništa. Kroz taj premaz toplota ide vani sa prevođenjem a obratno iz vana ulazi putem radiacije preko svjetlosti gde premaz šteti.
Prouči područje kako se toplotna energija prenosi (prevođenjem, konveksijom i sevanjem) pa će sve biti jasno.

Ako je to čak troslojno staklo, onda gubitaka praktično nema, odnosno su minimalni.

Kupio si odličan prozor a sve ovo što govorimo oko premaza su sitnice i nemaju uticaja na gubitke ili korist više od 5%.
Jedino je staklo sa tim premazom skuplje za jedno 20%.

Vidim da si iskusan. Dali znas za ovaj IFT sertifikat? . Dali treba traziti takva sertifikat kada se kupuje stolarija? Dali on dize cenu iste i dali vredi platiti tu razliku ako je ima?

...necu ja nista, meni je to preskupo...ali sam sokirana, radili baki u prizemlju, pvc. dva prozora se otvaraju normalno i na kip...ostalo je fiksirano...sto je mnogo mnogo je,
bukvalno deru narod...danas komsiji koji ima od prilike istu povrsinu, mozda i malo manju uzese 75.000 dinara..ajde on bar od svoje terase moze da napravi kuhinju, pa
mogu da razumem toliko ulaganje...ova prva tek eto da nesto ostavi...

zato bas onaj "Roloplast" (sto sam pominjao u negativnom kontekstu) dnevno ima profit CISTO izmedju 8-17 iljada evra...pa ti vidi ;)

Vidim da si iskusan. Dali znas za ovaj IFT sertifikat? . Dali treba traziti takva sertifikat kada se kupuje stolarija? Dali on dize cenu iste i dali vredi platiti tu razliku ako je ima?

To je atest koji kaže da je proizvodnja izvedena po tom standardu.
To nije baš 100% garancija da jeste ali je bolje nego da nema ništa.
Teško je tu savjetovati, posebno ako se to proizvodi negdje u kooperaciji u Bog zna kojoj zemlji.
Pazi da bude profil min.5 komorni.
Profili Thisen 7 komorni su vrhunski jer ih ja imam ugrađene a za ostale ne znam.

Poslednja izmena:
To je atest koji kaže da je proizvodnja izvedena po tom standardu.
To nije baš 100% garancija da jeste ali je bolje nego da nema ništa.
Teško je tu savjetovati, posebno ako se to proizvodi negdje u kooperaciji u Bog zna kojoj zemlji.
Pazi da bude profil min.5 komorni.
Profili Thisen 7 komorni su vrhunski jer ih ja imam ugrađene a za ostale ne znam.

Mislis nesto ovako:
58e47c6a7f864d2684d173f76398a9cd.jpeg
?

6 komorni. Izgleda da i nema manje od 5 komora u ponudi (barem u reklamama.

I za Thisen postoji neki sertifikat ali u firmi gde sam pitao nisu ga imali.

Prilozi

• 58e47c6a7f864d2684d173f76398a9cd.jpeg
    58e47c6a7f864d2684d173f76398a9cd.jpeg
    30,5 KB · Pregleda: 2
Poslednja izmena:
Ljudi sve preko 5 komora je bacanje love, shvatite da je najveća površina prozora koja gubi toplotu upravo - staklo! Ako vam je do štednje, stavite troslojno staklo ispunjeno gasom, garancija je 5 godina i onda se dopunjava. Što se tiče profila i tu vam je danas sve manje više isto, nekad je Hjundai bio auto za sprdnju a danas je preplavio ameriku kao najekonomičniji i vrlo pouzdan automobil. Nemci i dan danas žive od stare slave ali...

Back