Živim u uverenju da je toplotna izolacija jednaka u oba smera. Znači ili propušta ili NE propušta jednako, u oba smera. To jednosmerno propuštanje mi nije uverljivo.
Da premaz smanjuje propuštanje toplote video sam u njihovom izložbenom salonu gde je izložen ogledni prozor sa i bez premaza.
Kako ne razumiješ, mada u osnovi dobro rezonuješ (toplota se jednako prenosi u oba smjera od toplijeg prema hladnijem)?
Cilj je, da zimi uđe čim više svjetlosti u prostor i sa tim čim više toplote u prostor koga moraš dodatno i grijati da te ne zebe..
Ako na prozor staviš sunčane naočare (staklo sa premazom) , ući će manje svjetlosti i sa tim manje toplote u sobu.
Zato je to zimi štetno.
Istovremeno se iz toplieg prostora(sobe) preko stakla gubi prema vani nešto toplote i tada taj premaz možda vrlo malo ili ništa koristi.
I sada je pitanje gdje se više gubi i dobija. Analize kažu, da se više dobija od sunca nego što se gubi preko stakla, posebno ako je dobar termopan.
Ljeti je cilj obratan, da uđe čim manje toplote, da nebi prostor bio prevruć
Znači ljeti ta stakla koriste.
Zato se stavljaju rolete da u prostor ne uđe previše toplote.
A šta je glavni cilj zimi?
Da iz prostora, koji moraš ogevati, izlazi vani čim manje toplote i da su gubitci čim manji..
Kako zimi izlazi toplota vani i gubi se?
Izlazi preko zidova i stakala sa prevođenjem. E TADA NEMAJU TA STAKLA NIKAKVE VEZE. Kroz njih se toplota gubi iz prostora jednako sa premazom ili bez.
Tu igra ulogu samo onaj mirujući vazduh između 2 stakla (termopan) iza koji mora biti koeficijent prehodnosti min.k>1,4.
Zaključak:
Ljeti bi se moglo reći da ta stakla provode manje vrućine u prostor i tada koriste.
Zimi, kad se prostor grije, toplota vani izlazi jednako kroz staklo sa premazom ili bez ali zbog premaza, u prostor uđe manje sunčevih zraka i tako izkoristiš manje toplote od sunca koju trebaš.Zato su takva stakla zimi štetna.
Ako bi to staklo postavio unutra u prostor, recimo između 2 sobe, onda bi toplota prolazila u oba smera jednako i tada tvoja teorija o prenosu toplote je ispravna. Naravno smjer prenosa je uvijek od vrućeg ka hladnijem do izjednačenja.
Znači, pri projektovanju uvijek moraš gledati šta je cilj.
Nadam se da sam bio razumljiv.