PUTOVANJE SVEMIROM...juce,danas,sutra.

Neznam kakve veze ima ono atrofija misica, pa valjda bi se ti brodovi sto pice ka starsima imali vestacku gravitaciju, znaci da se obrcu po uzduznoj osi...Za podsvetlosne brzine bi trebao da bude velicine malog gradica, jer bi se tu generacije smenjivale, sve sa ekosistemom, parkicima, farmrma hrane itd...i naravno birtijama..:)

@Dan, ono izlaganje ti je bilo super...Jedva cekam nastavak.Fotonski i jonski pogon, je'l to isto?

Uh, moram da se ispravim po pitanju jonskih motora.
Na ovom slovenačkom sajtu je obrađena prilično detaljno upravo tema mogućeg putovanja na zvezde.http://home.amis.net/ivanusaa/warp.html

Ovo su iznosi potrebnog goriva za put letelice veličine autobusa (spejs šatla) do Proksime Kentauri, nama najbliže zvezde, s tim da put traje 900 godina.Nije uračunato kočenje ni gorivo za povratak, dakle pomnožite ove iznose 4 puta za kartu u oba pravca.
Kao što vidite, upravo jonski motori su dovoljno efikasni pa im je potrebno najmanje goriva.
Ovde nije naveden anihilacijski motor koji je teorijski najefikasniji.

Pikax, taman posla.

@Svima, Još jedno moram da naglasim.Potpuni sam laik što se nauke tiče, pa nemojte mi verovati, nego posetite sajtove za koje sam postavio linkove i sami proverite moje postove.
Moje poluznanje je srednješkolsko i nešto malo sa opšte biologije.I mnogo pročitanih naučnopopularnih knjiga i časopisa.Nadam se da mi nećete zameriti za nenamerne greške.

Anihilacijski motori bese li to materija-antimaterija ?

Anyway, secam se da sam pre dosta godina gledao neku emisiju na tu temu.

Jos tada su govorili o projektu nekog zvezdanog broda koji uopste ne bi nosio gorivo, odnosno nosio bi u mnogo manjoj kolicini od potrebnog za put.

Ako se dobro secam to je trebalo da funkcionise kao neki usisivac-turbina.
Sa jedne strane bi usisavao kosmicke cestice (ione/fotone ???), a sa druge strane bi ih izbacivao pod velikim ubrzanjem.
Ali ne mogu da se setim kako su planirali da ih ubrzaju mislim da je to trebalo da bude nesto kao cesticni akcelerator.
Cini mi se da su to zvali projekat "Galileo".

Naravno, pored tehnoloskog tu je i ljudski faktor, odnosno fiziolosko-psiholoske teskoce sa kojima bi se putnici susreli.
Zato bi bilo interesantno cuti sta Pikax moze da nam kaze na to.

Cekajte, da vam potvrdim...joni su naelektrisane cestice ( katjoni - , anjoni + ), a fotoni su kvanti energije kao sto je i Dan rekao.

Prvo mi vi recite uslove sredine ( sve, povisena temperatura, G, ima li jonizujuceg zracenja,.... ) u kojima bi se eventualni putnici nasli :D..a ja cu pustiti masti na volju ( i nauku ) :D...

Back