PUTOVANJE KROZ VREME

P. S. Nakon svega, brzina se može tretirati kao skalarna veličina.
Samo, molim te, nemoj više da izvaljuješ "sve su brzine skalari", to je neka tvoja teorija i način shvatanja koji (veruj mi) potpuno razumem, tj. znam šta hoćeš da kažeš, ali je izjava jednostavno nebulozna.

Lexa:
Da si ti svestan šta si sad odvalio smejao bi se sam sebi.
Ja sam svestan sta sam rekao a ako ti mislis da sam odvalio samo potvrdjuje moje misljenje da ne znas matematiku toliko koliko se hvalis.

I u 1D prostoru vektori imaju smer i pravac, s tim što je svima pravac isti, a smer čak i nije...
Kako hoces, onda i skalari imaju pravac i smer. Svako polje je vektorski prostor nad samim sobom pa upravo to imas u jednodimenzionalnom slucaju tako da je svaki vektor tu skalar i obratno.

Koliko ja znam matematiku ti nemaš potrebe da procenjuješ, to jednostavno gubi smisao. Ni ja se nisam trudila da ocenjujem tebe. Sreća pa nisam... :)

Skalar je nešto drugo, možeš ga definisati eventualno kao prostor "0D", skalar je čista informacija i on jednostavno nema pravac i smer. Opet si izvalio biser.

NaraYan:
[/QUOTE=gnjec]
ja nisam sa prirodnih nauka..i ne znam fiziku...ali zar telo ako se krece brzinom svetlosti ne postaje svetlost?
Hehe
Da li biciklista koji se krece brzinom automobila postaje automobil?[/QUOTE]
To i nije tako smesno jer:
a) samo svetlost se krece brzinom svetlosti (u vakuumu).
b) ni jedno telo sa masom ne moze da dostigne brzinu svetlosti u vakuumu
To znaci da bi neko telo dostiglo c mora prvo nekako da izgubi masu a time postaje svetlost.

Mislim se ipak moze putovati i napred i nazad.
Meni se desava cesto da mi se ucini da sam video nesto ili nekoga, hocu da kazem da smo za nekoliko godina izumeli neki uredjaj ili neko specijalno odelo koje nam omogucuje da se krecemo velikom brzinom i time budemo nevidljivi za okolinu jer nase oko ne moze da primeti nesto sto se krece tako brzo... Shvatate sta zelim da kazem?

Sad mi pade jos nesto na pamet, "oni" kada se pripremaju da dodju u proslost, tamo negde u buducnosti upotrebe neki vid energije kakav je u sadasnjosti jos uvek neotkriven (ili nepostoji) , sa tom energijom ubrzaju svoje telo, i onda doputuju u sadasnjost ali da se atomi u njihovom telu krecu tako brzo da njihova tela prolaze mogu da prolaze kroz objekte, a ne mogu da vrate default stanje tela, tako da mogu samo da stoje u gledaju sta se desava, kao "duhovi".

Chronoleon:
Sad mi pade jos nesto na pamet, "oni" kada se pripremaju da dodju u proslost, tamo negde u buducnosti upotrebe neki vid energije kakav je u sadasnjosti jos uvek neotkriven (ili nepostoji) , sa tom energijom ubrzaju svoje telo, i onda doputuju u sadasnjost ali da se atomi u njihovom telu krecu tako brzo da njihova tela prolaze mogu da prolaze kroz objekte, a ne mogu da vrate default stanje tela, tako da mogu samo da stoje u gledaju sta se desava, kao "duhovi".
Tako nešto riješilo bi problem kauzalnosti tj. onaj uzročno-posljedični paradoks koji se često navodi kao razlog zašto nije moguće putovati u prošlost.

Nakon čitave diskusije o brzinama-vektorima i brzinama-skalarima, ostalo je neriješeno jedno pitanje iz koga je cijela diskusija i proistekla:

Ako uzmemo neki NAFAL i pošaljemo jednog brata-blizanca do, recimo, Alfa Centauri (4,3 svj.g. od Zemlje) i zatim ga odmah vratimo nazad (brzinom skoro jednakom brzini svjetlosti) da li će dva brata biti jednako stara kad se ponovo sretnu na Zemlji (kako je YOF13 napisao u postu kojim je ovo pitanje pokrenuto) ili će onaj što je ostao na Zemlji biti 8,5 godina stariji (kako kaže čika Ajnštajn).

MasterYoda:
Ako uzmemo neki NAFAL i pošaljemo jednog brata-blizanca do, recimo, Alfa Centauri (4,3 svj.g. od Zemlje) i zatim ga odmah vratimo nazad (brzinom skoro jednakom brzini svjetlosti) da li će dva brata biti jednako stara kad se ponovo sretnu na Zemlji (kako je YOF13 napisao u postu kojim je ovo pitanje pokrenuto) ili će onaj što je ostao na Zemlji biti 8,5 godina stariji (kako kaže čika Ajnštajn).
Da li ti to ozbiljno ?
Teoretski je u pravu AA, naravno.

PS1: NAFAL nije prakticno moguc iz raznoraznih razloga.
PS2: Alpha Centauri je na rastojanju 4.365 ± 0.007 ly od nas. Proxima Centauri je na rastojanju 4.22 ± 0.01 ly od nas.

Za dobar SF je sasvim dovoljno što je NAFAL teorijski moguć. Ostalo dodaje komponenta fantastike.

ps, davno sam čitao da dostizanje 98% brzine svetlosti nije baš tako nemoguće. Postoji ideja da se brod snabdeva gorivom (vodonikom) tokom samog puta, skupljajući ga iz okolinog prostora. Potisak bi bio relativno slab, ali konstantan i dugotrajan. U pitanju bi bio generacijski brod, što smo već više puta pominjali.

dan555:
Za dobar SF je sasvim dovoljno što je NAFAL teorijski moguć. Ostalo dodaje komponenta fantastike.
A jos bolji SF je onaj koji prati progres naucnih saznanja... Tako bi se izbeglo da brzo ne postane smesan (bar sa naucne strane)...

dan555:
ps, davno sam čitao da dostizanje 98% brzine svetlosti nije baš tako nemoguće. Postoji ideja da se brod snabdeva gorivom (vodonikom) tokom samog puta, skupljajući ga iz okolinog prostora. Potisak bi bio relativno slab, ali konstantan i dugotrajan. U pitanju bi bio generacijski brod, što smo već više puta pominjali.
Pretpostavljam da mislis na Bussard ramjet (http://en.wikipedia.org/wiki/Bussard_ramjet) [To nuzno ne bi morao da bude generacijski brod...]

Dva su nepremostiva problema pri brzom kretanju kroz svemir:
1. problem izbegavanja sudara sa manjim objektima na putanji kretanja
2. problem zastite od zracenja, koje postaje tim intenzivnije sto se brze kreces.
(Postoji jos jedan spekulativan problem: ako kreces na put prema nekom stelarnom sistemu, da li zelis da te njegovi eventualni stanovnici uoce jos u trenutku polaska ?)

PS1: mozda je teoretski moguc FTL, zakrivljavanjem prostora oko broda. Ako se u svom lokalnom prostoru kreces relativno malom brzinom (recimo ispod 5% c) izbegli bi se pomenuti problemi...

Naravno da ne mislim ozbiljno. Dok neko ozbiljno ne poljulja ono što je rekao AA prihvatam to kao tako. Samo sam skrenuo pažnju na ono što je prouzrokovalo cijeli niz postova na prethodnih nekoliko stranica.
I, da, znam koliko je daleko AC, samo, ovo nije stroga naučna diskusija i 4,3 je sasvim dovoljno precizno za dalju priču, a brže se kuca :lol:

Što se tiče Busardovog pogona, koliko se sjećam, dan555 je negdje (sada ne znam tačno na kom mjestu) postavio prilično dobar članak o mogućim pogonima, pa pretpostavljam da dobro poznaje tu oblast.

MasterYoda:
I, da, znam koliko je daleko AC, samo, ovo nije stroga naučna diskusija i 4,3 je sasvim dovoljno precizno za dalju priču, a brže se kuca :lol:
Udaljenosti sam pomenuo samo zbog pominjanja onih 8.5 godina, sto nikako ne moze da se uklopi u rastojanje do Alpha-e (cak i kad zanemarimo "sitnicu" da ne postoji nikakav magican nacin na koji bilo sta materijalno moze iz cuga da se krece brzinom svetlosti)...

Back