Putin presekao: Turski tok kroz Srbiju

Тихи

Starosedelac
Poruka
184.961
Putin presekao: Turski tok kroz Srbiju

Ruska kompanija "Gasprom“ donela je odluku da gasovod "Turski tok“ nastavi svoju trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku.

15928470655bf67af9c373e444705632_w640.jpg

Takođe, počele su sve pripremne procedure u tim zemljama, piše ruski list "Komersant“.

Kako se navodi, prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, do Mađarske će ruski gas stići samo godinu dana kasnije, što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. godine u potpunosti obustavi isporuku "plavog energenta“ preko Ukrajine.

"Komersant“ ukazuje da je ovo takoreći "Južni tok“ koji je Evropska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD.

Kako se ocenjuje, ovog puta će biti drastično komplikovanije uticati na to da se projekat obustavi jer "Gasprom“ u potpunosti poštuje zakone Evropske unije.

Iako je Grčka takođe u planu da se priključi ovom gasovodu, kako ocenjuje "Komersant“, još uvek nije najjasnije kako će to izgledati.

Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili pak da zameni azerbejdžanski gas na ruski nakon bude završena izgradnja gasovoda "TAP“, što je takođe planirano za 2020. godinu, prenosi Sputnik.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=11&dd=22&nav_id=1472655

Lepa vest stize iz Rusije....

Зар то није план од самог почетка? Видјећемо...гасификација Балкана свакако је добра вијест за наше шуме које су на ивици нестанка... :sad2:

Vojvodina je skoro komplet gasifikovana,barem ovde po Bačkoj pa su poslednih 4-5 godina svi prešli sa gasa na drva i struju . :confused:

Vojvodina je skoro komplet gasifikovana,barem ovde po Bačkoj pa su poslednih 4-5 godina svi prešli sa gasa na drva i struju . :confused:

Немогуће да дрво и струја буду јефтинији од гаса...говорим за индустрију,за топлане које покривају веће градове па чак и за физичка лица, рецимо да данас сутра и куће имају прикључак на гас...цијена дрвета ће рапидно расти,живи били па видјели.Евентуално нас може спасити нека нуклеарка у будућности да градимо, овако је јако упитно шта ће бити за 20,30 година по питању грејања и потреба индустрије уопштено.

Немогуће да дрво и струја буду јефтинији од гаса...говорим за индустрију,за топлане које покривају веће градове па чак и за физичка лица, рецимо да данас сутра и куће имају прикључак на гас...цијена дрвета ће рапидно расти,живи били па видјели.Евентуално нас може спасити нека нуклеарка у будућности да градимо, овако је јако упитно шта ће бити за 20,30 година по питању грејања и потреба индустрије уопштено.

Jest da se drvo kupuje :)

Jest da se drvo kupuje :)

Зато ће нестати шуме мој колега, управо због нелегалне сјече а пошумљавање готово да не постоји.
Код мене већ је јако тешко купити дрво јер све оде за извоз, Словенија, Италија.
А неки душмани нас зову Република Шумска,ја навијам за гас не због Руса него због квалитета живота.
Бар за сада гледајући пошто ми и нуклеарке нисмо баш на ти...

Не морају да минирају него ће се једноставно забрани Бугарској као чланици ЕУ и НАТО постављање гасовода преко њене територије. Баш исто као што је било са фантомским краком Јужног тока због којег смо НИС дали русима за тепсију рибе.

И сада би по уговору морали да нам га врате јер крака нема, па је (и) то разлог за ову FAKE NEWS.

Сад је прича малкице другачија.Пипа је ту на метар до њих.Бугари би били луди да не узму гас а још луђи да при томе не искористе-не наплате транзит кроз Бугарску...

Сад је прича малкице другачија.Пипа је ту на метар до њих.Бугари би били луди да не узму гас а још луђи да при томе не искористе-не наплате транзит кроз Бугарску...
Нека је пипа и пола метра од Бугарске, неће им дозволити амери.Што због Путина што због Ердогана.
Чак и Немачка, благо речено најача држава Европске уније, има озбиљан проблем са америма за Северни ток 2 који је уговорен и један већ постоји, а сад ће као Бугари да се успротиве и поставе пипу. Смешан си.

Нека је пипа и пола метра од Бугарске, неће им дозволити амери.Што због Путина што због Ердогана.
Чак и Немачка, благо речено најача држава Европске уније, има озбиљан проблем са америма за Северни ток 2 који је уговорен и један већ постоји, а сад ће као Бугари да се успротиве и поставе пипу. Смешан си.

Ameri mogu samo da ga dućkaju

Полако не заноси се утицајем било кога,интерес је чудо,исто си причао и за Сјеверни ток па миц по миц тржиште тражи јефтин гас.
Та антируска хистерија је болест, опусти се и уживај...

Svi zaboravljate da se u blizini Kipra vrse ispitivanja i da je do sada otkrivena velika kojicina gasa.Ako se ispostavi tacno,i ako ekspoatacija bude isplativa (a nema razloga da ne bude),EU ce blokirati sve ugovore sa Rusijom,ili vecinu,i poceti da eksploatise gas na svojoj teritoriji.Em je jeftinije (transport je mnogo kraci,i ide iskljucivo preko EU), em je vlasnik (vlasnici) Kipar,koji je iako podeljen deo EU.
Ja iskreno ne bih voleo da se to desi,ali to je jedna jao realna opcija.

Svi zaboravljate da se u blizini Kipra vrse ispitivanja i da je do sada otkrivena velika kojicina gasa.Ako se ispostavi tacno,i ako ekspoatacija bude isplativa (a nema razloga da ne bude),EU ce blokirati sve ugovore sa Rusijom,ili vecinu,i poceti da eksploatise gas na svojoj teritoriji.Em je jeftinije (transport je mnogo kraci,i ide iskljucivo preko EU), em je vlasnik (vlasnici) Kipar,koji je iako podeljen deo EU.
Ja iskreno ne bih voleo da se to desi,ali to je jedna jao realna opcija.
Ово за Кипар први пут чујем.Гас за Балкан може доћи из више праваца.Један је турски ток који би преносио руски гас.Други је азербејджански гас који би такође ишао преко Турске.Трећи правац који се помиње (ако сам ја добро разумео ) је гасовод испод средоземног мора који би ишао преко Кипра и Грчке а који би спроводио израелски и египатски гас.И четврта варијанта је течни гас који би се преко грчке луке Александропулос даље испоручивао на Балкан и даље.У Александропулос би се спроводио гас из Катара;Америке или још неких извора.Око ове четири руте је велика геостратешка борба и видећемо преко којих све путања ће накрају Балкан а и централна Европа добијати гас.Ја бих лично волео преко све четири путање што би верујем снизило цену гаса.

Зато што се гас препродаје по трострукој цени у односу на ону по којој се купује. то се ради из неколико разлога. Прво разлог је пљачка становништва, а други разлог је тај, што постоји потреба власти да се изазове мржња према Русима у српском народу у Војводини. Верујем да мађаре и хрвате из Војводине не треба посебно подстицати на мржњу према Русима, Она је све присутна.

Ово за Кипар први пут чујем.Гас за Балкан може доћи из више праваца.Један је турски ток који би преносио руски гас.Други је азербејджански гас који би такође ишао преко Турске.Трећи правац који се помиње (ако сам ја добро разумео ) је гасовод испод средоземног мора који би ишао преко Кипра и Грчке а који би спроводио израелски и египатски гас.И четврта варијанта је течни гас који би се преко грчке луке Александропулос даље испоручивао на Балкан и даље.У Александропулос би се спроводио гас из Катара;Америке или још неких извора.Око ове четири руте је велика геостратешка борба и видећемо преко којих све путања ће накрају Балкан а и централна Европа добијати гас.Ја бих лично волео преко све четири путање што би верујем снизило цену гаса.

https://uk.reuters.com/article/uk-c...ake-in-cyprus-gas-field-idUKKBN0TC1BQ20151123

https://www.blic.rs/vesti/svet/erdogan-protiv-energetskih-projekata-na-kipru/9p6cwm8

Evo samo nekoliko linkova,ja sam to inace procitao na totalno drugim portalima.Ako je to zaista tako,vrlo verovatno ce da dodje do brze eksploatacije tog gasa.A Erdogan se buni,naravno,,zato sto preko Turskog toka ce imati i prihod od tranzita,a i sstabilne isporuke gasa.Koje ako Kipar i EU pocnu da izvlace,nece dobiti bez ucenjivanja i pritisaka.

Back