PUTIN: "LUKASHENKO JE LOPOV"

Poenta je da ako hoces da si nezavistan treba da si spreman da placas sve svoje troskove nezavisnosti. Tako ti je u politici tako ti je u zivotu.

Ako oces da si nezavistan od keve i caleta treba da si spreman da platis trzisnu cenu iznajmljivanja gajbe, trzisne cene struje, vode, grejanja. A Belorusija bi kao neki srpski mladici, da budu nezavisni od roditelja al da im ovi i dalje salju pare. E pa nema bato....

kami83:
Mislim da glavni motiv ovog pritiska nije ekonomski vec politicki... To se najbolje vidi po tome sto se Rusija nije cak ni udostojila da kaze Nemackoj sta zeli da uradi...
Od autokrate kao stio je Putin me ne bi cak iznenadilo da pikira neku buducu zajednicku federaciju,da bi mogao da bude predsednik iste,posto nece moci da sedi na tronu nezavisne Rusije posle ovog mandata...Steta samo sto je Kasparov tako slab u Rusiji...

Politika i ekonomija odavno idu jedna sa drugom a što se tiče Kasparova vratio bi Ruse u eru Jelcina

kami83:
Mislim da glavni motiv ovog pritiska nije ekonomski vec politicki... To se najbolje vidi po tome sto se Rusija nije cak ni udostojila da kaze Nemackoj sta zeli da uradi...
Od autokrate kao stio je Putin me ne bi cak iznenadilo da pikira neku buducu zajednicku federaciju,da bi mogao da bude predsednik iste,posto nece moci da sedi na tronu nezavisne Rusije posle ovog mandata...Steta samo sto je Kasparov tako slab u Rusiji...

Naravno da je steta za vas zapadne sluge i vase gazde sa zapada. Jer ste dok je tamo na vlasti bio pijani Jeljcin mogli da pljackate ogromna bogatstva te drzave. No kad je dosao pravi Rus Putin, sa tim se prestalo . Rusi su se opametili videli su da od zapada nista dobro ne mogu imati i zapadne sluge i marionete nemaju nikakve sanse u Rusiji. Novi vladar Rusije bice neko od najblizih putinovih saradnika.

Jerry Ropero:
Naravno da je steta za vas zapadne sluge i vase gazde sa zapada. Jer ste dok je tamo na vlasti bio pijani Jeljcin mogli da pljackate ogromna bogatstva te drzave. No kad je dosao pravi Rus Putin, sa tim se prestalo . Rusi su se opametili videli su da od zapada nista dobro ne mogu imati i zapadne sluge i marionete nemaju nikakve sanse u Rusiji. Novi vladar Rusije bice neko od najblizih putinovih saradnika.

Jedino ih to može i spasiti

Jerry Ropero:
nema nista za dzabe. Moras da ostvarujes ruske interese u regionu da bi mogao da dobijes od njih gas i naftu po 100% nizoj ceni. Sto je dobro. Jer od zapada za ostvarenje njihovih ciljeva ne dobijes nista . Dok za neostvarivanje dobijes bombe, sankcije, genocid.
Pa jel' dobijamo?Meni nesto sve skupo,ne znam...Najjeftiniji plin za auto koji tocim je na OMV pumpi,ne na Lukoil,kazi sad.Pazi,ja sam svestan da nas na Zapadu ne vole ali sam sumnjicav u bratsku ljubav Rusa prema nama.

Ne dobijamo zato sto nasa vlast pod DOS-ovcima vodi totalno antirusku i prozapadnu politiku. Recimo Rusima je bilo do 2003 godine totalno zabranjeno da investiraju i kupe bilo sta u Srbiji u bankarskom sektoru. Ne mozes ocekivati da te podrzava neko protiv cijih interesa ti radis.

Da bi te Rusija podrzala moras prvo raditi u njenom interesu. Pravila su jasna i prosta. Pogledaj recimo cenu gasa koju placa Belorusija. 100 dolara po kubiku, a mi 300. Sta nam to zapad daje po nizoj ceni od trzisne. Nista. bas nista. Zato bi se ja okrenuo momentalno Rusima, jer em dobijas podrsku an spoljnopolitickom planu, em dobijas nize cene energenata , em cela Evropa zavisi od Rusije, pa ako je vec tako bolje biti u talu sa glavnim bossom nego sa njegovim shefovima.

Npr.daje nam to da se poljoprivredni resursi izvoze u zemljama EU bez carine,dok mi uvozimo sa carinom... Kada bi Srbija bila toliko zavisna od Rusije koliko je to Belorusija,mene bi bilo sramota sto smo zavisni od takvog bolesnog autokratskog sistema kao sto je Rusija...

kami83:
Npr.daje nam to da se poljoprivredni resursi izvoze u zemljama EU bez carine,dok mi uvozimo sa carinom... Kada bi Srbija bila toliko zavisna od Rusije koliko je to Belorusija,mene bi bilo sramota sto smo zavisni od takvog bolesnog autokratskog sistema kao sto je Rusija...

Ajde kazi sta mi to izvozimo od nasih proizvoda u EU. Sta. Izvozili smo secer jedno vreme pa je i to propalo zbog mucki i kriminala DS ekipe. Izvozimo malo malina i to je sve.

Recimo meso nam ne daju da izvozimo jer su smislili neka pravila koja mi naravno ne mozemo da ispunimo i ako je nase meso realno 10 puta kvalitetnije od onog koje se prodaje na trzistu EU. Al poenta , koju vi necete da shvatite jeste da svako stiti svoje trziste, tako i EU stiti svoje trziste i svoje proizvodjace, stoga mi tamo nemamo sta da trazimo.

Glavne zemlje gde Srbija izvozi svoje proizvode su nama susedne a pre svega BIH i Makedonija. Izvoz u EU nam je maltene simbolican.

Evo kako stiti EU svoje trziste. Recimo kazu vi iz Srbije mozete da izvozite meso u EU. Lepo. A onda kazu e da bi izvozili meso kod nas treba da ispunite te i te standarde, sto je naravno realno neostvarivo u nasim uslovima , pa od nekoliko stotina proizvodnih pogona u EU meso izvozi mozda 1. Ostali naravno "ne ispunjavaju standarde". A standardi tj lestvica se digne taman onoliko , koliko znaju da nema sanse da preskocis. Prosto.

Jerry Ropero:
Evo kako stiti EU svoje trziste. Recimo kazu vi iz Srbije mozete da izvozite meso u EU. Lepo. A onda kazu e da bi izvozili meso kod nas treba da ispunite te i te standarde, sto je naravno realno neostvarivo u nasim uslovima , pa od nekoliko stotina proizvodnih pogona u EU meso izvozi mozda 1. Ostali naravno "ne ispunjavaju standarde". A standardi tj lestvica se digne taman onoliko , koliko znaju da nema sanse da preskocis. Prosto.

Ponavljam drugi put "nemože se golim guzom neđ pijane ljude"

To nase meso ne ispunjava standarde, i to ne sve,nije tacno da se ne izvozi mesu u EU.... A i normalno je da se ispune odredjeni standardi da bi nas pustili na trziste EU... Pa ne mogu ja da udjem u nasu apoteku kao da sam usao na pijacu (a takve su apoteke bile za vreme Cobija,i takav nacin ponasanja se dosta odrzao i do danas),i da se zalim zasto ta apoteka nije u istom polozaju kao i apoteka u centru Londona...Mora da se nauce svakakvi ISO standardi,pa tek onda moze... A i ti standardi uopste nisu neostvarivi kod nas,to nije nekakva ko zna kakva tehnologija,naprotiv. to je nesto sto je sasvim logicno poslovanje...

kami83:
To nase meso ne ispunjava standarde, i to ne sve,nije tacno da se ne izvozi mesu u EU.... A i normalno je da se ispune odredjeni standardi da bi nas pustili na trziste EU... Pa ne mogu ja da udjem u nasu apoteku kao da sam usao na pijacu (a takve su apoteke bile za vreme Cobija,i takav nacin ponasanja se dosta odrzao i do danas),i da se zalim zasto ta apoteka nije u istom polozaju kao i apoteka u centru Londona...Mora da se nauce svakakvi ISO standardi,pa tek onda moze... A i ti standardi uopste nisu neostvarivi kod nas,to nije nekakva ko zna kakva tehnologija,naprotiv. to je nesto sto je sasvim logicno poslovanje...

Svako sa 2 grama mozga zna da je nase meso zdravije, cistije i bolje kvalitetom 10 puta od mesa koje se prodaje u EU. Svako ko je tamo bio duze od mesec dana. A zdravije je jer se proizvodi na prirodniji nacin dok ga oni trpaju raznim genetski modifikovanim hranama, koncentratima i slicno sto je i dovelo do pojave bolesti ludih krava. Eto vec 6 godina navodno Srbija moze da izvozi meso u EU a ti mi reci koja mesna industrija u Srbiji izvozi ista na trziste EU. Cekam.

kami83:

mislim da je glavni motiv ovog tvog komentara da se kaze nesto cisto da bi se pishalo uz vetar. a motiv ovog mog, kao i prethodnih, je da demistifikujem i objasnim sta se desava u stvarima o kojima vecina u srbiji ima premalo informacija, iskustva i dobre volje da ih razume.
prvo, to da se rusija nije konsultovala sa nemackom ne samo da je pogresna informacija, nego je totalno u koliziji sa realnim stanjem stvari (pa je jasno da nisi zlonamerno to napisao, nego jednostavno nisi o tom pitanju dovoljno obavesten). dakle, jos od pre pola godine, do dana danasnjeg, tekle su i teku intenzivne konsultacije o kompleksnom resenju svih pitanja vezanih za buduci potpis energetske hartije. jedno od glavnih pitanja jesu tarife za istocni blok, i sto bezbolnije prevodjenje ovih ekonomija na realne trzisne principe. bezbolnije za evropu, jer evropa samo o tome i brine, naravno. naime, najava zaostravanja ovog pitanja usledila je prvi put pre nesto vise od mesec dana, a definitivno USAGLASENA SA EVROPSKIM PARTNERIMA pre nekoliko nedelja. zato sve izjave zvanicnih organa eu i vodecih drzava i jesu o tome da ce se to pitanje resiti, i da nece osetno uticati na njihove interese. tu nije na odmet i raspolagati tehnickim podatkom da gas preko belorusije biva najvecim delom tamo i konzumiran (taj kanal je gotovo lokalni najvecim svojim delom magistrala) a nafta se SVA KONZUMIRA u samoj belorusiji. ja naravno ne smatram da je bulevarska evropska stampa merilo reakcije eu, i ona se naravno bavi nekim drugim poslovima, koji i nisu deo ove teme. toliko o krizi.
drugo, po pitanju mandata i navodne zelje putina da prisajedini belorusiju. ovaj, ?????????!!!!!??????? belorusija pokusava da se reintegrise u rusiju vec deceniju i rusija postavlja preostre uslove za tu integraciju iso toliko dugo. fakt da se ukrajina, gruzija i belorusija prevode na iste politicko-ekonomske principe iz pozicije rusije, svakome treba da govori mnogo. a to sto se pritisak na belorusiju da se vrati u normalne ekonomsdko-politicke tokove 99% realizuje upravo rusijom koja je gura KA SAMOSTALNOSTI u ekonomskom i politickom smislu, jasno govori o sprezi i sistemskom delovanju rusije i eu na tim prostorima. poljska je vec resena, ukrajina takodje, baltik je izduvao - sve uz zdusnu podrsku evropskih partnera i podrsku rusije u njenim realno-politickim principima. naravno, zato da bi eu posle dobila svoj deo kolaca ruske energetike, ali to je druga tema, zato o tome neki drugi put.

hajde da pricamo nekim drugim stvarima, o kavijaru, babuskama, medvedima, ushankama... o bilo cemu o cemu vecina ima makar neka znanja, ovako definitivno ne ide, jer na bbc-ju pored ovih elemenata druga informacija i o drugim temama ne postoji, pa je neozbiljno da se sa tih pozicija ozbiljno na ovu temu pise. bolje batali.

Jerry Ropero:
Svako sa 2 grama mozga zna da je nase meso zdravije, cistije i bolje kvalitetom 10 puta od mesa koje se prodaje u EU. Svako ko je tamo bio duze od mesec dana. A zdravije je jer se proizvodi na prirodniji nacin dok ga oni trpaju raznim genetski modifikovanim hranama, koncentratima i slicno sto je i dovelo do pojave bolesti ludih krava. Eto vec 6 godina navodno Srbija moze da izvozi meso u EU a ti mi reci koja mesna industrija u Srbiji izvozi ista na trziste EU. Cekam.

TOPIKO, ako se ne varam u Švabiju.
Reci mi samo koji to strateški interes za Ruse čini Belorusija?
Šta to oni tako rade u Rusku korist. Ne piju Coca-Colu?

Back