ПУТ КОЛИМА ЗА ТУРСКУ - молим за искуства!

pozdrav svima a posebno mom prijatelju capetanu,dokle si stigao ove godine ,mislim jesi stigao do kuvajta i li dalje
jesi isao u tursku ove godine
ja bih u grckoj u nea vrasni i nikad vise,grci su smradovi opasni ,gori su od crnogoraca,nikad vise samo lud
turska je zakon
nedaju wi-fi ****** sto izdaju apartmane i jos jos ruznih i neljubaznih situacija
isao sam preko bugarske naravno zcog metana,jer ove godine imaju jos vise metanskih pumpi nego prosle godine i preprosle kad sam isao u tursku.
Zdravo druze!
Posle svakakvih kombinacija za ovo leto, na kraju sam bio u Bugarskoj - malo planina i more- 4 dana u Banskom i 10 dana u Sv.Vlasu i sam veoma prijatno iznenadjen. Zadnji put u BG na more sam bio pre dosta godina i dosta se toga na pozitivno promenilo, jedino sto je to more hmm ali ajde...I ja sam u pocetku mog `morskog` odmora imao jednu neprijatnu situaciju(oko smestaja-hotela kojeg sam sam izabrao preko booking-a...bio je ziva katastrofa)ali posle sam napustio falicni pansion i na svoju ruku nasao fenomenalan hotel i sve se zavrsilo ok)pa sam kleo dan kada sam odlucio da idem na Crno More
i poceo da preracunavam kilometre do Kavale ili barem Kusadasija u TR, veruj mi!
Pozdrav!

OZIROM DA SAM I JA NAUČIO DOSTA TOGA SA OVOG FORUMA VEZANO ZA PUT U TURSKU OSJEĆAM SE DUŽNIM DA IZNESEM NEKE DETALJE SA PUTOVANJA BIJELJINA (BIH)-ANTALIJA.IŠAO SAM PUTEM SRBIJA.MAKEDONIJA,GRČKA,TURSKA.PUT DO GRČKE JE VEĆINI POZNAT PA NEĆU KOMENTARISATI STIM DA SAM PRIJE TRI GODINE PUTOVAO ZA GRČKU PA SAM POVJEROVAO G.MRKONJIĆU (IZ VLADE SRBIJE)DA SU BAREM PAR STOTINA METARA ZAVRŠILI AUTO PUT KROZ SRBIJU ALI NAŽALOST SAMO LUDA OBEĆANJA NISU SE POMJERILI NI METRA ČINIMISE.NA PUTU DO ANTALIJE PROVEDOH 3 DANA,PRVA STANICA NAKON 900 KM JE BILA KAVALA(GR) PRENOĆIM U HOTELU PA SUTRADAN DALJEDRUGI DAN STIGOH DO GR-TR GRANICE TU ME DOČEKA DVADESETAK VOJNIKA TURSKE ARMADE NAORUŽANIH DO ZUBA ALI NEVJEROVATNO LJUBAZNIH SAMO MAŠU RUKOM KAO NEKI POZDRAV I PROLAZIM DO GRANICE GDJE ME DOČEKA VEOMA NELJUBAZNI MLADI POLICAJAC TURSKI KOJI BEZ IKAKVOG RAZLOGA VRLO DRSKO PREGLEDA PASOŠE I BACA MI IH IZ SVOJE KUĆICE U AUTO ALI ŠTAJE TU JE NEOBIČNA GRANICA IMA 5 PUNKTOVA I NIKO OD TIH SLUŽBENIKA NA GRANICI NEZNA ILI NEĆE DA PROGOVORI NI RIJEČ NA ENGLESKOM,NA ZADNJEM PUNKTU NA ISTOJ GRANICI ZA STOLOM SJEDE TRI GOSPODINA ISPRED KUĆICE KOJA BI TREBALA BITI ZA CARINIKE (SAMO IM FALI TELEĆA GLAVA ZA MEZE SA LUKOM) JA PROLAZIM NEZNAJUĆI DA IM SE TREBA JAVITI PA ĆE ME IZ TE NJIHOVE KUĆICE JEDNA MLADA DAMA KOJA GOVORI ISKLJUČIVO TURSKI KAD JE SHVATILA DA JE NIŠTA NE RAZUMIJEM ODVESTI NAZAD DO CARINIKA,ONI SVAKAKO LJUTI ŠTO PRODJOH KRAJ NJIH SU LJUTI I DRSKI ALI MALO OTVORIŠE GEPEK I OBASNIŠE MI NA TEČNOM TURSKOM " NEŠTO" I PUSTIŠE ME DALJE.DALJE ĆU BITI KRAĆI DA NE DAVIM.POKRAJ ISTAMBULA SAM VEĆ SHVATIO DA U TURSKOJ POSTOJI SAOBRAĆAJNO PRAVILO DA NEMA USTVARI NIKAKVIH PRAVILA ,LJUDI VOZE KAO DA NISU NORMALNI ,KAO U BIH ILI SRBIJI DEVEDESETIH.PRVI OZBILJNIJI PROBLEM JE ŠTO NA PRVOJ NAPLATNOJ RAMPI NA AUTO PUTU NE STADOH NA VRIJEME DA VIDIM GDJE SE KUPUJE KGS KARTICA ZA PUTARINU NA TO DOBRO OBRATITE PAŽNJU,KUPUJETE NA PRVOJ NAPLATNOJ RAMPI U KUĆICI PRIJE PROLASKA PUTARINE,VISA,MASTER,MAESTRO ILI NOVAC VAM NEĆE POMOĆI NA AUTO PUTU KROZ TURSKU.MENE NAKON TRI NAPLATNE RAMPE ZAUSTAVIŠE NEKI STRUČNJACI BEZ AKREDITACIJE I BEZ UNIFORME TE MI NAPLATIŠE 30EURA TU NEKU KGS KARTICU KOJOM SAM DALJE IŠAO BEZ PROBLEMA IAKO NIJE VRIJEDILA VIŠE OD 10 EURA ALI ŠKOLA SE PLAĆA.S TIM OBAVEZNO KAD UDJETE U TURSKU RAZMIJENITE NEGDJE EURE U TUR.LIRE SA VAS NE ŠIŠAJU.PUT DALJE ME VODI DO KUTAHIJE GRADIĆ NA OTPRILIKE POLA PUTA OD ISTAMBULA DO ANTALIJE, TU SAM PRENOĆIO.BEZ NAVIGACIJE NE BIH NIKOM PREPORUČIO ODLAZAK U TURSKU PUTEVI SU IM GOTOVO SVI KROZ NEKE GRADOVE PA ĆETE SE LAKŠE SNAĆI SA NPR GARMINOM,IMA I TU MANJIH PROBLEMA ALI SU ZANEMARLJIVI SVAKAKO PRIJE PUTA TREBA DOBRO POGLEDATI MAPU PUTA NPR. VIA MICHELIN.TREĆI DAN SAM NASTAVIO PUT OD KUTAHIJE PREMA ANTALIJI,PRILIČNO DOSADAN PUT I IAKO NA SVE STRANE GRADE PUTEVE NIJE IM TA DIONICA ZA POHVALU.A SAD SATNICE OD BIJELJINE(BIH) DO KAVALE(GR) 13 SATI SA MANJIM PAUZAMA JER SU MI U AUTU ŽENA I KĆERKA,OD KAVALE DO KUTAHIJE(TR) 10 SATI,A OD KUTAHIJE DO ANTALIJE(TITANIC HOTEL) 5 SATI,I TO SVA ZA TRI DANA PUTOVANJA NEBIH VAM PREPORUČIO DA IDETE MANJE DANA A NOĆU NIKAKO.POSLE DESET DANA U TITANIKU KOJI JE PRILIČNO DOBAR VRAĆAMO SE KUĆI ALI SADA DRUGIM PUTEM PREKO AYDIN ,IZMIR, CANAKKALE PA 20 MIN TRAJEKT ZATIM GRANICA GDJE NIJE OVAJ PUT BILO NIKAKVIH PROBLEMA DO ALEXANDROPULI(GR).OVA DIONICA OD ANTALIJE JE LOŠIJA OPCIJA ZATO ŠTO SE PROLAZI KROZ MNOGO VIŠE NASELJENIH MJESTA PA GUŽVA,TE SEMAFORI NA KOJE TURCI KOLIKO PRIMJETIH UOPŠTE NE OBRAĆAJU PAŽNJU TE STANEM NA BENZ.PUMPU DA KUPIM KAFU PRIDJE MI NEKI GOSPODIN I NA TURSKOM MI NEŠTO PRIČA MISLIM DA MI JE NUDIO NEKU ROBU PA U TIM SITUACIJAMA BUDITE OPREZNI ,I JOŠ NEŠTO BENZ.PUMPE SU IM KATASTROFA NI WC,NI KAFIĆA TAKO DA JE NAJBOLJE PO MOM MIŠLJENJU NE ZAUSTAVLJATI SE NIKAKO KROZ TURSKU.GORIVO SVAKAKO SIPATI U MAKEDONIJ I(NAJJEFTINIJE) I AKO MORA U TURSKOJ ALI IZABRATI PUMPU U NEKOM GRADIĆU KROZ KOJI PROLAZITE.DA ZAKLJUČIM HOTELI U TURSKOJ OBAVEZNO 5 ZVJEZDICA,NE IZLAZITI IZ HOTELA JER NE ZNAM ŠTA BI VAM MOGLO BITI ZANIMLJIVO,MISLIM DA JE TURSKA VEOMA ZAOSTALA ZEMLJA I DA IH NE TREBA PRIMITI U EU BAREM 50 GODINA JOŠ.ALI SU SA TURISTIČKOM PONUDOM ODLIČNI TU IM SVAKA ČAST ALI NE ZABORAVITE DA JE TO ZASLUGA STRANOG KAPITALA A NE TURSKE. POZDRAV SVIMA NAROČITO KAPETANU MNOGO MI JE POMOGAO I NEMOJ DA VAS MRZI DA POSLE ODMORA DATE SVOJE KOMENTARE.

Zdravo druze!
Posle svakakvih kombinacija za ovo leto, na kraju sam bio u Bugarskoj - malo planina i more- 4 dana u Banskom i 10 dana u Sv.Vlasu i sam veoma prijatno iznenadjen. Zadnji put u BG na more sam bio pre dosta godina i dosta se toga na pozitivno promenilo, jedino sto je to more hmm ali ajde...I ja sam u pocetku mog `morskog` odmora imao jednu neprijatnu situaciju(oko smestaja-hotela kojeg sam sam izabrao preko booking-a...bio je ziva katastrofa)ali posle sam napustio falicni pansion i na svoju ruku nasao fenomenalan hotel i sve se zavrsilo ok)pa sam kleo dan kada sam odlucio da idem na Crno More
i poceo da preracunavam kilometre do Kavale ili barem Kusadasija u TR, veruj mi!
Pozdrav!
kapetane zao mi je sto si se tako proveo u bugarskoj,ali oni meni ipak ostaju kao rezervna opcija,u odnosu na crnu goru,hrvatsku i grcku i po preporuci ljudi koji su bili i citanja komentara izgleda da treba ici u ALBENU kazu da je tamo najbolje na bugarskom moru.Ja sam izvukao neki rezime iz trogodisnjeg letovanja
2010........turska sarimsakli 10-ka
2011........bugarska elenite 9-ka
2012....nea vrasna grcka.... 5 -
znaci nikad vise u grcku,majke im ga smradarsku,neda ti wi-fi na 15 minuta a platis mu 550 evra za apartman za 15 dana,pa ti neda kesu za djubre nego te salje u supurmarket da kupis drugu,neda ti posteljinu tek posle 10 dana.
ma nikad vise ,zaricanje kao za crnu goru,samo kad bih poludeo.turska je vrh i vise je nemenjam ,samo moze destinacije.

Poslednja izmena:
Evo prva da se javim ove godine kao budući putnik kolima za Tursku. Isplanirali smo putešestvije tako što najpre idemo 5 dana u Istanbul, a zatim 10 u Sarimsakli. Dosta toga mi je bilo od pomoći kako sa ovog, tako i sa drugih foruma. Ostala mi je nedoumica jedino oko tih putarina kroz Tursku i KGS kartice. Gde se tačno kupuje po prelasku granice, da li je varijanta sa dopunom ili kako uopšte funkcionše. Ako neko ima iskustva skoro do Istanbula, neka napiše.
Inače, mi smo posle razmatranja i male pomoći agenta iz agencije odlučili za hotel Mare i PP. U Istanbulu smo Q Hotel rezervisali preko bookinga.

Mi takođe volimo da putujemo kolima, često sve u sopstvenoj režiji (kako put, tako i smeštaj), tako da je nama ovakvo putovanje bez premca. Jedino što bih dodala na temu, a iz prošlogodišnjeg iskustva, da nikada više ne bismo išli kroz Bugarsku, već isključivo preko Grčke do Turske.
Tačno je da sada ima jevtinih letova do Istanbula, ali obzirom da to obično nije krajnja destinacija onih koji idu na g.o. onda treba uzeti u obzir i cenu karte Istanbul-krajnja destinacija (Marmaris, Bodrum, Alanja, Antalija...). Mi smo doživeli Tursku u pravom smislu reči, jer smo nakon Istanbula, gde smo boravili 6 dana, prešli Bosforom na azijski deo države, pa do Sarimsaklija, a u povratku smo se vraćali preko Dardanela i Grčke u cugu.

poštovanje!
Evo ja bih izneo moje iskustvo sa putovanja. Putovali smo za Ankaru početkom godine. Na pitanja zašto ne avionom, odgovor strah!
Putovali smo Passatom B5.5 1.9 tdi sve crveno čipovano. Inače put je počeo sa severa zemlje iz Novog Kneževca.
Do granice sa Bugarskom nema šta da se priča, dobri putevi ... ta kao u EU. Na samom ulasku u Bugarsku neprijatno iznenadjenje u vidu odvratnih carinika. Vinjetu smo kupili na šelovoj pumpi iza prelaza po ceni od 12 eura (plaćeno u eurima) vinjeta je klasična i lepi se na prednje staklo. Odmah po ulasku u Bugarsku smo se ponadali da su putevi samo do granice takvi ali smo naišli na veliko razočarenje. Putevi, lokalni, magistralni, regionalni i autoput sve zajedno ocena nulla. Policije ima na svakih par kilometara i gde je postavljen znak radarsak kontrola tokom nekoliko kilometara ona i jeste prisutna. Znači nema žurbe poštuj ograničenja koja nemaju veze sa pameti i stanjem na putu (od 40 do 90 km/h).
Naravno neprijatnostima se tu ne nazire kraj. Nailazi se na čuvenu prestolnicu Sofiju. U vreme kada smo išli na put gradio se veliki kružni tok na ulasku iz pravca majke SRBIJE. E tu je nastao pakao pošto navigacija nije uradila posao (pošto ne postoji taj deo rute) i morali smo da pratimo znakove kojih, predpostavljate nema. No vodite računa na tom delu da se isključite na krejnje levom izlazu.
Veoma bitna stvar je i da pripremite lokalnu valutu bugarski lev pošto na pumpama neče da prime eure. U odlasku za Tursku smo samo u jednom restoranu u okviru šel pumpe uspeli da promenimo eure. U povratku smo videli da ima i menjačnica na prvoj pumpi naravno šelovoj iz pravca turske.
Naj varijanta po meni su plate kartice takjo da se putuje bez brige.
Veoma uzbudljiv deo je i dolazak na Bugarsku granicu sa Turskom gde je totalni haos i ne uredjen pristup.
Nakon prolaska kroz Bugarski pakao i u lazak u Tursku, stičete utisak da ste u svetu iz bajke. Autoput je maksimalan oznake su lako čitljive i jasne.
Putarina kroz Tursku se plaća preko sistema daljinskog očitavanja TAGOVIMA kako to zovu kamiondzije. Na prvoj naplatno čitačkoj rampi smo se skenjali pošto nema "kućica" sa čikama već samo kamere. Nakon prolaska kroz naplatnu rampu zaustavili smo se kod policijske patrole (100 m od rampe) gde su nas ljubazno na znakovnom jeziku zamolili da se okrenemo i u suprotnom smeru se vratimo i kupimo tagove. Putarina do Ankare i nazad je iznosila oko 50 tak dolara (nisam bas siguran 100%).
Dobili smo tanku nalepnicu koja je nabuburila, nju smo zalepili iznad vozaca i to je bilo sve. neke rampe smo samo prolazili dok je na nekima pisala cena putarine na displejima. Do Istanbula smo se divili kako se ništa ne dešava i pomalo se nervirali što smo kupili tag ali tada nam jepostalo jasno da su horde policajaca sedele na motorima i u autima i čekali da se sirena oglasi štoi smo mi povezali sa nemanjem TAgova.
Istanbul j epriča za sebe. Lep organizovan grad u kome nismo videli niti jedan semafor smo prošli bez nekih nevolja i zadržavanje što je samo uvećalo rejting koji je i ovako visok za tursku u našim očima.
Takodje se nisiu očarali da primaju eure dolare i ostale valute pa smo jedva promenuli pare na pumpi d omaćeg distributera, nmg se settiit imena.
Do Bolua smo putovali visokim prosečnim brzinama bez napominjem ponovo i jednog jedinog incidenta. Putevi odlični, vozači korektni, brzine normalne. Da napomenem samo da preovladjuju talijani, francuzi od proizvodjača automobila.
Nama je prosek potrošnje bio oko 5,8 litara- tri osobe prtljag i prosek na kompu oko 100 km/h. Znali pržilo se baš baš.Policija nas nije zaustavljala. Isto tako i u povratku sve ok samo bugarski carinici i njihova smaranja sa otimanjem sitnih eurića nema smisla. Na povratku iz bugarske u Srbiju carinik bugarski se na,meračio da uzme jednu čokoladu, ali se kum iznervirao i nije dao. Maltretirao nas je tj on je tako mislio pola sata. Pokušavao je da nađe bilo kakav prekršaj ali mu nije pošlo za rukom. Znači budem li išao na ore u Tursku bez obzira na kilometražu i sve drugo preko Bugarske nikako. Jedan odvratan narod sa lošim putevima.
ja toliko

Back