Puštanje muzike na Veliki petak

Duchess1989

Zainteresovan član
Poruka
480
Mi Srbi smo jedna veoma čudna nacija. Upravo sedim u dvorištu, a iz zgrade pored sa terase piči Šaban Bajramović, a ja imam utisak kao da sam na svadbi. Ponekad se čuju i kako pevaju...Šta to nije u redu sa našim mozgovima. Poštujem svako razmišljanje koje se tiče religioznosti i ateizma, ne moraš da veruješ ni u šta ako nećeš, ali bar treba da postoji neko poštovanje. Danas svi farbamo jaja, postimo, idemo u crkvu...jer mi smo vernici pravoslavci, a onda iz crkve dođemo kući i opičimo muziku. Ja ne razumem, jel može neko da objasni ovu pojavu...evo sad su trubači na repertoaru :dash:

Mi Srbi smo jedna veoma čudna nacija. Upravo sedim u dvorištu, a iz zgrade pored sa terase piči Šaban Bajramović, a ja imam utisak kao da sam na svadbi. Ponekad se čuju i kako pevaju...Šta to nije u redu sa našim mozgovima. Poštujem svako razmišljanje koje se tiče religioznosti i ateizma, ne moraš da veruješ ni u šta ako nećeš, ali bar treba da postoji neko poštovanje. Danas svi farbamo jaja, postimo, idemo u crkvu...jer mi smo vernici pravoslavci, a onda iz crkve dođemo kući i opičimo muziku. Ja ne razumem, jel može neko da objasni ovu pojavu...evo sad su trubači na repertoaru :dash:

Srbi nisu religiozni u velikoj većini. Deklarišu se pravoslavcima, drže se običaja u nekoj meri ali bez suštinskog razumevanja istih i dubljeg smisla. Ne znam šta te čudi to je vidljivo na svakom korako od "duhovnog preporoda" početkom devedesetih. 8/10 novokomponovanih u crkvu uđe na svadbi i krštenju a i to ne izdrži do kraja obreda nego posle 5 minuta zađe da zapali jednu. Posle opet uđe da se slika sa mladom.
:lol:

Srbi nisu religiozni u velikoj većini. Deklarišu se pravoslavcima, drže se običaja u nekoj meri ali bez suštinskog razumevanja istih i dubljeg smisla. Ne znam šta te čudi to je vidljivo na svakom korako od "duhovnog preporoda" početkom devedesetih. 8/10 novokomponovanih u crkvu uđe na svadbi i krštenju a i to ne izdrži do kraja obreda nego posle 5 minuta zađe da zapali jednu. Posle opet uđe da se slika sa mladom.
Pa jeste, baš tako. Deklarišemo se i držimo običaja kao pijan plota, ne daj Bože da ne postiš ili da nisi ofarbao jaja, odmah bi te okarakterisali kako nisi vernik, a veze sa verom nemamo niti, to što kažeš, razumemo suštinu svega toga. Pa pogledaj samo slave u šta su se pretvorile. Ja više ne idem na slave jer mi je muka da gledam naždrane pijandure kako drobe o religiji i nekom pravoslavlju, a ovamo pijani sa slave sednu za volan pa ubiju nekog. Ne čudim se, više me ništa ne čudi.

Mislis da bi Isus zeleo da se zali za njim?
Mislis da bi on sve ponovo isto uradio kada bi video na sta danas lici hriscanstvo...?

kad to * verniku * kazes

odmah vredja i hoce da se bije

sto samo dokazuje poentu

Farbaju se jaja, posti se i u redovnim okolnostima ide u crkvu, a ostatak vremena treba sta? da dubis ne glavi... ko kaze da ne sme da se pusti muzika zato sto je praznik

Farbaju se jaja, posti se i u redovnim okolnostima ide u crkvu, a ostatak vremena treba sta? da dubis ne glavi... ko kaze da ne sme da se pusti muzika zato sto je praznik
Не само да сме да се пева током празника, него то и треба. Хришћански празници не искључују и нењ одбацују радост, јер Хришћанство и јесте, између осталог, вера радости (сама реч Јеванђеље значи ,,радосна вест") и одобрава и подржава песму. Хришћанин треба да пева и да се радује.

Али, Велики Петак је дан Страдања Господа Исуса Христа и хришћанин би требао тога дана да се уздржи од певања и музике, и тога дана би требало да буде достојанствена туга. Тада хришћанин треба да опрашта свима који су га увредили или повредили, јер је то и дан опраштања, молитве и сећање на велику љубав Божју према човеку.

Ја тога дана не певам и не веслим се (иако сам веселе природе), јер то такав дан, тужан, али ми знамо да тај дан прође, да долази Васкрсење и зато наша туга није неки очај него достојанствена туга.

Не само да сме да се пева током празника, него то и треба. Хришћански празници не искључују и нењ одбацују радост, јер Хришћанство и јесте, између осталог, вера радости (сама реч Јеванђеље значи ,,радосна вест") и одобрава и подржава песму. Хришћанин треба да пева и да се радује.

Али, Велики Петак је дан Страдања Господа Исуса Христа и хришћанин би требао тога дана да се уздржи од певања и музике, и тога дана би требало да буде достојанствена туга. Тада хришћанин треба да опрашта свима који су га увредили или повредили, јер је то и дан опраштања, молитве и сећање на велику љубав Божју према човеку.

Ја тога дана не певам и не веслим се (иако сам веселе природе), јер то такав дан, тужан, али ми знамо да тај дан прође, да долази Васкрсење и зато наша туга није неки очај него достојанствена туга.
ne peva se od cetvrtka do Uskrsa, ali mislim na inace i kad je praznik i kad nije smes da pevas

ne peva se od cetvrtka do Uskrsa, ali mislim na inace i kad je praznik i kad nije smes da pevas
Па то је било ригорозно некада, данас нјије тако. Данашњи дан би највише требало да се испоштује по том питању.

Пева се на празнике. На Божић, рецим, нема разлога да се не пева? Као ни за Васкрс, што се не би певало? Или Крсна Слава?

Нема разлога да се не пева.

Можда човек није хришћанин?
ИЛИ
можда се толико радује васкрсењу да је од радости заборавио да је Велики Петак?
ИЛИ
можда је постао УЈАК?
ИЛИ
можда се радује победи над короном?
или
Можда се човеку слошило и једино је дугме волуме успео да додирне да појача надајући се да ће неко дозвати помоћ? јер ко још нормалан слуша гласно музику данас?
ИЛИ
је сазнао да има још месец дана живота па хоће да се провесели?

....
има много ИЛИ, али оно чега Хришћани требали да се придржавају, је да не суде другима....што је управо супротно општем ставу Хришћана у Србији, који се углавном баве туђим труњем.

Уосталом није твој комшија једини

https://www.kurir.rs/zabava/pop-kul..._medium=Widget&utm_campaign=InPortal+exchange

LOBODA MIĆALOVIĆ OBJAVILA FOTKU IZ VIKENDICE: Evo kako proslavlja Veliki petak! Na ovome bi joj svako pozavideo! (FOTO)
POP KULTURA
17.04.2020. 14:11h

Sloboda Mićalović je na svom Instagram profilu i pokazala kako na Veliki petak uživa u prirodi.
2071577_sloboda-micalovic_ff.jpg
FOTO: ANA PAUNKOVIĆ

Popularni glumački par Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković već godinama žive u Beogradu. Svoj mir, kada su slobodni, ipak vole da potraže u vikendici u mestu Čortanovci koje pripada sremskom okrugu.
Mićalovićeva je novom fotografijom pokazala kako protiče Veliki petak u njenoj vikendici.

Uz prelepi pogled na reku, glumica ušiva uz čašu belog vina sa skladno dekorisanom postavkom sveća i cveta na stolu.

Poslednja izmena:
Можда човек није хришћанин?
ИЛИ
можда се толико радује васкрсењу да је од радости заборавио да је Велики Петак?
ИЛИ
можда је постао УЈАК?
ИЛИ
можда се радује победи над короном?
или
Можда се човеку слошило и једино је дугме волуме успео да додирне да појача надајући се да ће неко дозвати помоћ? јер ко још нормалан слуша гласно музику данас?
ИЛИ
је сазнао да има још месец дана живота па хоће да се провесели?

Moze biti. A ne mora. :)

Nisam rekla da ne sme zato što je praznik, nego da ne bi trebalo zato što je Veliki petak. Malo poštovanja prema tom danu nije na odmet, pogotovo zbog toga što se nazivamo vernicima i pravoslavcima.

Back