PUDLE

Pudle su psi cija dlaka ne izaziva alergije, obicno se i preporucuju ljudima koji bi voleli da imaju psa, ali su skloni alergijama.
E sad, nemojte mi zameriti, ali imam jednu primedbicu :) Kada se kupuje pas, sama izjava da niste zainteresovane za izlozbe je... pa malo diskutabilna. Ta mala dlakava preslatka loptica ne ostane uvek takva, ona vrlo brzo poraste i od nje postaje zreo pas, koji bi u sushtini bilo dobro pariti. Da bi ih parili da kazem, po PS, taj mali zvrndov bi trebao da ima ocenu, a i da se ipak za njega cuje, da se moze negde videti, posebno ako imate muzjaka. Znaci, mora na ocenjivanje. Za to postoje dva nacina, izlozba i Kinolosko drustvo. O cenama jednog i drugog ne bih pricala, to svako od nas moze sam videti i odabrati nacin. Izlozbena ocena nije nishta drugo nego nekoliko misljenja, sertifikat da vam pas odgovara standardima rase. da nema los zagrizaj, da ima oba testisa na pravom mestu i samim tim vi znate da sutra BAR vas pas nece prenositi na potomstvo te genetske, diskvalifikacione mane. Jednostavno da i vi, kao neki od nasih "uzgaivaca" ne dodjete u situaciju da prodajete stence SA i BEZ rodovnika a da za rodovnik morate da (pot)platite nekoga da vam izda falsh rodovnik jer vam pas nikada nije ocenjen.
Zato, razmislite dobro kada kupujete psa, jer on ima dug zivot i zahvatice razne delove vaseg zivota, detinjstvo, mladost, mozda zrelo doba, morate biti spremni na sve shto on trazi od vas, on je josh jedan pravi clan porodice.

A sad da batalim ozbiljne teme i da nastavim da se hvalim, kao svaka normalna "baba":))

P3160138-1.jpg

P3160126-1.jpg

P3160158-1.jpg

aj da vas ne pretrpavam...odmah:per:

Pudle su psi cija dlaka ne izaziva alergije, obicno se i preporucuju ljudima koji bi voleli da imaju psa, ali su skloni alergijama.
E sad, nemojte mi zameriti, ali imam jednu primedbicu :) Kada se kupuje pas, sama izjava da niste zainteresovane za izlozbe je... pa malo diskutabilna. Ta mala dlakava preslatka loptica ne ostane uvek takva, ona vrlo brzo poraste i od nje postaje zreo pas, koji bi u sushtini bilo dobro pariti. Da bi ih parili da kazem, po PS, taj mali zvrndov bi trebao da ima ocenu, a i da se ipak za njega cuje, da se moze negde videti, posebno ako imate muzjaka. Znaci, mora na ocenjivanje. Za to postoje dva nacina, izlozba i Kinolosko drustvo. O cenama jednog i drugog ne bih pricala, to svako od nas moze sam videti i odabrati nacin. Izlozbena ocena nije nishta drugo nego nekoliko misljenja, sertifikat da vam pas odgovara standardima rase. da nema los zagrizaj, da ima oba testisa na pravom mestu i samim tim vi znate da sutra BAR vas pas nece prenositi na potomstvo te genetske, diskvalifikacione mane. Jednostavno da i vi, kao neki od nasih "uzgaivaca" ne dodjete u situaciju da prodajete stence SA i BEZ rodovnika a da za rodovnik morate da (pot)platite nekoga da vam izda falsh rodovnik jer vam pas nikada nije ocenjen.
Zato, razmislite dobro kada kupujete psa, jer on ima dug zivot i zahvatice razne delove vaseg zivota, detinjstvo, mladost, mozda zrelo doba, morate biti spremni na sve shto on trazi od vas, on je josh jedan pravi clan porodice.

A sad da batalim ozbiljne teme i da nastavim da se hvalim, kao svaka normalna "baba":))

imam jedno pitanjce.....a jel bas mora da bude ocenjen?msm pas?ali ja zaista nisam zainteresovana za izlozbe...:)i nisam bas sigurna da bih parila psa...:)mozda...dobro...ali koliko razumem msm to je logicno mora biti ocenjen i imati rokovnik i sta jos........ajde mi molim te pojasni...:)hvala unapred!i ako bi mogla da mi kazes sta sve mora a sta nemora...zaaaa pa kako da se izrazim normalnog psa....znaci sta trebam da imam u tako to....hvala!:)

Kao sto rekoh, ne mora da bude ocenjen i ne moras da ga paris, mozes da ga sterilises, ali je po meni "greota" mada je to samo moje misljenje. Zato uvek mozes kupiti psa bez papira cije poreklo ni CIA ne moze dokazati za male pare. U sustini se nista ne mora! :D
Uvek postoji i ona druga varijanta koju sam vec navela, ali ti u toj varijanti niko ne moze nista garantovati. Uvek je sve stvar licnog izbora.
Inace, cena izmedju psa s rodovnikom, kome su poznata 4 kolena unazad, na kome pisu ocene kvaliteta predaka je u sushtini zanemarljivo mala u odnosu na nesto sto uzimate bez svega toga.
Uvek ide uz to i ona narodna:"Ko ne plati na mostu, plati na cupriji"
Volela bih da cujem i druga misljenja, ali se koliko vidim svi nesto ucutali :)

Hvala, hvala, jesu skroooz su debeli, slatki, kotrljavi ... :D

E moja Gaga, o nekim stvarima je ociglrdno zalud pricati, zove me prije dva dana gospodja da se raspita za stenad i zabezeknuta cijenom kaze da moze psa u Srbiji nac za 150 e, niko ali bas niko me nije pitao za porijeklo, ocjene, muzjaka sa kojim je parena.
Ja sam gospodji malo bezobrazno odgovorila da kad ode da kupi cipele ima na jednoj strani od skaja a na drugoj od koze, cijena je naravno razlicita, ostavila sam je da zakljucak izvuce sama..........
Najgore je to sto na kraju dobiju zalosno, bolesljivo i netipicno kuce koje i ne lici na pudlu, a ne malo njih zavrsi po azilima i napusteni na ulicama.

Jos sam bila poprilicno blaga:))
A sto se toga tice sto rece na kraju, setam ja tako Pet centrom u BG, prilazi mi zena s pudlom sivom (necu nista komentarisati pudlu), uglavnom pita me :"Izvinite, koji je to pas, koja rasa?" Malo me je cudno gledala kada sam joj rekla koja je, jer iskreno, nisu imali nesto puno slicnosti njen i moj.
Ali kao sto rekoh, svako ima pravo izbora da ne bih ulazila dublje u objasnjavanja.
Inace, cene po Srbiji su regularno nize, "zahvaljujuci" nasem niskom standardu, ne zbog (ne)kvaliteta pasa toliko. Naravno i mogucnostima da se sve moze zavrsiti i "ovoko" i "onako", mada ima josh toga, ali... ne bih o tome, izopstice me odavde :per:

Poslednja izmena:
E moja Gaga, o nekim stvarima je ociglrdno zalud pricati, zove me prije dva dana gospodja da se raspita za stenad i zabezeknuta cijenom kaze da moze psa u Srbiji nac za 150 e, niko ali bas niko me nije pitao za porijeklo, ocjene, muzjaka sa kojim je parena.
Ja sam gospodji malo bezobrazno odgovorila da kad ode da kupi cipele ima na jednoj strani od skaja a na drugoj od koze, cijena je naravno razlicita, ostavila sam je da zakljucak izvuce sama..........
Najgore je to sto na kraju dobiju zalosno, bolesljivo i netipicno kuce koje i ne lici na pudlu, a ne malo njih zavrsi po azilima i napusteni na ulicama.

Ljudi šta da vam kažem, ja sam pse nabavila od vrhunskih odgajivača u Nemačkoj i to redovnim putem a ne švercom. Što znači da sam platila ne samo visoku cenu pasa nego i izuzetno skup avio transport, takse, dokumentaciju, carinu ... da vam ne nabrajam i sada kada imam leglo šarenih pudli (što se svuda u svetu prodaje skuplje od jednobojnih) ja sam prinuđena da ih dajem po istoj ceni kao i obične, prosečne jednobojne pudle u Srbiji. Ljudi ne shvataju... Ali moram da se i ja spustim na zemlju i pogledam istini u oči: moji štenci više i nisu štenci nego mlade dame već i biće sve starije, a ja sam u stanu (sa komšijama okolo) a ne u kući sa dvorištem...

Nažalost situacija je trenutno takva i s tim se mora živeti.

Jasna potpuno razumijem tvoju frustraciju :(, na zalost kvalitet ne moze biti na cijeni u prostorima kao sto su nasi gdje su ljudi osudjeni na prezivljavanje, gdje su kriterijumi srozani, sta da ti kazem..............:roll:

Gago,pa ja i ne znam srecne vesti da je Leo postao tata.Potpuno sam odusevljena stencima.Preslatki su....:heart:Cestitam od srca.:vatromet:Pozdrav iz Zeneve.Poljubi mi Lea dobricu slatkog :zaljubljena:.I stavljaj nove slikice obavezno...:fotograf:

galadriel, hvala puno :D prave male debrecine :D :D :D
inace pratim pazljivo i rast tvojih bebironchica, ona-j mali crnomanjasti mi je favorit :D ona faca....za pojesti :D
puno pozdrava celom tvom coporu na celu sa Fibi :D

meni cena zaista nije toliko vazna!vazno mi je da kad budem kupovala pudlu da bude zdrava, da ima papire....i te stvari....dobro ajde ne mogu kupiti pudlu za 500-600 preterano je evra mada znam da toy pudle kostaju i toliko i da u drugim zemljama nemozes naci ispod te cene......sasvim sam svesna da cena mora biti malo veca....i to zaista nije problem......ja sam samo pitala da li moram odvesti psa da se oceni....:)i hvala svima na odgovorima!ako budem kupovala pudlu,sto sigurno hocu zaista ne znam kad ce to biti....:)

anja_anchy, i ja sam imala iste kritrijume kada sam razmišljala o kupovini pudle :) Osnovno je da bude zdrava, a to je već na neki način predodređeno, ako su i roditelji zdravi ;) Zato su bitni papiri, ali obavezno videti roditelje, ili bar mamu:per: Verovatno ćeš( kada budeš vlasnik pudle ) želeti (a i humano je), bar jedan put da njega ili nju, pariš. I šta sa štencima ako pas nije ocenjen :think: U čije ruke bi trebalo oni da završe, jer to što ti tražiš da kupiš, traže i drugi ;)

Jos sam bila poprilicno blaga:))
Inace, cene po Srbiji su regularno nize, "zahvaljujuci" nasem niskom standardu, ne zbog (ne)kvaliteta pasa toliko. Naravno i mogucnostima da se sve moze zavrsiti i "ovoko" i "onako", mada ima josh toga, ali... ne bih o tome, izopstice me odavde :per:

Da ne bude zabune u vezi mog posta nisam mislila na nevalitet pasa u Srbiji vec generalno, stancera ne fali nigdje, doduse pudle u Crnoj Gori nisu toliko popularne pa se radje stancaju macho rase tipa pitova, staforda i sl. ali rezultat je uvjek isti, nekako se dodje do kvantiteta ali je kvalitet sporan.

Anja_Anci, ja bar mislim da kad neko kupuje pudlu ne kupuje psa koji ce da lici na pudlu vec ocekuje da dobije psa koji ce biti tipican, pudla, a ne nalik pudli, eto Gaga je to odlicno napisala.

Ako ne želiš da pariš psa, tj ako ga nećeš pariti, nema potrebe da ga ocenjuješ ako te ne zanimaju izložbe. Naravno, ako planiraš da ga pariš, onda je to obavezno zbog rodovnika štenaca. I to je to.
Inače, ja baš nisam sigurna da rodovnik u Srbiji garantuje zdravo štene. Ima masa pasa koji se prodaju sa sjajnim ocenama roditelja, a boluju od displazija, histerični su i sl, da ne pominjemo druge bolesti.. Što ne znači da ja mislim da treba kupiti psa bez rodovnika ako želiš pudlu. Ili se uzima mešanac ili pas sa rodovnikom, jer i sa rodovnicima se kod nas muti, a kamoli kao ´rasan´ pas bez rodovnika..

Oprostila sam se od svoje Meri Popins :rida:
Drago mi je da je otišla u dobar dom:mazipsa::heart:, ali ipak, nedostaje mi. Sanjam je noću.
Ipak, drago mi je da je ostala u Novom Sadu pa ću moći ponekad da je vidim.:p Sada je ostala još Milky Way.

Prilozi

• Meri1.jpg
    Meri1.jpg
    45,9 KB · Pregleda: 19
  • Meri3.jpg
    Meri3.jpg
    48,7 KB · Pregleda: 16
  • Meri2.jpg
    Meri2.jpg
    43,8 KB · Pregleda: 16
  • Milki i Meri 5m.jpg
    Milki i Meri 5m.jpg
    29,7 KB · Pregleda: 21
Jasna, iako je svako odvajanje od stenaca tesko, sve jedno ti cestitam sto si Meri nasla novi dom! Nadam se da ce je i u njemu voleti, maziti i brinuti kao sto si ti do sada to radila :)

Djina, bebironi vishe nisu tako mali koliko vidim, nekako su mi u tom periodu najsaldji :)
A mama je vratila liniju - svaka cast!!!! :super::super:

Back