PUDLE

Nesto ste zabrljali u vaspitavanju:think: To ne bi smelo da se desi. Naravno, jos moze da se sredi ali da kidise na gazdu, to nije naivno. Sledeci put je zatvori posle agresije na bar pola sata da bude sama i udari je jace, da je zaboli. Rekla sam ja da to za kozu na vratu ne pomaze. Nema vise sljuski, sad batine i kaznjavanje. Budes li blaga docices u situaciju da strepis da li ce te ugristi kad joj nesto ne dozvolis il kad je sljusnes.
Inace mnogo je slatka na ovim slicicama ko je ne zna skupo bi je platio:mrgreen:

A ti bi to resila-kako?:roll:

Krofnice, pokusaj kad grize nesto sto ne sme da je gadjas necim(naravno ne teskim i jakim) ali da je strecne u trenutku tako da ne zna sta je snaslo(da ne zna da si je ti gadjala) jer ce onda ukapirati da kad god krene da grize nesto je uplasi;) i nadajmo se prestace da divlja:D

Cekaj, sta je ovo?? Neki crni humor koji ja ne kapiram? Molim te reci da jeste. :eek: :rtfm:

Prvi link koji je mignone stavila opsiuje sve ono sto sam i ja rekla Krofnici da uradi-pljeskanje rukama, glasan zvuk, fuj, ostavljanje psa samog u sobi itd. Ne znam da li si uopste citala to sto pise na linku koji si postavila. Na drugom linku je nestos ot nema veze s njenim problemom. Posto blage mere nisu pomogle... Jasno je da moraju ostrije mere inace kao sto sam napisala Sirli ce biti gazda u kuci a sumnjam da bi Krofnica to volela. A taj savet "pitaj nekog odgajivaca" je vrlo interesantan... Kao prvo moji roditelji su bili odgajivaci nemackih ovcara(osim toga 2 pudle, x vaspitanih stenaca pre udomljavanja i nekoliko odraslih pasa sa ulice-naucenih na ulici na neke stvari i nikom nista ne fali) tako da verujem da znam sta pricam a kao drugo ne znam sta mislis da ce odgajivac reci, koju carobnu formulu?
A sto se Sarinog zgrazavanja tice... Tako boldovane recenice izgledaju kao da sam zlostavljac zivotinja, verujem da si to htela i da postignesz:D Ne znam da li si se nekad bavila psima, ali ako jesi to sa gadjanjem bi ti bilo poznato, to i odgajivaci primenjuju(ovo ce se dopasti mignone). Poenta je da kad pas radi nesto sto ne treba ukapira da ce ga nesto uplasiti i onda prestaje to da radi... Logicno, zar ne?
Uostalom, ako vam se ne svidjaja ono sto pisem, a ajte malo vi pomozite Krofnici kako da izadje na kraj sa psom koji grize do krvi... Lako je kritikovati.

Kakvo napadanje!

Prvo Širli se mnogo smirila.
Drugo, fazon sa gađanjem, nečim mekanim naravno, je koliko sam i ja čula, dosta poznat i primenjivan kod dresera, odgajivača i sl. Znači ne da zaboli, nego samo malo da uplaši.
Treće, uopšte nije bilo reči o grickanju prstiju nego me je Širli dve večeri izujedala do krvi. I to ne iz igre, nego zato što nisam dala da mi grize fotelju i zato što sam joj češljala nogice.

A to sve zato što sam upravo suprotna osoba od onakve kakvu ste me ovde predstavili. Znači blaga, nesklona naređivanju i dranju.Kada sam je šljusnula par puta, videla je da ne može više da bude samo po njenom i smirila se. Look mi nije rekla da tučem svoje kuče, nego da samo budem dosledna i da shvati da ne može da me ujeda (znači nije bilo reči o grickanju). Da je šljusnem par puta dok ne shvati hijerarhiju, uostalom to rade i kučići u čoporu. Sa nekim psima je lakše izaći na kraj, sa nekim teže. Malo ste izvrnuli reči Look i moje.
Neću više da se pravdam, jer niko od vas mene ne poznaje i ne može tako paušalno da, ni mene ni moje kuče, procenjuje. Što se tiče interneta, foruma, dresera, odgajivača i sl, nisam nepismena, vrlo sam daleko od toga.Ovde sam zato što volim da čujem mišljenje kako se ljudi ophode prema svojim pudlama, odnosno, životinjama uopšte. I volim da pričam o njima, sa ljudima koji dele istu ljubav.
A Look mi se do sada svaki put našla i razumela me, kada mi je trebao savet ili mišljenje. I na tome joj veliko hvala.

@Saro, nisi pratila temu, pa si suviše bukvalno shvatila reči od Look.

Devojke ja svratih da pogledam slike vasih lepih pudli, i procitah to sto sam citirala. Jedno stoji.. psi se ne udaraju da bi se vaspitali i dresirali. Look, nista ovo nije licno verujem da znas ali to sto savetujes, je ne samo pogresno vec ce najverovatnije biti razlog posledica koje ce se veoma tesko resiti.

Ali, da ne bude "rekoh ti", mignonne i L, radite sa svojim psima kako mislite da treba i uporedite rezultate za neko vreme. Koja od vas dve bude imala psa koga je tesko kontrolisati uprkos dernjavi, 'cuskama' i gadjanjem, koji ce se plasiti te biti agresivan prema vlasniku i drugim ljudima, i na najmanji pokret ruku.. a ko ce imati psa uravnotezene naravi koji se ne plasi i svoje senke. Mignonne i Krofnice zelim najbolje za obe vase njuskice zaista ali L ako si vec odlucila da radis kako radis, naravno ne nameravam da menjam tvoje misljenje, jedino vreme ce pokazati kako se razvijaju dva ista psa sa totalno suprotnim nacinima vaspitavanja.
z:poz:

look, ono sto sam ja pricala odnosilo se pre svega na batine koje spominjes.. tako da izgleda da ti nisi procitala tekst na onoj strani jer se tamo upravo pise da psa ne treba udarati ..
-"smacking could encourage the pup to just play harder"
-"Hitting and swatting is not encouraged. This could have a negative effect depending on the puppy's temperament. It could encourage the puppy to get more violent, defensive and aggressive – or to be hand shy and nervous.."
osim toga i onaj deo da treba biti smiren uvek, ne gubiti kontrolu jer ce kuce tad misliti da ono kontrolise situaciju...itd

da li sam ja rekla ranije dreser ili odgajivac? ako sam rekla odgajivac, izvinjavam se, mislila sam na dresera..

krofnice, niko tebe ne napada niti sam primetila da te neko predstavlja na bilo koji nacin.. koliko sam shvatila raspravlja se samo o udaranju kuceta ili primeni slicnih oblika nasilja..i jasno je da nije bilo reci o grickanju nego ujedanju.. drago mi je sto je sirli ok sad..

Look, u tom "zecu lezi grm", nama je "prvenche" a tebi evidentno nije z:lol:

Mozda smo mi zbog toga malo mekshe u vaspitanju svojih malih. Ja priznajem da je moj Leo dosta razmazen, ali isto tako i poslushan, dovoljno mu je reci NE i on ostavlja ono sto je zapoceo, vraca se na zvizduk, a s povodca je pusten vec u drugoj setnji sa nekih 4 meseci, kada smo obishli ceo Kalemegdan, bojala se jesam da ce se neshto desiti, ali sve je proshlo u najboljem redu...ali da ne duzim. Moram priznati da mene sve slusha, a ostale kako mu se tjefne, desilo se da kidishe na mog supruga kada ga je tjushnuo po guzi (znaci, ista reakcija kao kod Shirli).
Pudle su po meni specificna vrsta pasa, posebno zbog visoke inteligencije pa samim tim i nacin vaspitanja je drugaciji nego kod ostalih pasa, naravno to je moje LIcno misljenje. Mozda nije adekvatno poredjenje ali i svi mi razlicito i decu vaspitavamo, a kako necemo pse.
Ovde smo radi razmene misljenja i shto je najbitnije to funkcionishe, ne bi ni valjalo da smo svi istomiljenici z:dm:

Veeeeliki z:kiss: za Kiki i Shirli od Lea

Kakvo napadanje!

Prvo Širli se mnogo smirila.
Drugo, fazon sa gađanjem, nečim mekanim naravno, je koliko sam i ja čula, dosta poznat i primenjivan kod dresera, odgajivača i sl. Znači ne da zaboli, nego samo malo da uplaši.
Treće, uopšte nije bilo reči o grickanju prstiju nego me je Širli dve večeri izujedala do krvi. I to ne iz igre, nego zato što nisam dala da mi grize fotelju i zato što sam joj češljala nogice.

A to sve zato što sam upravo suprotna osoba od onakve kakvu ste me ovde predstavili. Znači blaga, nesklona naređivanju i dranju.Kada sam je šljusnula par puta, videla je da ne može više da bude samo po njenom i smirila se. Look mi nije rekla da tučem svoje kuče, nego da samo budem dosledna i da shvati da ne može da me ujeda (znači nije bilo reči o grickanju). Da je šljusnem par puta dok ne shvati hijerarhiju, uostalom to rade i kučići u čoporu. Sa nekim psima je lakše izaći na kraj, sa nekim teže. Malo ste izvrnuli reči Look i moje.
Neću više da se pravdam, jer niko od vas mene ne poznaje i ne može tako paušalno da, ni mene ni moje kuče, procenjuje. Što se tiče interneta, foruma, dresera, odgajivača i sl, nisam nepismena, vrlo sam daleko od toga.Ovde sam zato što volim da čujem mišljenje kako se ljudi ophode prema svojim pudlama, odnosno, životinjama uopšte. I volim da pričam o njima, sa ljudima koji dele istu ljubav.
A Look mi se do sada svaki put našla i razumela me, kada mi je trebao savet ili mišljenje. I na tome joj veliko hvala.

@Saro, nisi pratila temu, pa si suviše bukvalno shvatila reči od Look.

Nema na cemu, uvek sam tu da pomognem i drago mi je sto su ti moji saveti koristitiliz:)
Ovo sto sam boldovala je sustina, psi u coporu pokazuju snagu i uspostavljaju hijerarhiju upravo "nasiljem". Naravno, nijedan pas u coporu nece drugog psa iz svog copora povrediti, ali drugog nacina nema. I dete od 2 godine ces lupnuti po guzi kad krene da gura pste u utikac, a ovde se raspravlja o nekim misterioznim nacinima vaspitavanja pasa bez sljuski. Aludiram na novi Sarin post u kome takodje nije dala ni jedan predlog vec samo zastrasivanje. Sta ja onda da pomislim nego da si dosla samo da kritikujes? Ali dobro...
Obe moje pudle su bile vecinom vaspitavane glasnim tonovima, pljeskanjem, gadjanjem ali kada je doslo vreme da ispitaju granice(sto neminovno dolazi u jednom trenutku u razvoju svakog psa) morale su i cuske da rade. To je za njihovo dobro. Kiki me nikad nije ujela do krvi ali je grizla kablove kao sumanuta i za to je dobila po guzi i prestala je. Ne razumem, sta je konkretno Krofnica trebalo da uradi kad je Sirli grizla kablove a ni na jednu od blagih mera vise nije reagovala? Da je pusti, sama ce shvatiti? Prosto me na takvu pomisao navode Sarine reci. I tako, i pored cuski i malo jacih udaraca(da zaboli, ne da se triput okrene oko svoje ose od jacine) moj pas se ne plasi nikakvih pokreta ruku, ne plasi se ljudi(plasi se pasa al to nema nikakve veze sa vaspitavanjem cuskama, vec sa negativnim iskustvom sa jednim psom),a ponajmanje se plasi mene. Valjda zato sto se toliko plasi od silnih batina mi se toliko raduje kad dodjem, gricka me u igri(ali zna granicu, tj nikad ne do krvi), skace po meni, spava samnom, trci zamnom napolju cim naidje pas itd. Toliko me se plasiz:hm:
Takodje sam stence lutalice kojis u bili kod mene isto tako ucila da se ne grize do krvi i gde se piski...Mada oni su uvek mnogo brze ucili od pudliz:lol:
Nema nikakvih strasnih posledica o kojima Sara prica, to je samo uspostavljanje hijerarhije.

Look, u tom "zecu lezi grm", nama je "prvenche" a tebi evidentno nije

Mozda smo mi zbog toga malo mekshe u vaspitanju svojih malih. Ja priznajem da je moj Leo dosta razmazen, ali isto tako i poslushan, dovoljno mu je reci NE i on ostavlja ono sto je zapoceo, vraca se na zvizduk, a s povodca je pusten vec u drugoj setnji sa nekih 4 meseci, kada smo obishli ceo Kalemegdan, bojala se jesam da ce se neshto desiti, ali sve je proshlo u najboljem redu...ali da ne duzim. Moram priznati da mene sve slusha, a ostale kako mu se tjefne, desilo se da kidishe na mog supruga kada ga je tjushnuo po guzi (znaci, ista reakcija kao kod Shirli).
Pudle su po meni specificna vrsta pasa, posebno zbog visoke inteligencije pa samim tim i nacin vaspitanja je drugaciji nego kod ostalih pasa, naravno to je moje LIcno misljenje. Mozda nije adekvatno poredjenje ali i svi mi razlicito i decu vaspitavamo, a kako necemo pse.
Ovde smo radi razmene misljenja i shto je najbitnije to funkcionishe, ne bi ni valjalo da smo svi istomiljenici

Veeeeliki za Kiki i Shirli od Lea

Ma nema tu zeca u grmu(a ni obrnutoz:D), naravno da ni meni nije drago da cusnem psa ponekad,bio on prvi ili pedeset prvi-podjednako je tesko, ali to je za njegovo dobro i ja to znam i moram da budem cvrsta, kao i Krofnica. Kiki je takodje razmazena, pa mi nju hranimo granulama iz ruke, tutkamo je, donosimo joj vodu itd-pravi smo roboviz:D I ne poznajem ni jednu pudlu koja nije razmazena. Ovde ne pricamo o tome, vec o grizenju do krvi, grizenju kablova. To ne sme da se tolerise, koliko god mi voleli da nase pudle budu razmazene. Niko od pudli ne zeli da napravi vojnicki poslusne radne pse, ali treba da zna sta sme a sta ne. Ja ne sumnjam da ce i Sirli za kojih par meseci tacno znati sta sme a sta ne i da ce biti vrlo poslusna, ali ne na taj nacin sto ce joj se titrati vec sto ce malo tezim putem to shvatiti, kad vec blazim ne ide:) Kiki takodje ide napolje bez povodca i uvek se vraca kad je zovem, doduse ne idemo na ulicu bez povodca jer nikad ne znam dal ce da istrci neki pas, uplasi je i ona zavrsi pod tockovima. Samo iz razloga bezbednosti je tad vodim na povodcu, ali sam sigurna u njenu poslusnost, tj da nece pobeci:) To sto Leo kidise na tvog supruga je donekle i ok ako si se od prvog dana postavila kao vodja copora, njega verovatno smatra ravnopravnim sebiz:mrgreen: I nema veze, on je tu verovatno da ga mazi a kad treba nesto "strasno" da se radi ti si tu i od pocetka si verovatno ti ta koja se najvise brinula za njega i dovoljno je da pas ima jednog gazdu. Pozeljno je da slusa i njega al sad pod stare dane neka ga:D

Mozda ste pogresno shvatili, ja nemam nista protiv razmene misljenja, volim i ja nesto novo da naucim i ne mislim da sve znam najbolje samo sam podelila sa vama one nacine vaspitanja koji su meni pomogli sa ne znam koliko pasa pa iz toga sta drugi da zakljucim nego da su delotvorni, a i Krofnici su pomogli:) Pa eto Saru sam dva puta pozvala da podeli sa nama te misteriozne nacine vaspitanja. Al sta stavom "neka vam neka, videcete vi jednog dana" mi samo govori da ih zapravo nema.

Drago mi je da se Sirli uozbiljila, raste devojka nije vise bebaz:dm5:

Poslednja izmena:
Look, drago mi je da si s nama,ili, mozda bolje, drago mi je shto sam s vama;), svako misljenje je dobrodoshlo, a svako od nas neka prihvati shta mu je najblize.

P.S. daj josh neku slicicu;)

Nema na cemu, uvek sam tu da pomognem i drago mi je sto su ti moji saveti koristitiliz:)
Ovo sto sam boldovala je sustina, psi u coporu pokazuju snagu i uspostavljaju hijerarhiju upravo "nasiljem". Naravno, nijedan pas u coporu nece drugog psa iz svog copora povrediti, ali drugog nacina nema. I dete od 2 godine ces lupnuti po guzi kad krene da gura pste u utikac, a ovde se raspravlja o nekim misterioznim nacinima vaspitavanja pasa bez sljuski. Aludiram na novi Sarin post u kome takodje nije dala ni jedan predlog vec samo zastrasivanje. Sta ja onda da pomislim nego da si dosla samo da kritikujes? Ali dobro...
Obe moje pudle su bile vecinom vaspitavane glasnim tonovima, pljeskanjem, gadjanjem ali kada je doslo vreme da ispitaju granice(sto neminovno dolazi u jednom trenutku u razvoju svakog psa) morale su i cuske da rade. To je za njihovo dobro. Kiki me nikad nije ujela do krvi ali je grizla kablove kao sumanuta i za to je dobila po guzi i prestala je. Ne razumem, sta je konkretno Krofnica trebalo da uradi kad je Sirli grizla kablove a ni na jednu od blagih mera vise nije reagovala? Da je pusti, sama ce shvatiti? Prosto me na takvu pomisao navode Sarine reci. I tako, i pored cuski i malo jacih udaraca(da zaboli, ne da se triput okrene oko svoje ose od jacine) moj pas se ne plasi nikakvih pokreta ruku, ne plasi se ljudi(plasi se pasa al to nema nikakve veze sa vaspitavanjem cuskama, vec sa negativnim iskustvom sa jednim psom),a ponajmanje se plasi mene. Valjda zato sto se toliko plasi od silnih batina mi se toliko raduje kad dodjem, gricka me u igri(ali zna granicu, tj nikad ne do krvi), skace po meni, spava samnom, trci zamnom napolju cim naidje pas itd. Toliko me se plasiz:hm:
Takodje sam stence lutalice kojis u bili kod mene isto tako ucila da se ne grize do krvi i gde se piski...Mada oni su uvek mnogo brze ucili od pudliz:lol:
Nema nikakvih strasnih posledica o kojima Sara prica, to je samo uspostavljanje hijerarhije.

Ma nema tu zeca u grmu(a ni obrnutoz:D), naravno da ni meni nije drago da cusnem psa ponekad,bio on prvi ili pedeset prvi-podjednako je tesko, ali to je za njegovo dobro i ja to znam i moram da budem cvrsta, kao i Krofnica. Kiki je takodje razmazena, pa mi nju hranimo granulama iz ruke, tutkamo je, donosimo joj vodu itd-pravi smo roboviz:D I ne poznajem ni jednu pudlu koja nije razmazena. Ovde ne pricamo o tome, vec o grizenju do krvi, grizenju kablova. To ne sme da se tolerise, koliko god mi voleli da nase pudle budu razmazene. Niko od pudli ne zeli da napravi vojnicki poslusne radne pse, ali treba da zna sta sme a sta ne. Ja ne sumnjam da ce i Sirli za kojih par meseci tacno znati sta sme a sta ne i da ce biti vrlo poslusna, ali ne na taj nacin sto ce joj se titrati vec sto ce malo tezim putem to shvatiti, kad vec blazim ne ide:) Kiki takodje ide napolje bez povodca i uvek se vraca kad je zovem, doduse ne idemo na ulicu bez povodca jer nikad ne znam dal ce da istrci neki pas, uplasi je i ona zavrsi pod tockovima. Samo iz razloga bezbednosti je tad vodim na povodcu, ali sam sigurna u njenu poslusnost, tj da nece pobeci:) To sto Leo kidise na tvog supruga je donekle i ok ako si se od prvog dana postavila kao vodja copora, njega verovatno smatra ravnopravnim sebiz:mrgreen: I nema veze, on je tu verovatno da ga mazi a kad treba nesto "strasno" da se radi ti si tu i od pocetka si verovatno ti ta koja se najvise brinula za njega i dovoljno je da pas ima jednog gazdu. Pozeljno je da slusa i njega al sad pod stare dane neka ga:D

Mozda ste pogresno shvatili, ja nemam nista protiv razmene misljenja, volim i ja nesto novo da naucim i ne mislim da sve znam najbolje samo sam podelila sa vama one nacine vaspitanja koji su meni pomogli sa ne znam koliko pasa pa iz toga sta drugi da zakljucim nego da su delotvorni, a i Krofnici su pomogli:) Pa eto Saru sam dva puta pozvala da podeli sa nama te misteriozne nacine vaspitanja. Al sta stavom "neka vam neka, videcete vi jednog dana" mi samo govori da ih zapravo nema.

Drago mi je da se Sirli uozbiljila, raste devojka nije vise bebaz:dm5:

Ja se izvinjavam sto sam se umesala.. ne bih dalje. z:dd:

A zashto se izvinjavash shto si se umeshala, ja i napisah da je lepota u raznolikosti ne u jednoumlju, a svako prema nahodjenju neka primenjuje procitano. Ja nisam tjushkala Lea, probala sam jednom i videla da to nije nesto urodilo plodom, pa sam odustala. Svako ima pravo na svoj nacin vaspitanja.z:)

Uslovno se izvinjavam, naravno da nemam za sta. To gledam ovako.. neko ima psa, trudi se da uspe u tom odnosu covek-pas da bi se uspostavio najbolji moguci odnos, kupuje najbolju hranu, stiti ga na sve nacine, ali prihvati da je sasvim normalno i jedini nacin da se isprave sasvim naivne greskice udaranjem. Totalno kontradiktorno zar ne? Ja nemam tu sta da trazim niti objasnjavam. Uostalom ako nekoga interesuju 'alternativne' metode dresure ima puno toga napisanog na ovom i na drugim forumima.. treba istraziti. z:)

Ne smem ni da kazem da sam prema svom psu popustljivija nego prema svom detetu (verovatno nisam normalna kada stavljam znak jednakosti tu, ali evo priznajem). Mozda imam srece da mi je i dete i pas dobri, a mozda i nije sve u sreci z;)

http://
xyz_0296-1.jpg

pozdrav od Lea

Ima po malo od svega, znanje, poznavanje pasmine ali ima i srece. Kada uzimamo stene bilo i prvobirano ne znas sta ces dobiti kao krajnji ishod jer mnogo toga zavisi od nas. Sta mogu, samo da ponovim jos jednom.. ne udarajte pse ni pod kojim uslovom.

z:dd:

Verovatno nije pitanje za ovde...aliiiii...hoce li neko da deli samnom dzak Taste of the wild hrane??!! Mnoooogo je veliko pakovanje, a u manjim pakovanjima stize tek u martu:(

Gde ste drustvo??

Mi resili opet malo da se pokazujemoz:) Nova godina-nove slicice, cekamo i vase;)

Ovako se protezem kad mi je mnoooogo dosadno a moja gazdarica me ne primecuje. Sve u cilju da privucem paznju. Stoga i ludacki izraz licaz:shock:

Bili bi obratila paznju na mene?

Dosadno mi jeeeeeeeeeeeeeee

Ja sam tuuuuu, vidi me, vidi me

Ako ne mozes da ih pobedis ti im se pridruzi. Mozda i naucim nesto zanimljivo:aha:

A posle strebanja napokon-IGRAz:dm5:

OOOO, lep povratak, kakva cupavica z:lol:

P1140533-1.jpg

Leo ceka svoju syber drugaricu, al nje nema, pa nema...

P1140527-1.jpg

a tako sam bio strpljiv dok me cupetala posle kupanja...
P1140523-1.jpg

i taman htedoh da nastavim, al dodjoshe mi gosti...
nastavak sledi:)

Ooo kako smo lepi, cisti i ocesljaniz:) Kiki bi se zaljubila al cula je da se to ne sme sa rodjacimaz:(

I on gospodin voli da posmatra svet sa visine, Kiki je jedno vreme na mom pisacem stolu imala svoj kutak, onda smo se preselili, uzeli veci monitor pa nije bilo vise mesta z:(
Evo kako je to izgledaloz:D

Cekamo nove slicice i nadamo se da ce ih biti puuuuno:grudvanje:

Prvo jedan z:kiss: za Kiki, pa da nastavimo:

P1140554-1.jpg

Posto su me ovako leepo "udidili"

P1140551-1.jpg

morao sam malo "k sebi da dodjem"

P1140543-1.jpg

i da vratim sve one moje mirise, ovako mirishem kao frajlaz:cry:

Nego, moram da rimetim da nam nema Shirli, a i da pitamo kada stize Hugo?

Poslednja izmena:
Dzabe ja ovde pitam za Shirli i za Huga, ni od koga ni traga ni glasa, pala knjiga na dva slova?!
Da li je moguce da nema vishe vlasnika i ljubitelja pudli???

Back