Nema na cemu, uvek sam tu da pomognem i drago mi je sto su ti moji saveti koristitili

Ovo sto sam boldovala je sustina, psi u coporu pokazuju snagu i uspostavljaju hijerarhiju upravo "nasiljem". Naravno, nijedan pas u coporu nece drugog psa iz svog copora povrediti, ali drugog nacina nema. I dete od 2 godine ces lupnuti po guzi kad krene da gura pste u utikac, a ovde se raspravlja o nekim misterioznim nacinima vaspitavanja pasa bez sljuski.
Aludiram na novi Sarin post u kome takodje nije dala ni jedan predlog vec samo zastrasivanje. Sta ja onda da pomislim nego da si dosla samo da kritikujes? Ali dobro...
Obe moje pudle su bile vecinom vaspitavane glasnim tonovima, pljeskanjem, gadjanjem ali kada je doslo vreme da ispitaju granice(sto neminovno dolazi u jednom trenutku u razvoju svakog psa) morale su i cuske da rade. To je za njihovo dobro. Kiki me nikad nije ujela do krvi ali je grizla kablove kao sumanuta i za to je dobila po guzi i prestala je. Ne razumem, sta je konkretno Krofnica trebalo da uradi kad je Sirli grizla kablove a ni na jednu od blagih mera vise nije reagovala? Da je pusti, sama ce shvatiti? Prosto me na takvu pomisao navode Sarine reci. I tako, i pored cuski i malo jacih udaraca(da zaboli, ne da se triput okrene oko svoje ose od jacine) moj pas se ne plasi nikakvih pokreta ruku, ne plasi se ljudi(plasi se pasa al to nema nikakve veze sa vaspitavanjem cuskama, vec sa negativnim iskustvom sa jednim psom),a ponajmanje se plasi mene. Valjda zato sto se toliko plasi od silnih batina mi se toliko raduje kad dodjem, gricka me u igri(ali zna granicu, tj nikad ne do krvi), skace po meni, spava samnom, trci zamnom napolju cim naidje pas itd. Toliko me se plasi

Takodje sam stence lutalice kojis u bili kod mene isto tako ucila da se ne grize do krvi i gde se piski...Mada oni su uvek mnogo brze ucili od pudli
Nema nikakvih strasnih posledica o kojima Sara prica, to je samo uspostavljanje hijerarhije.
Ma nema tu zeca u grmu(a ni obrnuto

), naravno da ni meni nije drago da cusnem psa ponekad,bio on prvi ili pedeset prvi-podjednako je tesko, ali to je za njegovo dobro i ja to znam i moram da budem cvrsta, kao i Krofnica. Kiki je takodje razmazena, pa mi nju hranimo granulama iz ruke, tutkamo je, donosimo joj vodu itd-pravi smo robovi

I ne poznajem ni jednu pudlu koja nije razmazena. Ovde ne pricamo o tome, vec o grizenju do krvi, grizenju kablova. To ne sme da se tolerise, koliko god mi voleli da nase pudle budu razmazene. Niko od pudli ne zeli da napravi vojnicki poslusne radne pse, ali treba da zna sta sme a sta ne. Ja ne sumnjam da ce i Sirli za kojih par meseci tacno znati sta sme a sta ne i da ce biti vrlo poslusna, ali ne na taj nacin sto ce joj se titrati vec sto ce malo tezim putem to shvatiti, kad vec blazim ne ide

Kiki takodje ide napolje bez povodca i uvek se vraca kad je zovem, doduse ne idemo na ulicu bez povodca jer nikad ne znam dal ce da istrci neki pas, uplasi je i ona zavrsi pod tockovima. Samo iz razloga bezbednosti je tad vodim na povodcu, ali sam sigurna u njenu poslusnost, tj da nece pobeci

To sto Leo kidise na tvog supruga je donekle i ok ako si se od prvog dana postavila kao vodja copora, njega verovatno smatra ravnopravnim sebi

I nema veze, on je tu verovatno da ga mazi a kad treba nesto "strasno" da se radi ti si tu i od pocetka si verovatno ti ta koja se najvise brinula za njega i dovoljno je da pas ima jednog gazdu. Pozeljno je da slusa i njega al sad pod stare dane neka ga
Mozda ste pogresno shvatili, ja nemam nista protiv razmene misljenja, volim i ja nesto novo da naucim i ne mislim da sve znam najbolje samo sam podelila sa vama one nacine vaspitanja koji su meni pomogli sa ne znam koliko pasa pa iz toga sta drugi da zakljucim nego da su delotvorni, a i Krofnici su pomogli
Pa eto Saru sam dva puta pozvala da podeli sa nama te misteriozne nacine vaspitanja. Al sta stavom "neka vam neka, videcete vi jednog dana" mi samo govori da ih zapravo nema.
Drago mi je da se Sirli uozbiljila, raste devojka nije vise beba